pokreska 09.04.08, 09:14 cześć Dziewczyny :) Mam pytanie; jak szybko rośnie pęcherzyk do momentu owulacji, średnio ile mm na dobę i przy jakiej przeciętnie wielkości pęka. Dzięki za odpowiedzi :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosenka1 Re: dojrzewanie pęcherzyka 09.04.08, 09:21 2mm na dobę pęka przy ok 22mm ale kiedyś urósł mi przez 2 doby jakieś 7mm, nie ma reguły jeśli myslisz o monitoringu trza go robić co 2 dzień Odpowiedz Link
pokreska Re: dojrzewanie pęcherzyka 09.04.08, 09:35 a jak się ma śluz do pęknięcia pęcherzyka ? Bo tak naprawdę bez monitoringu nie jestem w stanie stwierdzić, kiedy pęcherzyk pęknie. A czy na prawdopodbieństwo pękniecią może wskazywać wygląd śluzu ? Odpowiedz Link
bystra_26 NPR a owulacja 09.04.08, 10:22 Bez monitoringu na podstawie samych objawów NIE DA SIĘ USTALIĆ DNIA OWULACJI (pęknięcia pęcherzyka). Przyjmuje się, że owulacja jest w przedziale - od 4 dni przed skokiem (częściej 2) do 2 dnia wyższych temperatur (z tym, że skoro komórka jajowa może żyć do 24 h, to ze współżycia w 3 dzień wyższych przed wieczorem też są szanse na ciążę), zaś w odniesieniu do śluzu - w 3 ostatnich dniach ze śluzem płodnym i 3 dniach po dniu szczytu śluzu (ostatni dzień ze śluzem o cechach płodnych). Odpowiedz Link
pokreska Re: dojrzewanie pęcherzyka 10.04.08, 10:14 czy pojawienie się śluzu płodnego idzie w parze z owulacją ? Czy też może być tak, że śluz płodny byl a owulacji nie bylo ? Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: dojrzewanie pęcherzyka 10.04.08, 10:25 Moze byc tak ze byla nieudana przymiarka do owulacji, ktora cos przystopowalo -wtedy jest sluz, wyglada jak zwykle ale nie bylo owulacji. Potwierdzeniem odbytej owulacji jest skok temperatury po szczycie sluzu (ostatni dzien sluzu o cechach plodnych). Bez pomiaru tempki nie wiadomo czy przymiarka do owu zakonczyla sie sukcesem czy tez za kilka dni bedzie nastepna/lub cykl bedzie bzowulacyjny. Ps dla uproszczenia pomijam tzw. LUF bo wystepuje naprade rzadko kiedy jest skok tempki a nie bylo owulacji -w kazdym razie i w takim przypadku po skoku (spelniajacym warunki) jest nieplodnosc bezwzgledna Odpowiedz Link
pokreska Re: dojrzewanie pęcherzyka 10.04.08, 11:06 od którego momemntu najlepiej rozpocząć starania (chodzi mi o śluz)? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: dojrzewanie pęcherzyka 10.04.08, 11:38 Po prostu jak jest dobry śluz. Plemniki w takim żyją kilka dni i mogą poczekać na owulację. Z kolei po uwolnieniu się jajeczka jest już mało czasu, bo jajeczko żyje krótko i można nie zdążyć. Odpowiedz Link