Dodaj do ulubionych

księgarnia

IP: *.idea.pl 02.11.04, 15:51
A mnie się marzy taka mała księgarnia z fachową obsługą, taka w której można
napić się wyśmienitej kawy, zjeść małe, słodkie co nieco, w której co jakiś
czas w sobotę dzieciom czyta się bajki, może z małą galerią. Takie cuda
funkcjonują np w Stanach Zjednoczonych. Ale czy u nas się utrzyma?
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: księgarnia 02.11.04, 15:55
      na Kabatach jest dokładnie taka księgarnia. Jest już kilka dobrych lat i jest
      potrzebna.
    • Gość: Kasik Re: księgarnia IP: 129.109.84.* 02.11.04, 16:03
      W Poznaniu znam dwie takie ksiegarnie - sa fantastyczne - dzieciom czyta sie
      bajki, mozna napic sie kawy, jest dobra literatura a nie tylko bestsellery,
      mozna usiasc na kanapie i poprzegladac ksiazki albo porozmawiac z Pania
      sprzedawczynia, ktora wie o czym mowi i ktora sama kocha ksiazki.
      Co do Stanow to moze w Nowym Yorku cos takiego by sie znalazlo (na co wskazuje
      film "Masz wiadomosc") ale w calej reszcie to takich ksiegarni chyba jednak nie
      ma, przede wszystkim dlatego, ze tutaj nie czyta sie ksiazek. W przecietnym
      amerykanskim domu nie znajdziesz ani jednej ksiazki no moze oprocz literatury
      fachowej (a i to nie wszedzie). Mowie to z wlasnego doswiadczenia, naprawde.
      Jestem w USA od prawie roku i bylam przez ten czas moze w jednej sympatycznej
      ksiegarni, gdzie z przyjemnoscia siegalam po kolejne ksiazki. Zazwyczaj jednak
      jedyne ksiegarnie to Barnes and Nobles - duze molochy, w ktorych owszem mozna
      napic sie kawy, bo bar stanowi centrum tej instytucji, ale klimatu to te
      miejsca nie maja w ogole. Tak wiec prawie wszystkie zakupy ksiazkowe musialam
      tutaj czynic przez internet. I naprawde tesknie juz do chwili, kiedy w Poznaniu
      zajrze do moich ulubionych ksiegarni.
      • dosimail Re: księgarnia 02.11.04, 16:23
        Kasik, proszę napisz, które poznańskie księgarnie masz na myśli. Chętnie je
        odwiedzę. Pozdrawiam
        • Gość: luli_l Re: księgarnia IP: *.microsoft.com 02.11.04, 16:48
          gdzie na Kabatach? bardzo proszę o adres, nie znam tego rejonu Wwy.

W Krakowie regularnie odwiedzam Massolit Books na Felicjanek prowadzoną przez
          parę Amerykanów - można posiedzieć i poprzeglądać książki przy muffinie i
          dobrej kawie, a moje psy dostają miskę z wodą (pod tym względem prawie jak w
          Nowym jorku..) :-) Jeden feler - książki tylko angielskie, chociaż po dobrych
          cenach, bo z antykwariatów w USA, niestety nie znam podobnej księgarni
          polskojęzycznej :-(
          • Gość: minutka_k Re: księgarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 16:52
            A czy w Warszawie Czuły barbarzyńca(?) nie odpowiadałby takim kryteriom?
            Znam tylko ze słyszenia, mogłam pomylić nazwę
          • chiara76 na Kabatach 02.11.04, 16:56
            jest to Księgarnia Stentor na ul. Przy Bażantarni 11, na Kabatach. Wiem, że
            czyta się tam książki dzieciakom, jest wiele ciekawych akcji, także mają wiele
            książek nie do dostania gdzie indziej.
            I miła atmosfera tam panuje.
            • miszka44 Re: na Kabatach 02.11.04, 16:58
              Podejrzewam, że autorce wątku nie o taką księgarnię chodziło.
              Stentor to ciut lepsza "zwykła" księgarnia. Dwa krzesła przy małym stoliczku,
              ekspress do kawy mniejszy niż mam w domu, ciastek nie uwidzisz, ostatnio
              Durczok dzieciom czytał. I tyle. Takiej, o jakiej marzymy, to na Ursynowie
              jeszcze nie ma. Ale niedługo...

Pzdr
              M44
              • chiara76 Re: na Kabatach 02.11.04, 17:20
                no nie wiem, wiem, że ludzie tam chętnie idą, wiem też, że coś tam się dzieje,
                aczkowliek nie znam szczegółów, bo dużo dla dzieciaków, więc mnie to nie
                dotyczy, bom nie jest rodzicem.
                Pewnie, że to nie jest tak w stu procentach, ale jest nieźle.
                A czyżbyś miał zamiar coś otworzyć? Przydało by się, więc nie zapomnij dać
                znać:)najlepiej właśnie na Kabatach , bo tu u nas posucha księgarska...
              • Gość: Anika Re: na Kabatach IP: *.idea.pl 03.11.04, 11:40
                Miszka, jeżeli realizujecie Wasze marzenie o takiej księgarni to trzymam kciuki
                i odezwij się jak już będziecie na starcie. Może wymienimy pomysły i
                doświadczenia?
        • Gość: Kasik Re: księgarnia IP: 129.109.84.* 02.11.04, 17:17
          Jedna jest na Osiedlu pod Lipami a druga na Wichrowych Wzgorzach. Malenkie, ale
          bardzo fajne.
        • Gość: Kasik Re: księgarnia IP: 129.109.84.* 02.11.04, 17:19
          Jedna jest na Osiedlu pod Lipami a druga na Wichrowych Wzgorzach. Malenkie, ale
          bardzo fajne.
    • Gość: ja Re: księgarnia IP: *.tvp.pl 03.11.04, 14:08
      W Poznaniu jest taka księgarnia. Nazywa sie Z Bajki
    • Gość: anijm Re: księgarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:01
      Z tego, co wiem (sama osobiście nie byłam), to "Czuły barbarzyńca" jest
      taką "klubo-księgarnią", gdzie można posiedzieć, poczytać i napić się kawy.
      Księgarnia znajduje się niedaleko Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego (ul.
      Dobra).
    • gagga1 Re: księgarnia 09.11.04, 09:30
      Może spodoba Ci się "Antykwariat" na Żurawiej?... Czy to miejsce dla snobów?...
      gagga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka