Dodaj do ulubionych

Do Polaa27

11.02.11, 14:20
Witaj!
W połowie grudnia duzo radziłas mi w wątku jak podtuczyc niejadka z refluxem.
Wówczas młody ważył te swoje marne 7 kg i nadal jego waga jest dokładnie ta sama (za chwile 16 m-cy ur).
Oczywiscie wypróbowałam wszystkie poradzone sposoby.
Fantomalt nie przeszedł - kolki nawet przy małych ilosciach, ale jeszcze zrobie jedno podejscie moze sie uda...
Infatrini - tu sama nie wiem, jadł przez miesiac. W zasadzie od poczatku nie specjalnie mu smakowało, później miał odruch wymiotny przy kaszkach, nastepnie przy wszystkim innym az wróciły wymioty i ponowna niechec do jedzenia. Od 2 dni nie daje.
Nie wiem czy to kwestia mleka czy zębów (ida gorne jedynki) ze ten cholerny reflux znowu daje takie objawy...

Ale do czego zmierzam. Chciałam Cie prosic o przesłanie Waszej diety na gazetowego jesli to nie problem. Pamietam, ze kiedys pisałas ze macie tam super wszystko zbilansowane i duzo kcl. Ja juz naprawde nie mam siły, to jedzenie jest odwiecznym koszmarem. Prosze pomóz, moze ta dieta pomoze mi podtuczyc mojego chudzielca sad
Pozdrawiam Luśka
Obserwuj wątek
    • mam-ann Re: Do Polaa27 11.02.11, 15:14
      jak wprowadzałaś fantomalt?
      bo trzeba powoli - kilka dni powioedzmy 1/3 miarki na jakieś 150ml, potem 1/2 miarki na 150 kilka dni, potem 3/4 i wreszcie 1 i dalej 1 i 1/3, 1 i 3/4 i 2 miarki na 150...
      tak samo się odstawia - powoli
      • mmr09 Re: Do Polaa27 11.02.11, 16:53
        Poli synkowi jadłospis układał polecony przeze mnie gastrolog, wiec moze bede mogła Ci troszke pomoc. Przede wszystkim wydaje mi sie, jednak, ze powinnas poszukac indywidualnej przyczyny "nietycia" u twojego dziecka.
        Akurat Synek Poli ma alergię na mleko i pije Bebilon Pepti MCT, które niekoniecznie musi byc dobre dla Was. To jest własciwie preparat mlekozastepczy, wolny klinicznie od laktozy.
        Ja radze Ci - zrób badania synkowi pod kątem alergii, grzybów, badania hormonalne.
        My tez stosowalismy Pepti MCT i akurat na nas nie działało, a za to dobrze wyniki mielismy przy Infatrini (a my mielismy własnie problemy hormonalne).
        Co do Fantomaltu, u nas było dokładnie to samo-po najmniejszej ilosci wzdecia, dlatego odpuscilismy.
        Z tego co wiem Pola dodaje tez do diety b duzo węglowodanów- np. do każdej zupy kilka miarek kaszki a potem to miksuje. My np dodajemy do mleka i czasem do zupy, bezmlecznej kaszy manny BoBovity, bo manna zawsze dobrze dzieci tuczyła.
        I przede wszystkim- licz kalorie, zarówno ja , jak i Pola b skrupulatnie liczymy kcal.
        ja bym jednka zaczeła od dobrego gastrologa? Skad jestes? moze cos Ci podpowiemy.
        • polaa27 Re: Do Polaa27 11.02.11, 17:41
          Hej, napiszę na forum, może jeszcze komuś się przyda. Jeśli problem leży tylko w za małej ilości jedzenia, to trzeba zrobić tak, żeby to jedzenie było bardziej kaloryczne (skoro pewnie ilości jedzenia za bardzo zwiększyć się nie da).

1. Mleka wysokokaloryczne - to podstawa. Infatrini, Nutrini, Clinutren. One niestety często są trochę bardziej cieżkostrawne niż zwykłe, więc na początku mozna mieszać je z sokami owocowymi np. Jeśli Infatrini Wam nie pasowało, spróbuj z Clinutrenem. Ale myślę, ze warto takie mleko wysokokaloryczne stosować, zwłaszcza jeśli nie macie alergii na białko mleka krowiego.

2. Tłuszcze - dodawać do wszystkiego oleje i masło. Masło jest trochę smaczniejsze, ale olej z pestek winogron tez ma delikatny smak. Dodawać trzeba i do zupek i do deserków też (do deserków te oleje o delikatniejszym smaku, albo np. oleje z orzechów, sezamu, kukurydziany - jeśli dziecko nie jest uczulone). Ze względu na równowagę omega3 i omega 6 we organizmie bazą powinien być olej rzepakowy. Tu masz artykuł o tej równowadze: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,114048734,114048734,Oleje_w_diecie_naszych_maluchow.html

3. Fantomalt i inne cukry - wiadomo, ze tucząsmile Jeśli fantomalt powodował bóle brzuszka to spróbuj może za jakiś czas, tylko powoli i stopniowo. Możesz też dosładzać owoce glukozą (do kupienia w aptece). Tylko z tym cukrem lepiej nie przesadzać, zwłaszcza jeśli dziecko bierze często antybiotyki (zagrożenie grzybicą).

4. Soki warzywne i owocowe - jeśli dajesz dziecku pić, robisz mleko z proszku, rozwadniasz zupkę, robisz kaszkę to nie używaj nigdy wody, ale soków warzywnych bądź owocowych. Zawsze to trochę kalorii do przodusmile

5. Kaszki - ja dosypuję wszędziesmile Kupuję kaszki bezcukrowe i sypie do soków i mleka, owocków, zupek. Czasami jak robi sie za bardzo gęste to miksuję, żeby miało rzadszą konsystencję. I znów kilka kalorii do przodusmile

6. Żółtko jajka - jest bardzo kaloryczne i bogate w wartosci odżywcze. Co drugi dzień miksuję żółtko jajka ugotowanego na twardo do zupki. Nie zwiększa bardzo objętości, ale kaloryczność już tak!

7. Mięso - ważne jest, żeby było odpowiednio dużo białka w diecie. Tu masz artykuł z dokładnymi ilościami dla maluchów: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,114048734,114048734,Oleje_w_diecie_naszych_maluchow.html Jeśli dajesz maluchowi słoiczki, spójrz na etykietę ze składem i łatwo to sobie wyliczysz.

8. Technika jedzenia - jedzenie często, a mniejszymi porcjami, nie picie przed jedzeniem, etc.
          • polaa27 Re: Do Polaa27 11.02.11, 17:45
            Co do naszej diety. My mamy kilka poważnych problemów gastrologicznych jak: alergie (białko mleka krowiego, gluten, warzywa, owoce), zaburzenia trawienia, jadłowstręt. Jeśli podejrzewasz, ze brak przybierania na wadze nie jest tylko spowodowany mała ilością jedzenia zrób dziecku badania:

- morfologię i żelazo
            - panel alergiczny
            - hormony
            - ekg serca
            - pasaż przewodu pokarmowego

My po mleku Pepti MCT, Kreonie oraz zmianie techniki jedzenia ruszyliśmy z wagą.

A i jeszcze jedno. Jeśli dziecko wymiotuje to nie będzie chętnie jadło niestetysad Bo kwas żołądkowy podrażnia mu przełyk. Może warto zastosować inhibitory pompy protonowej - polprazol, omeprazol? Często pomagają dzieciom z refluksem.
            • polaa27 Re: Do Polaa27 11.02.11, 17:46
              No i życzę samych fałdków tłuszczu!smile
              • polaa27 Re: Do Polaa27 11.02.11, 17:47
                Fałdek miało byćsmile Tak się rozmarzyłam na temat tych fałdek, że aż byki robięsmile
                • lusjana30 Re: Do Polaa27 11.02.11, 20:53
                  Dziewczyny bardzo Wam dziekuje za rady.

mam-ann,
                  dziekuje za podanie schematu wprowadzania Fantomaltu. Myslałam, ze wprowadzamy małemu powoli ale po przeczytaniu wskazówek chyba jednak troszke za bardzo sie spieszylismy. Mam ponad połowe puszki jeszcze wiec zastosuje sie do porad i zaczniemy jeszcze raz. Dam znac jak nam idzie.

mmr09 i Polaa27
                  Mieszkamy w Zabrzu. Na diagnostyce refluxu bylismy na Ligocie, wtedy też syn miał robioną pełną diagnostyke. W skróce wymienie badania które miał robione, wyniki w granicach normy o dziwo bo to był srodek upalnego lata, nie jadł nic kilka dni nawet na spiocha, nie pił...
                  Morfologia z rozmazem + jonogram, biochemia, hemostaza, kortyzol, TSH, AFP, gazometria, chlorki w pocie, mocz- ogólne+posiew, kał na krew utajoną, antygen G.lamblia w kale metodą EIA, przeciwciała przeciw Helicobacter pylori, IgG glista, IgE całk + IgE spec mleko + IgE Spec białko jaja - NIE WYKAZAŁO ALERGII, Alfa 1 antytrypsyna, GC/MS, Tandem SM - chorób metabolicznych nie mamy, do tego doppler naczyń wątrobowych.
                  Robili oczywiscie takze ph-metrie która wykazała reflux 31% przy normie 7% i EKG - tu były 2 konsultacje. Jedna nic złego nie wykazała a druga niemiarowosc zatokową - ale ponoc nie jest to nic "strasznego". Odcinek QT 0,28 i 0,3 (bierzemy Gasprid - dawka 1,2 - 2x dziennie) - jest OK.
                  Grzyby robiłam na własna reke - nie mamy
                  Jako inhibitor bierzemy Ranigast, pomocniczo Debridat.

Myslę, ze u nas ta waga jest taka mizerna bo Ksawier za mało zjada. W sumie max 500 ml w tym ok 300 ml zupy bo to mu jakos najbardziej podchodzi - dodam ze wszystko smokiem...
                  Do listopada gotowałam sama, teraz nie mam skąd brac sprawdzonych warzyw i lecimy na słoiczkach a one mało maja kcl

Spróbuje jeszcze raz z Fantomaltem, podkrece tłuszcze i cukry. Żółtko i mieso daje ale nie zawsze zje do konca. U nas max na porcje moze byc 100-120 ml.
                  Dam znac jak nam idzie,
                  jeszcze raz dziekuje za wszystkie rady!!!
                  Pozdrawiamy
                  • mmr09 Re: Do Polaa27 11.02.11, 21:26
                    Rzeczywiscie zjada za mało, Piotrek je ok 800-900ml na dobe. JA gotuje sama, daje wiecej miesa, kaszki, jaja. Jak rozrzedzam zupę to mlekiem. Mam wątpliwosci co do jednej rzeczy, którą napisała Pola- nasza dietetyczka radziła przepajać wodą, bo jesli miedzy posiłkami pije soki to potem ma mniejsze poczucie głodu.
                    Przede wszystkim sprobuj karmic go łyżką, pomagaj sobie strzykawką lub pipetką (taka , która dodaja do Inbuprofenu w syropie), sprobuj karmic na bajki, odwracac uwage, my z Pola robimy wszystklo zeby wcisnac jak najwiecej...ale oczywiscie to rady z zakresu tych, gdzie "cel uswieca środki", bo wiadomo, ze lepiej zeby dziecko jadło swiadomie, bez strzykawek i "innych akcesoriów"smile tylko moj Piotrek swiadomie to jadłby 200ml na dobe max...
                    A chodzicie do neurologopedy? bo jak ma 16mcy to juz dawno powinien łyżka jesc. Nam neurologopedka zdiagnozowała jadłowstret psychiczny, mozecie zbadac sie w tym kierunku tez.
                  • polaa27 Re: Do Polaa27 11.02.11, 21:36
                    Hmm, diagnostykę mieliście pełną, chyba nie ma co dodać. (BTW jaką metodą badaliście helicobater - z kału?)

Ale to 500 ml to rzeczywiście trochę mało jak na 7kg. Dlatego tym bardziej powinno być super-hiper kaloryczne. A może zmiana taktyki karmienia? Ile razy go karmisz i jak? Skoro mówisz, ze maksymalnie zje 120ml to może nakarmić go 6-7 razy? Karmisz go w nocy?

Skoro mówisz, ze zupkę chętniej jada to dawaj mu częściej zupki, warzywa zmiksowane. Na zupkach rozpuszczaj mleko (czy w Clinutren w proszku czy dolewaj Infatrini). Dodawaj masełka, oliwy, mięska, żółtka do ulubionych zupek.
                    • mmr09 Re: Do Polaa27 11.02.11, 22:59
                      no własnie mozesz sprobowac CLINUTREN Junior ( w aptece na recepte), skład podobny do Infatrini ale tanszy. No i tak jak pisze Pola, dolewaj mleka do zupek. Ja czesto gotuje zupy z makaronami, mozesz tez kupic, jest taki mini makaron, który wygląda jak ryż, powinien przęłknąć cos takiego.
                      A ile macie wzrostu?
                      • mmr09 Re: Do Polaa27 11.02.11, 23:01
                        Pomyliłam sie, Clinutren można kupic oczywiscie bez recepty. Najtaniej w Dbam o zdrowie.
                        • lusjana30 Re: Do Polaa27 19.02.11, 00:33
                          Dziewczyny przepraszam, ze tak zniknełam bez zapowiedzi ale wyjechalismy na tydz do rodzinki a tam niespodzianka bo komp zepsuty...

Ale...
                          bylismy tam u Pani gastrolog, nowej po raz pierwszy - podeszłam rutynowo, ze pewnie rozłozy rece i zwali na wczesniacto ale babeczka sie przejeła, przeanalizowała papierologie i podjęła sie leczenia malucha.
                          Po pierwsze odstawiamy mleko, jogurty i ogólnie białko krowie (alergia ukryta bo w bad nie wyszła) takze cielecinka idzie w odstawke - na miesiac, zobaczymy....
                          Po drugie odstawiła nam debridat gdyz gasprid robi ta sama robote wiec nie ma sensu podwajac - co Wy na to?
                          Po trzecie- nasz ranigast nie jest inhibitorem tylko blokerem. To gorzej bo działanie jest miejscowe, nie lecznicze i do tego nie daje zabezpieczenia 24h tylko duzo mniej a Ksawier reflux 31%. Napiszcie co u Was gastrolodzy zalecili jako INHIBITORY

A tak na marginesie mysle ze ta ukryta alergia moze miec "zwiazek" z naszym problemem braku łaknienia i przybierania - jestem gotowa spróbowac wszystkiego zeby tylko cos drgneło...

Pozdrawiam, jutro napisze wiecej bo juz pózno i padam
                          • mmr09 Re: Do Polaa27 19.02.11, 08:26
                            Jako inhibitor możesz użyc kazdego leku, który zawiera OMEPRAZOL, na rynku sa rózne: polprazol, bioprazol itp, zapytaj w aptece o omeprazol to cos Ci poleca , te leki sa bez ecepty.
                            Co do alergii to b możliwe, a jakie mleko Wam poleciła? Najlepsze dla alergików, jest to o który pisałam - Bebilon Pepti MCT.
                            • polaa27 Re: Do Polaa27 19.02.11, 14:13
                              My bierzemy Polprazol albo Helicid. Teraz Polprazol jest bez recepty. Ważne - podawaj go miedzy jedzeniami (nie z jedzeniem!). To sa granulki niestety i chociaż piszą, żeby nie rozgniatać, to my od zawsze rozgniataliśmy i dawaliśmy z wodą. (Rozgniatasz metalowymi łyżeczkami, albo w moździerzu.

Co do diety bezmlecznej, to często alergie idą w parze z refluksem, więc od takiej diety gastrolodzy przeważnie zaczynają. Pamiętaj, ze nie możesz dawać małemu też cielęciny, wołowiny i ograniczyć jagniecinę. Jeśli dajesz słoiczki to patrz na skład, bo w wielu jest masło, albo mleko dodane do zupek.

Co do mleka to zaczniecie pewnie od Bebilonu Pepti. Jest mniej ohydny niz Nutramigen. Poza tym zawsze możesz go podawać na sokach, zamiast wodzie. Będzie i smaczniej i więcej kalorii. Bebilon Pepti MCT to kolejny krok, jeśli dziecko nie przybiera. To mleko dla dzieci z zaburzeniami trawienia i wchłaniania. Ale jeśli dziecko normalnie trawi i wchłania (a problem leży gdzie indziej) to nie jest wskazane podawanie tego mleka.

Odstawienie debridatu, podczas brania gaspridu jak najbardziej słuszne. Debridat ma takie same zadanie jak gasprid, tylko jest o wiele mniej skuteczny. więc sam gasprid wystarczy.
                              • lusjana30 Re: Do Polaa27 24.03.11, 13:07
                                Witajcie,
                                niestety u nas zero postępów. Oczywiście mam mega doła choć wydawało sie przez chwile ze cos drgneło.
                                Miesiac temu odstawilismy mleko (Bebilon Comfort II), cielecine, jogurty itd. Jeszcze chwilke przed tym dałam sobie spokoj z Infantrini gdyz po długim czasie wróciły wymioty ewidentnie na skutek wprowadzenia tego mleka.
                                Zalecone menu to Sinlak na siemieniu rano i wieczorem a w ciagu dnia 3 x zupka ew jakies owoce + oleje. Po 4 tyg tej diety waga stoi w miejscu (juz 4 miesiac 7 kg), nie zaczał jesc wiecej moze troche chetniej ale i tak bardzo mało.
                                Tydz temu cos drgneło, przez kilka dni zjadał o 100 ml wiecej na dobe, na raz wciagał 80 ml a wczesniej 20-30 ml i musiał byc bek. W pon skonczylo mi sie siemie i zrobiłam sinlak na wodzie zjadł 100 i zasnal wiec podkusiło mnie dac mu na spiocha i dojadł jeszcze 100 - generalnie od kiedy je swiadomie nie karmimy na śpiocha. We wtorek rano juz były wymioty, mdłosci, odruch wymiotny na sam widok jedzenia. Tak jest do dzisiaj. Z nowych zjadł przed tym kasze orkiszowa ale wczesniej jadł juz jęczmienna i nie było problemów czy mozliwe zeby sinlak tak zaszkodził? W sumie max zjadał go zawsze 130 a teraz 200. Zawsze po nim duzo odbijał ale nigdy nie było takich akcji. Kurcze nie mam czym karmic małego.
                                Na razie nie dostałam zadnych zalecen co do mleka bo chciałysmy sprawdzic czy cos sie zmieni. Jutro ide do lekarki. Jestem załamana bo co jest jakis pomysł na podtuczenie to sie kompletnie nie sprawdza tak było z infantrini, teraz ten sinlak z magiczna granica 130 a powyzej juz problem.
                                Dziewczyny napiszcie mi prosze :
                                1. Jakie dawki Gaspridu biora Wasze Dzieciaki. My 3 x 1,2 ale lekarka mówiła ze to mało i mozemy zwiekszyc nawet na 3 x 2.
                                2. W jakim wieku mozna zrobic panel alergiczny
                                3. Jakie dawki polprazolu podajecie - ja jutro mam sie w tej sprawie przypomniec lekarce bo narazie lecimy jeszcze z ranigastem ale on jest do niczego
                                4. Jejku co ja mam maluchowi dawac do jedzenia zamiast sinlaka i bez mleka.
                                My juz rok temu próbowalismy Pepti i Nutramigen i wcale nie było lepiej z tym jedzeniem a po pepti miał bóle brzuszka. Moze teraz jak jest starszy bedzie lepiej tolerował. Jakies mleko zastepstwo musi przeciez dostawac. A co myslicie o mleku sojowym badz kozim?

Do tego wszystkiego duze zaparcia - mam wrazenie ze ten sinlak nam tez i w tym temacie nie słuzy.
                                Wróciłam do gotowanych zupek bo słoiczki maja bardzo mało kcl ale co dac na sniadanie i kolacje...? Oczywiscie musi byc mix do smoka

Pozdrawiam i prosze o wszelkie porady
                                L.

• polaa27 Re: Do Polaa27 24.03.11, 15:24
                                  Z mlekiem może spróbujcie Bebilon Pepti MCT? On oprócz tego, ze jest hydrolizą serwatki to ma jeszcze bardzo łatwo przyswajalne tłuszcze i jest lekko strawny. Poza tym dziwne, ze lekarz zabroniła Wam jeść mleka i nie zapisała nic w zamian. Rosnącemu dziecku potrzeba przecież wapnia, oraz innych składników odżywczych, które masz w mleku lub mieszankach mlekozastępczych.

Jeśli chodzi o leki, to my mamy 10 kg i bierzemy - 3x2mg gaspridu, 1x5mg Helicidu.

Co do Sinlaca - to on ma w sobie bardzo dużo cukru. jeśli macie problemy z trawieniem, to możliwe są wymioty po większej ilości Sinlacu. Z drugiej strony on ma dużo kalo9rii i wapna, wiec może go nie wyłączajcie, ale ograniczcie.

Co do panelu alergicznego, to my już rok temu robiliśmy (młody miał 2 latka) i w tym roku zamierzam powtórzyć i poszerzyć panel pokarmowy o wziewny.

U nas podejrzewane są tez problemy z trawieniem, dostaliśmy Kreon (dość dużą dawkę, jak na naszą wagę - 4x0,5 tabletki) i trochę ruszyliśmy z wagą wreszcie.

Nie pamiętam już, ale badałaś pasożyty, grzyby? Dodajesz do zupek oliwy, żółtko jajka?
                                  • lusjana30 Re: Do Polaa27 24.03.11, 18:08
                                    Polaa sprawdzałam pasożyty i grzyby - nie wyszło zeby miał.

Olej ( lniany, z pestek winogron, oliwe z oliwek) i żółtko podaje.
                                    Kurcze u nas problem tkwi w tej małej ilosci zjadanych posiłków, do tego wszystko co "mocniejsze kalorycznie" odpada. Podsunęłas mi mysl o tych problemach z trawieniem, musze jutro zapytac takze o taka ewentualnosc lekarke. A przy okazji jaka jest diagnostyka zaburzen trawienia? Trzeba isc do szpitala?

Dziasiaj rano mały zwymiotował Sinlak ale zupy juz zjada przyzwoicie jak na niego i nie ma odruchu wymiotnego. Zobaczymy co bedzie wieczorem.

A z tym odstawionym mlekiem to tylko na miesiac akcja zeby sprawdzic czy cos sie zmieni. Nie chciała dawac nic nowego zeby miec pewnosc ze nic nie zaszkodzi i nie bedzie miało wpływu na powrót apetytu który i tak nie wrócił. Waga tez nie drgneła wiec musze działac bo zamoze to dziecko.
                                    A czy Tobie lekarze mówili czego nie dawac dziecku z refluksem? Czy owoce ze słoików sa dobre? Mały sie krzywi i nie chce ich zjadac, dorzucam kaszki i jeszcze jakos zje ale tez odbija mu sie długo po nich.

• polaa27 Re: Do Polaa27 24.03.11, 19:40
                                      Diagnostyka trawienia jest w miarę nieinwazyjna, bo trzeba zbadań kał na poziom trawienia. Ale z góry odpuść sobie badania w prywatnych labach, my tam robiliśmy i zawsze wychodziły nam świetne. Mieliśmy wyznaczone w CZD badani kału z 3 dniowej zbiórki bardziej specjalistyczne na poziom trawienia właśnie. Ale w międzyczasie dziecko mi przytyło i na razie nie pojechaliśmy do CZD.

U nas nigdy nie było zaparć czy biegunek, kupy niby ok, ale jasne i trochę plastelinowate. A po Kreonie dużo ciemniejsze, dużo mniejsze (mimo, że jedzenia trochę więcej) i bardziej zbite, suche. Co daje powód by sadzić, ze jednak przy Kreonie organizm lepiej korzysta z dostarczanego jedzenia.

Co do mleka to dobrze, żebyście mieli jakieś - zawsze to dodatkowe kalorie i składniki odżywcze. Ja np. robię mleko na owocach lub na zupkach i kaszkach, żeby było jak najbardziej kalorycznie.

Co do diety antyrefluksowej, to my mamy kołnierz, więc nas ona jako tako nie dotyc zy. Ogólnie powinno się unikać słodyczy i rzeczy kwaśnych (kwaśnych owoców, cytrusów).

Przy czym my mamy jadłowstręt i trudno mi powiedzieć, zeby mały coś lubił. Aczkolwiek widzę lekką preferencję zupek niż owoców czy kaszek na słodko.
                                      • lusjana30 Re: Do Polaa27 25.03.11, 23:38
                                        Hej!
                                        Bylismy dzisiaj na kontroli. Od jutra zaczynamy brac Halicid w dawce 2x 0,5 na poczatek przez tydz później 2x 0,25. Zaczynamy od wiekszej dawki bo prawdopodobnie mamy stan zapalny przełyku i trzeba to jakos podleczyc. Dzisiaj z jedzeniem koszmar. Nie wymiotował ale totalnie odmawia otworzenia paszczy i oczywiscie odruch wymiotny na sam widok jedzenia.

U nas tez nie ma niczego co mały lubi i równiez z lekka preferencja w strone zup. Póki co bedziemy leciec na zupach. Dostalismy tez Nutramigen - zobaczymy czy przejdzie w kazdym razie Sinlac na tydz odstawiamy.

Tak sie jeszcze zastanawiam czy maluch mógł cos złapac ze ma takie odruchy wymiotne. Ktos tu na forum założył taki wątek. Do tego wyłaża górne jedynki moze tez to? Ja juz nie wiem co robic z tym moim suchodupcem. Pytałam tez o panel alergiczny i jak najbardziej mozemy juz zrobic. Za 2 tyg jedziemy do Zaździerza wiec po powrocie z turnusu działamy w tym temacie.

Troche mnie ta lekarka dzisiaj zdołowała ze refluks 31% to bardzo duzo, ze moze sie nie udac leczenie farmokologiczne, ze rozwaza operacje itd .
                                        Ja jeszcze powalcze, bardzo licze ze inhibitor nam pomoze...

Pozdrawiam
                                        L.
                                        • skomroch1 Re: Do Polaa27 27.03.11, 23:09
                                          Nie znam się na refluksie, ale np. w sinlacu jest ryż, który działa zapierająco i dużo cukru, który powoduje wzrost poziomu kwasu w żołądku. Czyli na zaparcia i wymioty niezbyt dobry.
                                          Syn ma problemy z zaparciami, więc odstawiliśmy.
                                          Zdrowia życzę!
                                          • lusjana30 Re: Do Polaa27 07.05.11, 01:27
                                            Witajcie!
                                            U nas mega przełom!
                                            Zamiast blokera inhibitor i mamy efekt! Nie pisałam wczesniej zeby nie zapeszac ale od 1,5 miesiaca jest super. Młody wciaga rano i wieczorem srednio po 170-190 ml na raz, w ciagu dnia zupe z królika która sama gotuje + deser najczesciej kaszka z owocami. Podkrecam olejami, miesa 40 gr i ... przybrał 450 gram a stał na wadze 5 miesiecy .
                                            Odstawiłam bezpowrotnie Sinlak, jedziemy na kleiku kukurydzinym + inne kszki zbozowe ale przewaga kleiku gdyz ma mniej weglowodanów. Metoda prob i błedów opracowalismy schemat zywienia młodego i widze ze lepiej mu "wchodzi" tłusto niz słodko w sensie ilosci cukrów.
                                            P.S.
                                            Dziwne to moze ale za kazdym razem jak wyłazi zębol to refluks daje o sobie znac bardziej... Nie pierwszy to juz raz a po ok 6 dniach wraca wszystko do normy
                                            • lusjana30 Re: Do Polaa27 07.05.11, 01:28
                                              i zapomniałam dodac ze jestesmy na Nutramigenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka