brzanka7 03.09.11, 10:01 Korzystał może ktoś z Was? My zaczynamy od poniedziałku SI, terapię zajęciową i mały basen. Możecie podzielić się opiniami? Z góry dziękuję. Ania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmr09 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 14:26 a macie tydzien czy dwa? my własnie skonczylismy tydzien a kolejny mamy od 12.09 wiec moze sie spotkamy My mielismy mały basen, terapie zajeciowa, zaj adaptacyjno- funkcjonalne i rehabilitacje u mgr Dąbrowskiego. Basen to własciwie nic specjalnego , wchodzisz z dzieckiem do jacuzzi albo małego basenu i sobie pływacie ewentualnie rzucacie piłką. Rehabilitacja była ok, tylko,, ze my juz sprawni fizycznie bardzo wiec własciwie mielismy tylko proste cwiczenia na piłce o maly ma tendencje do skoliozy. Terapia zajeciowa polega na tym, ze siedzisz z dzieckiem na krzesełku lub dziecko samo i naprzeciwko siedzi pani, ktora kaze mu rozne polecenia wykonywac, daje rozne faktury. Jk dla mnei nic poza tym co juz sama z dzieciem robilamw domu. ANjfajniesze były zaj A-F, bo fajna pedagog jest, ktora mis poro rad dala. Cały turnur oceniam na 3 w pieciostopniowej skali. Odpowiedz Link
aga.n.f Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 15:53 Zalezy z kim będziesz miała SI. Są 2 babeczki. P Stasia..hm...szkoda czasu. Niestety. Posadzi was na huśtawce i tyle. Druga babeczka, blondynka (nie pamiętam imienia) ponoć rewelacja. Ja na nią nie trafiłam Byłam 2 x u p. S i stwierdziłam, że szkoda czasu. Więcej z młodym zrobię na placu zabaw przy CZD. Pedagog (adaptacja funkcj.)- zależy na kogo trafisz Najlepsze sa jest p Ania i p Ela. raz trafiliśmy na taką..że...dreszcze mam do dzis. Terapia zajęciowa...hm..jakby ci powiedzieć...szkoda czasu. Bez koncepcji, bez sensu. Lepiej sama popracujesz z dzieckiem wiedząc, co mu konkretnie potrzeba. My mieliśmy ruchową z rewelacyjną babeczką, która niestety zwolniła się w czerwcu. Mi na ruchowej akurat b zależało. Mądra kobieta, która dała mi ogromnie duzo wskazówek. Synek jeszcze korzystał z muzykoterapii, ale w lutym usłyszałam od p dr "od 1 stycznia muzykoterapia tylko dla dałnów". Spuśćmy na formę wypowiedzi zasłonę milczenia. Po 3 turnusach daję sobie spokój. Odpowiedz Link
aga.n.f Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 15:55 Acha, jeszcze jedno - turnus SI oznacza tylko 3 x w tygodniu zajęcia z SI po 30 min. W pozostałe 2 dni masz terapię zajęciową. Także po 30 min. Bedąc na turnusie SI nie masz NDT. Możesz dostać basen. Do tego adaptację. Czyli dziennie masz max 1,5 godz zajęć. Odpowiedz Link
brzanka7 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 16:28 aga.n.f napisała: > Zalezy z kim będziesz miała SI. Są 2 babeczki. P Stasia..hm...szkoda czasu. No właśnie z nią będę miała zajęcia. Nie > stety. Posadzi was na huśtawce i tyle. U nas sadzanie na huśtawce raczej nie przejdzie > Pedagog (adaptacja funkcj.)- zależy na kogo trafisz Najlepsze sa jest p Ania > i p Ela. raz trafiliśmy na taką..że...dreszcze mam do dzis. Nic nie słyszałam o tej terapii. > Terapia zajęciowa...hm..jakby ci powiedzieć...szkoda czasu. Bez koncepcji, bez > sensu. Lepiej sama popracujesz z dzieckiem wiedząc, co mu konkretnie potrzeba. T.Z. mamy z panem Piotrem. > Synek jeszcze korzystał z muzykoterapii, ale w lutym usłyszałam od p dr "od 1 s > tycznia muzykoterapia tylko dla dałnów". Spuśćmy na formę wypowiedzi zasłonę mi > lczenia. Masakra > Po 3 turnusach daję sobie spokój. Dzięki za opinię. Ogólnie nie napawa optymizmem. Przynajmniej nie będzie mi szkoda jak w efekcie basenu Eryk się rozchoruje Ania Odpowiedz Link
aga.n.f Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 18:46 Właśnie nie zdążyłam napisac ostatnio: TZ z P Piotrem to najlepsze, co mogło Was spotkać Tu trafiliście super Daj znac po turnusie, ciekawa jestem Twoich odczuc co do terapii SI Odpowiedz Link
brzanka7 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 16:22 mmr09 napisała: > a macie tydzien czy dwa? my własnie skonczylismy tydzien a kolejny mamy od 12.0 > 9 wiec moze sie spotkamy Dwa tygodnie. Pierwszy tydzień SI, drugi TZ. Mamy zajęcia zawsze od godz. 10.00 > ANjfajniesze były zaj A-F, bo fajna pedagog jest, ktora mis poro rad dala. A co to za terapia? Na jakiej podstawie się na nią można zakwalifikować? > Cały turnur oceniam na 3 w pieciostopniowej skali. Dziękuję za opinię Ania Odpowiedz Link
mmr09 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 17:40 Aga w sumie dobrze napisała, nei chciałam ich tak bardzo zjeżdzac ale moim zdaniem terapia zajeciowa tez jest do dupy, nie wnosi kompletnie nic. Basenem tez byłam zawiedziona bo myslałam,z e to cos wiecej niz seidzeniew nim A drugi tydzien bedziemy mieli chyba od godz 11 , ale to moj Paweł bedzie z Piterem. Odpowiedz Link
brzanka7 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 18:33 Heh... Jedna rzecz mnie zastanawia... Jak to się dzieje, że skoro tak strasznie "kiepszczą" czekałam na turnus prawie 4 miesiące. P.S. A miałyście może do czynienia z logopedą z CZD? Ja mam dość traumatyczne doświadczenia. Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link
aga.n.f Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 18:50 Jeszcze coś: na turnusie SI masz TZ z osoba , która prowadzi SI A ten turnus TZ..pierwsze słyszę. Sądziłam że sa tylko ruchowe i SI W ub roku można je było łączyc i tak np jechałam na tydzień i młody miał 30 min NDT, 30 SI (3 x w tyg), TZ, muzykoterapię i wczesną interwencję (teraz adaptacja f.) Adapracja to po prostu nauka funkcjonowania, czyli dla niektórych dzieci peto, dla innych nauka samodzielnego jedzenia, mój Franc miał praktycznie to, co na wczenej. Logopede możesz wziąć 1 x w czasie turnusu. Ale szkoda czasu. To tylko konsultacja. Dlaczego takie kolejki? Wiesz, ja sadze, że osobom, kt mieszkają na miejscu "opłaca " się to. Ale z daleka to już w tym roku koszt przerasta korzyść - hotel, dojazd. Sorry ze tak chaotycznie, ale młody.. Odpowiedz Link
aga.n.f Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 03.09.11, 19:55 Jeszcze tylko dopiszę coś, bo poprzednio musiałam szybko kończyć: dlaczego takie kolejki? Bo dzieci z deficytami róznymi coraz więcej a NFZ tnie etaty w CZD. Poza tym są regiony w Pl, jak u nas np., gdzie po prostu nie ma na co liczyc. U nas dzieciaki mają tylko 30 min rehab w miesiacu na NFZ i nic poza tym. Zadnego logopedy, pedagoga itd. Zapomnij. Dopiero w 3 r.ż wskakuje PPP (jak masz opinie o potrzebie...). Franiu ma. I co. Nic. Czekamy jeszcze rok. Stąd człowiek stara się szukac , gdzie może i skorzystac jesli sie da na NFZ. Odpowiedz Link
brzanka7 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 04.09.11, 21:23 aga.n.f napisała: > Jeszcze coś: > na turnusie SI masz TZ z osoba , która prowadzi SI > A ten turnus TZ..pierwsze słyszę. Sądziłam że sa tylko ruchowe i SI > W ub roku można je było łączyc i tak np jechałam na tydzień i młody miał 30 min > NDT, 30 SI (3 x w tyg), TZ, muzykoterapię i wczesną interwencję (teraz adaptac > ja f.) U nas to jest całkiem inaczej. Z tego co wiem, mam 5 razy w tygodniu po pół godziny zajęć z SI. W następnym tygodniu to samo z TZ. Basen jest przez całe 2 tygodnie. > Logopede możesz wziąć 1 x w czasie turnusu. Ale szkoda czasu. To tylko konsulta > cja. Logopedy w zyciu tam nie wezmę - mam traumę po dwóch wcześniejszych wizytach . Nie chcę opisywać szczegółów. > Dlaczego takie kolejki? Wiesz, ja sadze, że osobom, kt mieszkają na miejscu "op > łaca " się to. Ale z daleka to już w tym roku koszt przerasta korzyść - hotel, > dojazd. My na szczęście blisko mieszkamy. Tyle, że w tym czasie przepada nam rehabilitacja w "Krasnalu". Eryk nie chodzi tez do przedszkola, bo na godzinę czy dwie to nie ma sensu go wysyłać. > Sorry ze tak chaotycznie, ale młody.. Nie ma sprawy Pozdr Ania Odpowiedz Link
aga.n.f Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 04.09.11, 23:59 Aniu, no to napisz po turnusie. Ciekawa jestem bardzo czy dostaniesz te 5 x 30 min SI w tygodniu. Idę o zakład ze będzie to 3 x SI, 2 x TZ. A adaptacji wam nie proponowali???? Odpowiedz Link
brzanka7 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 05.09.11, 00:22 Napiszę na pewno Adaptacji nam nie proponowali bo najprawdopodobniej synek jest za duży. Zresztą jak poszłam do neurologa to prosiłam z miejsca o SI i terapię ręki. Tej ostatniej nie mieli, za to zaproponowali mi TZ. W sumie to nawet się nie spytałam jakie jeszcze mają terapie do zaoferowania. Później żaden z lekarzy tematu nie rozwijał. Jedyne co, to zaproponowali mi basen. Pozdr Ania Odpowiedz Link
brzanka7 Re: Turnus w CZD w Międzylesiu. 12.09.11, 19:08 Było 3 x SI na "sali gimnastycznej", 2 X terapia SI stolikowa. Pani Stasia, życzliwa, serdeczna, zaangażowana. Rzeczywiście często trochę za łatwe ćwiczenia dawała Erykowi. Ale były też ćwiczenia bardzo ok. Z kolejnych plusów - byłam z młodym na sali i widziałam jak ćwiczy. Normalnie mnie wypraszają. Z panem Piotrem - byłam jeden dzień i koniec. Eryk ma katar, więc nie mogę z nim dłużej przychodzić . Szkoda, bo terapeuta płci męskiej jest dla synka superatrakcyjny. Poza tym pan Piotr podejście też miał bardzo fajne Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link