• Gość: eol Re: Troja IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 23:08
      Zapomniałem: na jakiej zasadzie przyznawane są te gwiazdki? Rzut kostką? - na
      to wygląda. Tu dałbym zdecydowanie więcej.
      • Gość: ania Re: Troja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 09:25
        Nie wiem co Wy chcecie od tego filmu? Nie jest to arcydzieło-fakt,ale jest to
        film niewątpliwie bardzo dobry w swoim gatunku. Jesli o mnie chodzi to spełnił
        oczekiwania jakie stawiam tego typu produkcjom,szczerze mówiąc obawiałam się
        czegoś duzo gorszego, a film okazał się opowiedziany sprawnie, akcja wartka,
        postacie wyraziste, ale niejednowymiarowe,no i co najważniejsze-obyło się tym
        razem bez hollywoodzkiego patosu(no może muzyka była być może zbyt patetyczna).
        Achilles w wykonaniu Brada Pitta(przyznaję, tu nie potrafię być obiektywna)
        idealny, nie wyobrażam sobie kogo innego w tej roli. Świetny Hektor. Nie udało
        obsadzenie roli Heleny, Parys też niewyraźny,ale pewnie taki miał być.
        Podsumowując-polecam, ale zdecydowanie w kinie. I jeszcze jedno - zastanawiam
        się czy ci wszyscy krzykacze, którzy oburzają się na odstępstwa od Illiady,
        rzeczywiście ją kiedyś czytali?I co to ma w ogóle za znaczenie w przypadku
        filmu, który jest tylko nią inspirowany, przecież nie o prawdę historyczną (?)
        tu chodzi.
        pozdrawiam
        • sigrun Re: Troja 18.05.04, 10:20
          Kiedy anachronizmy oraz nieścisłości wszelakie są w pełni zamierzone powstaje
          arcydzieło w stylu Tytusa Andronikusa. Kiedy wszystko jest dziełem przypadku
          powstają hybrydy, gdzie rodowici Grecy przynależą do rasy aryjskiej, a
          charakteryzacja i kostiumy są jedynie współczesną wariacją na temat, coś a la'
          pseudomiotlogiczno-historyczne ekranizacje z lat '50 i'60. Pod tym względem
          ciekawsza była Odyseja z Armando Assante, czy nowa wersja Jazona i Argonautów.
          • Gość: OLO I Dowolność interpretacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 12:49
            A co by było gdyby zrobić film inspirowany inną znaną książką,podpierając się
            jej renomą w stylu adaptacji Trojii. Np. Pasję inspirowaną Ewangelią: Jezus
            zabija Piłata i Żydów piorunem i odchodzi w siną dal. Piotr od razu zostaje
            papieżem. Matka boska jest czarna (skoro grecka Helena mogła być blondynką)

Troja to puste, bezwartościowe wykorzystanie znanych postaci i znanej historii.
            Gdyby Pitt grał w filmie pt.np. 'Stoja' jakiegoś tam herosa Bradopitaxa, Bana -
            Ericusa Banusa a Orlando - Orlandusa Blumusa z łukiem który porywa córkę króla,
            o która wybucha wojna - to gwarantuje,że nikt by tyłkiem nie ruszył do kina.
            Ogólnie film do bani, a Petersen powinien iść na szkolenie do Halmarku, żeby mu
            pokazali jak się robi filmy o mitach i starożytności. Komputerowe powielanie
            tłumów to nie wszystko
            • Gość: Jerry Re: Dowolność interpretacji IP: *.crowley.pl 18.05.04, 13:56
              Chyba wogole nie zrozumiales Olo tresci filmu ! To jest film rozrywkowy a nie
              koniecznie historyczny ! Hektor i Achilles rewelacyjni choc troche szkoda ze
              ten drugi zbyt w stylu amerykanskim......Takich filmów sie nie ogląda trzeba
              starac sie w nich "uczestniczyć " bo inaczej zanudza.....
    • Gość: janusz BARDZO MI SIE PODOBALA IP: *.7bulls.com 18.05.04, 15:48
      super jest
      • Gość: 123 Re: BARDZO MI SIE PODOBALA IP: *.stacje.agora.pl 18.05.04, 19:31
        Tez sadzie, ze jest dobry.
        Bo moim zdaniem:
        a) dla tych, ktorzy uwazaja, ze jest nudny, byl po prostu za trudny (nie
        skapowali, ze w dobrym filmie postaci nie musza byc czarno-biale, z mozna
        nakrecic film, korym trudno komus kibicowac, ze akcja nie musi toczyc sie
        wartko, choc to amerykanski film, ze niebo nie musi byc niebieskie, a Bloom
        bohaterski i w ogole?)
        b) a ci, co sie krzywia, ze z Homerem na bakier, bo Menelaos umarl za szybko
        itd, ogolnie naleza do rasy przypieprzajcych-sie-do-wszystkiego. Jakos NIKT nie
        przypieprzyl sie do narracji proza, a nie wierszem (no, gdyby mowili wierszem,
        to by byla sztuka, a tak jest szmira, holiłódzko-amerykańska).

Powiem tylko tyle - nieczesto trafia sie dobry, widowiskowy film, ktory
        zostawia pytania o sens wlasnych dzialan, przypadkowosc zdarzen w zyciu,
        zlosliwosc bezdusznosc i losu. W filmie zadnego bohatera raczej sie nie
        lubi,kazdy ma jakas niemila skaze. Losy tocza sie od przypadku do przypadku, a
        mili ludzie (np. Odyseusz) kombinuja, jak tu wyrznac innych ludzi.
        I nie jest to teatr telewizji TVP, ani film Larsa von Triera. Tylko Troja -
        amerykanska.
    • Gość: esso Re: Troja IP: *.starnettelecom.pl 18.05.04, 20:36
      Kilka podobieństw do Gladiatora istnieje....np..muzycznie w pewnych momentach. Ogólnie bardzo miłe zaskoczenie. Dobry scenariusz, znakomicie obsadzeni aktorzy. Ogromny plus za połaczenie kilku wątków o tak róznym chrakterze w jedną logiczną i poruszającą całość.
    • Gość: bopp Re: Troja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 00:00
      Nie wiem po co ludzie chodza do kina, te filmy nie maja zadnej wartosci, nudne,
      dlugie, muzyka usypia a procz zabijania i efektow specjalnych, ktorych jest juz
      w nadmiarze, nie ma w nich nic co mogloby wciagnac widza, tak tez jest z troja,
      szkoda pieniedzy.
    • Gość: mały Re: Troja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 07:37
      Film posiada takie dłuzyzny, że chce się spać.Nie mogę zrozumieć co w nim jest
      ciekawego do oglądania? A tyle krzyku przy tym, że taki piękny.Nie warto
      kupowac biletu by go zobaczyć-szkoda pieniędzy
    • Gość: Helena Re: Troja IP: *.um.ruda-sl.pl 19.05.04, 14:00
      No i ten Parys !
    • Gość: artemida Troja- boska historia w ludzkim wykonaniu IP: *.chello.pl 19.05.04, 20:04
      ciezko ocenic..film ogólnie bardzo mi sie podobał..ale,,, na uznanie zasługuje
      szczegolnie postac kreowana przez hektora i achillesa... moim zdaniem zagrana
      bardzo dobrze... helene choc piekna nic wiecej soba nie
      reprezentowala...orlando bloomowi zabrakło troche meskosci, wiem, ze taka byla
      jego rola ale BEZ PRZESADY!! Przesłodzony STRASZNIE! wrecz komiczny, dotychczas
      mialam o iwele lepsze zdanie o bloomie... muzyka to kolejny mankament... na
      poczatku filmu owszem- podobała mi sie, ale potem powtarzajaca sie w kolko
      prawe ta sama wyjąca piosenka doprowadzala mnie do szału! pisenka na
      zakonczenie - boska... ogolnie film wydaje mi sei ze warto zobaczyc, bo mimo
      wszystko - dociera do widza i mnie na swoj sposob poruszyl...
      • ssaczek Re: Troja- tragiczna pomyłka! 20.05.04, 00:17
        Jeśli ktoś porównuje ten gniot do Gladiatora to jest to tragiczna pomyłka.
        Już nie mogłem doczekać się końca tej porażki, w połowie filmu ludziska zaczęli
        się kręcić i ostentacyjnie zaglądać na zegarki.
        Dla mnie KICHA!!
      • Gość: dlnmktw Re: Troja- boska historia w ludzkim wykonaniu IP: *.local.pl / 217.11.143.* 20.05.04, 00:20
        Początek- nie powiem, niezły, fajny Achilles (mrukliwy, dumny, okrutny- czyli
        taki, jaki powinien być), nawet się tego nie spodziewałem. Niestety- im dalej,
        tym gorzej, a końcówka to już wogle przesłodzona. No ale film generalnie do
        obejrzenia, jest w tym jakaś tam wizja. Mam jeszcze takie zastrzeżenie, że
        twórcy chyba nie do końca byli zdecydowani jaki film robią- epicki wojenny epos
        to to nie jest, historia o milosci też nie. Nie wiadomo, który wątek jest
        najważniejszy. Pewnie najbardziej to wyszła z tego "historia Achillesa";)
    • Gość: karol Re: Troja IP: 82.146.228.* 20.05.04, 22:06
      Czy naprawdę owa wojna miała miejsce nie jesteśmy dziś w stanie jednoznacznie
      odpowiedzieć. Jednakże film powstały na podstawie Illiady Homera naprawdę
      momentami zapiera dech w piersiach. wyszukane efekty specjale i dobrze
      umiejscowione nie odstaszają swą komputerową plastyką. ponadto słowa gesty
      głównych aktorów. Największym plusem teo filmu jest to że główni bohaterowie
      mają rozterki jak człowiek oglądający ten film. ektor w Illiadzie nie jest
      przede wszystkim pokazany jako mąż opatrznościowy. W filmie natomiast oprócz
      jego zdolności przywódczych pokazane jest także jego dom, rodzina, dziecko oraz
      niepewność jaka wywołała wojna. Dość nisko bym ocenił moment przejścia od
      porawnia eleny do wybuchu wojny. Wzburzyła mnie naiwność Hektora oraz jego
      ojca, otwartość z jaką przyjeli Helenę. Jakby nie zdawali sobie do końca sprawy
      z zagrożenia jakie przez prayjęcie Heleny spadło na miasto. Ponadto bardzo
      pozytywnie bym ocenił umiejetności Brata Pitta który wcielił się w rolę
      Achillesa. Bardzo mi się podobały momenty przeinaczania się z zwierzęcia które
      łaknie jedynie krwi w osobę nie mogącą sobie dać rady z pustotą wojen,
      beznadziejnością zycia. Gra on zatem podwóją rolę z jednej strony chce się
      wpisać na stałe do historii z drugiej zaś tęskni za spokojnym życiem gromadką
      dzieci i kochajacą żoną. ogólnie rzecz biorąc film polecam dla wszystkich tych
      którzy oprocz efektów specjalnych lubią także pewne trudne do przejścia
      sytuacje. jako przykład można podać moment kiedy do Achillesa przychodzi ojciec
      Hektora , upakarzając się prośić o ciało swego syna. Łezka sama w oku się kręci.
    • Gość: GK Re: Troja IP: *.tampabay.rr.com 21.05.04, 03:56
      A ja film juz widzialem i mi sie bardzo podobal :)
    • Gość: ren Re: Troja IP: *.pkpik.krakow.pl / 81.21.196.* 21.05.04, 10:10
      co tu duzo pisac:SUPER,SUPER,SUPER!!!!!
    • Gość: roberto Troja wg hollywood... badziew - odradzam IP: *.bphpbk.pl 21.05.04, 11:38
      jak ktoś jeszcze nie był a nie kocha się w Brad Pitt lub w wielkich
      batalistycznych scenach serdecznie odradzam... kolejny raz amerykanie
      udowadniają że nie potrafią robić filmy o innych, szczególnie te historyczne...
      amerykanie zachowują się jak amerykanie, posługują się współczesnymi odzywkami,
      zero klimatu starożytności...poza rozdmuchaną scenografią ale to jednak za
      mało.. Brad Pitt wygląda i zachowuje się jak współczesny surfer po kilku
      strzałach anaboliku i na lekkim rauszu.. film z dłużyznami i absurdalnymi
      scenami...np oto po zabiciu kuzyna Achillesa w krwawej jatce i żywiołce
      bitewnej dookoła Hektor stwierdza "No dobra, na dziś wystarczy..." i chłopcy
      rozchodzą się do swych "domów" grzecznie obok siebie jak kolesie po meczu na
      piwo...nie no żenada ten film, właściwie czego można siębyło spodziewać??
      lepiej niech już robią filmy o Vietnamie, to im wychodzi najlepiej...
      • Gość: eddie troja IP: *.pool8172.interbusiness.it 26.05.04, 16:04
        coz. nie zrozumialem filmu pt. "troja". zdaje sie, ze jak jest "abra-kadabra",
        to po to by spelnila sie koniecznosc. i tak z achillesem np., pisane mu
        bylo "dostac w piete". a w owym amerykanskim filmie to magia jest jak ze snu
        parweniusza, ktoremu mienia sie przed oczami skrzynie ze zlotem, sila
        herkulesa, co by moc urywac jaja wszystkim, co wejda w droge, i tabuny dziewic
        do zdeflorowania. hm... ten "trojanski kostium" jest zupelnie zbedny, a przy
        tym drazni. czy nie lepiej byloby rozgerac ten film w scenerii "denver
        carrington" albo innej korporacji? tam tez pasuje milosc, smierc i inne takie
        bajery, w takiej przynajmniej formie ujete. i te brada pitta spojrzenia... w
        sam raz jak z "dynastii". tak sobie mysle, ze moznaby nakrecic film o wojnie
        trojaniskiej, albo jakikolwiek inny epos, nie biorac za bohaterow owych
        herosow. taka fabula, prowadzona (jakby chcial michel foucault) oczami
        zolnierza, ktory jako siodmy ginie w pierwszej potyczce. taki film trwalby 16
        minut i nadawalby sie na konkurs etiud w lodzi, albo krakowie. polecam!!!
    • Gość: Oka Re: Troja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 08:57
      Film jes genialny!A Brad Pitt!
    • Gość: kibic DO TOTALNYCH KINOTUMANÓW!!! IP: 156.17.44.* 27.05.04, 12:49
      1.Troy to dobry obraz, pełen imponujących scen i widoków,
      2.Troy to nie adaptacja Iliady, ale dzieło nią zainspirowane,
      3.Troy to film komercyjny, jak większość wyrobów Made in Hollywood,
      4.Troy Boy jest suuuuuuuuuuuuper, nawet dla normalnego faceta, za jakiego się
      uważam,
      5.Troy to arcydzieło w porównaniu z rodzimymi superprodukcjami historycznymi,
      Tyle.
    • Gość: A.J. Re: Troja IP: 193.0.117.* 27.05.04, 15:32
      Nie !Najgorsze to jest to że "piękna Helena"jest BRZYDKA!!!!!Czy nie było
      ładniejszych aktorek?!!!A może nie i aktorek bo ta Diane Kruger jest
      modelką.No więc czy nie było ładnych modelek?tyloko jakiś niemiecki pokurcz
      pewnie kochanka Petersena bo nie widzę innych powodów jej obsadzenia-bo chyba
      nie gra aktorska!!!I te małe oczka obrysowane brązowym cieniem dookoła!!!Kto
      tam robił ten makijaż!!To pop prostu straszne już jak zobaczyłam zapowiedzi
      filmu to byłam załamana z etaki paszczur nma grać najpiekniejszą kobiete przez
      której piękność przeciez ta wojna sie rozpoczęła!!Straszne!!!A tak
      uwielbiam "Iliadę"i starożytność i żeby takią strefę zrzutu dać !Mogłaby tu z
      powodzeniem zagrać Laetitia Casta chociażby!Ona jest naprawdę piękna!!!Bo
      niestety nie widzę możliwości aby o tego ropniaka jak Diane Kruger mogła być
      jakakolwiek wojan ani nawet bójka w dyskotece.Tak zepsuć mi film!!To straszne!
      Szkoda ze Petersen taki wymagający wobec pitta skazał go na pakowanie przez rok
      do achillesa bo jak powiedział Achilles mam odpowiednio wygładać-szkoda ze nie
      zatroszczył się żeby "piękna helena"odpowiednio wygłądała i była piekna.Po
      prostu!!!!!!!
    • Gość: manga Re: Troja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 14:57
      Zgadzam się że film został zrobiony aby zadowolić przede wszystkim żeńską część
      widowni. No i co z tego!!! Co to za gadanie, że nie można ukazywać Persów przez
      pryzmat wojny trojańskiej. Każdy ma prawo przedstawić swoją wizję tej wojny.
      Jakby była idealną kopią wersji homerowskiej to widzowie zasneliby na napisach
      początkowych
    • Gość: Humbak Re: Troja IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 30.05.04, 01:16
      Moja opinia jest taka. Historycznie katostrofa, ale jako film to to aż taki
      tragiczne nie było. A co do pięty achillesa to ja myślę, że to nie było wg
      scnariusza celowe trafienie, ale przypadek, mający wyjaśnić mit.
    • Gość: karuniaa aaaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 16:41
      aaaaaaa!!!!!! kocham brada pitta a jak bosko zagral w troi aaa!!!! szkoda ze ma
      zone... a jak ja jej zazdroszcze... :(
    • Gość: gunrozesa Re: Troja IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 09.06.04, 00:24
      pitt jak zawsze lepiej niż najlepiej, a bloom to ciota i zieja z niego. diane
      kruger brzydsza niż pamela a., a ta co kręci z bradem niezła SZCZUKA. pozdro
      dla kazi z TVN-u! czy tam z POLSATU, mniejsza. szczuka na prezydenta!
    • Gość: BooE Re: Troja IP: *.sistbg.net 17.09.04, 13:06
      Exstra film historyczny!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka