Dodaj do ulubionych

retinopatia :-((

06.08.04, 13:31
Witajciesmile

Właśnie wróciliśmy z Zuzią od okulisty i okazało się ma retinopatię III
stopnia.sad(((( W poniedziałek jedziemy do kliniki i okaże się czy potrzebne
będzie leczenie. Jeśli będzie leczenie to laseroterapia. Czy wiecie coś
więcej na temat laseroterapii, jak przebiega ten zabieg, itp.?
Bardzo się boję o Zuzkę sad((((

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • minkapinka Re: retinopatia :-(( 06.08.04, 14:37
      Musicie szybko działać, bo takie zmiany zazwyczaj postępują bardzo szybko.
      W której klinice będzie m
      • minkapinka Re: retinopatia :-(( 06.08.04, 14:38
        minkapinka napisała:

> Musicie szybko działać, bo takie zmiany zazwyczaj postępują bardzo szybko.
        > W której klinice będzie miała zabieg?
        Trzymamy kciuki
        Kasia i Zosia
        • aniula77 Re: retinopatia :-(( 06.08.04, 14:40
          W klinice okulistycznej w Poznaniu
    • ania.silenter_exunruzanka aniula - przeczytaj 06.08.04, 14:40
      Przeklejam Ci moje posty z konca marca/poczatku kwietnia:
      30.03.2004 16:02
      "U mojej córci Oleńki stwierdzono kilka dni temu retinopatię. Jutro poddana
      zostanie laseroterapii w CZD. Czy któraś z e-mam ma podobny problem? Jakie są
      rokowania? Bardzo proszę o odzew.
      Pozdrawiam
      Ania i Ola (22.01.2004)
      P.S. Strasznie się boję..."
      i dalej
      02.04.2004 18:40
      "Witam!
      Dziś Olunia wyszła ze szpitala. Dwa dni temu miała laseroterapię, a w środę
      będzie miała kontrolę. Trzymajcie kciuki, aby wszystko było dobrze.Odezwę się
      po kontroli.
      Pozdrawiam
      Ania i Ola (22.01.2004)"

07.04.2004 21:15
      "Cześć, dziewczyny!
      Dziś byliśmy z Oleńką w CZD na kontroli u pani dr Seroczyńskiej (wspaniały
      lekarz i człowiek). Prawe oczko w porządku, natomiast aby coś powiedzieć o
      lewym trzeba poczekać dwa-trzy tygodnie. W każdym razie jest o wiele lepiej niż
      przed zabiegiem. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Dziękuję za słowa
      wsparcia i trzymanie kciuków.
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania i Ola (22.01.2004)
      P.S. Odezwę się po następnej kontroli."

29.04.2004 11:03
      "Kontrola wykazała, że po laseroterapii wszystko jest o.k. w obu oczkach i
      możemy zapominieć o retinopatii. Ogromnie się cieszęsmile))
      pozdrawiam
      Ania i Ola (22.01.2004)"

Sam zabieg byl pod narkoza, strasznie bali sie Ole usypiac, ale wszystko poszlo
      ok. Szybko sie wybudzila. Aha, przed zabiegiem byla naczczo 6 godzinsad((.
      A gdzie bedziecie mieli zabieg?
      Nie martw sie - wszystko bedzie dobrze.
      A swoja droga strasznie podobna ta Wasza historia do naszej (choc wolalabym aby
      Zuzie ominela ta retinopatiasad).
      pozdrawiam
      • aniula77 Re: aniula - przeczytaj 06.08.04, 15:46
        Witaj Aniu

Rzeczywiście historia naszych córeczek jest bardzo podobna. Też bardzo chcę aby
        niunię ominęła retinopatia. Zabieg będzie w klinice okulistycznej w Poznaniu.
        Dziękuję za słowa wsparcia i otuchy, musi być dobrze, innej wersji nie
        przyjmujemy. Odezwę się po wizycie u okulisty.
        Pozdrawiam
        • zorka7 Re: aniula - przeczytaj 06.08.04, 21:11
          Jakby co - dobrą okulistką jest dr Więckowska, nie wiem czy ja znasz -
          przyjeżdza na Polną diagnozowac wczesniaki - jakby co mam namiary. Tez operuje.
          Ma ogromna doswiadczenie z wczesniakami i retinopatią.
          • aniula77 Re: aniula - przeczytaj 06.08.04, 23:29
            Właśnie jadę do dr Więckowskiej, jestem juz umówiona z nią
            • zorka7 Re: aniula - przeczytaj 06.08.04, 23:57
              aniula77 napisała:

> Właśnie jadę do dr Więckowskiej, jestem juz umówiona z nią

No to jesteście w dobrych rękach. smile

Powodzenia!
              • aniula77 retinopatia :-(( 09.08.04, 18:15
                Witam serdecznie smile

Własnie niedawno wróciliśmy z Zuzią z badania. Dzisiejsze badanie przeprowadził
                inny lekarz niż w piatek. Wybraliśmy się do lekarza mającego większe
                doświadczenie i praktykę w tej dziedzinie. I wiecie co się okazało?, ze Zuzia
                ma II stopień retinopatii i według lekarza nie będzie konieczny zabieg.
                Retinopatia powinna się cofnąc. Następne badanie mamy za 10 dni. Bardzo się
                ucieszyłam a jednocześnie byłam zła na tamtego lekarza, co badał Zuzkę w
                piątek. Uważałam go za kompetentnego a okazało się inaczej. Same wiecie co
                przezywałam przez te dni sad

p.s. Zorka7 miałaś rację co do dr Więckowskiej, jest doskonałym lekarzem.

Pozdrowienia i buziaki

Ania i Zuzka
                • ania.silenter_exunruzanka Re: retinopatia :-(( 09.08.04, 20:41
                  Całe szczęściesmile)). Taki zabieg dla maleństwa zawsze wiąże się z pewnym
                  ryzykiem - narkoza, ingerencja w oczkach itp.
                  pozdrawiam i trzymam kciuki za dzielną Zuzięsmile)).
                • minkapinka Re: retinopatia :-(( 09.08.04, 21:03
                  Wyniki badania w przypadku retinopatii są zazwyczaj subiektywne, dlatego
                  najlepiej jak dziecko bada jeden (kometentny!!!!!) lekarz. Naszą Zosię w CZD
                  jednego dnia badało dwóch lekarzy - jeden ocenił na II drugi na IIIA. Zabieg
                  wykonuje się dopiero przy IIIB.
                  U nas retinopatia wycofała się bez zabiegu. Wam też tego życzymy.
                  W jakim wieku jest Zuzia (korygowany) ?

Pozdrawiamy
                  Kasia i Zosia
                  • aniula77 Re: retinopatia :-(( 10.08.04, 11:05
                    Zuzia właśnie powinna się urodzić smile), termin porodu był na 7 sierpnia, a
                    urodziła się 2 czerwca smile)

Pozdrawiamy
                    Ania i Zuzia
                    • aniula77 Re: retinopatia :-(( 23.09.04, 16:28
                      Własnie wczoraj bylismy u okulisty i retinopatia cofnęła sie smile))))))), oczka
                      są w porządku. Następna wizyta u okulisty będzie jak Zuzia skończy roczek.
                      Chylę czoło przed dr Więckowską, wspaniały lekarz, mamy z Poznania napewno ją
                      znają.

Pozdrowionka
                      Ania i Zuzia
                      02 czerwca 2004
                      • mamaigora1 Re: retinopatia :-(( 24.09.04, 07:20
                        Mój Igorek jest pod kontrola dr Wieckowskiej (laseroterapia 26.04.2004 - III
                        stopień), jeździmy do Poznania co 2-3 m-ce.
                      • ania.silenter_exunruzanka Re: retinopatia :-(( 24.09.04, 11:12
                        Aniusmile
                        Strasznie się ciesze, że z oczkami Zuzi wszystko w porządkusmile)). Ja wiem, że
                        pewnie masz mało czasu (która z nas ma go za wielesmile), ale pisz częściej co u
                        Was słychać. Jak się macie - Ty i Zuzia.
                        pozdrawiam
                        • aniula77 Re: retinopatia :-(( 24.09.04, 12:11
                          Rzeczywiście czasu to mi brakuje sad ale nie narzekam, najważniejsze, że Zuzię
                          mam w domku smile))))))

Aniu !!!! Tobie gratuluję bardzo , bardzo.... smile)))), Oleńka będzie miała
                          braciszka lub siostrzyczkę smile))))

Zuzia sobie rośnie, waży teraz z 4 kg smile), teraz przeszliśmy na beblion pepti
                          1.Co trzy godzinki, łącznie z nocką. Także mamuśka w dzień troszkę sobie z
                          Zuźką pośpi smile))
                          Ostatnio miała słabą morfologię i daję jej żelazo 2 razy dziennie i ma teraz
                          problemy z brzuszkiem sad Dostaje lacidofil lecz zbytnio nie pomaga.
                          Niedługo mamy kolejne badanie uszek, komputerowe. Pierwsze w szpitalu było ok,
                          następne juz wyszło źle sad. Zobaczymy teraz. Zuźka dobrze słyszy i wszystko smile
                          Mieliśmy już usg bioderek i jest wszystko ok. Także wizyta goni wizytę, ale co
                          najgorsze to myślę, że już za nami.
                          Zuzia jest baaaardzo ciekawa świata, interesuje ją wszystko, zwłaszcza
                          zabawki smile, śmieje się od ucha do ucha i zaczyna gaworzyć. I oczywiście nie
                          chce leżeć w swoim łóżeczku, woli z rodzicami smile

Pozdrowionka i buziaki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka