mrs.t 14.06.12, 22:34 do kosmetykow - i nie tylko? jaki, skad, za ile, do czego kto uzywa i w ogole. poprosze o info.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiwi1 Re: Olej kokosowy 16.06.12, 16:30 To ja tez sie chetnie dowiem, bo kupilam rok temu w holland and barret, otworzylam i schowalam do lodowki, chyba pora sie go pozbyc, bo tylko miejsce mi zajmuje;) Nie wykorzystalam go, chociaz chcialam do ciala zamiast balsamu, bo wyczytalam gdzies na necie, ze jest polecany dla wczesniakow albo dzieci z niska waga, bo jakies tam badania wykazaly, ze poprzez smarowanie zwieksza tkanke tluszczowa czy jakos tak. Nie wiem na ile to prawda, ale ze ja akutat chcialam pare kilo zrzucic to pomyslalam, ze lepiej ten olej zostawie;) Mnie za to interesuje olej kokosowy w zastosowaniu kulinarnym po tym jak wyczytalam same ochy i achy na temat wkasciwosci kokosow i ich przetworow. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 17.06.12, 19:00 ja kupuje w Goodness Direct zwykle. Nierafinowany, organic. Na codzien co celow kulinarnych. Spelnia warunki typowe dla dobrego oleju kokosowego: zapach delikatnie kokosowy, smak rowniez. Na `matkach polkach` podawalam link do info jak wybrac dobry olej kokosowy i czym sie charakteryzuje. W ktoryms watku z zapytaniem o ww to bylo Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 17.06.12, 21:21 Miwah, chyba o tym watku na matkach polkach mowilas? forum.gazeta.pl/forum/w,37418,135567566,,virgon_coconut_oil_groovy_company_ile_moze_stac.html?v=2 A tak przy okazji kokosow to jakie maci epomysly na uzycie swiezych kokosow? Ja wlasciwie omijalam je z daleka ze wzgledu na to otwieranie ich, no ale jak wyczytalam jakie zdrowe to kupilam 4 na jakiejs promocji i oprocz tego, ze wode wypije z tego kokosa to co zrobic z srodkiem? Jakies ciekawe pomysly macie? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 18.06.12, 13:34 tak, to ten watek, tylko nie widze tam tego linku niestety. :-> A mam, pomerdalo mi sie, przepraszam... Wrzucilam na bloga na szczescie. To ten www.healingnaturallybybee.com/articles/coconut7.php W watku sa natomiast linki do ciekawego bloga z przepisami zaw olej kokosowy. Sporo z niego wyprobowalam i z czystym sumieniem polecam. Co do orzechow kokosowych, u nas ida w czystej formie czyli kawalki obrane do gryzienia Na sniadanie kupuje coconut chips w 10kg pudle i sa jako glowny skladnik robiac za platki sniadaniowe ( z dodatkiem owocow czy orzechow, cynamonu, babki plesznik ( lusek) ). np countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/04/blog-post.html i sniadanie wg Juniora :) countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/04/breakfast-la-master-em.html Mysle ze takie ze swiezego kokosu tez sie da zrobic... nie wiem... np w malakserze moze...? A propos rozbijania, to przypomina mi sie zawsze niechlubna historia z pobytu we Wloszech dawno temu za studenckich czasow. Razem ze znajomymi zatrzymalismy sie wtedy chyba w jakims domu parafialnym tak grzecznosciowo. Na kolacje nabylismy m in kokosy i o ile udalo nam sie wywiercic dziury i oproznic z wody, to juz z rozbiciem bylo gorzej. Kolega wpadl na pomysl ze wyrzuci przez okno i to powinno pomoc. Drugi mial zejsc w tym czasie i pozbierac. Sek w tym ze zapomnieli o bramie/przejsciu ( takich jak w starych kamienicach w PL gdzie w kamienicy jest przejscie z ulicy na podworko) i kiedy rzeczony kolega rzucil tym kokosem z okna, z bramy wyszedl bardzo zdziwiony przechodzien , doslownie ulamek sekundy po zrzucie i ladowaniu.. :-/ Na szczescie ulamek sekundy `po` i na szczescie dla kolegi ze byl bardzo wyrozumialy. Ale od tego wydarzenia orzech kokosowy zawsze mi sie kojarzy z Wlochami i z brakiem wyobrazni ;) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 21.06.12, 23:55 No wyobrazam sobie mine tego przechodnia:) Oberwac takim orzechem kokosowym z pewnej wysokosci byloby niemilo;) Chociaz podziwiam technike rozbijania orzecha;) Mi dzieci cos smarkaja wiec poprosilam meza, zeby otworzyl kokosa i dal synkowi do picia (wyczytalam gdzies o super antywirusowych i antybakteryjnych wlasciwosciach kokosa) i wlasnie to otwieranie jest bardzo denerwujace, bo sama sobie z tym poradzic nie umiem. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 25.06.12, 12:56 Miwah czy moglabys mi dac nazwe tego oleju ktory kupujesz? Patrzylam na goodness direct, ale wybor jest spory i pomyslalam, ze skoro masz jakis sprawdzony to moze skorzystam z Twojego doswiadczenia:) Mialas racje z tym melakserem, wyjelam srodek z kokosa i wrzucilam do melaksera, pieknie pocial mi ten miazsz na wiorki. Ja akurat zrobilam z tego mleko kokosowe, ale do sniadania do owsianki bedzie super. Tej brazowej slkorupki sie chyba nie obiera? Ja probowalam obierac, ale ciezko idzie. Musze sobie tylko wygooglowac jak dlugo i wjaki sposob mozna przetrzymywac otwartego kokosa. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 26.06.12, 12:31 teraz mam ten www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/675277_Redwood_Vegan_Cold_Pressed_Organic_Coconut_Oil_450ml.html wczesniej, acz nie w goodness direct, a w lokalnym farm shop, kupilam ten www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/detail/325978_Biona_Organic_Virgin_Coconut_Oil__200g.html Jakos porownywalna :) Wiwi, czy chodzi Ci o te twarda skorupe czy o oslonke ktora tez brazowa, cienka, ale miedzy bialym miazem a skorupa. Jesli o skorupe gruba, wlochata, to oczywiscie ja oddzielam. Po polamaniu calosci na kawalki wystarczy podwazyc nozem i odchodzi. Z ta blonka trudniej i wlasciwie nie ma takiej koniecznosci, ale tez da sie. A jesli juz przy kokosie, to polecam bezmaczne ciasto kokosowe Billa Grangera. Genialne po prostu :) Hit tegorocznego Dnia Ojca u nas :) choc je odrobine zmodyfikowalismy Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 26.06.12, 21:03 Dzieki miwah, wlasnie sobie zamowilam ten olej (Redwood) i przy okazji 1000 innych rzeczy. Juz tak mam, ze jak robie zakupy to zawsze wypatrze inne rzeczy i dodaje do koszyka;) A w tym kokosie to wlasnie ta brazowa oslonka w srodku (nie ta gruba skorupa z zewnatrz) mi dostarcza trudnosci, ciezko to obrac. I to ciasto o ktorym wspomnialas, chcialam wygooglowac, ale nie znalazlam moze cos zle szukam. Tak wogole szukam jakiegos dobrego przepisu na zdrowe ciasto na pierwsze urodziny mojej coreczki. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 27.06.12, 02:55 ja tez przewaznie hurtem Juz z premedytacja w sumie, czekam az sie uzbiera pare rzeczy do zamowienia bo wtedy przesylka gratis. Nasz dyzurny zdrowy tort to biszkopt na bazie maki migdalowej ( mielone migdaly+ jajka+ jakis zdrowy cukier w ilosciach dowolnych _czyt. dowolnie okrojonych :) ) Mozna dodatki smakowe wg wlasnego uznania. Ozdoby tez Mniej dyzurne np czekoladowe czy sernik kokosowy na zimno ( z mleka kokosowego z truskawkami) ale to ppierwsze niekoniecznie dla roczniaka, drugie- niekoniecznie na urodziny :) Moze tu cos znajdziesz www.roostblog.com/all-recipes/ albo tu www.facebook.com/photo.php?fbid=10150917322896446&set=a.382810571445.166726.337393421445&type=1&theater przepis na ciasto w wersji prawie oryginalnej jest m in na mniammniam moja zmodyfikowana wersja ( nawet nie zauwazylam ze az tak zmodyfikowalam; myslalam ze tylko kilka skladnikow zastapilam zdrowszymi odpowiednikami ;) a kilka innych dodalam :) ) countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/06/najlepsze-i-najprostsze-ciasto-kokosowe.html Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 02.07.12, 21:58 Dziekuje Ci miwah za tyle inspiracji:) Mysle nad tym kokosowym ciastem z Twojego bloga, wyglada pysznie, ja bym pewnie dla malej zrobila bez czekolady, ale podejrzewam, ze by jej smakowalo. A ten sernik kokosowy na zimno mnie zaintrygowal, daj przepis prosze (chyba, ze masz go naswoim blogu a ja niedowidze, co jest mozliwe;) Mam tez pytanie w czym pieczesz ciasta? Ja jako ze pieke bardzo zadko to foremke pozyczam od kolezanki, ale planuje cos kupic do ciast co bedzi ebez teflonowego czy oinnego non stick badziewia. A odnosnie oleju kokosowego to dotarl do mnie. Maz sie tylko zdziwil od kiedy kupuje jedzenie w plastikowym pojemniku ( hehe, o tym nie pomyslalam), jem go sobie z chlebem i smakuje mi tak, smaze na nim, ach czemu wczesniej sie nie przekonalam do tego? Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 03.07.12, 13:06 ten masz na mysli? countrybeehive.blogspot.co.uk/2011/07/coconut-strawberry-cheesecake.html A pieke w metalowych formach ze stali nierdzewnej M kiedys wyslalam na zakupy i wrocil z taka wypasiona za ktora zaplacil krocie nawet sie nie zastanawiajac ze drogo. Okazalo sie jednak ze jest nie do zdarcia. Latwo sie tez myje. I mam pare ceramicznych i szklanych duzych naczyn ktore do ciast z powodzeniem sie nadaja. Mniejsze, w ceramicznych `ramekins` A do tortow otwierana forme tradycyjna okragla ktora nie jest non-stick. Wykladam papierem jesli trzeba albo natluszczam i wysypuje np mielonymi orzechami Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 04.07.12, 22:06 Dzieki za ten przepis:) Wlasnie zrobilam zakupy na Ocado i wrzucilam do koszyka skladniki, wiec sprobuje w weekend. Rozgladam sie na necie za tymi formami, ale nic nie non stick nie widze, no uwzieli sie na ten teflon;) Znalazlam takie: www.amazon.co.uk/gp/product/B002EZKWQG/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&m=A2VG795I6WBM57 ale one sa powlekane cynkiem bodajze (tinplate),wiec szukam dalej. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 06.07.12, 14:29 wiwi, jesli masz mozliwosc, poszperaj w lokalnym sklepie z artykulami kuchennymi, takim lepiej zaopatrzonym. Ew w TK Maxx. Moze Inox Ci podejdzie ( stan nierdzewna z dodatkiem chromu- ceny w zaleznosci od proporcji nizsze lub wyzsze) tu troche na temat inoxcanteen.com/ en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel Jesli kupisz dobrej jakosci, to sa nie do zdarcia, latwo sie myje i po latach jak nowe Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 06.07.12, 19:07 Dziekuje Ci bardzo, rozejrze sie za tym Inox w takim razie, raczej on line, bo do duzych sklepow mam daleko. Na razie pomyslalam, ze upieke ten trot urodzinowy w ceramicznej formie. Moze cos takiego sie nada, mysle nad zakupem: www.amazon.co.uk/gp/product/B0000C69LV/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&m=A3P5ROKL5A1OLE Czy taka forme ceramiczna musze wylozyc papierem czy tylko natluscic wystarczy? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 07.07.12, 00:17 Zrobilam ten sernik, wyszedl przepyszny:) Myslalam, ze nie wyjdzie, bo nie zwrocilam uwagi, ze moje puszki mleka kokosowego mialy po 400 g a nie 220g i wymieszalam je z zelatyna. W ostatniej chwili doczytalam i nie wlalam wszystkiego. Pewnie byloby za rzadkie i by sie nie zcielo, musialam dorobic troche zelatyny i dolac i wlasnie zjadlam kolejna porcje, pycha. Dzieki za przepis:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: Olej kokosowy 07.07.12, 12:09 a ja nie wiedzialam ze to mozna uzywac w celach kosmetycznych w ogole. Oleu kokosowego uzywam od dawna w celach kulinarnych. Smazenie nalesnikow, pieczenie wszelakich ciast, korma. Raczej potraw slodkich ale niekoniecznie... Ja w lodowce tego nie trzymam tylko w szafce. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 09.07.12, 12:57 Na tym oleju co mam pisze, zeby po otwarciu przechowywac w lodowce i zuzyc w ciagu 6 tygodni. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 10.07.12, 21:08 Lily & Lottyrezemnie przepisu i teflonowej tortowniNo kurcze robilam to kokosowe i nie wyszlo mi, ale jestem zla, nie wiem co zrobilam zle. Na Tweoim blogu wiorki sa zolte w srodku, a w moim ciescie wierzch jest spieczony po ok 50 minutach pieczenia a w srodku wiorki sa biale i takie sypkie, nie polaczylo sie to ciasto. Myslalam, ze za duzo wsypalam tych wiorek, ale sprawdzilam jeszcze raz i nie tyle wsypalam ile bylo w przepisie. Pieklam w ceramicznym naczyniu Le Creuset, mozeliwe, ze nie dopieklo sie w srodku z tego powodu? Planuje jeszcze zrobic to migdalowe moze jutro na probe, moze chociaz to mi wyjdzie. Jak nie to w niedziele bede musiala zrobic cos ze sprawdzonego wczesniej przezxemnie przepisu i teflonowej tortownicy pozyczonej od kolezanki, grrr.... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 16.07.12, 22:06 Zrobilam ciasto migdalowe z tego przepisu: www.bbc.co.uk/radio4/features/womans-hour/cooktheperfect/perfect/almond-cake/ z kilkoma malymi zmianami:) i wyszlo bardzo dobre:) Pieklam w formie ceramicznej i upieklo sie bez problemu. Pozdraiwam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 18.07.12, 00:40 a pewnie. Maka migdalowa jest nie do zepsucia :) Moje dyzurne bardzo podobne, tylko proporcje ciut inne ( acz te modyfikuje i zaleznie od stosunku jajek do migdalow, wychodzi albo bardziej puszyste albo ciezsze (np do owocow w srodku). Mozna modyfikowac na milion sposobow i zawsze wychodzi :) I oczywiscie nie rafinowany cukier a jakas zdrowsza wersja niskoweglowa. I w niewielkich ilosciach ( w tym przepisie strasznie duzo tego cukru- nie za slodkie wyszlo? ) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 18.07.12, 01:02 wiwi, jesli uzywasz miodu to ten przepis moze Ci sie spodobac :) Pieklam na urodziny corki ostatnio i b dobre wyszlo choc w sumie znowu dyzurne:) www.roostblog.com/roost/twenty-six.html U nas ostatnio gofry roulez :) Z maki migdalowej i migdalowo-pekanowej i z dodatkiem kokosowej i znowu na milion roznych sposobow , lagodnie slodkie i wytrawne ( na kanapki czy do obiadu) W zasadzie co by nie wmieszac, to wychodza :) Kolejny hit to pekanowo-rozmarynowe takie, ktore me dzieciecia wlasciwie kazdej formie i towarzystwie ale najczesciej tak wcinaja :) countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/07/savory-pecan-biscuits.html countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/06/all-recipes-roost-simple-life.html Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 18.07.12, 12:10 miwah, dzieki za kolejne przepisy:) Ja pieklam to ciasto z duuuzo mniejsza iloscia cukru niz w przepisie a i tak wyszlo dosyc slodkie. Uzywalam cukru kokosowego. Miwah czasem widze w twoich przepisach, tak jak w przepisach z blogu marii, ze uzywasz stevii, powiedz mi prosze gdzie kupujesz? Ja szukam na necie i nigdzie nie znajduje. Ona wogole uzywa takich zamiennikow cukru jakich u nas nie ma. No i te gofry w czym robisz? Zaczelam szukac nieteflonowych gofrownic, znalazlam jakies cast iron, takie reczne. Masz moze jakis ciekawy patent na tegofry? chodze one za mna juz od dawna. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: Olej kokosowy 18.07.12, 17:53 ja stevie kupowalam jeszcze kiedy w Europie byla produktem zakazanym ( mieli jakies `ale` choc tak naprawde chodzilo o to by sztuczne slodziki nie mialy konkurencji) Wtedy zamawialam przez ebay z USA czysty ekstrakt i tego uzywa sie tak minimalne ilosci ze wystarcza na wieki maly pojemnik ( miarka wielkosci lebka od szpilki to rownowartosc lyzeczki cukru - stosunek 1:200 bodajze. Teraz stevia jest wszedzie, tesco oczywiscie reklamuje, ale uwazaj na te ichniejsza bo niestety to nie jest czysta stevia. Zaskoczyla mnie cena (niska za wielki pojemnik) wiec sprawdzilam sklad i mnostwo tam roznych bulking agents, innych rodzajow cukru itd. Szukaj czystego 100% ekstraktu np ten chyba www.amazon.co.uk/Superior-Source-100-Stevia-Extract/dp/B003VQYHF4/ref=pd_cp_d_1 albo np tutaj ( ta chyba taka jak moja) www.ebay.co.uk/itm/Wisdom-Natural-SweetLeaf-100-Natural-Stevia-Sweetener-4-oz-/280920289860?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item4168277244#ht_500wt_1158 mozesz tez roztwor glicerynowy (chyba) w kroplach) ale tych nie uzywam wiec nie wiem ktory polecic jesli juz bedziesz miala, poczytaj troche o stevii bo choc zalet na sporo to nie do wszystkiego sie nadaje. Np w goracych napojach pozostawia taki lukrecjowy posmak ktorego ja np nie znosze ( fakt, pewnie tez kwestia gustu). Podobnie w przetworach ale juz do ciast pieczonych jak najbardziej, w lemoniadzie domowej, elderflower cordial jak najbardziej uchodzi ( u nas przynajmniej). Do lodow tez niezla, do smoothies. Tylko trzeba pamietac zeby minimalnie bo inaczej ta slodycz przechodzi w gorzki smak :) W ciastach pieczonych msz idealna. Niestety, weikszosc tez pakowane w plastikowe pojemniczki, no ten ekstrakt glicerynowy w buteleczkach jest chyba wiec masz do wyboru. gofrownicy zeliwnej niestety nie znalazlam chociaz mam w planach taka w komercyjnych rozmiarach wiec moze bedzie latwiej. Mam non-stick, James_cos_tam bo dobre opinie i rzeczywiscie jest fajna. Uwazam zeby nie zadrapac, no ale wiem ze to nie jest odpowiedz. Alternatywa sa jeszcze tradycyjne aluminiowe jesli trafisz gdzies na aukcji antykow czy pchlim targu. Nie wiem czy zeliwne. Gdzies widzialam taka staromodna (w necie) ktora sie na kuchni jak patelnie rozgzrewalo i ktos chwalil ze swietna i nie ma jak to... ale nie moglam sie dopatrzec z czego ona byla Odpowiedz Link
miwah Re: erythrinol 18.07.12, 18:00 www.amazon.co.uk/Now-Foods-Erythritol-Natural-Sweetener/dp/B000Z978SS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1342626845&sr=8-1 to ten slodzik ( jeden z kilku) ktory Maria stosuje gdzies widzialam ciekly xylitol ale nie pamietam teraz Odpowiedz Link
wiwi1 Re: erythrinol 18.07.12, 19:54 dzieki miwah, nie ma to jak amazon:) Mysle, zeby poprobowac tych slodzikow. Na razie uzywam xylitol i cukier kokosowy. Ja czytalam kiedys o tych gofrownicach cast iron i jedna marka miala bardzo pozytywne opinie: Rome. Przejrzalam teraz na szybko amazon i znalazlam: www.amazon.co.uk/Rome-340204-Waffle-Iron--Cast/dp/B000HXUA3M/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1342633598&sr=8-8 Na kilu amerykanskich blogach dziewczyny bardzo zachwalaly. No i teraz nie wiem co robic;) Kusi mnie zeby kupic, ale boje sie, ze mi sie beda gofry przypalaly, zniechece sie i zamkne gofrownice w szafie, gdzies na dnie;). Ja z teflonem uzywam maszyny do chleba za kazdym razem z wyrzutami sumienia;) I obiecuje sobie, ze kiedys przerzuce sie na wlasnorecznie pieczenie chleba, taka mam awersje do teflonu. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: gofrownica 23.07.12, 13:36 wiw, bardzo fajne to zelazo gofrowe, ale malenkie niestety. Troche bym sie bala zostawic z tym nawet moje starszaki ktore juz raczej samoobslugowe w ogromnej wiekszosci. I raczej na otwarty ogien czyli gaz. Z teho co wyczytalam, to taki plenerowy gadzet. Z tego typu ogromnie mi sie podoba amerykanski antyk taki :) www.youtube.com/watch?v=A-tgg_w15j0 Troche tez chyba wiekszy od tego bushcraftowego i staromodnie solidny, ale ciezko bedzie pewnie znalezc w UK.. Ta moja elektryczna jest na 2 takie okragle wiec na nasza rodzine dosc przyzwoita ilosc Ceny zeliwnych elektrycznych nie schodza ponizej ok 500L ( egzemplarz do sprowadzenia z Belgii i wersja raczej kateringowa) Planuje jednak zainwestowac jesli nam sie sprawdzi w menu tak jak dotychczas bo wtedy to nie bedzie gadzet a tak niezbedne wyposazenie kuchni jak Kenwood np Obawiam sie tez ze przy naszym przerobie ta nawet chwalona w opiniach elektryczna ktora nabylam, dlugo nie pozyje. Bo kiedy czytal opinie zadowolonych ktorzy pisza ze JUZ pare razy od momentu nabycia pare mies temu uzyli, a u nas prawie codziennie a przynajmniej kilka razy w tyg... to dodatkowy argument za taka na masowa skale ;) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: gofrownica 25.07.12, 14:37 Ten z Twojego linka super. Tak sobie teraz przegladam i szukam i patrz co znalazlam: www.mcc-shop.com/epages/metropolis.sf/?Currency=GBP&Locale=en_GB&ObjectPath=/Shops/44998553110/Products/H-4137025&ViewAction=ViewProductViaPortal cena fajna, chociaz dla mnie dalej nie do przeskoczenia. Musze pogadac z mezem, moze na jakies urodzinowo gwiazdkowo imieninowe i co tam jeszcze by mi sprawil taki prezent, ech....;) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: gofrownica 09.08.12, 23:40 Ale sie cicho zrobilo... Zamowilam ta gofrownice:) Dzisiaj wyslali mi maila, ze gofrownica wyslana pewnie za pare dni dojdzie. Jestem bardzo ciekawa jak sie u mnie sprawdzi, bo to jednak duzo pieniedzy. Bede potrzebowala dobre przepisy na gofry:) Znalazlam tez fajna strone o diecie grain free, pare fajnych przepisow. Ja co prawda tej diety nie stosuje, ale jej nie wykluczam, musze wiecej poczytac na ten temat. Tak czy inaczej kilka przepisow do wykorzystania: www.grainfreeliving.com/home Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: gofrownica 10.08.12, 18:00 a ja sie przyczlapalam wlasnie zeby napisac ze nabylam antyk norweski na ebay`u. Zeliwny z ceramicznym pokryciem ( cos w stylu non-stick i choc nie teflon to sprawdza sie swietnie) Dziala jak marzenie. Na palniku elektrycznym. Kiedy juz sie rozgrzeje to gofry leca szybciej niz w elektrycznej chociaz jest pojedyncza, nie podwojna jak elektryczna Wczoraj w 15 min nasmazylismy gore na sniadanie i zostalo na podwieczorek oraz jako dodatek do sniadania. Dla naszej osemki wiec to wyczyn raczej. Poza tym gofry idealne. Prosz zreszta, bym nie byla goloslowna :D countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/08/waffles-waffles-waffles.html koszt z przesylka niespelna £20 no i wartosc antyku w pakiecie, ze nie wspomne o duszy :) i z przypadkiem znalezionego przepisu, alternatywne gofry gratis ;) Jak nie przepadam za oberzyna, tak w tej postaci mniammniam :) countrybeehive.blogspot.co.uk/2012/08/alternative-use-of-your-waffle-maker.html Odpowiedz Link
miwah Re: gofrownica 10.08.12, 18:11 fajna ta stronka, wiwi, dzieki! Moze skorzystam, choc juz widze ze oni nie tak do konca grain free bo np quinoe maja, a ta w jest nieco controwersyjna. Podobnie amarantus ( tez forma zboza ) Ogolnie, typowe grain free to raczej law carbs , a low carbs to nie tylko grain :) To rowniez wykluczenie wysokich cukrow typu skrobia itp No i kasza gryczana tez dosc mocno poziom cukru we krwi podnosi Odpowiedz Link
wiwi1 Re: gofrownica 12.08.12, 15:49 No pieknie:) Mi nawet do glowy nie przyszlo szukac na ebayu, a takie rzeczy mozna znalezc. Zrob zdjecie tej gofrownicy prosze, jestem ciekawa jak wyglada. Ja mam nadzieje, ze ta moja sie sprawdzi, slinka mi cieknie jak ogladam Twoje zdjecia gofrow;) Powiedz mi prosze, bo wiem, ze uzywasz babki plesznik. Maria ma na swojej stronie kilka przepisow na gofry z uzyciem wlasnie babki plesznik. Jesli ja pomine w przepisie to bedzie to ze szkoda dla tego przepisu czy da sie robic rzeczy bez tej babki ewentualnie jakis zamiennik? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: gofrownica 12.08.12, 19:29 babka powoduje ze potrawy sa bardziej tresciwe. Poza tym to sam blonnik niemal wiec b dobrze wplywa na trawienie i prace przewodu pokarmowego. Duzo lepiej niz otreby, przy czym wplywa b specyficznie :) ale w watku kulinarnym nie bede szczegolow z drugiego konca przytaczac :) W diecie bezzbozowej i ogolnie low carbs jestdosc waznym dosc waznym skladnikiem, podobnie serwatka czy maka kokosowa tu i tam. Jako cenne zrodlo blonnika czy innych waznych skladnikow( suplement ) No ale to w przypadku calkowitej eliminacji zboz, zwlaszcza z pelnego przemialu bo po prostu jest to jeden z niezbozowych substytutow. Poza tym, ma sporo innych zalet, ale to juz inna bajka. Mielone siemie lniane calkiem skutecznie ja zastepuje choc nie wszedzie mozna wymiennie. W gofrach jak najbardziej OK A zdjecie zrobione, tylko musze bloga uzupelnic. Wczoraj smazylismy gofry w kominie ogrodowym czyli na prawdziwym ogniu ;) i tez ladne wyszly. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: gofrownica 17.08.12, 22:45 Przyszla mi ta gofrownica i zaluje, ze sie tak pospieszylam. Ma jakas powloke nieprzywierajaca, chociaz mi powiedziano, ze nie ma. Teraz musze to odeslac jesli mi to przyjma spowrotem. W poszukiwaniu nowej;) natrarflam na ta strone z fajnymi przepisami na gofry, przepisy sa pod zdjeciem gofrownicy: www.skeppshult.com/en/product/0010/ Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
miwah Re: gofrownica 24.08.12, 01:49 wiwi1 napisała: > W poszukiwaniu nowej;) natrarflam na ta strone z fajnymi przepisami na gofry, p > rzepisy sa pod zdjeciem gofrownicy: > www.skeppshult.com/en/product/0010/ Tak, czytalam o tej firmie( chyba na amazon znalazlam ich gofrownice i tym tropem). Bardzo mi sie podoba ich etyka itd. I ta dluga gwarancja tez raczej swiadczy o solidnosci. A przepisy interesujace :) Dzieki! Odpowiedz Link
miwah Re: gofrownica 06.09.12, 00:17 > czy o solidnosci. > A przepisy interesujace :) > Dzieki! LOL< dopiero sie wczytalam w te przepisy choc juz jeden jakis czas temu wykorzystalam. Tzn myslalam ze wykorzystalam ;) okiem omiatajac tylko, a, jak sie okazalo, stworzylam jakis wlasny dajac awokado do ciasta gofrowego i jeszcze pare zmian wprowadzajac. Wyszly naprawde fajne. Ale kiedy wrocilam na strone sprawdzic dokladnie sklad w celu podania znajomej, dopiero wtedy zauwazylam jak bardzo nazmienialam, ze awokado mialo byc nie do srodka a jako mazidlo ;) itd Dzis chcialam sobie wybrac i zanotowac co ciekawsze. I ze zdziwieniem odkrylam ze albo z maka w skladzie :-/ albo z mikstury gotowcowej, a, powiedzmy ze intrygujace sa jeno mazidla do nich ( tzn skladniki, ktore przy ogarnieciu wzrokiem uznalam za skladniki ciasta ;) ) Ech, cos mi sie porobilo z oczami chyba ;) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: gofrownica 09.09.12, 22:41 Ha ha, powiem Ci, ze ja tez tak entuzjastycznie podeszlam do tych przepisow i tak jak Ty po pobieznym przeczytaniu tez myslalam, ze to awokado idzie do srodka:) A tak odnosnie diety bezzbozowej to w poszukiwaniu czegos odpowiedniego dla siebie, a wiedzialam, ze u mnie rezygnacja ze zboz nie przejdzie, trafilam na ta ksiazke: www.amazon.co.uk/gp/product/0967089735/ref=oh_details_o03_s00_i00 Fajny rozdzial o ziarnach, zbozach, orzechach, moczeniu i fermentowaniu. Wydaje mi sie, ze maria w swoim blogu bardzo sie opierala o przepisy z tej ksiazki. Wiele ciekawych rzeczy jak kiedys posilki byly przygotowywane a jak sa teraz i co na tym tracimy i przepisy przerozne. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
mrs.t rewelka!!!! 03.03.13, 20:25 jakos najpierw lezal w sypialni (kolo łazienki, do wlosow uzywalqm) ale w końcu pomyslalam I znioslam do kuchni bo mysle sobie ze musze go zuzuc rewelka! w tydzIen zuzylam wiecej niz w 3mce po pierwsze ba tosty (ja sklepowa, nie pieke wlasnego chleba, ostatnio jadam pp drugie synkowi smaruje tez kanapki na playgroup (pod masło albo zamiast) po trzecie smaze na nnim niekiedy po czwarte -nawet do ciasta dodalam (]pewnie calkiem przypadkiem ale po raz pierwszy raz nie wyszedl zakalec;) i w ogole juz planuje kupiv jedno rafinowane (takie mam teraz, nie pachnie kokosem wiec bardziej uniwerssqlne) drugiw nie i planuje flapjacki robic (bo to jedyny słodycz jaki jadam , a ostaynio sniadania mi nie wchodza i chce do kawy dorzucić wlasnie choćby flapjacka Odpowiedz Link
liley11 Re: rewelka!!!! 07.03.13, 22:42 Olej kokosowy ma wiele zastosowan, a niektore z nich ciagle odkrywam:) ostatnie wlasciwie odkryte i to calkiem nieostatnio przez meza to zastosowanie w sypialni ;) rewelacja ! Przydatne po okresie, kiedy susza;) Odpowiedz Link
karolina_zet Re: Olej kokosowy 08.05.13, 10:54 odkopuje watek bo ostatnio tez odkrylam olej kokosowy. Cud miod malina: na poczatek dobra odmiana do tostow - rano dzieciom zamiast masla! Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Olej kokosowy 09.05.13, 19:40 Ja uzywam oleju kokosowego do wszystkiego, choc zamiast masla do smarowania akurat mi ani dzieciom nie bardzo podszedl ale do smazenia czy jako dodatek do zup czy jaglanki swietne. Ostatnio ugotowalam zupe z odrobina chili i wydawala mi sie za ostra. Dodalam juz w talerzu po lyzeczce oleju i zneutralizowal ten ostry smak. Do smarowania jako balsam do ciala, liley tez dodala ciekawa inspiracje;) Teraz bede testowac ghee. Znaczy w kuchni nie w sypialni:P Pozdrawiam:) Odpowiedz Link