12.08.16, 19:48
Witam
Serdecznie , wczoraj ktoś bardzo mi bliski został zdiagnozowany wstępnie z Chad ,niestety póki co nie moge podać za dużo szczegółów problemy osobowościowe tej osoby zaczęły sie po ur dziecka niedawno miała ta osoba pierwsze epizod psychotyczny z chalaucynacja ale było to świeżo po ur dziecka wiec lekarze nie przesądzali o niczym stwierdzając ze poród jest tak dużym szokiem dla kobeiety ze można sie rożnie zachowywać jednak ponad rok od ur dziecka padła wczoraj diagnoza chad ( a właściwe podejrzenie) zdiagnozowała to pani psycholog a nie psychiatra po zrobieniu testów psychologicznych ( kilkadziesiąt pytań ) Poneiwz sama tez leczyłam sie psychiatrycznie bo miewałam w przeszłości depresje mam watpliwości czy psycholog moze stwierdzić taka chorobę i czy nie należałoby jednak pójść do psychiatry
Obserwuj wątek
    • edith311 Re: Diagnoza 12.08.16, 19:49
      Bede wdzięczna za wskazówki
      • 39.a Re: Diagnoza 13.08.16, 01:38
        Edith, proponuję jednak udać się do dobrego psychiatry.
        Lekarz (psychiatra) będzie mógł też od razu wdrożyć jakieś leczenie.
    • biala_malpa Re: Diagnoza 13.08.16, 08:32
      Cześć Edith!
      Moim zdaniem, ChAD nie jest tak łatwo zdiagnozować. Napisz w jakim wieku jest Twoja znajoma. Poza tym, urodzenie dziecka też na pewno ma duży wpływ na zachowanie i samopoczucie. Nie brałbym poważnie opinii tej pani psycholog. Psychologów jest jak mrówków, więc trafić na wartościowego nie jest łatwą sztuką, a diagnozowanie po jednej wizycie to jakaś totalna bzdura. Jeśli to Twoja bliska osoba, sama sobie zadaj pytanie czy możliwe jest, że ma to zaburzenie. Jak się zachowywała na przestrzeni kilku ostatnich lat.
      ChAD to nie koniec świata, choć przyznać trzeba, że życia nie ułatwiawink. Pozdrawiam.
    • efka_te Re: Diagnoza 13.08.16, 17:00
      Zarówno psychiatra, jak i psycholog mogą się mylić. Diagnoza ChAD jest bardzo śliska, dlatego nawet ja, czy Ty możemy podejrzewać u kogoś ChAD. To że osoba ma stany psychotyczne nie od razu oznacza dwubiegunówkę. Może to równie dobrze być schizofrenia, albo pojedyńczy epizod psychotyczny wywołany na przykład traumą.

U mnie jakichś 10-ciu lekarzy potwierdziło ChAD, a ja wciąż twierdzę, ze nie jestem chora wink Tj. może i jestem chwiejna i mam na koncie 3 epizody psychotyczne na przestrzeni 15 lat, ale nie oznacza to, że muszę być do końca życia na lekach. Wierzę bardziej w zdrowy tryb życia i auto-wgląd w siebie.

Jeśli jesteś anglojęzyczna, polecam:

bipolarorwakingup.wordpress.com/category/healing-stories/

Historie ludzi, którzy z diagnozą ChAD żyją bez leków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka