Dodaj do ulubionych

mania-jak zasnąć?

18.02.09, 23:37
Jestem absolutnie nowicjuszką. Na forum od niedawna. Z małym fal-startem (nie
wiem jak się pisze, więc napisałam jak słyszę).

Dziękuję tym którzy wtedy wyciągnęli do mnie rękę, bo jedna osoba strasznie
mnie przywitała, do dzisiaj mi się czkawką odbijało.
Przeszło smile

Mam prośbę do osób które już mają pewne doświadczenie:
jak poradzić sobie z manią którą mam w prawdzie od rana, ale teraz pod wieczór
się zaostrzyła i nie wiem co zrobić, żeby zasnąć?

Ostatnio wróciłam do Tegretolu (sama - zostało mi całe opakowanie), ponieważ
miałam wrażenie, że Depakina(którą brałam przez 2tyg.jest odpowiedzialna za
nawrót ostrej depresji)
Wizytę wyznaczoną mam dopiero na 23-go, więc zabawiłam się we własnego lekarza.

Prawdopodobnie za dużo dziś wypiłam kawy i to też mnie dodatkowo nakręciło.
Ale jak teraz zaradzić sytuacji?
Chciałabym jakkolwiek do jutra wypocząć.

Czy można jednorazowo zwiększyć dawkę Tegretolu?
Czy jest to bezpieczne?
Czy przekłada się to jakoś na jutrzejszy dzień?

Jak ktoś nie śpi i umie mi pomóc, to z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • cul-pa Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 00:08
      Co do falstartu, to nie bierz w ogóle do głowy - co poniektórzy
      uwielbiają się tu do wszystkiego przyczepić.
      Tegretolu nigdy nie brałam, więc się w jego kwestii nie wypowiem, ale
      na Twoim miejscu brałabym go w poprzednio przyjmowanej dawce, a póki co, wzięłabym coś typowo nasennego (o ile masz w domu).
      Mimo wszystko - dobrej nocy smile
      • alexriven Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 01:33
        Słuchaj 38-a, zmień nick, bo robisz niepotrzebny bałagan. Nie tylko piszesz
        dziwne rzeczy (może to przez tą Twoją jednodniową manię lol), ale też nick Twój
        nie jest zbyt hmm wyrazisty.. jakby zgapiony od kogoś...... nie rób proszę bałaganu.
    • 36.a Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 00:21
      bardzo Cię proszę jeszcze raz: zmień nick.
      napisałabym coś konkretnego, ale nie komuś,
      kto ma moją konkretną prośbę w nosie.
      • 38-a Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 00:48
        Proponuję żebyś mnie wrzuciła do nieprzyjaciół, albo(....)?

Ja nic do Ciebie nie miałam. I wbrew temu co sobie teraz pomyślisz nadal nie mam. Ale....zaatakowałaś mnie bez powodu.
        Gdybyś zachowała się jak człowiek, to bym posłuchała, a teraz to wybacz, ale mam Twoją prośbę dokładnie...... tam gdzie myślisz.

Dziś mam manię, więc jestem odważnasmile

Dla Twojej informacji: prócz Ciebie są też inne osoby legitymujące się wiekiem w swoim nicku. Czy to aż takie odkrywcze? Opatentowałaś to?

A trolling?- sprawdź sobie dokładnie jak coś cytujesz, mnie by było głupio na Twoim miejscu wcinać się w moje zapytanie.

Jeśli pojęłaś przesłanie, przeczytasz uważnie, okażesz się osobą wartościową, przeprosisz, to..... kto wie?

Chętnie posłucham uczciwej rady od wartościowej osoby.

• 38-a za darmo nic? 19.02.09, 01:19
          Na szczęście w naszym życiu jak otrzymujemy (uśmiech, dobre słowo, wsparcie, pocieszenie, radę, etc...)nie wszystko jest "za coś"
          Czasem dostaje się coś od kogoś "za darmo".

Wydaje mi się, że większość tutaj spotykających się osób właśnie taką zasadą się kieruje, to miłe. A, że nie wszyscy? no cóż....bywa.

Może się jednak da coś zmienić determinacją, która narażona jest na stresy, nerwy i wszystko to co kończy się finalnie CHAD?

Źródło powstania mojej choroby leży (chyba/między innymi/to nie potwierdzone) właśnie w utopijnym myśleniu, ale nie mam zamiaru tego zmieniać, za nic w świecie!!!!!!
          Nadal będę wierzyć w potęgę możliwości człowieka i w możliwość jego oddziaływania na innych.
          Teraz mam manię, to jasne. Jak przyjdzie depresja to pewnie będę przecierać oczy na to co zobaczę co pisałam, ale może to mnie wtedy uratuje, dlatego piszę to, żeby zostało.

A jeśli ktoś się do wątku przyłączy, to tym milej.

Chętnie posłucham tych co mają swoje zdanie, doświadczenie w tym temacie i chcą się podzielić.

W Waszym życiu było warto?

Pozdrawiam tych co nie śpią!!!!!!!!!!!

• alexriven Re: za darmo nic? 19.02.09, 01:51
            wiesz, tu nie chodzi o wiek.. jakoś tak robisz nickowy bałagan po prostu.. a
            mania nie tłumaczy 'pewnej' odpowiedzialności
            • cul-pa Re: za darmo nic? 19.02.09, 11:52
              Alexriven? Dziwię się, że nagle pojawia się nowy nick, który opowiada się po jednej ze stron. Mam podejrzenie, że jest to ktoś ze stałych forumowiczów... - pachnie tchórzostwem...
              • 36.a Re: za darmo nic? 19.02.09, 12:24
                To mój Rycerz. Broni mnie wink
                A nick jest nowy. Sprawdź sobie Kulpo, IP i CID, różne.
                MACa też sprawdź smile
                • cul-pa Re: za darmo nic? 19.02.09, 12:36
                  Na wszystko jest sposób...
                  • cul-pa Re: za darmo nic? 19.02.09, 12:38
                    A poza tym, jeśli to nie ty, to skąd wiesz, że IP jest inne...?
                    • 36.a :-D 19.02.09, 12:44
                      Fakt, nie wiem. Muszę go zapytać.

Nieważne. 38-a przesadza. Nie wiem, kim jest i nie chciałabym być
                      z nią pomylona. Brrrrr.

A Alexrivena zaprosiłam na nasze forum. To fajny, ciepły facet.
                      Byc może przywita się "jak pozna strukturę forum". Jeśli nie,
                      to nie.
                      • cul-pa Re: :-D 19.02.09, 13:14
                        Posiadając 2 komputery nie ma problemu z tym samym IP... wink
                        Pozdrawiam wirtualnie twego (wirtualnego?) Rycerza! smile
              • 38-a Re: za darmo nic? 19.02.09, 21:49
                Dokładnie Culpa, właśnie dokładnie miałam takie wrażenie. Nowy (choć sama jestem
                tu nowa, ale trochę już poszperałam) i opowiada się po jednej ze stron.
                Dlatego nie odpisałam.
                Nie bawią mnie te klocki.

Z hipo-manią czy też manią (sama nie wiem gdzie jest różnica) dałam sobie radę
                (tak koło 3-ciej)
                Zarzyłam pernazinum.
                A następnym razem poproszę Jaśnie Wielmożnego Pana Doktora o nasennik. Taki
                awaryjny.

• 38-a Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 01:50
        o nicku JUŻ NIE GADAM, bo to się nazywa trolling. Ja tego nie uprawiam, a jak
        ktoś chce, to jego sprawa.

Tak g-woli wyjaśnienia do nicka nie byłam przywiązana, ale już go polubiłam.
        Koniec na ten temat.
    • megan.k Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 05:17
      Tegretol po zwiększeniu dawki działa usypiająco. Sama tego doświadczyłam wczoraj, ale na zalecenie lekarza. Jeśli masz manię (ale raczej hipomanię), to trzeba się spacyfikować zwiększając dawkę stabilizatora, ale raczej po konsultacji lekarskiej chociaż telefonicznej. Ja po opowiedzeniu lekarce swojego wczorajszego dnia pracy, stwierdziłam, że bardzo się nakręciłam i miałam maniakalne pomysły (postanowiłam zasugerować zwolnienie dyrektora, który podał nieprawdę w dokumentach aplikacyjnych), ale ona mimo wszystkie orzekła, że działałam tylko zgodnie z przepisami. Dlatego myślę, że ocenę, czy na pewno jest to mania (hipomania) należy zostawić raczej lekarzowi. Niemniej samemu należy szybko reagować w takich sytuacjach właśnie poprzez konsultację lekarską.
      • 38-a Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 11:40
        Dzięki Megan, tylko, że moje konsultacje lekarskie daleko odbiegają od tego co
        opisujesz na własnym przykładzie.
        Z pewnością fakt, że są udzielane za darmo ma na oto przemożny wpływ.
        Jak znajdę pracę, to to zmienię, a pewnie jakość mojego życia ulegnie również
        znaczącej poprawie.
        Byle znaleźć pracę.
        Idę szukać.
        Pozdrawiam.
        • mari-anne Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 13:24
          A nie masz jakiegos neuroleptyka pod reka? To chyba najprostszy i najrozsadniejszy sposob na uspokojenie sie. Zwiekszanie dawki Tegretolu na wlasna reke, 'doraznie' to chyba nie najlepszy pomysl.
          Strzel jakis chlorprotixen czy co tam Ci daja (bo pewnie Ci cos daja - sorry nie chce mi sie czytac poprzednich postow wiec sie nie orientuje) i sie spacyfikujesz. A jesli nie masz... hmm... to nie wiem, powinnas miec wink
          • mari-anne Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 13:27
            A co do nicka to niepotrzebne te klotnie, choc przyznaje, ze gdy pierwszy raz Cie zobaczylam to myslalam, ze Ann sie postarzala o 2 lata wink i chyba tez byloby nie w smak, gdyby pojawila sie tu jakas m-arianne czy marian-ne, ale coz, chyba wylacznosci na nicki nie mamy, nie wiem, hmm. Na forum hashimoto sa dwie zajacowe i ja nigdy nie wiem, ktora to ktora. Takie to sa fora i juz.
            • mari-anne Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 13:31
              Aha, i nie sadze, by Ann az tak zle Cie przywitala, taka juz jest, nie demonizujmy. Sprawa z nickiem metna, sama nie wiem, jak bym zareagowala, chyba nijak, ale Ann demonizowac nie trzeba smile
              Co nie, 36.a? wink
              • cul-pa Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 13:37
                oj - nie trzeba...
                • 36.a Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 13:50
                  Kulpa, kto Ty jesteś? - pytam życzliwie, bo nie kojarzę. To znaczy,
                  kojarzę smile że się głównie przyczepiasz jak rzep smile

Jesteś chory? Na ChAD? Powiedz coś więcej o sobie. Wrzucam Cię
                  do pr...wyszukiwarki.

Przywitałam 38-a normalnie. Prosząc, aby nie chodziła w mojej sukience.
                  Później ponawiając prośbę. Tylko i aż tyle. Jej osoba
                  cłakiem mi obojętna (to znaczy, na pewno się nie zaprzyjaźnię smile
                  • cul-pa Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 15:02
                    rzep - smile
                  • 38-a Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 21:56
                    Uprzedzam, Autor: 36.a☺ 10.02.09, 22:39

że zakładanie nicków takich, jakie na forum już istnieją albo łudząco podobnych
                    jest TROLLINGIEM, dlatego jeśli możesz, zmień
                    ten nick.

(pomijam, że posty sa niewiarygodne, dobrej zabawy; mnie to nie boli,
                    proszę tylko o zmianę nicka)
        • megan.k Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 21:42
          Moje też udzielane są za darmo.
          • mari-anne Re: mania-jak zasnąć? 19.02.09, 23:22
            Ja tez nie oczekuje zaplaty smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka