Dodaj do ulubionych

Przepisy ;)

26.03.12, 14:38
wiem że nie jest to do końca temat jaki tutaj się porusza, ale ja już naprawdę nie mam pomysłów na śniadanka i kolacje dla młodego wink szukałam inspiracji głównie w internecie i niektóre owszem są ciekawe ale tworzenie jakiś pięknych łódek, grzybków itp. niekoniecznie mam na to czas, a młody i tak lubi jeść, więc tak do końca nie ma takiej potrzeby twórczego tworzenia smile , więc chodzi o to czy macie jakieś konkretne przepisy na kolację czy właśnie śniadanie oprócz kanapek? dodam jeszcze że Junior mój ma 2lata i 4 m-ce smile
z góry dzięki za propozycje
Obserwuj wątek
    • verka77 Re: Przepisy ;) 26.03.12, 14:43
      Nie kanapkowe goszczące u nas często :
      *na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem lub rzodzkiewką
      *na kolacje wszelkiej maści warzywa na patelnię - 5 min roboty - mrożonka z łyżeczką masła uduszona lub tarta - u nas najczęściej ze szpinakiem i serem feta

moja panna też 2 lata i 4 miesiące to uwielbia
      • eter.nal Re: Przepisy ;) 26.03.12, 14:46
        u nas na śniadanie najczęściej owsianka lub jaglanka na wodzie z owocami, cynamonem, bakaliami. bardzo lubią
        • mama_janka007 Re: Przepisy ;) 26.03.12, 15:04
          na sniadanie u nas tylko platki bo przed przedszkolem nie ma czasu. na kolacje juz mozna kombinowac- nalesniki- z wszystkim co ci przyjdzie do glowy, czy to na slodko z twarozkiem i owocami, czy pikantne ze szpinakiem. u nas hitem sa z szynka i serem. ale ogolnie mozesz tam napakowac co akurat masz pod reka w lodowce.
          • wyspa-ela Re: Przepisy ;) 26.03.12, 15:21
            heee dziewczyny jesteście niezastąpione smile , normalnie mnie jakaś amnezja wiosenna złapała i totalne lenistwo na myślenie :p naleśniki!!! jak mogłam o nich zapomnieć smile wielkie dzięki smile jak są jeszcze jakieś pomysły- to proszę o jeszcze smile
            • mama-cudownego-misia Re: Przepisy ;) 26.03.12, 16:37
              Na śniadanie:
              - jajecznica
              - omlet z dodatkami (szynka, ser, pomidory, cebula, etc.)
              - owoce i płatki z jogurtem
              - jogurt naturalny z musem owocowym, np. z bananów albo z rozmrożonych truskawek
              - ulubione danie: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
              - parówka z keczupem (niestety lubi, więc staram się kupować takie z szynki, może to mniejsze świństwo)
              - tuńczyk z sokiem cytrynowym + pajda chleba
              - ulubiony tost Gosi: chleb, przecier pomidorowy, na to szynka, plaster ananasa i ser żółty
              - szwedzki talerz (co tylko jest w lodówce, pokrojone w kostkę i rzucone na talerz)

Na kolację:
              - pasztet beztłuszczowy (po równo mięsa mielonego, wątróbki i bułki tartej z mlekiem + jajko)
              - paszteciki z farszu dowolnego (mięso, ser, warzywa) w cieście drożdżowym
              - terryny z mięsa i warzyw
              - zapiekanki makaronowe i ziemniaczane
              - makaron lub ryż z owocami
              - szaszłyki mięsne i niemięsne (również owocowe, warzywne, warzywno-serowe)
              - tosty
              - pizza domowa
              - zapiekanka
              - parówki
              - sałatki wszelakie (u nas króluje nicejska z tuńczykiem i jajkiem, kukurydzowo-tuńczykowa, grecka z mozzarellą zamiast fety i klasyczna jarzynowa)
              - pasty np.: serowo-rybno-pomidorowa, pasta z avocado i ostrego żółtego sera albo twarożek z dodatkami
              - placuszki a la racuchy z dowolnymi dodatkami (owoce, ser, szynka i ser, etc.)
              - omlet z dodatkami
              - jajecznica sama lub z dodatkami
              - naleśniki (u nas z serem tak sobie schodzą, Gosi najlepiej wchodzą takie z owocami i śmietaną)
              - kupne knedle albo pierogi (chyba, ze chce nam się robić)
              - grzanki i zupa, w której łyżka stoi (np. pomidorowa z soku pomidorowego)
              - zapiekane faszerowane mięsem i ryżem pomidory, papryka, bakłażan albo cukinia, posypane serem
              - domowy hamburger (kotlet, ale nie gotowiec, tylko stek z mięsa mielonego, bułka, pomidor, sałata, cebula, keczup)
              - domowy twister: zawinięte w naleśnik podsmażone kawałki kurczaka (bez panierki, bo po co dziecku tyle tłuszczu), pomidor, cebula, sałata i sos majonezowo-jogurtowy na to.
              - kotlet z mielonego mięsa na patyku (robi się jak zwykły sznycel, ale ten patyk czyni cuda)
              - ziemniak ugotowany w mundurku, przekrojony na pół, a potem zapieczony pod serem albo boczkiem i serem, polany sosem jogurtowym.
              - brokuły (kalafior, mieszanka warzyw) zapiekane pod beszamelem
              - wydrążona połówka świeżej inaczej bułki napełniona podsmażonym farszem mięsno-warzywnym albo jajeczno-warzywnym, posypana serem i zapieczona
              - krewetki z avocado polane sokiem z cytryny
              - kaszka kuskus na bulionie albo mleku z dowolnymi dodatkami (owoce, warzywa, mięso dowolne, owoce morza)

To wszystko są dania, których zrobienie zajmuje tylko trochę więcej czasu, niż kanapki (+ ewentualnie zapieczenie/ugotowanie), a są proste jak drut smile
              • mama-cudownego-misia Re: Przepisy ;) 26.03.12, 16:46
                O, fasolka po bretońsku jeszcze, dawno nie robiłam...

Z Gosią jest ten problem, że ona ma raz na 2 tygodnie kilkudniowy "mięsny zryw" i wtedy potrafi zjeść na kolację 3 kotlety i poprawić kiełbasą, ale na co dzień jada najchętniej surowe owoce i warzywa, sery i jogurt. Produkty mączne jej trzeba właściwie przemycać w tostach, pierogach, grzankach... Chudzielec z niej straszny, chociaż rośnie ładnie.
                Zwykle po prostu pytam, co chce zjeść na kolację i o ile nie jest to stek z jednorożca doprawiony tęczą, to razem to robimy.
                • wyspa-ela Re: Przepisy ;) 26.03.12, 20:44
                  haha nie no Beata, chyba to wydrukuję i powieszę na lodówkę wink to Ci się udało smile
                  ale u nas jest tak że muszę przemycać warzywa surowe i owoce bo tego wogóle nie chce jeść uncertain ale mięcho to zawsze i w każdej postaci smile dzięki jeszcze raz za pomysły smile
                  • mama-cudownego-misia Re: Przepisy ;) 27.03.12, 07:38
                    smile
                    Spróbuj może terryny (tak naprawdę zrób zapiekany pasztet warzywno-mięsny), zapiekanek wszelakich, makaronu z sosem, w którym wiele można przemycić, i szaszłyków - szczególnie w tych ostatnich warzywa trafiają na stół półsurowe, ale jak przedzielisz mięcho zielona i żółtą papryką, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i białą mozzarellą, to sukces gwarantowany wink
                    Przy czym dla szybkości dania oszukuję, podsmażam mięso na patelni i albo dodaje pod koniec warzywa, a potem całość nabijam na patyki, albo nabijam z warzywami i jeszcze chwile piekę w piekarniku.
                    Niesamowite, jak te patyki schodzą, podczas gdy to samo w formie kotleta i kupki warzyw byłoby "ble".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka