28.01.02, 19:58
Piękna książka.. Polecam szczególnie młodym ludziom...
Obserwuj wątek
    • Gość: ajka Re: MADAME IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 23:41
      zgadzam sie!! Chwilami troche ciezko przebrnac, pisana w specyficzny sposob,
      ale jak juz sie podchwyci to mhmm. sama przyjemnosc.
      dla tych co nie wiedza :
      Madame Antoniego Libery.
      opowiesc o zauroczeniu, fascynacji.. milosci do nauczycielki francuskiego.. ale
      ogolnie piekna historia. polecam!
    • Gość: Hanula Re: MADAME IP: *.server.ntl.com 04.02.02, 08:30
      Na "Madame" to ludzie się powinni polskiego uczyć... Nikt dziś tak pięknie nie
      pisze!
      • Gość: anneke nie tylko polskiego... IP: 212.160.117.* 08.02.02, 11:38
        Po "Madame" mam coraz większą ochotę zgłębić francuski. Fakt, Libera nie tylko
        świetnie tłumaczy/wystawia Becketta, ale i sam pisze... Świetnie napisana
        powieść, trzyma w napięciu. Więcej _ma się wydarzyć_, niż zdarzy się naprawdę.
    • Gość: Dziwna Re: MADAME IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 00:15
      Niestety nie mogę sie zgodzić. Madame Libery to wyjątkowo ciężkostrawna
      lektura. POpis megalaomaństwa, sprawiający wrażenie, że świat i rzeczy krącą
      sie wyłacznie wokół narratora. co do języka, lepiej żeby młodzi ludzie raczej
      nie używali tak groteskowej polszczyzny, bo to co dobre w literaturze, nawet
      tak kiepskeij jak Madame nie zawsze jest dobre w języku mówionym.
      • hanula Re: MADAME 16.02.02, 06:46
        Ja bym tam wolała, żeby młodzi ludzie mówili tak jak Libera w "Madame", niż tak
        jak mówią w rzeczywistości... :-)))

"Madame" nie jest ciężkostrawna, trzeba tylko wpaść w jej rytm. Po pewnym
        czasie uważnego czytania człowiek zauważa, że słowa w tej książce płyną jak
        muzyka...

Tylko że ja lubię skomplikowane intelektualne konstrukcje, a nie wszystkim
        odpowiada taki sposób pisania książek. Bez urazy, nie wymyślam nikomu od
        idiotów! ;-) Podobno jednak niektórzy piszą sercem, a inni głową; ja wolę tych
        piszących głową.
    • Gość: JAREK Re: MADAME IP: *.*.*.* 13.02.02, 17:18
      SŁABA TA KSIĄŻKA, DOBRZE ROZWIJA SIĘ FABUŁA, ALE KIEDY LIBERA PRZECHODZI DO
      WOJNY W HISZPANII - PRZEGRYWA KSIĄŻKĘ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka