sffora 10.06.09, 15:53 Witam, zrobiłam badanie krwi HCG wynik to 16 czy mógłby mi ktoś pomóc w interpretacji tego wyniku. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bystra_26 Re: Wynik HCG, a ciąża. 10.06.09, 16:16 A co mówi norma i ile spóźnia się okres? Odpowiedz Link
sffora Re: Wynik HCG, a ciąża. 10.06.09, 16:34 Na wyniku napisane jest że do 3 kobiety nieciężarne a później to już liczby 4 cyfrowe dlatego zastanawia mnie ta 16. A okres spóźnia mi się jakieś 7 dni. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Wynik HCG, a ciąża. 10.06.09, 17:29 Ale te 7 dni to dłuższy cały cykl, czy faza lutealna? Bo to jest zasadnicza różnica. Odpowiedz Link
bystra_26 Re: Wynik HCG, a ciąża. 10.06.09, 23:11 To powtórz betę: jak to ciąża, to powinna geometrycznie przyrastać. Nie bierzesz jakichś leków? Odpowiedz Link
oliwciu Re: Wynik HCG, a ciąża. 13.06.09, 22:24 Do tej pory miałam dosyc regularne choc skąpe okresy, ostatni był jeszcze skąpszy a w tym miesiącu sie nie pojawił, zrobiłam jeden test płytkowy 3 dni po terminie, druga kreska bardzo bladziutka, następnego dnia kolejny test i to samo + hCG 89, 5.dzień spóźnionej miesiączki i wizyta u lekarza, powiększona macica, ale nie pasująca to terminów moich miesiączek...tego samego dnia USG dopochwowe, pęcherzyka nie widac, mięśniaki do 16 mm. i możliwa przemiana doczesnowa.....lekarz nie wie czy jestem w ciąży czy nie.....teraz biore Luteine na wywołanie i czekam..... I troche mnie to psychicznie wykańcza, bo mąż bardzo nie chce tego dziecka....Jak myślicie ??????? P.S. przepraszam za przydługi post, ale jestem z tym sama :( Odpowiedz Link
oliwciu Re: nie zaśmiecaj czyichś wątków - załóż swój! 15.06.09, 22:40 Jak byś nie zauważyła pytałam też o wynik hCG, więc na temat. Wszędzie piszą o poszukaniu podonych wątków, zamiast tworzenia kilku podobnych,więc to zrobiłam. Szkoda, że z takim wrednym odzewem. Odpowiedz Link
sffora Powórzone badanie 22.06.09, 15:49 Ginekolog nie widzi ewidentnie ciąży, zauważył jakaś kropkę która może urośnie a może nie. Ostatni okres miałam 3 maja. Troche długo się już spóźnia. Testy ciążowe wychodzą z bladą drugą kreską. Powtórzyłam badanie krwi. 10 czerwca - HCG 16 22 czerwca - Beta HCG 69,02 Nie rośnie jak szalone. Nie wiem co myśleć. Co się dzieje? Żadnych leków nie biorę. Odpowiedz Link
nglka Re: Powórzone badanie 22.06.09, 18:25 Odpisałam już na forum CiP ale powtórzę, gdybyś miała już na któreś nie zajrzeć. Za wolny przyrost (jeśli wartości referencyjne te same), nie świadczy o prawidłowym przebiegu ciąży. Po 12 dniach beta winna wynieść 128 minimum, w stosunku do wartości początkowej = 16. Odpowiedz Link
nglka Re: Powórzone badanie 22.06.09, 18:35 badanie hcg może być ilościowe albo jakościowe; ilościowe dotyczą podjednostek beta, czyli w skrócie: podawana jest konkretna ilośc hormonu ciążowego na podstawie czego da się określić aktualny wiek ciąży i/lub odpowiedni przyrost w stosunku do poprzedniego badania badanie jakościowe określa tylko czy jesteś w ciąży, czy nie - działanie na zasadzie II kresek na teście aptecznym z moczu Odpowiedz Link