14.03.11, 19:24
Znowu proszę o radę co robić i do jakiego lekarza się udać bo podejrzewam refluks u synka.
Jeśli macie jakieś namiary na dobrego specjalistę to poproszę jestem z okolic Warszawy.
Jasiek już w szpitalu miał zagęszczany pokarm nutritonem je bebilon nenatal i infatrini ze względu na mały przyrost masy.Mały ma 4 miesiące i nie może zjeść więcej niż 60 ml bo kończy się to wymiotami.Jedzenie to koszmar wiercenie się,prężenie po zjedzonych 30 ml muszę go odbić i dojada resztę czasami 20 ml czasami 30ml.Dzisiaj chciał zjeść więcej i jak zwykle wszystko zwrócił po jedzeniu płacze,stęka jak je to bulgocze mu w żołądku.
Dziś nie śpi od 14 cały czas stęka,widzę że go to męczy i bardzo się martwię przecież on nie może ciągle jeść tak małych porcji.
Obserwuj wątek
    • ilovetwins Re: Refluks 14.03.11, 21:04
      U mojej coreczki potwierdzil sie refluks, miala podobne objawy do twojej, do tego czeste odbijania, czkawki i te prezenia, placze przy jedzeniu, po jedzeniu... Musisz znalezc gastroenterologa dzieciecego w twojej okolicy. U nas skonczylo sie 4-dniowym pobytem w klinice, bo prywatnie nie dalo rady isc do nikogo, zreszta i tak musza porobic wszystkie badania. Dziecko dostalo lekarstwo, ktore pomaga. Nie ma juz placzu przy jedzeniu, nie wymiotuje, jest spokojna, Niestety, niewiele wiecej je, i wciaz nie przybiera na wadze ;-(
      • est-ii Re: Refluks 15.03.11, 17:11
        Ile ma twoja córka? Ile waży i ile mniej więcej przybiera na wadze miesięcznie? Jaką porcję mleka wypija na posiłek?
        Jeśli ktoś ma namiar na dobrego gastroenterologa z Warszawy to bardzo proszę plisss.

• sotniax2 Re: Refluks 15.03.11, 17:30
          po pierwsze jak na 4miesiące 60ml to nie jest źle, moje w tym wieku zjadały około 40-50ml na posilek.
          jesli chodzi o refluks.. w sumie za wiele nie pomoge moge tylko napisac jak to bylo u nas. w lutym trafilysmy do szpitala bo mala wymiotowala krwią, gastroskopia nmiczego nie wykazala prawdopodobnie bylo to krwawienie z nosa i dzieckko sie zachlystnelo krwia i zwymiotowało.
          Mielismy pHmetrie pod katem refluksu bo objawy identyko, prezenie sie placz, wypychanie smoczka, niechcec do jedzenia, wymioty po posilkach, wynik byl "rewelacyjny" jak to ujela nasza p. dr no i nie widaomo było co jest tego powodem. Podejrzewano hirszprunga biopsja wykazala ze to tez nie to, okazuje sie ze mala ma ring naczyniowy na przelyku to operacji. Kladziemy sie na oddzial 7kwietnia.
          Moze zglos sie do najblizszego szpitala gdzie wykonują pHmetrie.. jedno badanie a sprawe refluksu wyjaśni od razu. Powodzenia!
          • est-ii Re: Refluks 15.03.11, 18:18
            Dzięki.
            Tak zrobię,muszę przebadać Jasia pod tym kątem.Chciałabym się najpierw udać prywatnie do gastroenterologa porozmawiać i żeby zobaczył dziecko.Najlepiej gdyby ten lekarz pracował w szpitalu choć wizja kładzenia tam małego mnie przeraża i liczę że może jakieś leki bez takiej diagnostyki by pomogły.Ale jeśli będzie trzeba to mus.Dopiero miesiąc jak jesteśmy w domu i nie chciałabym narażać dziecka na stres.Dzisiaj mieliśmy wizytę u rehabilitantki i pokazała nam jak karmić małego i bardzo ważne nie brać do odbicia do góry na ramię bo to powoduje wyrzut mleka.Po jedzeniu mamy go trzymać w pozycji lekko siedzącej.Z tymi 60 ml które zjada to nie jest tak do końcasmile bezpieczniej jest mu dawać 50 ml bo 60 co jakiś czas kończy się zwracaniem.
            • sotniax2 Re: Refluks 15.03.11, 18:53
              wiesz... z tym stresem to jest tak- lepiej dziecko polozyc na pare dni do szpitala niz narazac go na stres za kazdym razem gdy je...
              jesli chodzi o pHmetrie, nie jest to mile.. dziecko przez24h ma rurke w nosku i elektrode na piersi ktore rejestruja ilosc kwasu zołądkowego, w CZD jesli umawiasz sie na sama pHmetrie to jestes z dzieciatkiem w hotelu przy szpitalu wiec masz spokoj i wiesz ze maluch niczego nie zlapie, ale popytaj w innych szpitalach, slyszalam ze czasem zdaza sie ze pozwalaja z pHmetria isc do domu
              • ilovetwins Re: Refluks 15.03.11, 19:02
                Potwierdzam. Ja bylam dzieckiem w szpitalu przez te 4 dni, i w sumie jestem zadowolona. Zrobili wszystkie badania, ktorych bym sama, prywatnie, nie zrobila. Oddzial tylko gastroenterologiczny, czyli ryzyko wyniesienia jakiegos badziewia niewielkie. Dalo sie przezyc, a mamy diagnoze, lekarstwo i dziecko sie nie meczy.
        • ilovetwins Re: Refluks 15.03.11, 18:57
          hej, moja coreczka ma teraz 7,5 m-ca. Jak miala tyle co twoja, to zjadala wlasnie tak ok 50-70 ml. Teraz zjada 100-120, no czaaaasem na noc 150, 170 zdarzylo sie 2,3 razy w karierze.
          Slabo przybiera, ostatnio przez miesiac NIC nie przybrala, bo w miedzyczasie jeszcze spadki byly (refluks se nasilil i wiecej wymiotow), a wczesniej przybierala tak 400-500. Tylko w pierwszych 2 miesiacach przybrala ladnie, po 1 kg .mc. Startowala od 1140g, 34tc, hipotrofia, teraz ma 5,4kg.
          • est-ii Re: Refluks 15.03.11, 19:21
            Dzięki.
            Biorę pod uwagę CZD bo to chyba najlepsze miejsce, dlatego chyba poszukam lekarza który tam pracuje.Zobaczę co powie nam jeszcze nasza neonatolog w piątek.
            Dzieki za opis badania i z tym hotelem super sprawa.
            Jaś przybiera na wadze,mało ale nie spada na szczęście ale jak piszesz może być gorzej.
            Urodził się z wagą 720 też hipotrofik.
            • sotniax2 Re: Refluks 15.03.11, 19:37
              ]Jesli CZD nas prowadziła dr Agnieszka Bakuła- super koitka, szybka w działaniu i konkretna, bardzo przejmuje sie pacjentem i pilnuje wsiego, przyjmuje tez w poradni gastro w CZD
              • polaa27 Re: Refluks 15.03.11, 20:07
                A ja bym zaczęła od inhibitorów pompy protonowej, jeśli lekarz potwierdzi hipotezę refluksu. Można spróbować dać je bez hospitalizacji, jeśli zadziałają to super, jeśli nie to wtedy szukać dalej. I wtedy może dopiero szpital.
                • ilovetwins Re: Refluks 15.03.11, 20:27
                  no my wlasnie mamy polprazol.
                  Moze mozna tez sprobowac podac plyn zobojetniajacy tresc (gelatum alumini phosforici), jesli dziecko sie uspokoi, to moze mozna w taki sposob potwierdzic refluks, nieinwazyjny?
                  • est-ii Re: Refluks 15.03.11, 21:43
                    Zaproponuje to w piątek lekarzowi.Neonatolog chyba może coś takiego przepisać dziecku.
                    Dzisiaj mały jest bardziej spokojny i nie przeżuwa mlaskając.
                    • ilovetwins Re: Refluks 16.03.11, 11:07
                      Mysle, ze jak masz madrego neonatologa, to cos wymysli,
                      ten syrop/plyn jest bez recepty -dla doroslych (ale z lekarzem trzeba uzgodnic czy i ile go podac maluchowi), polprazol natomiast jest na recepte, ale lekarz spokojnie moze to wypisac i powie ile i jak podawac.
    • nikulam sotniax2 17.03.11, 16:29
      Pozwoliłam sobie napisac do Ciebie na priv
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka