Dodaj do ulubionych

problemy z oczami

25.02.11, 07:56
Witam!

Niedawno mój synek (4 lata z hakiem) miał badanie okulistyczne. Pierwszy raz z wykorzystaniem tablicy. No i tu wyszedł problem, bo okazało się, że synek prawie w ogóle nie widzi dali lewym okiem (widział tylko najwyższy obrazek). Z bliska widzi dobrze. Badanie dna oka wyszło ok. Badanie tzw "pistoletem", też nie wykazało wady wzroku. Oczywiście badania były poprzedzone zakraplaniem oczu kroplami w odstępie 15 minutowym.
Od okulisty nie mogłam się dowiedzieć niczego konkretnego. Ogólnie to wnioski są takie - dziecko nie widzi dali na jedno oko. Nie wiadomo czemu. Nie da się przepisać okularów, bo nie ma czego korygować (wyniki są prawidłowe). Za to mam zapisać młodego (w sierpniu dopiero) na kolejne badanie wzroku, takie poprzedzone samodzielnym zakraplaniem atropiny w domu. To drugie badania może być ponoć bardziej miarodajne.
Sama nie bardzo wiem co o tym sądzić. Niepokoi mnie, że bez postawienia diagnozy muszę czekać ponad pół roku oraz, że jest duże ryzyko iż powtórzone badanie znowu nie wykaże nic konkretnego. Zastanawiam się czy problem nie jest neurologiczny i czy okulista nie przegapił takiej możliwości. Czy może któraś z Was spotkała się z podobnym problemem?
Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam
Anka
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: problemy z oczami 25.02.11, 08:41
      Hej
      zdecydowanie i to jak najszybciej do innego okulisty, zeby potwierdzic lub zaprzeczyć diagnozie. I to poleconego.
      Skąd jestes? dziewczyny polecą ci kogos dobrego w twojej okolicy. Nie, nie czeka sie pół roku tylko zaczyna paracę z okiem.
      Zastanawia mnie: jak to nie mozna określić wady?
      I jeszcze - dla własnego spokoju idź do neurologa.
      A jakies przejscia z oczami twój syn miał po urodzeniu?
      • annafelczerek Re: problemy z oczami 25.02.11, 09:01
        tolka11 napisała:

> Hej
        > zdecydowanie i to jak najszybciej do innego okulisty, zeby potwierdzic lub zapr
        > zeczyć diagnozie. I to poleconego.

O.k. Tylko wezmę od wcześniejszego okulisty ksero wyników.

> Skąd jestes? dziewczyny polecą ci kogos dobrego w twojej okolicy. Nie, nie czek
        > a sie pół roku tylko zaczyna paracę z okiem.

Z Warszawy (Gocław). U okulisty byłam w CZD na Międzylesiu. Trudno mi oceniać okulistę, bo byliśmy tam po raz pierwszy. Z nefrologa i audiologa jestem bardzo zadowolona. Okulista wspomniał na odchodnym, żebym Erykowi zdrowe oko zasłaniała jak najczęściej. Co niestety jest problemem, bo on się obija o meble, nawet jak patrzy dwojgiem oczu. Już nie wspominając, że na zasłanianie zdrowego oka reaguje buntem i lękiem.

> Zastanawia mnie: jak to nie mozna określić wady?

Krótkowzroczność jest spowodowana wadami budowy oka. Nie znam dokładnie tematu, bo nie jestem okulistą. Do określenia tego służy badanie tzw. "pistoletem". Z tego badania wyszło, że budowa oka jest ok.

> I jeszcze - dla własnego spokoju idź do neurologa.

Na 11 go marca mamy termin wizyty - zapisywałam się w styczniu uncertain. Więc przy okazji pogadam z nim oku.

> A jakies przejscia z oczami twój syn miał po urodzeniu?

Retinopatię II stopnia, która się wycofała. Eryk miał też korowe uszkodzenie słuchu, które również się wycofało. Może problem z okiem też jest pochodzenia korowego????

Dzięki za odpowiedź smile
        pozdr
        • tolka11 Re: problemy z oczami 25.02.11, 09:05
          Może. Trzeba to jeszcze po prostu posprawdzać. W Wawie masz moc dobrych okulistów, spokojnie i szybko dostaniesz termin wizyty.
          Słuchaj, a czemu on sie obija o meble? To nietypowe jest.
          Mój syn widzi tylko na jedno oko, ale zmysł równowagi ma wysmienity.
          • annafelczerek Re: problemy z oczami 25.02.11, 09:15
            Moim zdaniem dlatego, że nie bardzo wie gdzie się kończy, a gdzie się zaczyna. Nie jest to nagminne, ale zdarza się za często. 7 go marca zapisujemy się ponownie na rehabilitację - tym razem "SI", wcześniej była NDT Bobath. W przedszkolu też mi chcą jakieś dodatkowe zajęcia organizować, ale jeszcze nie znam szczegółów. Więc mam nadzieję, że się uporamy z tym problemem smile

Pozdr
      • zdunia1979 Re: problemy z oczami 28.02.11, 22:06
        Ja mam trzech synów i wszyscy noszą okulary. Nie czekaj, im wcześniej leczona wada tym lepiej. Opis lekarza, który przytaczas brzmi co najmniej bzdurnie smile
    • pajesia Re: problemy z oczami 28.02.11, 22:00
      Aniu, myśmy z chłopakami (bliźnięta 35 tc) chodzili na kontrole okulistyczne do dr Doroty Tarantowicz-Mazurek. Przed paru laty wcześniaki przyjmowała chyba w piątki? nie pamiętam. Pracuje w przychodni przyszpitalnej Szpitala przy ul Niekłańskiej.
      Lekarka energiczna, dobrze jest jej powiedzieć o wątpliwościach na samym początku, przed podawaniem kropelek, bo różne rzeczy sprawdza się przed kropelkami (u nas była sprawa odróżniania kolorów, możliwe, że przekazana od pradziadka). krótko i zwięźle tłumaczy co się dzieje z oczami dziecka
      • annafelczerek Re: problemy z oczami 01.03.11, 07:28
        Dzięki wielkie smile
        Sprawdzę terminy i jak tylko będą znośne, to zapiszę synka na Niekłańską.

Pozdr
        anka
        • annafelczerek Re: problemy z oczami 27.05.11, 20:26
          Hej
          No i jesteśmy po badaniu u dr Taranowicz - Mazurek.
          Nie wiem jak młody to zrobił, ale kolejne badanie przy użyciu tablicy wykazało, że żadnej wady wzroku nie ma smile. Atropina nie będzie potrzebna. Naściemniał chłopak wcześniej czy co?
          W każdym razie jestem zadowolona, ale też trochę zaskoczona i zdezorientowana.

Pozdrawiam
          Anka
          • marcowa82 Re: problemy z oczami 27.05.11, 22:18
            Super wiadomość Aniu. Tak trzymać !! A propo wyczytałam, że jesteś z Gocławia. Ja jestem z Grochowa smile
            • annafelczerek Re: problemy z oczami 28.05.11, 08:21
              Przysłowiowy rzut beretem wink
    • zdunia1979 Re: problemy z oczami 27.05.11, 21:42
      O it są bardzo dobre wieści.Aniu z tymi obrazkami to jest często loteria. Zależy od humoru malucha itp. Mój synuś swego czasu jak miał około 4 lat i bardzo bujna fantazję podczas wizyt kontrolnych wymyślał takie głupoty,że i okulistka się śmiała. Widziął np karetkę na sygnale albo pociąg itp. Więc twój synuś zrobił wcześniej to samo smilesmilesmile
      • annafelczerek Re: problemy z oczami 28.05.11, 08:29
        Mój twierdził, że nic nie widzi i to konsekwentnie na to samo oko, dwa razy - raz na badaniu przesiewowym, drugi raz u okulisty. Zdolna bestia nie ma co wink. Aczkolwiek pewien niepokój czuję nadal. Za pół roku mamy wizytę kontrolną. Mam nadzieję, że już nie będzie żadnych sensacji smile.

Pozdrawiam
        Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka