Dodaj do ulubionych

ubezwłasnowolnienie

13.05.07, 21:04
hej
niezbyt miły temat, ale mój mąz mnie straszy że jak odejdę to właśnie mnie
ubezwłasnowolni...i ze w sądzie mam z góry przegrane...nie wiem co planuje
względem dziecka...
czy ktoś mi potrafi coś na ten temat powiedzieć???dbam o doba i bardzo dbam o
dziecko...jakie może miec powody zeby tak zrobic??chyba musi miec jakieś
mocne argumenty co???czy mam się obawiać?
Obserwuj wątek
    • aurelia_aurita Re: ubezwłasnowolnienie 13.05.07, 23:05
      nie sądzę, żeby mógł Cię ubezwłasnowolnić, bo to można zrobić tylko w bardzo wyjątkowych przypadkach (musiałabyś zagrażać sobie lub otoczeniu). i już samo to, że mąż cię szantażuje tym ubezwłasnowolnieniem - stanowi argument przeciw. (a może to jego trzeba ubezwłasnowolnić??)
      słuchaj, moim zdaniem nie masz się czego obawiać. ale mam nadzieję, że jeszcze odezwie się w tym wątku ktoś, kto lepiej ode mnie zna się na tego typu kwestiach i ostatecznie rozwieje Twoje obawy.
      • efam1 Re: ubezwłasnowolnienie 13.05.07, 23:09
        troszkę mi ulżyło dzieki aurelia
    • lookfor84 Re: ubezwłasnowolnienie 13.05.07, 23:36
      Ależ masz paskudnego męża!
      Ubezwłasnowolnienie ma dwie postaci.Jest ubezwłasnowolnienie całkowite i
      ubezłasnowolnienie częściowe.
      Przesłankami u. całkowitego są:1. choroba psychiczna, 2. niedorozwój umysłowy,
      3. innego rodzaju zaburzenie psychiczne, w szczególności pijaństwo lub
      narkomania (uwaga!) występujące w takim stopniu,że uniemożliwiają danej osobie
      kierowanie swoim postepowaniem ( art.13 par.1 kodeksu cywilnego).Sąd Najwyższy
      interpretuje ten przepis funkcjonalnie, stając na stanowisku, że
      ubezwłasnowolnienie służy interesom ubezwłasnowolnionego i może być orzeczone
      TYLKO WTEDY, gdy jego interes tego wymaga( czyli trzeba też wziąć pod uwagę
      sytuację życiową osoby).
      O ubezwłasnowolnieniu, jak i jego uchyleniu, czy zmianie na cześciowe decyduje
      sąd w szczególnym postępowaniu ( jest to postepowanie nieprocesowe; wniosek o
      ubezwłasnowolnienie może zgłosić: małzonek osoby, która ma być
      ubezwłasnowolniona, jej przedstawiciel ustawowy, a w jego braku jej krewni oraz
      rodzeństwo, prokurator, czy Rzecznik Praw Obywatelskich.Uwaga!Zgłoszenie
      wniosku w złej wierze podlega oddaleniu.A to właśnie zrobiłby Twój mąż moim
      zdaniem.On działa w złej wierze, jeśli Cię szantażuje.Nagraj go na dyktafon.A
      nie bedzie miał szans w żadnym sądzie).
      Musisz odpowiedzieć na pytanie, czy Twój stan uniemożliwia Tobie kierowanie
      postepowaniem.Czy jest z Tobą aż tak źle?Jestem pewna, że nie.A zatem nie ma
      przesłanek do ubezwłasnowolnienia całkowitego.
      Ubezwłasnowolnienie cześciowe orzeka się, gdy "stan osoby nie uzasadnia
      ubezwłasnowolnienia całkowitego, lecz potrzebna jest pomoc w prowadzeniu jej
      spraw."Czy potrzebna Ci pomoc w prowadzeniu Twoich spraw?Chyba nie jest z Tobą
      tak fatalnie, prawda?Moim zdaniem nie masz się czego obawiać, sędzia, który
      orzekłby u. cześciowe byłby bardzo upierdliwy, ale myślę, że to prawie
      niemożliwe.Dodam rownież, że jestem tylko studentką, ale podałam Tobie
      obowiązujące przepisy i powtarzam,że moim zdaniem możesz byc spokojna.
      W przypadku rozwodu o władzy rodzicielskiej nad dzieckiem orzeka sąd.Wysłuchuje
      on rodziców itd. i biorąc pod uwage okoliczności sprawy podejmuje decyzję.
    • dziewczyna_filipa_ze_wsi Re: ubezwłasnowolnienie 14.05.07, 22:21
      efam
      masz tu linka do wyjasnienia co i jak z tym ubezwlasnowolnieniem
      online.synapsis.pl/Zagadnienia-i-akty-prawne/Ubezwlasnowolnienie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka