postmodern 28.01.02, 19:58 Piękna książka.. Polecam szczególnie młodym ludziom... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajka Re: MADAME IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 23:41 zgadzam sie!! Chwilami troche ciezko przebrnac, pisana w specyficzny sposob, ale jak juz sie podchwyci to mhmm. sama przyjemnosc. dla tych co nie wiedza : Madame Antoniego Libery. opowiesc o zauroczeniu, fascynacji.. milosci do nauczycielki francuskiego.. ale ogolnie piekna historia. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanula Re: MADAME IP: *.server.ntl.com 04.02.02, 08:30 Na "Madame" to ludzie się powinni polskiego uczyć... Nikt dziś tak pięknie nie pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anneke nie tylko polskiego... IP: 212.160.117.* 08.02.02, 11:38 Po "Madame" mam coraz większą ochotę zgłębić francuski. Fakt, Libera nie tylko świetnie tłumaczy/wystawia Becketta, ale i sam pisze... Świetnie napisana powieść, trzyma w napięciu. Więcej _ma się wydarzyć_, niż zdarzy się naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwna Re: MADAME IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 00:15 Niestety nie mogę sie zgodzić. Madame Libery to wyjątkowo ciężkostrawna lektura. POpis megalaomaństwa, sprawiający wrażenie, że świat i rzeczy krącą sie wyłacznie wokół narratora. co do języka, lepiej żeby młodzi ludzie raczej nie używali tak groteskowej polszczyzny, bo to co dobre w literaturze, nawet tak kiepskeij jak Madame nie zawsze jest dobre w języku mówionym. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: MADAME 16.02.02, 06:46 Ja bym tam wolała, żeby młodzi ludzie mówili tak jak Libera w "Madame", niż tak jak mówią w rzeczywistości... :-))) "Madame" nie jest ciężkostrawna, trzeba tylko wpaść w jej rytm. Po pewnym czasie uważnego czytania człowiek zauważa, że słowa w tej książce płyną jak muzyka... Tylko że ja lubię skomplikowane intelektualne konstrukcje, a nie wszystkim odpowiada taki sposób pisania książek. Bez urazy, nie wymyślam nikomu od idiotów! ;-) Podobno jednak niektórzy piszą sercem, a inni głową; ja wolę tych piszących głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAREK Re: MADAME IP: *.*.*.* 13.02.02, 17:18 SŁABA TA KSIĄŻKA, DOBRZE ROZWIJA SIĘ FABUŁA, ALE KIEDY LIBERA PRZECHODZI DO WOJNY W HISZPANII - PRZEGRYWA KSIĄŻKĘ Odpowiedz Link Zgłoś