wiwi1
01.02.13, 17:46
Wlasciwie tak na szybko zakladam watek po krotkiej lekturze starego posta na blogu marii
mariahealth.blogspot.co.uk/2011/09/granola-and-oatmeal-cavities.html
Wspomniany tam jest eksperyment z dieta. Dzieic podzielono na 3 grupy pierwsza grupa jadla duzo owsianki bogatej w kwas fitowy, druga grupa normalna diete trzecia grupa bezzbozowa. Nie chodzi mi o sam eksperyment i wplyw diety na uzebienie ile o podkreslenie pozniej jeszcze w artykule, zeby nie jadac orzechow nie moczonych, ze powinny byc najpierw namoczone zeby obnizyc zawartos kwasu fitowego. W proponowanej przez nia diecie jednak jest bardzo duzo orzechow. Wiem miwah, ze juz o tym byla mowa i wspominalas, ze jednak tych orzechow nie wychodzi tak duzo, bo na tej diecie je sie wogole duzo mniej itd. Jednak orzechy i tak sa duzo bogatsze w kwas fitowy od ziaren czy zboz z tego co kiedys sprawdzalam. Nie widzialam nigdzie w przepisach marii (tych nowszych) aby kiedykolwiek wspominala o moczeniu orzechow czy podkreslala, ze zawiraja ten kwas fitowy, natomiast widzialam, ze wspominala o tym przy okazji zboz. Troche mnie to pomimo wszystko zastanawia poniewaz mielone migdaly czy orzechy, ktore wykorzystuje do wypiekow nie sa moczone na ile to moze rzeczywiscie utrudniac wchlanianie mineralow.
Jak wspomnialam, pisze na szybko i nie mam teraz czasu szperac po internecie, ale czy ktos robil takie badania? Badania ludzi ktorzy sa ta tej grain free diecie juz przez jakis czas czy nie maja przypadkiem brakow jesli chodzi o mineraly?
Tak mnie to tylko zastanawia.
Pozdrawiam:)