trzynasta_dama 18.11.06, 18:12 CZy możecie mi polecić cos dobrego o Chopinie oraz jego związku z George Sand? Cos co się dobrze czyta, ale nie odbiega od faktów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eroica Re: Chopin IP: 83.238.239.* 18.11.06, 19:23 "Lato w Nohant" Iwaszkiewicza Adam Czartkowski, Zofia Jeżewska - "Fryderyk Chopin" w serii LUDZIE ŻYWI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Chopin IP: *.acn.waw.pl 18.11.06, 20:40 "Lato w Nohant" to dramat. Do czytania warto chyba polecić inny utwór Iwaszkiewicza, monografię Chopina nazwaną po prostu "Fryderyk Szopen". Iwaszkiewicz pisał również o innych kompozytowach, m.in. o swoim dalekim kuzynie i przyjacielu Karolu Szymanowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Chopin IP: *.CNet.Gawex.PL 18.11.06, 21:01 "Kształt miłości" Broszkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
havana06 Re: Chopin 18.11.06, 21:06 Trzynasta Damo, jeśli chcesz znaćlub poznań Chopina to go posłuchaj. To Geniusz i nic nie dodam, ani nic nie ujmę. Geniusz nie wymaga żadnej krytyki. Żadnej! Jeśl chccesz wiedzieć o nim jako o człowieku przeczytaj co radzą Ci moi przedmówcy. Dla mnie Chopin, to tylko On i nikt więcej. Wiesz, że jest wielki. Czy słuchałaś Jego MUZYKĘ. Jeśli nie to źałuj! Odpowiedz Link Zgłoś
havana06 Re: Chopin 18.11.06, 21:16 Powinnam napisać , Trzynasta Damo, poznaj muzykę, a będziesz wiedziała w czymm rzecz. Życiorys, jakich wiele w ROMANTYZMIE. Ja, Chopina uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 do czytelnika 19.11.06, 08:43 dramat najpierw się czyta, potem wystawia na scenie Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: do czytelnika 19.11.06, 08:56 Bardzo dobra biografie Chopina napisal Adam Zamoyski.Teraz zerknelam jeszcze do googla i widze jakas druga jego ksiazke na temat CH. pt. Powsciagliwy romantyk Fr Chopin. Chyba to cos innego. W kazdym razie polecam, bo ciekawa i dobrze napisana.Ta pierwsza, ale byc moze druga tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: do czytelnika IP: *.acn.waw.pl 19.11.06, 10:10 bdx65 napisała: > dramat najpierw się czyta, potem wystawia na scenie Dziękuję za informację. Nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egry Re: Chopin IP: 193.59.173.* 20.11.06, 07:31 Tomaszewski, Mieczysław Chopin i George Sand : miłość nie od pierwszego spojrzenia. Kraków : Wydaw. Literackie, 2003. Brunel, Pierre George Sand - Fryderyk Chopin : bieguny miłości / Pierre Brunel ; przeł. Wiktor Dłuski. Warszawa : "W.A.B.", 2002. Opis fiz 268, [4] s. ; 20 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
trzynasta_dama Re: Chopin 24.11.06, 17:21 Dziękuję wszystkim. Coś sobie, idąc za waszymi radami, znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś