Dodaj do ulubionych

dzieci nie przybierające na wadze

27.03.12, 10:33
Czy Wasze dzieci (chodzi o dzieci nie przybierające na wadze) pomimo skąpej wagi rozwijały sie prawidłowo?
Moja mała waży 8,300kg 30.04 skończy 3 latka siedzi,od niedawna się pionizuje i po troszke odpycha się w chodaku.Nie mówi nic.Neurolog powiedziała że nie rośnie,głowa tez nie rośnie i dlatego mózg sie nie rozwija bo ma zbyt mało miejsca.Jak było u Was?
Czy jest szansa że gdy zacznie rosnąć to nadrobi to opóźnienie?
Zapytałabym lekarza,ale co lekarz to inna opinia i inna diagnoza,więc wole się oprzec o Wasze doświadczenie........
Obserwuj wątek
    • phere_nike Re: dzieci nie przybierające na wadze 27.03.12, 11:35
      Witam,
      pytanie co to znaczy "nie rośnie"? Rośnie i przybiera powoli czy w ogóle nie? Jesli nie rośnie, wymaga diagnostyki endokrynologicznej, jesli zupełnie nie przybiera, wymaga diagnostyki gastrologicznej. A jak z apetytem, je? Wyniki podstawowe (morfologia, mocz) ma prawidłowe?

Określenie "nie rosnie" jest zbyt ogólne. Rozumiem Twój niepokój, warto przyjrzec sie dziecku dokladnie co sie dzieje.
      • phere_nike Re: dzieci nie przybierające na wadze 27.03.12, 11:37
        doczytałam ze córeczka ma wadę serca. O ile mi wiadomo, dzieci z wadami serca przybierają i rosną wolniej, moze tu lezy przyczyna.
        • mamusianatusi Re: dzieci nie przybierające na wadze 27.03.12, 11:52
          phere_nike napisała:

> doczytałam ze córeczka ma wadę serca. O ile mi wiadomo, dzieci z wadami serca p
          > rzybierają i rosną wolniej, moze tu lezy przyczyna.

Ale ja doskonale o tym wiem.Diagnostykę endokrynologiczną,gastrologiczną,neurologiczną,kardiologiczną mamy za sobą.
          Pytanie brzmiało czy dzieci pomimo skąpej wagi rozwijały sie prawidłowo?....chyba nie do końca zrozumiałas pytanie...
    • polaa27 Re: dzieci nie przybierające na wadze 27.03.12, 15:25
      Nie wiem, czy waga ma aż takie przełożenie na mózg i rozwój dziecka, jak powiedział ci lekarz, ale na pewno rozwój psychoruchowy zalezy w jakimś tam stopniu od wzrostu i przybierania na wadze dziecka. My duże skoki rozwojowe robiliśmy właśnie po skokach wagi.

A jaką dietę stosujecie? czy przy Waszych serduszkowych problemach mozecie mieć diete wysokokaloryczną? Mleko infatrini, kaszki, oleje, masło, dużo mięsa i może waga pójdzie do przodu,a tym samym rozwój przyśpieszy. Napisz co dokładnie je mała, czy ma jakieś alergie, czy czegoś nie może, podpowiemy Ci jak wzbogacić dietę w ważne dla małej kalorie.
      • mamusianatusi Re: dzieci nie przybierające na wadze 27.03.12, 18:21
        polaa27 napisała:

> Nie wiem, czy waga ma aż takie przełożenie na mózg i rozwój dziecka, jak powied
        > ział ci lekarz, ale na pewno rozwój psychoruchowy zalezy w jakimś tam stopniu o
        > d wzrostu i przybierania na wadze dziecka. My duże skoki rozwojowe robiliśmy wł
        > aśnie po skokach wagi.
        >
        > A jaką dietę stosujecie? czy przy Waszych serduszkowych problemach mozecie mieć
        > diete wysokokaloryczną? Mleko infatrini, kaszki, oleje, masło, dużo mięsa i mo
        > że waga pójdzie do przodu,a tym samym rozwój przyśpieszy. Napisz co dokładnie j
        > e mała, czy ma jakieś alergie, czy czegoś nie może, podpowiemy Ci jak wzbogacić
        > dietę w ważne dla małej kalorie.

Może źle sformułowałam zdanie,ale własnie z chodzi mi o opóźniony rozwój psychoruchowy...
        Natalia może mieć dietę wysokokaloryczną.Infatrini podawałam jej przez dosyć długi okres i nic nie przybrała na wadze.Podawałam jej również nutrinidrinki,fantomalt mleko peptamen junior-to wszystko na nic się zdało...Przez ostatnie pół roku przybrała na wadze 500gram,a najlepiej przybierała (chociaż też marnie) gdy była karmiona moim pokarmem,niestety ten skończył się po 4 miesiącach...
        Alergie ma na mięso kurze,banana,orzeszki ziemne,soję,pomidora i selera.
        Z jedzeniem u niej marnie.W ogóle to uczy się gryźć dopiero-jeździmy na terapię.Najbardziej lubi mleko z kaszką ryżową- to mogłaby jeść na każdy posiłek.Inne pokarmy zjada od niechcenia-w sumie tylko gdy będzie przegłodzona zje cos innego niż mleko-np zupke warzywną z mięskiem niebyt duże ilości,czy jakiś deserek,chrupeczka.Słodkiego ,ani owoców w ogóle nie chce tknąć....

• inx123 Re: dzieci nie przybierające na wadze 27.03.12, 23:02
          jeśli dziecko ma wadę serca to nie ma się co dziwic ze nie przybiera na wadze..jak nie przybiera to nie rośnie..nie rośnie więc jest opóźnione psychoruchowo...z własnego dośw wiem, że do kolejnych etapów trzeba ,,dorosnąć,,.. moja córka nie miała wady serca ale jest hipotroficzką, która bardzo wolno przybiera na wadze (do tej pory a ma juz 7 lat)....i też była opóźniona bo np na rok wazyła 6800 nózki chudziutkie malukie to i nie było mowy o chodzeniu mięśni nie było widaćwink...jak trochę przybrała stawała się silniejsza to szła do przodu...intelektualnie też musiała doganiać.... trochę to wszystko trwało teraz nie ma róznicy nawet jest zdolniejsza od niejednego donoszonego dziecka tyle że nadal drobna....mam nadzieję ze lekarze podejmą pozytywną decyzję co do operacji Twojej córki bo to pierwszy krok żeby coś się zmieniło....trzymam kciuki smile
          • grudniowa Re: dzieci nie przybierające na wadze 28.03.12, 12:30
            Mój syn ma obecnie 17 miesięcy i waży 6700. Jest opóźniony ruchowo, na dzień dzisiejszy siada, raczkuje, staje przy meblach, chodzi za pchaczem, chodzi trzymany za ręce. Jest cały czas rehabilitowany- takich właśnie rzeczy nauczyła go rehabilitantka. Do upadłego pokazywała ruch po ruchu jak usiąść, jak wstać, jak pełzać, jak chodzić. Czy Twoja córa ma rehabilitację? Inna sprawa, że pewnie ruch to dla Niej bardzo duży wysiłek. Paweł ma bardzo ciężką dysplazje oskrzelowo-płucną i dosłownie dyszy jak lokomotywa przy najmniejszym wysiłku, to też go zniechęca do rozwijania umiejętności ruchowych.
            • olaaa-calineczka Re: dzieci nie przybierające na wadze 28.03.12, 19:39
              Moja MAja teraz 2 lata i 4 mies waży ok8kg jest na diecie wysokokalorycznej przybiera baardzo słabo długa na 84cm,chodzić zaczęła sama jakoś pod koniec stycznia ,raczkowała rok,nam pomogło Si i terapia wielozmysłowa..a wy ćwiczycie?waga ma trochę wpływ na np chodzenie ,takie chudzinki potrzebują energii no i na chudych nogach jednak cieżkosmilewiem po mojej ...
              • mamusianatusi Re: dzieci nie przybierające na wadze 28.03.12, 20:01
                olaaa-calineczka napisała:

> Moja MAja teraz 2 lata i 4 mies waży ok8kg jest na diecie wysokokalorycznej p
                > rzybiera baardzo słabo długa na 84cm,chodzić zaczęła sama jakoś pod koniec styc
                > znia ,raczkowała rok,nam pomogło Si i terapia wielozmysłowa..a wy ćwiczycie?wag
                > a ma trochę wpływ na np chodzenie ,takie chudzinki potrzebują energii no i na c
                > hudych nogach jednak cieżkosmilewiem po mojej ...

