29.10.13, 09:48
Moja córeczka urodziła się w 35 tc z wagą 1640. Teraz ma 2,5 msca i bardzo jej spadła morfologia, wszystko ma poniżej normy, hemoglobina 9,4, żelazo 53. Dostała żelazo i kwas foliowy a kontrolna morfologia za dwa miesiące. Nie wiem czy to nie za długo, boję się, że wyniki jeszcze spadną. Zapomniałam zapytać neonatologa o szczepienie - czy może dostać. Czekaliśmy aż mała osiągnie 4 kg a jak już je ma to anemia się przyplątała. Kalina bardzo dużo śpi i też nie wiem czy niedokrwistością może to być spowodowane. No i czy ja powinnam zmienić dietę, żeby mój pokarm pomagał uzupełniać niedobory u małej. Podzielcie się doświadczeniami w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Anemia 29.10.13, 10:48
      Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sprawdziła wcześniej prywatnie, np. za miesiąc.
      Niestety z wcześniakami tak bywa i to się ciągnie parę miesięcy, pociągając niestety czesto nieprzyjemne skutki uboczne w postaci zaparć i bólu brzucha.

Twoja zmiana diety niewiele da, ważne żebyś po prostu podawała leki.
      Ospałość dziecka może być spowodowana anemią, ale nie musi - dobrze by było np. codziennie popołudniu, albo 2x dziennie w tych samych godzinach mierzyć temp., tak na wszelki wypadek.

Nie szczepiłabym, gdyby w temacie nie wypowiedział się neonatolog. Moja córa też miała przesuwane szczepienia, jak była osłabiona.
    • phere_nike Re: Anemia 29.10.13, 10:55
      Jesli mała duzo spi, to moze byc spowodowane anemią. Chociaz 2,5 miesieczne niemowlę z reguły duzo śpi wink Żelażo i kwas foliowy powinny sobie z tą niedokrwistoscia poradzic. Zawsze mozesz isc wczesniej do lekarza jesli bedziesz sie niepokoic.
      A jesli chodzi o szczepienia - ja bym poczekała, aż mała bedzie w pełni zdrowa. Pewnie pediatra to potwierdzi.
      • aga-600 Re: Anemia 29.10.13, 22:42
        nie denerwuj sie.....u nas 32t.c.hipotrofia, mala dostawala jeszcze dlugo po wyjsciu ze szpitala zelazo i folik.anemia u wczesniakow czesto bywa.wyniki z czasem sie poprawily a dokladnie jak zaczelismy malej rozszezac diete. po dosc duzych dawkach zelaza bywaly okropne zaparcia i czesto bole brzuszka, wzdecia..... a ze szczepieniami to poczekaj na opinie neanatologa-to z pewnoscia on powinien zadecydowac albo neurolog-jezeli zachodzi potrzeba.
    • joan-na34 Re: Anemia 06.11.13, 11:17
      Kubuń z 30 t.c ciągle za małe wskazniki z krwi,ja już podaje ok 4ml na dobe Ferrum i kwsa foliowy w dawce 5mg-taki dostał ze szpitala-pól dziennie.Do tego mieszanka fosforanowo-wapniowa,którą pluje dalej niż widzismile Do mleka mod.probiotyki,i debridat wdawce 2,5 *2 ....oprócz tego wit.D i B. badania robimy co miesiac.
    • rewolka404 Re: Anemia 06.11.13, 15:44
      niepamietam, jakie dokladnie Julek mial wyniki, ale gdy hemoglobina byla w okolicy 9 to mowiona nam o transfuzji. Tylko u niego to szybko spadlo. dobrych wynikow, rosl jak na drozdzach i organizm nie nadazal za tym wzrostem. Takue dzieci spia prawie cala dobe i tym bymsie nie przejmowala. Tobie bym radzila jednak w jakis preparat zelaza sie zaopatrzyc, osobiscie polecam Solgar dla ciezarnych i karmiacych. No i przede wszystkim karm piersia, bo zelaza w mleku matki jest bardzo malo, ale dzieki laktoferynie, ktora w pokarmie sie znajduje wchlanianie jest bardzo dobre. Ja dawalam zelazo z moim mlekiem. obserwuj dzecko, bo to jak sie zachowuje i wyglada wazniejsze niz wyniki, ale ja dla spokoju bym Zrobila przed uplywem tych 2 miesiecy.
      • rewolka404 Re: Anemia 06.11.13, 15:48
        Wynz Klinicznej z tego, co doczytalam na innym watku? Jam o tej transfuzji mowila dr Kawinska, pod opeika ktorej pewnie teraz jestescie smile
        • gagasia13 Re: Anemia 07.11.13, 23:20
          rewolka404 napisała:

> Wynz Klinicznej z tego, co doczytalam na innym watku? Jam o tej transfuzji mowi
          > la dr Kawinska, pod opeika ktorej pewnie teraz jestescie smile

Tak z Klinicznej ale pod opieką dr Komarnickiego jesteśmy i on raczej z tych co nie straszą a pocieszają smile.
          Umówiłam się z moją pediatrą (do której ostatecznie należy decyzja odnośnie szczepień), że za dwa tygodnie kontrolujemy morfologię i wtedy zobaczymy co ze szczepieniami.
          • mama-cudownego-misia Re: Anemia 08.11.13, 07:00
            Jakby to było zdrowe dziecko, to niech zwykły pediatra decyduje. A tak to raczej powinien neonatolog.
    • anu-lqa Re: Anemia 07.11.13, 11:38
      Witam serdecznie smile)moj synek Franek urodzony w 28 t.c tez na początku miał dosyć duzą niedokrwistość. Trafiliśmy do hematologa, w sumie chyba niepotrzebnie bo wystarczyło podać większe dawki ferrum lek i morfologia podskoczyłasmile
      Szczepienia mielismy wstrzymane do momentu dobrych wynikówsmile)
      Wiec głowa do góry smile) pozdrawiam

franek-kapral-dzielniak.blogspot.com/
      franekprzybyla.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka