Dodaj do ulubionych

Halo, jest na forum moderator?

24.10.13, 20:16
squire, żyjesz?
Na forum jest bałagan, wyciągane są stare wątki i spamowane. Dzieje się tak od dłuższego czasu ale jest to coraz bardziej uciążliwe.
Proponuję, żebyś zrobiła z tym porządek a jeśli nie masz na to czasu ani chęci, to daj znać. Na pewno znajdzie się ktoś, kto się tym zajmie.
Obserwuj wątek
    • squire1983 Re: Halo, jest na forum moderator? 24.10.13, 22:09
      żyję. fakt, dawno tu nie zaglądałam. przepraszam.
      niestety nie mogę Wam obiecać, że to się diametralnie zmieni, mogę jedynie się starać, ale jakby co to dostosuję się do decyzji ogółu, jeżeli jest potrzeba jej podjęcia w mojej kwestii.
      • t.tolka Re: Halo, jest na forum moderator? 24.10.13, 22:45
        Ale trzeba przyznac, ze jest spokojnie. Rzadko zdazaja sie klotnie i osobiste jazdy. Niestety odkad gw odblokowala watki archiwalne to walaja sie one po calym forum.
        Dajmy modowi czas do namyslu.
        • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 07:02
          gw nie odblokowała wątków archiwalnych. Na tych forach były one dostępne z poziomu wyszukiwarki od zawsze. Po prostu jakaś firma zajmująca się marketingiem szeptanym dostała zlecenie i stąd wysyp spamu. Zauważcie, że cały czas promowani są lekarze z jednej czy dwóch prywatnych przychodni.
          Myślę, ze najskuteczniej by było od razu napisać maila z protestem na nieuczciwą reklamę do Izby Lekarskiej, i wysłac również do wiadomości tej przychodni. Pewnie się uspokoją, bo wstyd wink
          • karro80 Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 08:31
            odblokowała na wszystkich jakiś czas temu - można sobie chyba każde forum gazetowe bez wyszukiwary do początku przewinąć i poczytać.
            Takie różne suchary wyciągali ludzie też na małym dziecku i innych. Co do firm to okresowo faktycznie promowany jest upierdliwie na wszelkich możliwych forach<nie tylko tu na gazecie> jakiś produkt lub usługa.

BTW zabawnie było poczytać swoje wypociny sprzed 3 czy 4 latbig_grin
    • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 07:16
      Acha, Justynko i Kasia jest pod telefonem.
      To nie jest optymalne wyjście, ale jak jest ważna sprawa, zawsze można jej pozawracać 4 litery i wtedy wątek jest usuwany b. szybko. A szczerze mówiac wolę jako moda ją, niż którąś z dziewczyn umoczonych w "aferze forumowej". Na forum nie bywają wprawdzie, albo bywają okazjonalnie, ale pewnie przy wyborach nowego moda by się zleciało wielce zaangażowane i ach, jakże przejęte grono uncertain
      No chyba żeby Kasia się zgodziła na moderatora pomocniczego, ale proponuję, żeby jednak wybrać kogoś nie z poprzedniej ekipy. Mamy bardzo fajne zasiedziałe już forumowiczki, które przyszły po aferze -zdunię, zbiszkopcika, ewika, z sensownych "młodszych" moim zdaniem dość zrównoważone są rewolka i Anias2000.

A do Ciebie Kasiu jednak prośba - widzę, ze poznikała część spamu z statnich dni, ale moje posty zostały, podpieły się pod wątek główny i wyglądają, jakbym się czepiała autorek wątków. Kasuj je też razem z postem, którego dotyczą, dobrze?
      • squire1983 Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 09:38
        dziękuję Wam dziewczyny za miłe słowa.

Beatko, postaram się robić, jak piszesz, w czasie weekendu spróbuję trochę ogarnąć temat.

moderator pomocniczy to chyba dobry pomysł, tak jak pisałam wcześniej dostosuję się do decyzji ogółu. no i również chciałam zasugerować nieco "młodsze" wcześniacze mamy, nie wplątane w afery.

fakt, że dawno do Was nie zaglądałam, ale przez długi czas miałam mało do sprzątania, ostatniego maila z prośbą o usunięcie jakiegoś wątku dostałam w kwietniu, więc przez wakacje w ogóle cisza i spokój była. to chyba troszkę mnie uśpiło również.
        • misiekjasiek Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 10:35
          Tutaj nie chodzi o stanowisko moda, bo jak wszyscy widzą, ta "prestiżowa" funkcja ogranicza się do usuwania spamu. Porządek na forum musi być, to jest jakaś paranoja, żeby zanim się odpisze na wątek, trzeba sprawdzać, z którego roku on jest. Bałagan się robi i już.
          Tolko, nie widzę związku między osobą moderatora a kłótniami na forum. Osoba, która poprzednio była moderatorem dalej na forum jest aktywna.

Wydaje mi się, że wracanie do kłótni, które miały miejsce dawno, jest bez sensu. Tym bardziej, że osoby, które najgłośniej krzyczały i robiły szum, w tej chwili od dawien dawna w tym forum nie uczestniczą. Temu, kto tutaj w ogóle nie zagląda, może nie przeszkadzać bałagan na forum spowodowany brakiem moderatora; mnie ten śmietnik forumowy osobiście wkurza.
          Forum powinna prowadzić osoba, która przede wszystkim jest nim zainteresowana, jest aktywna, spędza na nim dostatecznie tyle czasu, aby wyłapywać historie spamowe i inne tego typu. I taka, która ma na to czas i się na tym zna, dlatego jeśli Beata nie masz nic przeciwko, uważam, że powinnaś prowadzić forum.
          Energię, którą spalasz jako jedyna (!) odpisując na spamy czy inne bzdury, mogłabyś równie dobrze spożytkować na ich usuwanie, jeśli miałabyś takie uprawnienia.
          Nie widzę związku między kłótniami a funkcją moderatora. Tym bardziej, że osoby, które piały o tym, że Beata-moderator przeszkadza im w swobodnej wypowiedzi na forum, po zdjęciu jej z tej funkcji jakoś się swobodnie nie wypowiadają. W ogóle się nie wypowiadają.

Kasiu, wiesz dobrze, że nie chodzi o sympatie czy antypatie. Forum w tej chwili nie ma opieki.
          • karro80 Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 10:59
            Osobiście uważam, że dochodziło do pewnych <może za duże słowo> nadużyć. Zwłaszcza, że podówczas miałam możliwość oglądania też postów usuniętych. Stąd takie a nie inne rozwiązanie problemu było. Jak widać efekty są.
            Wolę spam, który można zignorować<zerknąc na datę>czy zlecić modowi sprzatanko niż burzę w szklance wody, co pełnię księżyca.
            Umiarkowana moderacja zmusza też do jakiej takiej odpowiedzialności za swoje słowa wśród jakby nie było dorosłych ludzi. Co jest dobre. Moim zdaniem.

Wkład MCM<ofkors nieoceniony> czy kogokolowiek jest prywatną sprawą chęci i mocy - nie wyciągałabym jako kiełbaski wyborczejwink
            • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 11:06
              Jedyne nadużycie, do jakiego doszło na tym forum, moja droga, to Twoja zabawa z aneciąmamąwiki - ona pisała obraźliwe dla mnie posty, wyzywając mnie, najeżdżając na moją rodzinę, sugerując np. alkoholizm mojej matki itd., a Ty je po sekundzie kasowałaś, tak żebym tylko ja mogła je przeczytać.
              Twojego wkładu w aferę na zamkniętym forum nie ma sensu tutaj wyciagać, chociaż po powyzszym poście miałoby sie ochotę, bo tamto nie dotyczyło tego forum.

Faktem jest, że przez kilka lat moderowania tutaj nigdy nie wykasowałam żadnego postu, który nie byłby spamem albo atakiem personalnym. Również na mnie, bo sorry, uważam że miałam prawo usunąć post, w którym aneciamamawiki nazwała mnie dr Szajbą. Zapewne do tego jednego usuniętego postu pijesz...
              • misiekjasiek Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 11:11
                Kłótnie były, nie ma co do tego wracać. W tej chwili na forum na szczęście jest spokój, jeśli chodzi o pyskówki.
                Trzymajmy się tematu.

Co 2 temat to stara historia wyciągnięta na potrzeby spamu. Komuś to może nie przeszkadzać, mnie tak. I od tego jest moderator, żeby pilnować porządku.
                Moderator to nie jest trofeum czy święta krowa.
                • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 11:16
                  Tez fakt, że ludziom sie wydaje, że moderator to nie wiadomo jaka władza. A cała robota polegała wyłącznie na czyszczeniu spamu, usuwaniu z "bazarku" starych postów i ewentualnie powtarzających się postów, jesli komuś się kliknęło 2x "wyslij". Techniczna funckcja i tyle.
              • jolantusia1 Beata 25.10.13, 12:50
                i po co to wyciągasz? To było wieki temu. Wrzuć luz
                • mama-cudownego-misia Re: Beata 25.10.13, 12:58
                  A nie zauważyłaś, że to nie ja "wyciągnełam", tylko Karro? Dlaczego jej się nie czepiasz?
                  W końcu to ona oskarżyła mnie o nadużycia w moderowaniu, powołując się na swoją rzekomą tajemną wiedzę. Świństwo zresztą, bo nigdy nie nadużyłam opcji moderowania i - będę to powtarzać - nigdy nie usunęłam żadnego posta, który nie byłby bezpośrednim atakiem albo spamem. Chyba że na życzenie samych zainteresowanych.
                  • jolantusia1 Re: Beata 25.10.13, 13:36
                    Beata bardziej czepiłam się wyciągania czegoś sprzed paru lat i pisania co, kto i w jaki sposób Ci ubliżył. Koniec
                    • mama-cudownego-misia Re: Beata 25.10.13, 13:38
                      Karro napisała w moim kontekście o nadużyciu w moderowaniu - jej zarzut jest znacznie bardziej nośny w skutki. Może najpierw ustosunkowałabyś sie do tego?
          • mama-cudownego-misia Justynko, dzięki :-) 25.10.13, 11:08
            To bardzo miłe, co napisałaś.
            I zgodnie z przewidywaniami zwabiło osoby, które w forum juz praktycznie nie uczestniczą, a za to nie przegapią okazji, zeby rozpętac burdę.
    • polaa27 Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 10:48
      Ja nie widzę jakiegoś wielkiego balaganu na forum. Watki spamowe mozna zalatwic tak jak to proponuje Mcm, kasować i ewentualnie napisać do dzialu marketingu nachalnie promowanych firm. Reszta jest ok.
      • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 11:10
        Ktoś to na bieżąco sprząta po paru dniach, do tej pory myślałam, że Kasia, ale teraz zaczynam przypuszczać, że spamerskie nicki są blokowane, a ich posty usuwane. Ale w zeszłym tygodniu było ich chyba z 10, zwykle na wątkach sprzed wielu lat.
        • t.tolka Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 13:23
          Ja pisze, choc rzadko. No ale kiedys zapowiedzialam, ze maksymalnie zmniejsze swoj udzial w forum. I dlatego pisze w sprawach merytorycznych.
          I wciaz uwazam, ze nalzey zostawic jak jest. Bo po 10 latach na forum jest spokoj. Malo aktywnie (co mnie kiedys denerwowalo, ale nie mialam racji), ale spokojnie. Jest spam jak wszedzie. Mozna go zignorować
          No i dac szanse Squire, bo moze faktycznie byl az taki spokoj, ze to ja uspilo.
          Jakby co sa nowe dzieczyny, ktore sie mocno udzielaja. To racja.
          Ale Zduni czy Zbiszkobcika to tu jednak nie widac.
          Poza tym funkcja moda jesli nie jest taka prestizowa to mozna to zalatwiac droga mailowa.
          Wiele osob bylo, porezygnowaly czy tez porezygnowano je. Kazda wladza nawet taka moze uderzyc do glowybig_grin
          Squire nie uderzyla. Warto to docenic..
          • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 13:42
            Trzeba mieć bardzo pokręconą wizję świata, żeby uważać moderowanie za władzę...
            Tak jak pisałaś, mało tu bywasz, dlatego nie znasz nowych, ale aktywnych użytkowniczek - zduni, zbiszkopcika, rewolki.
            Również dlatego, ze mało tu bywasz, nie przeszkadza Ci spam. Szczerze mówiac zgadzam się z Justyną, że spam jest upierdliwy, bo ludzie zaczynają odpowiadać na stare wątki, myśląc, że są aktualne - dlatego staram się tagować takie posty.

Nie mam zastrzeżeń do Kasi, bo w sytuacjach awaryjnych jest błyskawiczna, natomiast jej aktywność na forum jest taka a nie inna, bo widać nie ma czasu. Dlatego zaproponowałam dodatkowego moda, zaznaczając, że to powinien byc ktoś, kto przyszedł po aferze. Nie dlatego, żeby Wam, starym "niebywalczyniom" (bo nie bywacie już, powiedzmy to sobie szczerze) nie dawać rzekomej władzy, tylko dlatego, że usilnie czepiacie się pomysłu, że moderowanie to władza, a nie funkcja sprzątaczki.
            • t.tolka Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 13:49
              Czytam odziennie. Rewolke znam, bo jest aktywna.
              Zduni i Zbiszkopcika tu nie widuje. Choc Zdunie bardzo cenie i szanuje, uwazam ja za brdzo wywazona i madra dziwczyne, ze sporym doswiadczeniem. Nie zmienia to faktu, ze pisuje tu ona rzadziej chyba niz ja.
              • t.tolka Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 13:57
                Stara niebywalczyni?
                Nie wiem jakie sa kryteria. Wiem jaki jest cel forum: POMAGAC. Wiec kiedy jestem w stanie pomoc to pisze.
                Kiedy nie wiem lub moje doswiadczenia wczesniacze moga zdolowac to nie pisze.

Skoro funkcja moda nie ma znaczenia to zamknijmy watek i niech mod robi swoje.
                • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 14:05
                  Zdunia Ci nie pisze? Te 650 postów na pewno w sekrecie napisała...

Szczerze mówiąc, nie było Cie bardzo długo, od kilku - nie wiem - może dni, może kilku tygodni wróciłaś i piszesz. Ok, chwała Ci za to. Ale prawda jest taka, że "stara" grupka już odeszła, dziewczyny, które zabierają głos na tym wątku - Karro, Ty, Jolantusia, nawet Kasia Squirolek, po prostu już nie piszecie albo piszecie sporadycznie.
                  Za to wśród tych, które regularnie piszą, pojawiły się głosy, że przydałby się ktoś do sprzątania. Nie uważasz, że taką decyzję powinny podjąć dziewczyny, które aktualnie sa z forum związane, a nie tylko kiedyś były jego częścią?

Nie naciskam, żeby to była akurat Zdunia, chociaż uważam, że byłaby świetna (nawet Cię jeszcze Basiu nie pytałam smile ), nie naciskam nawet na to, żeby koniecznie dodać drugiego moda, bo może wystarczy Kasi zasygnalizować problem, ale uważam, że Justyna zauważyła coś istotnego - często w ciągu dnia pojawiają się nawet 2-3 archiwalne wątki, i to utrudnia rozmowy. Nie ma co tego zostawiac odłogiem i czekać, aż samo minie, bo nie minie. Marketing szeptany to przyszłość. Dlatego ktoś musi codziennie wejść na forum i przeglądnąć najnowsze wątki.
                  Kasiu, jesteś w stanie?
                  • t.tolka Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 14:27
                    Az mnie natchnelas i sprawdzilam wlasne konto. I z nowym nickiem mam co miesiac w 2013 po kilka postow. Byc moze wg kryteriow za malo.

I tez uwazam, ze Zdunia bylaby swietna. Ale nalezy dac szanse Squirolowi.

No i po prostu czytajac nie widzialam tu Zduni ostatnio.

A w sumie i tak jak ktos jest ciekaw naszych niechlubnych (bo nie mam sie czym chwalic, glupio postepowalam) bojow to se zawsze w ramach przerywnika moze poczytac. Latwo je znalezcbig_grin

Misiekjasiek wywolala Squirola, ona odpowiedziala, ze sie postara. Dajmy jej chwile to to staranie. A potem niech piszacy na forum podejma decyzje.

• t.tolka Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 14:34
                      No i skoro jestem zbyt rzadkim uczestnikiem forum i nie mam prawa sie wypowiadac to zamilkne.
                      Przepraszam jesli moje wypowiedzi kogos urazily.
                      Lubie to forum. Bylo nie bylo spedzilam na nim 10 lat.
                      Pozdrawiam.
                      • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 14:45
                        Może napiszę jaśniej: Kasia niestety będzie musiała nie tyle posprzątać, co przez najbliższy miesiąc-dwa bywać codziennie + wrzucać w wyszukiwarkę nowe nicki, bo dobrze się maskują i dopiero po całokształcie postów widać, czy to zabłąkana mama, czy spamer.

Regularnie dostaję oferty takich kampani szeptanych, moja firma takie kampanie robi, i zawsze są rozpisane na 2-3 miesiące. A to oznacza, że spamu będzie wiecej - w tych samych wątkach ale z innych nicków.
                        Co gorsza skończy się ta kampania, zacznie się nastepna i znowu będzie ten sam problem.
                        Ja bym wolała jednak wprowadzić jakieś rozwiązanie systemowe - albo umówić się z Kasią (nie z Tobą), co i jak, albo dodać drugiego moda.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, dlaczego Ty drugiego moda nie chcesz, i w moim odczuciu te powody (moderowanie=władza) są zgoła paranoiczne, ale prawda jest taka, że dobrze funkcjonujące forum powinno mieć kogoś, kto aktywnie i regularnie sprząta. Kasia - na ile ją znam - akurat moderowania w kategoriach wyróżnienia nie traktuje i może sama napisać, czy potrzebuje pomocy, czy jest w stanie sama się tym zająć. Właściwie to ona powinna wdrożyć lub zaproponować rozwiązanie, które jej najbardziej leży, a rozwiązuje problem spamu - i nie potrzebuje w tym celu adwokata.
                        Justyna i ja zasygnalizowałysmy problem. I tyle.
                        • t.tolka Re: Halo, jest na forum moderator? 25.10.13, 15:01
                          Oczywiscie. I niech wdraza. I nigdzie nie napisalam, ze nie chce drugiego moda. Nigdzie. Napisalam, zeby jej dac szanse. I moze mlodym mamom. Tym, ktore sa tu 2-3 lata i znaja zasady i ogarniaja.
                          Nie znaszz powodow, masz jakies wyobrazenie moze, ktore sobie wykoncypowalas.
                          Moze nie mam powodow? Moze bazuje na doswiadczeniu? I nie zarzucam ci paranoicznych powodow, staram sie wypowiadac merytorycznie, nie atakowac. Bo jak juz sie przekonalam to niczemu nie sluzy.
                          Poza tym kiedys sama zrezygnowalam z funkcji moda. Prawda? I nie podnosze tego tematu od dluzszego czasu, bo nie widzialam problemu. Nawet czytajac codziennie.
                          I moze ze Squire porozmawiaja tu na forum takze inni uzytkownicy?

Chociaz Zdunia jako mod bylaby wg mnie swietna. We dwie bylyby swietne. Ale moje zdanie jest bez znaczenia.
                          Bo my tu tak monotonnie ze soba rozmawiamy. A przeciez to mlode mamy sa wazniejsze.
                          • mama-cudownego-misia To już jest dygresja 25.10.13, 15:34
                            Tolka, sama napisałaś o władzy w kontekście moderowania. Ktoś, kto uważa moderowanie za władzę, musi mieć specyficzny pogląd na świat, mniej wiecej taki, jak zwolennicy spisku smoleńskiego. Równie dobrze możesz mówic o "władzy" sprzątaczki w sejmie.

> Bo my tu tak monotonnie ze soba rozmawiamy. A przeciez to mlode mamy sa wazniej
                            > sze.
                            Bardziej mi chodziło o bywalczynie, niż konkretnie o młode mamy. Ja bywam regularnie i często, Ty tego o sobie nie możesz powiedzieć. Karro też nie. Jolantusia wpadnie co pół roku i napisze ze 3 posty. A jednak Wasze aktualne stanowisko ma wpływ na codzienne funkcjonowanie tego forum i na to Ci chciałam zwrócić uwagę pisząc, byś dała się wypowiedzieć Kasi i bywalczyniom.
                            • misiekjasiek Re: To już jest dygresja 25.10.13, 16:09
                              Kasia napisała, że nie może nic obiecać a tutaj potrzeba kogoś, kto zadba o to forum czysto technicznie. Oczywiście na bieżąco.
                              Nie rozumiem, dlaczego nazywasz to Tolka "dawaniem szansy". Po prostu niech się określi, czy jest w stanie to robić, ma na to czas, bo w tej chwili moderator to kwestia tylko i wyłącznie ozdobna. Jeśli nie, niech sobie dobierze kogoś, kto ogarnie ten temat.
                              Dzisiaj dwa, jutro trzy, za tydzień piętnaście i w końcu nowe tematy utoną w spamie.
                              Nie chodzi o to, żeby wpaść sobie na forum, potraktować je jak własne i nic z nim nie robić, czekając, aż łaskawa gw sama zacznie sprzątać ten syf. Trzeba też o nie dbać.

Nie wiem, po co gloryfikować funkcję moderatora, skoro nikt nawet z takiej pozycji się nie wypowiada. Nigdy tutaj jeszcze nie widziałam piszącej osoby zaznaczonej na czerwono. Trzeba umieć rozróżnić te dwie sprawy.
                              I nie wracajmy do tematu kłótni, które odbywały się dawno temu. Jest podniesiony konkretny problem, dokładnie taki, że to forum ma moderatora tylko z nazwy i nic więcej, bo Kasia nie pełni swojej funkcji, nie pilnuje tutaj porządku i ok. Może nie mieć czasu ani ochoty, jednak to nie zmienia faktu, że forum z miesiąca na miesiąc zalewane jest chłamem i musi być tutaj ktoś, kto zrobi z tym porządek. Ktoś, kto będzie miał na forum oko i sam będzie działał a nie tylko wtedy, gdy otrzyma maila.
                              Beata jest aktywna na forum niezależnie od tego, czy pełni funkcję moderatora czy nie. Nic się u niej (wg mnie) nie zmieniło od czasu przetasowania, które miało miejsce na wniosek ludzi, którzy już dawno wywalili ten link z ulubionych i nie zaglądają tu częściej niż raz na pół roku. Beata tu była, jest i chyba ma zamiar być. Ja już pisałam, niepotrzebnie traci energię na odpisywanie w wątkach z 2006 roku, równie dobrze mogłaby w tym momencie to wszystko usuwać.
                              Jeśli już o tym mowa, moje posty w tamtym czasie też były usuwane - to gwoli ścisłości, jeśli chodzi o moją "stronniczość" czy "kiełbasę wyborczą".

Tak, były głosy, że jak Beata zejdzie z funkcji moderatora, to forum odżyje, zapanuje wolność słowa itd. I co? Co jest teraz? Gdzie te ożywione dyskusje, bo ja ich nie widzę? Gdzie te wszystkie nicki, które wtedy miały tyle do powiedzenia? To trwa ponad rok, więc dajcie już spokój z tym podziałem, z domniemaniem jakiejś władzy. Jeśli jest jak jest, to niech chociaż będzie tutaj w miarę ogarnięte.
                              • mama-cudownego-misia Re: To już jest dygresja 26.10.13, 07:18
                                No i temat padł, Justynko, i obawiam sie, że na forum nic się nie zmieni, bo Kasia, z całym szacunkiem dla jej kompetencji i chęci, na tym akurat forum już nie bywa.

Zawsze mi sie w takich przypadkach przypominają słowa Attache kulturalnego Francji, który rozdzielał różne fanty (pieniądze, książki dla bibliotek itd.) w kilku kolejnych krajach - na Słowacji, w Czechach, na Węgrzech... W końcu trafił do Polski, bardzo usilnie usiłował coś rozdzielić, ale się nie dało. Na zakończenie pobytu stwierdził z goryczą, że Polacy wolą umrzeć nago, niż się podzielić.
                                Tak samo jest ze "starą ekipą", która sie tu objawiła - nie korzysta albo prawie nie korzysta, ale bagatelizuje odczucia tych, które korzystają (bo im przecież spam nie przeszkadza, skoro nie korzystają), a ze względu na minioną aktywność rości sobie prawa do decydowania o aktualnym funkcjonowaniu forum i torpedowania koniecznych inicjatyw. Samą dyskusję zaś sprowadza z kwestii praktycznych na jakieś dziwaczne rozważania ideologiczne (np. że moderowanie = władza, a tę lepiej zostawić w rękach nieobecnego moda).

Zdunia odmówiła moderowania, przypuszczam, że ze względu na nieciekawą atmosferę. Wciąż jednak są tu młode mamy, które bywają regularnie i od dawna mimo że dzieci mają już z lekka odchowane, dały się poznać jako osoby zrównoważone i raczej godne zaufania. Uważam, uprawnienia moda powinno dostać nawet kilka z nich, wtedy będzie pewność, że forum ma opiekę.
                                • misiekjasiek Re: To już jest dygresja 26.10.13, 11:05
                                  Tak, tematy ze spamem dalej wiszą, a co tam, nikomu nie przeszkadzają, nie?
    • squire1983 Re: Halo, jest na forum moderator? 26.10.13, 12:07
      tak jak napisałam wcześniej, myślę, że drugi mod to dobry pomysł. tylko martwię się, że w niniejszym wątku nie wypowiada się żadna młodsza wcześniacza mama, która bywa regularnie, jest zaangażowana, no i przeszkadza jej bałagan. nie znam tych mam na tyle, by kogoś zaproponować, więc myślę nad jakimś głosowaniem i prosiłabym Was o podanie kandydatek, jeśli możecie.

forum zawsze było dla mnie ważne, jednak moja nieobecność tu wynika z wielu nakładających się na siebie czynników i na pewno mimo ogromnych chęci (bo to nie chodzi o brak chęci absolutnie), nie dałabym rady być tu z taką intensywnością i częstotliwością, o jakiej pisze Beata.
      • squire1983 Re: Halo, jest na forum moderator? 26.10.13, 12:24
        oczywiście możemy też poczekać jeszcze chwilę z decyzjami, a ja popróbuję poogarniać problematyczne sprawy. oprócz spamów nie miałam świadomości tak wielu problemów, bo tak jak Wam pisałam, moja czujność została uśpiona jakiś czas temu. jutro na pewno posiedzę trochę na forum od rana, bo dziś już niestety nie dam rady.
      • mama-cudownego-misia Re: Halo, jest na forum moderator? 27.10.13, 07:01
        > tylko martwię
        > się, że w niniejszym wątku nie wypowiada się żadna młodsza wcześniacza mama, k
        > tóra bywa regularnie, jest zaangażowana, no i przeszkadza jej bałagan.
        Kasiu, a tak szczerze, Ty byś się wypowiedziała, gdybyś wpadła na burdę, jaką tu zrobiły stare niebywalczynie?
        Poza tym ja i Justyna to co? relikt przeszłości? W przeciwieństwie do Tokli, Karro, Jolantusi czy Ciebie uczestniczymy w tym forum i jeśli nam spam przeszkadza, to wystarczy, nie? To nie jest tylko forum młodych mam, to jest forum tych osób, które w nim aktualnie uczestniczą.

Przykro mi to pisać, może powinnam to zrobić na privie, ale trudno. Twój sentyment do forum to za mało. Wiesz, że Cię lubię pasjami, ale w pewnym sensie przynajmniej teraz to nie jest Twoje forum, nie uczestniczysz nim i trwa to już tyle czasu, że uczestniczyć w nim pewnie już nie będziesz. Uważam, że powinnaś dać uprawnienia moderowania kilku (nie jednej!) innym mamom, które tu są, jak równiez przekazać jednej z nich uprawnienia admina. Więcej, powinnaś te mamy znaleźć, aktywnie z nimi porozmawiać za jakiś czas, jak niesmak po tym, co napisano tutaj przejdzie w zapomnienie, i wybrać te, które chcą i mogą moderować.

Przepraszam, że to napisałam, ale właściwie wolałabym być szczera w tej kwestii. Po prostu ja na Twoim miejscu tak bym zrobiła w zaistniałej sytuacji. To oczywiście tylko opinia, nie żądanie, i nie musisz się do niej stosować.

Spamem zawracać Ci głowy nie będę, po prostu jak do tej pory będę pisać bezpośrednio do gw, żeby admin usunął. Ale tak nie powinno być...
        • misiekjasiek Re: Halo, jest na forum moderator? 27.10.13, 11:03
          Kasiu a od kiedy trzeba robić plebiscyt pt. czy komuś podoba się lub nie wyciąganie wątków sprzed 5 lat? One są powyciągane, spamowane, prawie na każdej stronie jest ich z 5 czy 6 jak nie więcej i to jest fakt. Nie musisz czekać teraz tygodniami, aby młode mamy (które pewnie mają co innego do roboty) zadeklarują, czy przeszkadza im bałagan.

Według mnie za dużo tu pieprzenia o bzdurach. Zakładając ten temat miałam nadzieję, że po prostu weźmiesz się za swoją funkcję i usuniesz te rzeczy. Pisać możesz posty, to możesz też usuwać spam. Nie jest to robota wielogodzinna. Do pełnienia funkcji moderatora zobowiązałaś się świadomie i wiedziałaś, co się z tym wiąże. Teraz jest taki czas, że tego spamu jest coraz więcej a może jest go tyle samo, tylko kiedyś po prostu moderatorzy interesowali się tym forum - taka jest różnica. Ty się nim nie interesujesz i nie traktuj tego jak zarzut, bo sama wiesz, że to prawda.
          Zrobiła się z tego dyskusja wywlekająca stare brudy, ok.
          Jednak przejrzyjcie na oczy, zobaczcie, że na tym forum NIE MA już przepychanek i luźnych tematów, które można "w podejrzany sposób" moderować.
          Uważam, że Beata jest najlepszą kandydatką, która utrzyma tutaj porządek. Skoro chce się jej zerkać w tematy i zauważać, że powstały w 2006 czy 2008 roku, to tak samo będzie miała ochotę usuwać spam. Myślę, że jedna osoba wystarczy, poradzi sobie z tym zadaniem. Nie trzeba będzie jej na pewno pisać maili i pokazywać palcem, co i jak ma zrobić.
          Jeśli Tolka boi się, że posty np. w temacie o kolorze kupki zaczną nagle w tajemniczy sposób znikać, umówcie się z Kaśką, że pozostawi funkcję moderatora i będzie trzymać nadzór nad Beatą, w razie gdyby podczas pełni księżyca (pisanie tego jest tak samo absurdalne jak te podejrzenia) zachciało jej się usunąć mój post w temacie inhalacji.
          Faktycznie, forum wprost tętni życiem i prowadzone są zawiłe dyskusje, w których Beata będzie mogła spełniać się w swojej glorii władzy i chwały...

Załatwmy to w końcu jak ludzie, bo kandydatek będziemy szukać do przyszłego roku.
          • anias2000 czy leci z nami pilot? 27.10.13, 14:03
            Już dawno miałam o to zapytać i cieszę się, że taki wątek powstał.
            Nie wypowiaqdałam się, bo faktycznie nie wiadomo było jak zareagować na różne emocje i wolałam poczekać do dziś. Choć jestem młodą stażem na forym spamy mi baaaaardzo przeszkadzają. I już.
            • zdunia1979 Dzięki za zaufanie:) 27.10.13, 20:25
              Dziewczynki ja jestem codziennie na forum, ale mało piszę, to prawdasmile Dziękuję bardzo za miłe słowa, ale nie jestem odpowiednią osobą na moda.

• t.tolka Re: Dzięki za zaufanie:) 28.10.13, 12:00
                Oj jestes jestes. Ale to twoja wola, ze nie chcesz. Szkoda.

Misiekjasiek nie rozumiem ironii skierowanej w moja strone. W zaden sposob nigdy nie stawalam przeciw tobie, wrecz bardzo cenilam twoj zdrowy osad. Napisalam co mysle, nie wyciagalam zadnych starych spraw.

I nie widze w tym watku zadnego braku kultury. Jest wymiana zdan.

I jak sie czyta watek jako calosc to pieknie wszystko widac, prawda?

Oczywiste jest jednak, ze skoro taka wola wiekszosci to potrzebni sa nowi moderatorzy.
                I juz.
                Nowi, ktorzy nie beda budzic emocji zadnych.
                • mama-cudownego-misia Re: Dzięki za zaufanie:) 28.10.13, 15:15
                  Ja widzę brak kultury w wypowiedzi Karro, ale pal licho. Niczego innego od niej się nie spodziewałam uncertain

Uważam, że modów powinno być kilku, wybranych w głosowaniu, w którym powinny się wypowiedzieć osoby aktualnie związane z forum (sorry, ale nie uważam, żebyśmy musiały uzgadniać tę kwestię z osobami, które tu już nie pisują, bo nowy mod nie sprawi, że zaczną).

Powinni to być ludzie wybrani z puli najczęściej bywających (wyżej wymieniałam, które Panie moim zdaniem są najlepsze). Sposród nich można z czasem wyłonić admina (jak się nauczą moderowania, żeby im się "skasuj forum" nie klikło przypadkiem wink). Admin w przeciwieństwie do modów ma uprawnienia "przyszpilania" postów u góry (np. w sezonie 1%), co Kasia do tej pory robiła.
                  Trzy z wymionionych przeze mnie Pań na razie nie chcą. Nie wiem, jak reszta. Wiem natomiast, że zniechęciła je ta zupełnie niepotrzebna wymiana postów tutaj i uważam, że dobrze by im było dać uprawnienia tak na wszelki wypadek, bez obowiązków. A jeśli nie chcą, to po prostu poczekać, bo wierzę, że w sprzyjających warunkach i jak bardzo ładnie poprosimy, to zechcą smile.

Dodatkowo uważam, że dla spokoju ducha osób uważających że moderacja wiąże się z władzą, powinnyśmy ustalić regulamin moderowania, tj. dokładną definicję tego, jakie wątki będą usuwane.

Proponuję ustalić, że moderator może usunąć 4 typy wątków:
                  1. sprzedam/kupię/oddam/przyjmę lek na receptę - bo to nie tylko niezgodne z prawem i niebezpieczne, ale też dlatego, że za takie ogłoszenie gazeta może forum zamknąć (kiedyś takie ostrzeżenie dostałam).
                  2. ogłoszenia z bazarku, które wiszą np. od miesiąca, a więc prawdopodobnie straciły ważność.
                  3. spam, definiowany jako zaśmiecająca forum reklama. Nie jest spamem wątek, w którym bywalczyni forum dzieli się wrażeniami ze stosowania produktu.
                  4. posty stanowiące atak ad personam. Takim postem będzie epitet (np. jesteś złą matką!), nie będzie nim jednak przeciwna opinia (np. matko, źle robisz!). Chociaż mam nadzieję, że nigdy się takie posty nie pojawią.

Dodatkowo może usunąć cały wątek na prośbę założyciela i pojedyńczy post na prośbę autora.
                • misiekjasiek Re: Dzięki za zaufanie:) 28.10.13, 20:21
                  Tolka, ja również cenię Twój zdrowy rozsądek, dlatego proponuję Ci jedno - spróbuj pomyśleć o tym forum jako niezależnym, poczytaj tematy (wiem, że to robisz ale poczytaj jeszcze raz), zaktualizuj sobie osobę Beaty i wyłącz stare sprawy i przede wszystkim nie sugeruj się opiniami innych osób - wiesz o czym mówię.
                  Na tej podstawie dopiero wtedy zadaj sobie pytanie, gdzie widzisz tutaj osoby, wśród których Beata budzi niezdrowe emocje? Czy jest tutaj jakaś grupa, która stanowczo sprzeciwia się jej obecności tutaj, czy ktoś protestuje przeciwko przywróceniu jej funkcji moda?
                  Ja pytam tylko o to forum, bo o nim mowa. Nie interesuje mnie cała reszta, zakulisowe sprawy czy wrzawy tych, którzy tak naprawdę w nosie mają duże forum i dla zasady - bo to przecież znienawidzona mcm - sprzeciwiają się temu, chociaż nie tutaj. Dobrze o tym wiesz.
                  Przejdź na ten etap, wtedy zobaczysz, że nie chodzi o "władzę", tylko o jasne postawienie sprawy, niech ktoś w końcu zajmie się tym forum. To nie jest piłeczka, którą sobie można odbijać jak się komu podoba.

Myślę, że minęło już tyle czasu, zamknięte fora dobrze sobie radzą, nie nadeptują sobie na odcisk i niech tak zostanie, niech duże forum będzie odrębną sprawą.
                  Oddziel też kwestie techniczne od sterowania postami, to się nie zdarzało nigdy, dopóki nie wybuchła afera i wtedy wszystkie chwyty były dozwolone.

Jeśli Beata w jakimkolwiek stopniu będzie sterowała forum, pousuwa posty niewygodne dla niej itd. to autor na pewno podniesie larum. Ale chciałabym zauważyć jedno - jeśli dojdzie do kłótni czy podziału forum, będą w tym brać udział już inne osoby, więc to nie jest już sprawa tych, którzy odeszli. Czas to zakończyć.
                  • misiekjasiek Re: Dzięki za zaufanie:) 28.10.13, 20:27
                    A jak komuś się nie podoba to, co piszę i to, że proponuję "wroga publicznego nr 1" na moderatora, to ja bardzo gorąco zapraszam na duże forum, byłoby super, gdyby się ożywiło i tematy okołowcześniacze miałyby branie a nie marne kilka odpowiedzi, naprawdę z-a-p-r-a-s-z-a-m.
                    I jeśli dla kogoś dziwne wydaje się, że baby mające stare dzieciaki dalej wysiadują jaja na forum, zamiast ustąpić miejsca świeżej krwi, mądrują się w tematach to ja mam taką sugestię delikatną - jeszcze dziwniejsze jest podniecanie się sprawami forum, w którym już się nie uczestniczy.
    • phere_nike Re: Halo, jest na forum moderator? 28.10.13, 12:11
      Jesli modem ma byc osoba "nie umoczona w aferze" jak to zostało ujęte, to mcm odpada. Przeciez brala w niej czynny udział.
      • tumigutek5 Re: Halo, jest na forum moderator? 28.10.13, 12:22
        No to chciałam właśnie napisać i Ty Misiekjasiek dobrze o tym wiesz , i wiesz również ze Mcm była modem i właśnie przez afere została z funkcji zdjęta .
        Może faktycznie która z z młodych mam .... smilesmilesmile
        • misiekjasiek Re: Halo, jest na forum moderator? 28.10.13, 19:13
          Dziewczyny,
          napiszę jeszcze raz, bo mnie nie zrozumiałyście.

JA nie piszę, że moderatorem ma być osoba, która nie brała udziału w kłótni. O tym piszą Beata, Tolka, Kasia. JA nie.
          Dlaczego?
          Dlatego, że te afery BYŁY i MINĘŁY. Kłótni w tej chwili (od dłuższego czasu) na tym forum już nie ma. Forum jest teraz czysto tematyczne, bez wątków o tyłku Maryni, które nie powodują pyskówek.
          Sprawa moderacji to sprawa czysto techniczna, co podkreślam cały czas i bardzo Was proszę, żebyście czytały ze zrozumieniem moje posty.

Poza tym, chyba jako jedyna uważam, że raczej każda z nas wyciągnęła odpowiednie wnioski i na przyszłość nie będzie takich sytuacji rodem z piaskownicy.
          Sprawa "eksmisji" Beaty z moderatora (wg mnie pełniła tę funkcję dobrze i mogłaby to dalej robić) była sprawą między dwoma obozami, które toczyły ze sobą regularne walki.

Przypominam Wam, że ja w tej chwili również powinnam być przeciwko Beacie, bo ja w tamtym czasie także toczyłam z nią wojny i gdybym dalej oceniała człowieka po tym, co robił w zamierzchłych czasach, w życiu nie powinnam proponować jej osoby na stanowisko moderatora. Możemy się lubić albo nie lubić, nie zgadzać w pewnych kwestiach, wydaje mi się jednak, że moderacja nie powinna być dyktowana tymi kryteriami.
          Widzę, co i jak Beata pisze - jest tutaj cały czas, mimo tej afery - aktywnie stara się pomagać i reaguje na problemy forum, chociaż nie ma uprawnień do tego, żeby np. kasować spam. Według mnie robiłaby to dobrze i na bieżąco.

Anias2000 fajnie, że się odezwałaś. Jeśli nie masz nic przeciwko, czy mogłabyś napisać, czy według Ciebie Beata mogłaby zostać ponownie moderatorem? Nie musisz odpowiadać na to pytanie.

Głupie podziały doprowadzają do tego, że forum się psuje. Tyle było dyskusji na temat funkcji forum, miało pomagać, wspierać. Wcześniactwo nie skończyło się na nas, przychodzą tutaj nowi rodzice, na pewno zdecydowana większość tylko czyta (ale ile to daje? no właśnie!)
          Gdybym była świeżo upieczonym rodzicem wcześniaka i szukałabym rady, pocieszenia czy po prostu trafiłabym na to forum przypadkiem, na pewno odgrzewane tematy sprzed 5,6 lat byłyby mało zachęcające.
          Poza tym forum nie jest niczyją własnością, jesteśmy tutaj gościnnie ale to nie zwalnia nas z tego, żeby o nie dbać. To totalny bezsens, żeby funkcja zwykłego moderatora była kartą przetargową.
          Pomyślcie o tym trochę. Gdyby Kasia dobrze pełniła swoje zadanie, nie byłoby tematu. Ale nie pełni, nie interesuje się forum i to jest fakt. Brakuje tutaj gospodarza i to widać gołym okiem - także wtedy, gdy wpada się tutaj raz na 2-3 miesiące.
          • misiekjasiek Re: Halo, jest na forum moderator? 28.10.13, 19:20
            I wiecie co, od utworzenia tego tematu mija 4 dzień a Kasia mimo obietnic dalej nie zabrała się za porządki.

Ja może proponuje, jeśli sentymenty odgrywają takie znaczenie i blokują konieczne zmiany, nadajmy honorowe obywatelstwo forum zasłużonym nickom, listę umieści się na honorowym widocznym miejscu i wszyscy będą zadowoleni.
          • anias2000 Re: Halo, jest na forum moderator? 28.10.13, 19:29
            Misiekjasiek,
            W pełni popieram MCM na tą funkcję. Dawne czasy były i minęły. Dla mnie kłótnia do której nawiązujecie jest jakiś trupem wyciągniętym z szafy, o którym nie miałabym pojęcia, bo pojawiłam się tu później. Proponuję trupa pogrzebać smile

MCM aktywnie pomaga młodym rodzicom, nie przepuści żadnemu spamowi i ma już doświadczenie w temacie moderacji, co według mnie jest bardzo cene. Gdyby taki "zaszczyt" spadł na mnie "młodą mamę" - to powiem szczerze - byłoby mi ciężko - bo nie mam pojęcia o pojęciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka