Dodaj do ulubionych

Sławne osoby z CHAD?

26.12.07, 11:23
Staram się nie czytać za wiele o CHAD, jednak ciekawi mnie czy
są/były jakieś sławne osoby które przyznały się że cierpią na tę
chorobę?

Pamiętam gdy jakiś czas temu polski aktor Robert Gonera przeżył coś
w rodzaju załamania nerwowego - twierdził że nazywa się tak jak
postać z filmu, nie można było się z nim porozumieć- trafił do
szpitala psychiatrycznego. Zastanawia mnie też zachowanie sławetnej
gwiazdy pop Britney Spears, która wygląda mi jak najbardziej na CHAD-
owca - żyje we własnym świecie, jakby nie docierało do niej to co
się dzieje wokół - u mnie podobnie wyglądała mania..

Taki tam "luźny" temat, może będziecie chcieli podzielić się swoją
wiedzą/spostrzeżeniami smile
Obserwuj wątek
    • dalaj-lama Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 13:06
      Marylin Monroe
      Winston Churchill
      Wojciech Młynarski
      • eko_logiczna Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 13:40
        >Wojciech Młynarski

Mlynarski? nigdy o tym nie slyszalam. wiesz z jakichs wiarygodnych
        zrodel czy z plotek?
        • dalaj-lama Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 20:52
          Widziałam go na własne oczy w szpitalu na Sobieskiego w Warszawie,podczas
          odwiedzin mojej koleżanki.Ponieważ tam sortuje się chorych wg choroby - był na
          oddziale dla CHAD.
      • maksymow Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 15:25
        Nikita CHruszczow
    • 35.a Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 13:08
      pl.youtube.com/watch?v=UDrnSS2pT_4

nie wszystkich kojarzę...
      • eko_logiczna Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 13:43
        > nie wszystkich kojarzę...

ja wielu twarzy nie kojarze, mam beznadziejna pamiec wzrokowa.
        moze by ktos biegly w fizjonomiach podal nazwiska z tego filmiku
        • cassandrax Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 16:35
          ...wydaje mi się,że jeszcze Sylwia Plath (poetka) oraz Virginia
          Woolf (pisarka),Michael Foucault ....co wynika z ich pamiętników,
          biografii..... ja pisałam w mojej pracy dyplomowej,że prawdziwą
          przyczyną samobójstwa Wertera ("Cierpienia młodego Wertera")była
          choroba umysłowa lub też ciężkie załamanie nerwowe....
          mówi się,że Witkacy był szaleńcem...
          • wszafki Re: Sławne osoby z CHAD? 28.12.07, 16:56
            ja pisałam w mojej pracy dyplomowej,że prawdziwą
            > przyczyną samobójstwa Wertera ("Cierpienia młodego Wertera")była
            > choroba umysłowa lub też ciężkie załamanie nerwowe...

przyczyna niespelniona milosc byla, chwala bogu wtedy jeszcze nie bylo pan od
            prac dyplomowych, to mozna bylo umierac na milosc, a nie na choroby umyslowe.
            dzis by dali panu neroleptyki, i zamkneli w szpitalu, i zyl by zgodniej z
            prawdziwymi przyczynami i bardziej naukowo.
    • dalaj-lama Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 20:54
      Jeszcze mi się przypomniało: Zbigniew Herbert i aktor Tadeusz Janczar.
    • i_am_the_army Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 21:36
      Oprócz już wymienionych:

Kurt Cobain
      Beetoven
      Handel
      Sting
      Robin Williams
      Ernest Hemingway
      Grechuta (schizoafektywne)
      Jim Carey
      Hans Christian Andersen
      Tadeusz Borowski
      Agatha Christie
      Mozart
      Victor Hugo
      Van Gogh
      Mark Twain
      Abraham Lincoln
      Tom Waits
      Jean Claude van Damme
      Edgar Allan Poe
      Platon
      Larry Flynt

... i zapewne jeszcze wielu wielu innych...
      • asiuniaa36 Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 22:05
        a Mel Gibson?
        • i_am_the_army Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 22:36
          O, o Gibsonie zapomniałam!
        • alicja2606 Re: Sławne osoby z CHAD? 17.12.14, 21:03
          Einstein byl autystyczny, stwierdzono to dopiero po jego smierci badajac jego mozg, bil nawet swoja pierwsza zone. Ludzie autystyczni maja czesto jakies wybitne, wprost niewiarygodne dla zwyklego czlowieka zdolnosci. Odbywa sie to kosztem przystosowania do ZWYLKEGO zachowania, komunikowania sie. To samo dotyczy SYNDROMU Bi-Polar co w Polsce nazywa sie wciaz uparcie ChAD, czyli choroba!
          Po pierwsze to nie jest choroba!!! W miedzynarodowym rejestrze ?chorob? w Amsterdamie figuruje jako syndrom bi-polar. Od slowa ?syndrom?- zespol cech. W Polsce nadal traktuje sie i nazywa ten syndrom choroba i to z podtekstem ?psychiczna?. ( Mowi sie Zespol Downa, a nie choroba, choc tu ograniczenia sa znaczene). Przy Bi-Polar przeciwnie, tak jak u ludzi autystycznych, jak Einstein, bywaja genialni.
          Jest to raczej rodzaj osobowosci i to raczej wyjatkowej OSOBOWOSCI, co tez jasno wynika z dlugiej listy wybitnych, wrecz genialnych osob. Pisarzy, artystow, politykow.
          Znane osoby z syndromem Bi-Polar. W Polsce nazywa sie to nieslusznie ChaD, choroba, a jest to rodzaj osobowosci czego dowodzi lista znanych i genialnych.
          ? Winston Churchill, * Platon, Sting, Dalaj Lama, Mel Gibson, Bethoven, Agatha Christie, Mozart, Marilin Monroe, * Ernest Hemingway, * Vincent Van Gogh, Victor Hugo
          *Abraham Lincoln, Franz Kafka, * Robin Williams, Mark Twain,
          ? * Axel Rose, * Edgar Allan Poe, * Georg Friedrich Händel,
          ? * Vivien Leigh, (?Przeminelo z wiaterm?), Katrin Zeta Jones (zona M. Douglasa)
          * Kurt Cobain, * Virginia Woolf, * Jean-Claude Van Damme,
          ? Richard Dreyfus, Sydney O?Connor,
          ? Hans Christian Andersen, Honore de Balzac,
          ? Karol Dickens, Linda Hamilton, Lew Tołstoj,
          ? Piotr Czajkowski, * Stephen Fry, * Larry Flynt, * Ben Mood, * Sylvia Plath
          * Trent Reznor, * Jacek Olter, * Piotr Łuszcz, * S?ren Kierkegaard,Tom Waits
          ? a z polskich artystów: Joseph Conrad
          ? Krzysztof Krawczyk , Witkacy, Z.Herbert, T.Janczar,
          ? Wojciech Młynarski,, Grechuta (ale tez schizofrenie)
          ? i wiele innych genialnych i znanych z calego swiata i dziejow ludzkosci.
          ? Proby samobojcze podejmowali:
          ? Herman Hesse,
          ? Joseph Conrad, Robert Schuman,
          ? Charles Baudelaire, Edgar Allan Poe;
          ? Odebrali sobie życie Ernest Hemingway,
          ? Virginia Woolf, Sylvia Plath i Włodzimierz Majakowski.
          ? A ostatnio Robin Williams
          ? Einstein byl autystyczny
          ? A profesor Nasch, laureat Nagrody Nobla mial schizofrenie (?Piekny umysl?)
          ? Tak samo Marek Grechuta, a mimo to, a moze wlasnie dlatego wszyscy byli wybitni, wrecz genialni.

Kiedys ci co byli nieprzecietni traktowani byli przez przecietniakow jak szalency. ?Rownac do dolu?!
          Poglad na to co kiedys nazywano chorobami psychicznymi zmienia sie wraz z rozwojem nauki.
          Jak wyraznie widac, z zyciorysow wybitnych osobistosci, ich szczegolne talenty, zdolnosci, czasem wrecz geniusz wynikajacy z budowy ich mozgow, jest zwiazany czasem z takim jakby niedostosowaniem do szarego przecietnego zycia. A to naturalnie razi przecietniakow.
          Wiec mozemy byc dumni jesli mamy syndrom Bi-Polar, bo jestesmy w doborowym gronie.
          A Ministerstwo, powinno juz zmienic te nazwe, bo nasze koltunskie spoleczenstwo szybko pietnuje ?innych? i wbrew eropejskiemu prawu dyskryminuje ludzi z byle powodu.
          Naturalnie jesli chemia w mozgu jest zanadto zaburzona to mozna i trzeba skorzystac z pomocy lekarzy
          i lekow. Szczegolnie gdy na skutek jakichs przezyc nastepuja ostre formy depresji, czy euforii.
          Ale mozna tez przezyc wieksza czesc zycia majac wybitne osiagniecia i sukcesy tak jak wiekszosc tych znany osob i nawet nie wiedziec, ze ma sie ten syndrom, a juz tym bardziej nie ?leczac? go w zaden sposob.

• paulaa29 Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 22:59
      Wow, nie wiedziałam że aż tyle osób

• alicja2606 Re: Sławne osoby z CHAD? 17.12.14, 21:05
        Einstein byl autystyczny, stwierdzono to dopiero po jego smierci badajac jego mozg, bil nawet swoja pierwsza zone. Ludzie autystyczni maja czesto jakies wybitne, wprost niewiarygodne dla zwyklego czlowieka zdolnosci. Odbywa sie to kosztem przystosowania do ZWYLKEGO zachowania, komunikowania sie. To samo dotyczy SYNDROMU Bi-Polar co w Polsce nazywa sie wciaz uparcie ChAD, czyli choroba!
        Po pierwsze to nie jest choroba!!! W miedzynarodowym rejestrze ?chorob? w Amsterdamie figuruje jako syndrom bi-polar. Od slowa ?syndrom?- zespol cech. W Polsce nadal traktuje sie i nazywa ten syndrom choroba i to z podtekstem ?psychiczna?. ( Mowi sie Zespol Downa, a nie choroba, choc tu ograniczenia sa znaczene). Przy Bi-Polar przeciwnie, tak jak u ludzi autystycznych, jak Einstein, bywaja genialni.
        Jest to raczej rodzaj osobowosci i to raczej wyjatkowej OSOBOWOSCI, co tez jasno wynika z dlugiej listy wybitnych, wrecz genialnych osob. Pisarzy, artystow, politykow.
        Znane osoby z syndromem Bi-Polar. W Polsce nazywa sie to nieslusznie ChaD, choroba, a jest to rodzaj osobowosci czego dowodzi lista znanych i genialnych.
        ? Winston Churchill, * Platon, Sting, Dalaj Lama, Mel Gibson, Bethoven, Agatha Christie, Mozart, Marilin Monroe, * Ernest Hemingway, * Vincent Van Gogh, Victor Hugo
        ? * Vivien Leigh, (?Przeminelo z wiaterm?), Katrin Zeta Jones (zona M. Douglasa)
        ? Herman Hesse,
        ? Tak samo Marek Grechuta, a mimo to, a moze wlasnie dlatego wszyscy byli wybitni, wrecz genialni.

Kiedys ci co byli nieprzecietni traktowani byli przez przecietniakow jak szalency. ?Rownac do dolu?!
        Poglad na to co kiedys nazywano chorobami psychicznymi zmienia sie wraz z rozwojem nauki.
        Jak wyraznie widac, z zyciorysow wybitnych osobistosci, ich szczegolne talenty, zdolnosci, czasem wrecz geniusz wynikajacy z budowy ich mozgow, jest zwiazany czasem z takim jakby niedostosowaniem do szarego przecietnego zycia. A to naturalnie razi przecietniakow.
        Wiec mozemy byc dumni jesli mamy syndrom Bi-Polar, bo jestesmy w doborowym gronie.
        A Ministerstwo, powinno juz zmienic te nazwe, bo nasze koltunskie spoleczenstwo szybko pietnuje ?innych? i wbrew eropejskiemu prawu dyskryminuje ludzi z byle powodu.
        Naturalnie jesli chemia w mozgu jest zanadto zaburzona to mozna i trzeba skorzystac z pomocy lekarzy
        i lekow. Szczegolnie gdy na skutek jakichs przezyc nastepuja ostre formy depresji, czy euforii.
        Ale mozna tez przezyc wieksza czesc zycia majac wybitne osiagniecia i sukcesy tak jak wiekszosc tych znany osob i nawet nie wiedziec, ze ma sie ten syndrom, a juz tym bardziej nie ?leczac? go w zaden sposob.

Wpisz swoją odpowiedź
    • poetkam Re: Sławne osoby z CHAD? 26.12.07, 23:11
      Mam pytanie: skąd wiadomo,że osoby sławne przez Was wymienione
      cierpiały, bądź nawet cierpią (chodzi mi przede wszystkim o te,
      które wciąż żyją) na ChAD? Chwaliły się same, czy co? Dlaczego
      wyszło to na jaw?
      • i_am_the_army Re: Sławne osoby z CHAD? 27.12.07, 00:05
        Wiele jest stron internetowych z cyklu "famous bipolar"...
        O V. Woolf, Cobainie, Lincolnie, Beethovenie, van Goghu wiem z ich biografii.
        Van Damme, Sting, Robin Williams, J. Carey publicznie przyznali się do tego, że mają bipolar.
        Reszta? Wyczytałam w internecie ;-P
    • paulaa29 Re: Sławne osoby z CHAD? 04.01.08, 20:38
      Właśnie przeczytałam że Britney jest znowu w psychiatryku - patrzę
      na zdjęcia, widzę obłąkany, szaleńczy uśmiech i jak nic mania jak
      zywa.... Też tak miałam w ostrej manii, zadowolona z siebie byłam
      jakby mi kto w kieszeń narobił, choć głupoty robiłam koszmarne...
      Britney przetrzymała w domu dzieci jako zakładników, zabierają ją do
      szpitala a ona się cieszy, nic do niej nie dociera...No nic, może wk
      ońcu ją zdiagnozują i zaczną leczyć, coś na pewno nie jest z jej
      psychiką ok
    • vinci28 Re: Sławne osoby z CHAD? 06.01.08, 16:23
      mel gibson zeby nie chad nie mial by takiej wyobrazni jako rezyser
      to tatalna mania ,kurt cobain ktory wolal sie zabic niz miec
      swiadomosc ze ludzie beda patrzyli na niego jak na psychola ale i
      tak trafil do psychiatry ktory od razu chad wykryl ale leki poszli w
      pizd..wolal dragi ,wraliwosc trauma przezyta miliony osob to ma
      chad ,tak wymieniac mozna bez konca tych wielkich ludzi ,kazdy ma
      wlasny swiat ,
    • alicja2606 Re: Sławne osoby z CHAD? 17.12.14, 21:04
      ? Herman Hesse,

• obecna_xyz Re: Sławne osoby z CHAD? 18.12.14, 17:30
        Jakoś mało mnie to pociesza, że ktokolwiek choruje poza mną choćby i sławny oraz bogaty. Ktoś tu napisał, że CHAD to"syndrom" jakby to było niemal namaszczenie do wyższych celów a dla mnie to tylko plugawa choroba i nic więcej.Zrobiła ze mnie inwalidkę I grupy.
        • obecna_xyz P.S. 18.12.14, 18:56
          Nota bene tych znanych stać na prywatnych lekarzy, prywatne szpitale, psychoterapię i drogie leki, czego nie mogę powiedzieć o sobie. Swoją drogą niektórym nawet to nie pomogło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka