Dodaj do ulubionych

Kombinezon TheraTogs

24.09.10, 18:27
Właśnie wróciłyśmy z NDT. Nasza rehabilitantka zaproponowała Hani udział w pokazie z użyciem kombinezonu TheraTogs (poprawiający postawe, utrzymywanie głowy itp.). Wiem o nim niewiele, wpisywałam w wyszukiwarke hasło "kombinezon TheraTogs dla niemowląt" bo zastanawiam sie czy rzeczywiscie u tak małych dzieci jest on stosowany, niestety nic nie znalazłam. Wiem tylko tyle że skuteczność kombinezonu jest widoczna od razu, jesli po pierwszym założeniu nie widać efektu to oznacza to że dla danego dziecka nie będzie on przydatny.
Może któraś z was wie na ten temat więcej? Czy któreś z waszych dzieci używało takiego kombinezonu?
Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje, ponieważ jestem strasznie ciekawa czego można sie spodziewać jeśli Hania będzie mogła z niego korzystać a do pokazu jeszcze ok miesiąc.
Obserwuj wątek
    • aga.n.f Re: Kombinezon TheraTogs 24.09.10, 20:15
      Marta, byłam na pokazie. Rozmawiałam z 3 mamami, które kupiły. Powiedziały tyle: pieniądze wyrzucone w błoto. Szczególnie TAKIE pieniądze. Inna mama ma rodzinę w Stanach. Powiedziała mi, że TheraTogs kosztuje tam jakieś 1500 zł i to nie jeden zestaw a dwa.
      Podobno dziecko się w nim nie odparza, nie ma obtarć. Jednej z tych 3 mam dziecko miało obtarcia. Kolejnej mamie dziecko przesikało pieluchę - plama nie do sprania z kombinezonu, smierdzi strasznie, kombinezon więc do wyrzucenia.
      Jedna rehabilitantka powiedziała mi tak: teraz, póki można, trzeba cwiczyć gorset mięśniowy dziecka a nie wsadzać we wspomagacze, bo mięśnie rozleniwią się zupełnie. Zdejmie sie gorset i co? Dziecko oklepnie ponownie. Mnie to przekonało ostatecznie. Wole tę kase przeznaczyć na dobrą rehabilitację.
      • marta.krasnik Re: Kombinezon TheraTogs 24.09.10, 20:25
        rzeczywiscie te opinie za ciekawie nie wyglądają... trzeba by było jeszcze porozmawiać z kimś kompetentym w tej dziedzinie we wtorek mamy kontrole w poradni reh w Lublinie. Popytam, choc na pokaz to pójde z samej czystej ciekawości.
        A dobrych opini na temat kombinezu nikt nie ma?
        • mamawiktorka2008 Re: Kombinezon TheraTogs 24.09.10, 21:18
          Wiktorek też miał przymiarkę TheraTogsa na turnusie w Zaździerzu. Po powrocie do domu zastanawiałam się czy go zakupić, ale jak na razie nie zdecydowałam się.
          Opinie na turnusie od innych mam były raczej negatywne, że szybko się niszczy, że właśnie niektóre dzieci bo przesikują-najpierw zakłada się kombinezon a później pampersa.
          Wiktorek po założeniu najpierw się przewrócił jak go postawiłam na czworaki, później już w porządku raczkował, pół godziny był w TT i ciężko określić czy coś mu pomógł; w siadzie i tak miał plecy okrągłe, może trochę ładniej stawiał stopy ale nie wiem czy to efekt TT.
          Póki co, ja się nie zdecydowałam i chyba nie zdecyduję.
          Cena wysoka, choć można starać sie o dofinansowanie 60% z PFRONu. Na pierwszy rzut TT wygląda jak kawałek szmatki, połączonej rzepami. Trzeba nauczyć się go dobrze zakładać.
          Jedna mama na turnusie mówiła, że dziecko w TT chodzi, a bez nie...
          Ale chaotycznie napisalamsmile
          • annawoj Re: Kombinezon TheraTogs 25.09.10, 14:05
            ja nie w temacie, ale jak wpiszesz w google samo wyrazenie Thera Togs, wyskakuje sporo stron ze zdjeciami, blogi rodzicow i komentarze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka