Dodaj do ulubionych

diagnostyka refluksu CZD

08.05.11, 16:26
Mamy udać się z skierowaniem do CZD w celu badań pod kątem refluksu.
Czego mam się spodziewać? nie ukrywam że trochę się boję.Jak długo czeka się na miejsce.
Jasiek od tygodnia nie chce jeść z butelki nie chce zasysać smoczka,na widok butelki płacze i pręży się.Trzeba go zabawiać grającą zabawką i po kilku minutach zaczyna ciągnąć.Na śpiocha je.Słyszałam o leku polprazol który pomaga jednak nasza neonatolog bez badań nam go nie przepisze.Bierzemy debridat po którym na krótko była poprawa od wymiotów a teraz dodatkowo pojawił się problem z jedzeniem.Do tej pory mały przybierał na wadze mimo małych porcji które zjada 70-90ml przez miesiąc 700 gram na plusie co i tak jest mało wg lekarki bo spadek o jeden centyl na siatce.Jutro mamy urodzeniowe 6 miesięcy i wagę 4600 kg start od 720 gram.
Obserwuj wątek
    • polaa27 Re: diagnostyka refluksu CZD 08.05.11, 21:34
      700 gram w miesiąc to ładny wynik. Oczywiście niepokojące są problemy z jedzeniem, ale są lekarze, którzy wypisują inhibitory pompy protonowej (polprazol, omeprazol) przy podejrzeniu refluksu. I do takiego radze Ci sie udać.

Diagnostyka refluksu to:

- phmetria (cała doba z rurą w przełyku i maszynką na sobie)
      - scyntygrafia (rtg po podaniu kontrastu)
      - pasaż PP (kilkakrotne rtg po podaniu kontrastu)
      - gastroskopia (inwazyjna i w narkozie u tak małego dziecka)

W sumie pobyt ok. 10 dni w szpitalu. My podczas pobytu złapaliśmy jeszcze orta wirusa 9cała rodzina).

U nas niestety problem był poważniejszy, zakończyło się operacją antyrefluksową. ale jeśli miałabym podejrzenie refluksu i umiarkowane problemy z jedzeniem i wagą to na pewno nie narażałabym dziecka na tak inwazyjną diagnostykę już na samym początku. Może spróbujcie najpierw z polprazolem, jak nie zadziała, to będziecie się dalej zastanawiać. Życzę zdrówka!
      • annafelczerek Re: diagnostyka refluksu CZD 08.05.11, 21:43
        Nie wiem jak to jest w CZD, ale w Łodzi w Matce Polce robiło się zazwyczaj tylko ph - metrie. Widywałam w pokoju obok dzieciaczki z sondą (taka cieniutka rurka wprowadzana przez nos) i to były normalne, pogodne dzieci. Nie było po nich widać jakiegoś poważnego dyskomfortu. Pobyt w szpitalu na ph metrii to było z reguły 2, 3 dni.

Pozdrawiam
        Anka
        • marta_g7 Re: diagnostyka refluksu CZD 09.05.11, 13:37
          Ja bylam z moja Zuza na poczatku tego roku w CZD, mialysmy pasaż - było cieżko , co prawda moja Zu juz miala 1,5 roku wiec rozumiala wiele i przytrzymanie jej na lezaco i podanie na sile kontrastu nie nalezalo do najpfrzyjemniejszych doznan. Co do tej cienkiej rurki, co o niej napisala annafelczerek to owszem pozniej dzieci moze i sa "prawie" pogodne ale co sie swojego nacierpia przy wkladaniu jej to tylko one wiedza. Co prawda Ty masz jeszcze male dzieciatko wiec moze to by inaczej wygladalo. Jesli chodzi o oddzial to naprawde b w porzadku, dobrzy lekarze i pielegniarki. Na oddziale byłysmy od wtorku do piątku wieczorem.
          Dla pocieszenie napisze, ze moja Zu zaczeła wymiotowac majac ok 7 miesiecy i przestala sama z siebie mając własnie 1,5 roku. Teraz nie wymiotuje wogole i co wiecej uwielbia jesc, nam pomogla zmiana diety i zwiekszenie odstepu miedzy posilkami.
          Napisze jeszcze, ze mnie "potepiano",że chcialam ja narazic na te wszystkie cierpienia, ale z mężem doszliśmy do wniosku, że lepiej wiedziec i jakoś zaradzić i leczyć,niż pozniej "pluć sobie w brodę" że się czegoś nie zrobiło. Decyzja nalezy do Was.
    • nikulam Re: diagnostyka refluksu CZD 09.05.11, 13:53

Hej
      Byliśmy w CZD na początku kwietnia.Córeczka miała skonczony roczek.Wcześniej w grudniu mieliśmy tam pasaż pp i to po nim poradnia wysłała nas na oddział. Mieliśmy mieć gastroskopie, scyntygrafie i ph metrie, w końcu skończyło się tylko na ph metrii.Gdybyście mieli miec tylko ph metrie to istnieje mozliwość wynajęcia pokoju w hotelu przy CZD, wtedy przychodzi sie rano na zakładanie, wtaca do hotelu i nastepnego dnia na zdjęcie + konsultacje.Sam oddział, lekarze,atmosfera- oceniam bardzo dobrze, poza kwestia sanitarną dla rodzicówsmile
      • ilovetwins Re: diagnostyka refluksu CZD 09.05.11, 15:02
        chcialam tylko dodac, ze polprazol jest teraz bez recepty (małe opakowanie 7 kapsulek po 1 mg). My mamy przepisaną najnizszą dawkę - 0,5 mg. (coreczka ma 9 mcy, 6 kg wagi)
        Jak skonczyl mi się ten wypisany, i nie mialam jeszcze kolejnej recepty, kupilam wlasnie ten i sama podzieliłam dawki (liczyłam kuleczki wink
        • polaa27 Re: diagnostyka refluksu CZD 09.05.11, 16:53
          O własnie, zapomniałam, ze polprazol bez recepty jest. Moje dziecko ma 11 kg i daję 5 mg dziennie (połowę kapsułki), aczkolwiek można też dawać 10 mg dziennie na tę wagę (wg naszego gastrologa).

Pamiętaj, żeby dawać polprazol między posiłkami na pusty żołądek. Ja wysypuję te granulki i daję z odrobiną owocków połknąć. Idealnie oczywiscie byłoby gdyby dziecko połknęło te granulki z wodą, ale one się przylepiają i tak średnio dają się połykać.
        • est-ii Re: diagnostyka refluksu CZD 09.05.11, 16:58
          Dzięki wielkie za odzew.
          Nasza neonatolog nie chce przepisać nam polprazolu bez badań i dlatego kazała nam udać się po skierowanie do pediatry ( z dopiskiem cito i dziecko z dysplazją)
          Poleciła poradnię gastroenterologiczną w CZD mówiła o ph metrii ale to już pewnie oni zadecydują jakie badania.
          Ja bym chciała oszczędzić Jasiowi tych badań i pobytu w szpitalu ale chyba nie ma wyjścia.
          Poszłabym z nim prywatnie do gastroenterologa tylko czy on przepisze nam lek bez badań?
          Teraz jak karmiłam był straszny płacz zanim zassał smoka a po jedzeniu jeszcze kilka dobrych minut się zanosił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka