slonecznawiosna Re: Kim jestescie ? 02.09.04, 19:35 Osobą która zajmuje się reklamą i sztuką. Parę lat temu skończyłam nauke. Od tamtej pory zaczęłam intensywnie czytać z przerwami. Przeważnie miałam czas na czytanie wyłączając pewne okresy. Teraz mam go coraz mniej, kiedy zaczynam czytać książkę np. wieczorem to oczka mi się zamykają. Żeby czytać nie mogę żyć w biegu. Lubię czytać klasykę a to wymaga skupienia. Nawet nie sądziłam, że zacznę dużo czytać lit. pięknej bo jako małe dziecko nie lubiłam czytać, wręcz stroniłam od tego, od pism, gazet a tym bardziej od książek. Wolałam przeglądać żurnale żeby oglądać obrazki ale w żadnym wypadku witać się z literkami drukowanymi. A szkoła tylko mi w tym dopomogła.. Niestety szkoły zabijają u niektórych chęć do czytania zamiast zachęcać do wtapiania się w świat drukowany, pełen emocji, poznawania, rozumienia świata, rozwijania się... Przyznaje, że zmęczyłam zaledwie parę lektur szkolnych. Nie wszystkie gościły na mojej siatkówce oka. Niektóre nawet mi się bardzo podobały ale o dziwo nie połknęłam „haczyka”. Teraz z prawdziwym zainteresowaniem poszłabym na j. polski, na analizę lektur i epoki w których powstały. Może zapisze się na kurs lit. pięknej np. iberoamerykańskiej lub angielskiej – o ile takowy istnieje w Warszawie. (Może ktoś by mi dał jakieś ciekawe namiary? Byłabym wdzięczna.) A na studiach to raczej muzyka, film, sztuka, eksperymentowanie w kuchni we mnie ewoluowały... Kiedyś martwiłam się, że musze coś przeczytać a teraz niechętnie patrzę w przyszłość bo może zabraknąć mi czasu na obcowanie z książkami. He...he... Ironia losu Życie przynosi nam rożne niespodzianki. Jak mawia Mama Forest’a Gump’a: „Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz co dostaniesz” :) Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
charade Re: Kim jestescie ? 02.09.04, 21:30 Kim ? Uroczą, małą biurwą pracującą w państwowej uczelni. Czytam głównie w autobusach, tramwajach, jak na coś/kogoś czekam. Kiedyś czytałam normalnie, bardzo dużo, bardzo szybko, bardzo zachłannie. Teraz czytam wolniej, z powodów jw. Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 Re: Kim jestescie ? 05.09.04, 12:38 Spróbuj "wbić się" na zajęcia do Tadeusza Pióry i/lub Andrzeja Sosnowskiego na anglistyce - literatura amerykańska/brytyjska XX wieku. "Naprawdę warto". Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Kim jestescie ? 05.09.04, 16:06 Dzieki za cynk :))) Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kim jestescie ? IP: *.olsztyn.mm.pl 03.09.04, 14:00 Rocznik 1975, pracuje w urzedze państwym, czytanie ksiazek to jedna z nielicznych rozrywek na jakie mnie stac, ale idzie ku lepszemu :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Kim jestescie ? 03.09.04, 15:17 Wystarczy być- dzięki książkom także można........... Odpowiedz Link Zgłoś
maja1101 Re: Kim jestescie ? 04.09.04, 11:59 Właśnie,brawo hrabalek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 (absolwentka prawa a obecnie mamusia na wychowawczym-ale to nie ma nic do rzeczy-czytać można wszędzie i zawsze znalezć chwilę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: Kim jestescie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 17:37 studentka biologii - czytać musi bo inaczej się udusi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalliope Re: Kim jestescie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 19:12 skończony filolog, czytam rano wieczór we dnie w nocy, jeśli akurat nie czytam to albo snuję się po Katowicach, albo piję kawę/wytrawne wino oczywiście czytając... Odpowiedz Link Zgłoś
bobofruit99 Re: Kim jestescie ? 05.09.04, 12:27 Skrzypek dworcowy, samouk; jesienią wypływam na Morze Północne kutrem; z zamiłowania i talentu ginekolog-amator i pielęgniarz. Czytam tylko w samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
frragola Re: Kim jestescie ? 05.09.04, 18:38 Informatyk z przypadku, podroznik z zamiłownia... ale fakt z wolnym czasem coraz gorzej odkad studia sie skonczyły:((( ale życ bez ksiazek????!!!??? wiele sie traci! Przynajmniej ja czuje niesamowita pustke jesli przez jakis czas nic nie czytam.... Odpowiedz Link Zgłoś
hatemuti Re: Kim jestescie ? 06.09.04, 14:14 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Bardzo zastanawia mnie fakt jak znajdujecie czas na czytanie tych wszystkich > ksiazek? Czym sie zajmujecie ze mozecie tak wiele czasu im poswiecic? Ach to jest bardzo proste. Poza praca mamy jeszcze tzw. zycie prywatne... maz itd. Ja to zalatwiam tak: mam meza i kochanka. Maz mysli zem z kochankiem, kochanek zem z mezem, a ja tymczasem tup, tup cichaczem do czytelni:)) pozdrawiam bF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek_mx Re: Kim jestescie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 19:16 A ja jestem uczniem drugiej klasy gimnazjum. To zresztą dość ciekawe zjawisko, gdyż w mej kochamej mini-uczelni, książkami zainteresowane są aż 2 osoby - wszystkie z mej klasy:) A reszta - dresy, k..h.. i piwo pod blokiem. Ach smutne te czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: Kim jestescie ? 07.09.04, 15:48 Jestem nauczycielką polskiego. Dziwne, prawda? Chciałabym mieć tyle czasu na czytanie, ile kiedyś, przed laty. Teraz czytam dużo wypracowań i wprawek, mając nadzieję, że kiedyś zakrzyknę na widko byłego ucznia: mój ci on ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
natalicja Re: Kim jestescie ? 07.09.04, 18:57 dosc przypadkowym informatykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mad Max Re: Kim jestescie ? IP: *.man.poznan.pl 08.09.04, 14:42 52 lata. Późnym popołudniem czytam na przemian z żoną. Teraz "Opowiadania" Czechowa. "Końskie nazwisko" czytaliśmy 3x razy. Przedtem "Dramaty" Szekspira. Czasem trudno znaleźć czas, ale się staramy. Książka, dla mnie, to zawsze coś lepszego niż TV czy spacery po hipermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
renkras Re: Kim jestescie ? 08.09.04, 19:28 Kobietą jestem...bo wykształcenie do czytania chyba nic nie ma? Przynajmniej wśród moich znajomych.Poza tym jestem mamą a wcześniej didżejem w lokalnej rozgłośni radiowej.Studiów nie skończyłam .Czytam bo chcę i wszędzie gdzie się da Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornik Re: Kim jestescie ? IP: 217.153.29.* 09.09.04, 01:35 Ewcia! Ty się nie zastanawiaj! Ty czytaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Kim jestescie ? IP: *.client.comcast.net 09.09.04, 04:51 Dlatego sie zastanawiam bo czytam. Wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Moja ciekawosc zostala zaspokojona wiec teraz moge spokojnie spac! Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Kim jestescie ? 09.09.04, 10:15 ja jestem swiezo upieczona studentka (filologii zreszta- tyle ze nie polskiej ;))- a czas na czytanie znajdowalam zawsze- nawet w okresie matur, egzaminow, olimpiad, sprawdzianow i bog wi czego jeszcze. bo czytac mozna wszedzie- w tramwaju, w wannie, przy jedzeniu czy tez zeby odpoczac od nauki. heh- swego czasu- jeszcze w podstawowce- mama na mnie krzyczala ze za duzo czytam a za malo sie ucze :P nno ciekawe jak to bedzie z tym czasem wolnym jak juz sie zaczna studia- pewnie w sesji nawet w wannie bede powtarzac sredniowiecze francji- ale to bardzo przyjmene :)) Odpowiedz Link Zgłoś