Natusia nie raczkuje i wszystko wskazuje na to ze nie bedzie raczkowała,bo najbardziej obniżone napiecie ma w raczkach.Podtrzymywana staje na nóżki,a w pozycji na brzuchu ma problem z dźwignięciem się...
                Bylismy w lutym na diagnozie si.Zapłacilismy i dowiedzielismy sie ze mała ma zaburzenia si,ale na terapie nie mamy uczeszczac,bo my najlepiej wiemy jak z nią pracowac...-mamy robic wszystko to co do tej pory robilismy...
                Na terapii bylismy raz w innym ośrodku i to była porazka jakas.Terapeutka zakazała wkładac mała do chodaka-a rehabilitantka go zaleca,-mówi ze dziecko ma sie rozwijac...i w ogóle mała stuka rączkami o podłoże i nóżkami ,to zdaniem terapeutki mamy zrobic wszystko by tego nie robiła,a rehabilitantka zaleca stukanie,bo w ten sposób Nati się stymuluje...Terapeutka tez zabrania ją sadzać-rozumiesz?Najlepiej,jakbym dziecko unieruchomiła-a na chłopski rozum -jak dziecko wciąż leżące ma sie rozwijac...
            • mamusianatusi Re: dzieci nie przybierające na wadze 28.03.12, 19:45
              grudniowa napisała:

> Mój syn ma obecnie 17 miesięcy i waży 6700. Jest opóźniony ruchowo, na dzień dz
              > isiejszy siada, raczkuje, staje przy meblach, chodzi za pchaczem, chodzi trzyma
              > ny za ręce. Jest cały czas rehabilitowany- takich właśnie rzeczy nauczyła go re
              > habilitantka. Do upadłego pokazywała ruch po ruchu jak usiąść, jak wstać, jak p
              > ełzać, jak chodzić. Czy Twoja córa ma rehabilitację? Inna sprawa, że pewnie ruc
              > h to dla Niej bardzo duży wysiłek. Paweł ma bardzo ciężką dysplazje oskrzelowo-
              > płucną i dosłownie dyszy jak lokomotywa przy najmniejszym wysiłku, to też go zn
              > iechęca do rozwijania umiejętności ruchowych.

Rehabilitujemy ją metoda bobatha.Gdy maiął rok była w gorszym stanie niż noworodek-waga około 4600 i zerowe napięcie mięśni...Wtedy neurolog powiedziała nam że Nati będzie dzieckiem leżącym,a ona ruszyła z rozwojem.Teraz neurolog powiedziała,że cofa słowa które kiedyś wypowiedziała i że Nati będzie chodziła,ale na to potrzeba czasu
          • helka.pentelka do inx123 30.03.12, 10:55
            A pamiętasz, jak długo trwało to doganianie rówieśników? BO ja drugi rok czekam na ten skok rozwojowywink
            • inx123 Re: do inx123 30.03.12, 12:01
              no dość ... bo córka była długo niedotleniona i skrajnie niedożywiona.....od 5 mca był już problem z łożyskiem a urodzona w 33 tyg z wagą dziecka z 28tyg......

fizycznie dogoniła przed 2 urodzinami ..chodziła w 20 - 21 mc......sama bez rehabilitacji
              intelektualnie stopniowo ..u nas był problem z mową ..więc był problem z testami np....na 3 ur iq było ocenione na ok 70 i klasyfikowała się w lekkim upośledzeniu umysłowymwink....w miarę jak zaczeła gadać + terapie w wieku 5 lat iq było na poziomie 110 w wieku 6 l - 120 wink.....teraz ma 7 l.....czyta płynnie od roku....liczy do hm 1000? 2000?..wink jak by ktoś miał czas to i dalejwink....dodaje w gr hm smile...odejmuje ...ma super pamięć...ostatnio pani mi powiedziała że ma najlepszą pamięć w całej grupie...smile.....pisze ....tańczy śpiewa...

gdyby była tylko wcześniakiem (bez hipotrofi itp) dogoniłaby pewnie wcześniej smile
              • helka.pentelka Re: do inx123 30.03.12, 14:05
                Dzięki, Wasz przypadek i nam daje nadziejęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka