zuzinkas 11.03.04, 14:04 Zaproponujcie mi prosze cos na kolacje! Dla 2 osòb, cos z ryzu albo makaronu na cieplo, jedna porcja moze miec gòra 250-300 kcal. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madge_w_k Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 14:57 witam:) Spróbuj ryż z dodatkiem warzyw po chińsku - można kupic mrozone mieszanki chińskie. Robi sie szybciutko - na patelnie i doprawiasz:) Odpowiedz Link
schaetzchen Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 16:27 Przede wszystkim radzę wybrać ryż albo makaron razowy - niby kalorii tyle samo, ale za to więcej błonnika i wartości odżywczych. Np. MAKARON ALLA PRIMAVERA wiosna za pasem - to dobry pomysł :) Warzywa - cebula, czosnek, papryka, cukinia, bakłażan, zielony groszek (może być mrożony), pieczarki podsmażasz na oliwie - jeśli zrobisz to na teflonowej patelni, to użyjesz mało oliwy -> będzie mało kalorii. Dodajesz ugotowany makaron - najlepiej świderki albo kokardki, doprawiasz solą, pieprzem i ziołami - najlepiej świeżą bazylią, ale może być i suszona (wtedy mniej), oregano, albo gotowa mieszanka ziół prowansalskich. Teraz spróbujmy to policzyć: -cebula, czosnek = 30 kcal -papryka (strąk) =40 -cukinia (200 g, jedna szt.) =40 -bakłażan (liczę 100 g, ale nie wiem ile to na sztuki :) =80 -groszek (tak z pół szklanki) =50 -pieczarki (? z 5 sztuk?) = 20 kcal -oliwa (liczę łyżkę) =90 razem - 350 kcal (to trzeba podzielić na 2 porcje) a do tego makaron - (szklanka = 300 kcal) lub ryż (dwie szklanki gotowanego to 300 kcal) Z podobnych składników można zrobić ratatouille - bez ryżu/makaronu, za to z puszką pomidorów. Wyjdzie mniej kalorii. Moim zdaniem to lepsze na obiad. Wieczorem radziłabym jakąś sałatkę - np. sałata z dodatkami typu papryka, ogórek, zioła, z winegretem (mało, bo ta oliwa...), jak chcesz "konkretniej" - można dodać trochę ugotowanej fasoli - czarna jest bardzo dekoracyjna. Albo jajko, albo ser - ale jakiś nietłusty, prażone pestki - to też niestety sporo kalorii. Albo: kapusta pekińska + papryka + tarte jabłko + sok z cytryny, oliwa, sól pieprz. Albo: brokuły ugotowane na parze, czerwona cebula, czarne oliwki, czerwona papryka, + (jeżeli nie liczysz kalorii) jajka przepiórcze (mogą być zwykłe, przepiórcze są bardziej dekoracyjne), parmezan (najlepiej nie tarty a taki w płatkach). No i cytryna, oliwa, sól, pieprz. Znam mnóstwo przepisów na pyszne dania z ryżu i makaronu - ale mają one dużo więcej kalorii, niż byś chciała, niestety.... Odpowiedz Link
zuzinkas Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 16:51 juz ktos mi gdzies pisal o tej mieszance chinskiej ale ja nie mieszkam w Polsce... moze podasz mi jej sklad???? Odpowiedz Link
schaetzchen Re: Cos na kolacje! 11.03.04, 17:17 Pytanie nie do mnie, ale się wtrącę :) Podam Ci mój przepis na chińszczyznę. Jest to wersja dostosowana do tego, co można kupić w naszej strefie klimatycznej :) Paczka makaronu sojowego (jeżeli nie masz, może być ryż) - zalewasz wrzątkiem, po paru minutach odcedzasz i jest gotowy. To jest ten cienki, przezroczysty (biały?) makaron. Może być też makaron ryżowy, jest podobny (tzn. z mąki ryżowej). Warzywa - do wyboru, podaję wersję "wypasioną": cebula (najlepiej dymka - ze szczypiorkiem), korzeń imbiru utarty, marchewka (pocięta w słupki), seler, pietruszka - jeżeli lubisz, pieczarki - a najlepiej grzybki mun (takie czarne, ale tylko raz udało mi się je dostać, więc robię z pieczarkami), kiełki soi, fasolka szparagowa zielona albo groszek, ananas (niedużo, z puszki) - to wszystko krótko obsmażyć w woku - albo na zwykłej patelni. Do smażenia używam oleju sezamowego - i upieram się, że musi to być ten olej, daje charakterystyczny smak. Dodać sosu sojowego i makaron (albo ugotowany ryż). Można posypać szczypiorkiem. Można też dodać rozbełtane jajko, posypać sezamem. Wolę nie wiedzieć ile to ma kalorii - zawsze leję duuuużo oleju sezamowego, bardzo go lubię. Odpowiedz Link