Dodaj do ulubionych

retinopatia

06.05.11, 09:11
witam jestem trzech córek urodzonych w 29tc z (1350, 1480, 1510) moje dziewczynki miały retinopatię 1 i 2 stopnia w wieku 4 miesięcy retinopatia ustąpiła, ale mamy zalecenie wykonania badania ponownego gdy ukończą 1. Moje pytanie - jak wygląda takie badanie u rocznych dzieci, i czy jest konieczne jak retinopatia się wycofała. Moje dzieci rozwijają się dobrze mają 11 miesięcy samodzielnie wstają, raczkują, siadają, same chodzą trzymając się mebli, nie mamy większych problemów zdrowotnych, ale i tak od początku były rehabilitowane. Boję się...pomóżcie
Obserwuj wątek
    • gk102 Re: retinopatia 06.05.11, 09:35
      JAk wygląda badanie pytasz...u nas wyglądało zawsze dramatycznie.
      Na pewno zakrapianie oczu atropiną ( 3-4 razy lub przez tydzień samemu w domu), i tradycyjnie badanie dna oka przy pomocy rozwurki, lekarza i 2 pielęgniarek. W wieku 2 lat miała pierwsze badanie zrobione bez użycia siły, wrzasków i wsadzania haków do oka. Wiem, że to badanie jest niezbędne, ale nie wiem czemu musi być tak masakryczne???
      A tak na marginesie, to trochę się dziwię, że badanie masz powtórzyć dopiero po roku.

• ewik74 Re: retinopatia 06.05.11, 09:49
        Mój synek pomimo, iż nie miał retinopatii (badany w 4, 8 ,12 tyg życia) to po 3 wizycie został wypisany z poradni okulistycznej z zaleceniem kontroli po 1 rż. Nie wiem dlaczego, moge sie tylko domyuślac. Uważam , że to jest jedna z wizyt w pakiecie "wcześniaka" i tak też ją traktuję. Lepiej jest iśc o raz za dużo niż raz za mało (przynajmniej takie jest moje zdanie").
      • annafelczerek Re: retinopatia 06.05.11, 09:54
        Ostatnio w CZD dowiedziałam się, że retinopatia, która się wycofała, nie wraca. Przy czym nie mam zaufania do lekarza, który to mówił, więc na 100% pewna nie jestem. Tłumaczy to dlaczego po drugim z kolei korzystnym wyniku badania wzroku dostaliśmy zalecenie by dalsze kontrole robić według harmonogramu dla zdrowego dziecka.
        Badanie wygląda dość dramatycznie, bo trzeba zakroplić oczy. Nie atropiną, tylko jakąś inną substancją, która działa krócej i podaje się ją w poradni. Dziecko wtedy płacze i trzeba je przytrzymać. Ale żadna szkoda dla jego zdrowia się nie dzieje. A badanie lepiej zrobić. Przynajmniej ja tak sądzę.
        Atropinę podaje się "w drugim rzucie" jeśli okaże się, że te wcześniejsze krople nie wystarczają.
        Mam jednak nadzieję, że u Was badanie będzie formalnością, za co zresztą trzymam mocno kciuki.

Pozdrawiam
        Anka
        • agajedi Re: retinopatia 06.05.11, 21:09
          > Ostatnio w CZD dowiedziałam się, że retinopatia, która się wycofała, nie wraca.
          > Przy czym nie mam zaufania do lekarza, który to mówił, więc na 100% pewna nie
          > jestem.

Bo nie wraca, możesz zaufać lekarzowi
          • annafelczerek Re: retinopatia 06.05.11, 21:28
            To dobrze smile
            Jakiś problem okulistyczny i tak mamy. A co konkretnie, to się pewnie okaże dopiero po atropinie.

Dzięki smile

Pozdr
            A
    • nastjaa Re: retinopatia 06.05.11, 10:57
      Witaj, wizyta kontrolna jest konieczna i moim zdaniem powinnaś jej dopilnować.

Moja córka miała ret.I stopnia, któr dośc szybko wycofała się samoistnie. Po roku mieliśmy pierwsze badanie (bez żadnych "rozwurek" wink ), ale córka również płakała i trzeba było trochę ją przytrzymać (wcześniej zakrapianie 3 atropiną - też bez problemu). Moja córka ma sporą wadę :+5 na oba oczka. Tego się raczej nie spodziewałam, bo biorąc pod uwagę start, mała rozwija się całkiem dobrze, w domu też nie miała problemów z funkcjonowaniem. Pytałam okulistki czy to wina retinopati, odpowiedziała, że nie tylko - oprócz tego niska waga, tlen, wcześniactwo, leki - wszystko co przeszła nałożyło się na wadę wzroku.
      • nastjaa Re: retinopatia 06.05.11, 10:59
        nastjaa napisała:

> ale córka również płakała i trzeba było trochę ją przytrzymać (wcześniej zakrapianie 3 atropiną - też bez problemu).

* 3 dni (2 razy dziennie)
        • tolka11 Re: retinopatia 06.05.11, 11:18
          Ej no,nie straszcie.
          Nie kazdy lekarz uzywa rozwurki, są tacy, co doskonale radzą sobie bez. Badanie kontrolne nie jest po to by stwierdzić czy ROP wczesniacza wróciła (bo nie wraca), ale po to, by okreslić, co po sobie zostawiła/ Bywa często i gęsto, ze i ROP i inne obciążenia wczesniactwa pozostawiaja po sobie wady wzroku, niedowidzenie, astygmatyzm i dlatego kontrola jest konieczna.
          • eter.nal Re: retinopatia 06.05.11, 11:34
            właśnie. mu mieliśmy wszystkie badania do roku bez rozwórek. takie małe dziecko lekarz jest często w stanie przytrzymać ale większe jest silnejsze i problem. Tomek w wieku 2 lat miał rozwórki przy badaniu bo nikt nie był go w stanie utrzymać i jeszcze w prześcieradło biudulka zawinęli.

a poza tym gratuluje ze córki tak dobrze się rozwijają. ładna waga jak na ten tc
            • annafelczerek Re: retinopatia 06.05.11, 11:56
              U nas też było bez rozwórki. smile

Pozdr
              Anka
              • misiekjasiek Re: retinopatia 06.05.11, 12:17
                Badanie dna oka z klipsami zwykle wykonuje się u dzieci małych, przed kontrolą w wieku 12 m-cy też się bałam - niepotrzebne, badanie odbyło się normalnie. Chłopcy mieli za zadanie tylko patrzeć przez szkiełko (po uprzednim zakropieniu) i to wszystko.
                Badanie jest kontrolne, chodzi o oznaczenie ewentualnej wady wzroku czy innych pozostałości po ROP. Następną kontrolę mamy w czerwcu, czyli co 8 m-cy aż do ukończenia 4 r.ż. Nawet, jeśli nic się nie dzieje.
                -----
                Justyna & stonki: Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
                31 tc, ur. 17.10.2009 r.
    • ada-25 Re: retinopatia 06.05.11, 22:01
      My właśnie jesteśmy na etapie zakrapiania atropiną. Badanie mamy we wtorek, pomimo że badania w 4, 8 i 12 tygodniu wyszły dobrze, to nie zastanawiałam się czy je powtarzać. Mam nadzieję że teraz też będzie ok.

07.12.2009 Nasze Szczęście smile
      34 t.c. 1940/49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka