Dodaj do ulubionych

kiedy żółtko???

29.11.04, 12:52
Natalcia ma juz 9 miesiecy i zastanawiam sie kiedy moge jej zaczac podawac
zoltko...na ostatniej wizycie,lekarz zalecil wprowadzanie glutenu i nie wiem
czy zoltko tez juz moge zaczac jej dawac.Kiedy Wy zaczelyscie podawac je
swoim mdalenstwom??
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: kiedy żółtko??? 29.11.04, 12:57
      Igor zacząl zajadać żóltko jak skończył 7 m-cy (uzupełniał niedobory żelaza,
      zawsze lepiej naturalnie niz farmaceutykami), ale sa różne szkoły, jedni radzą
      odczekac do 9, 10 miesiaca - no cóż my mamy to juz za sobą...w chwili obecnej
      Igor żóltkirm gardzi nie nie je...
      A z glutenem wstrzymamy sie do 12 m-ca (jak widzisz każda mama ma jakis swój
      pomysł na żywienie Malucha...)
    • kasiamarias Re: kiedy żółtko??? 29.11.04, 13:37
      ja wprowadziłam żółtko w połowie 8 miesiąca, najpierw po pół rozdrabniałam z
      mlekiem co kilka dni, a teraz po całym dwa razy w tygodniu. Dlatego po całym,
      że zawsze był płacz jak się jedzonko kończyło. Mała uwielbia żółtko.
      Możecie więcej napisać o glutenie? nic nie wiem, że trzeba i kiedy trzeba
      • mamaigora1 Gluten 29.11.04, 13:44
        Zaleca się wprowadzanie glutenu od 10 m-ca życia, raczej nie wczesniej ze
        względu na silne właściwości alergizujące.
        W sklepach jest duży wybór kaszek pszennych, albo takich w słoiczkach
        owsianych, Misiowy Sad od 10 m-ca tez ma rózne ziarna zbóż w skladzie, makarony
        w słoiczkowych obiadkach od 10 m-ca tez sa glutenowe (chyba w wiekszości).

Ja zdecydowałam, że przesunę termin z m-ca 10 na 12 (Igor urodził sie 3 m-ce za
        wczesnie, więc takie niby wyrównanie)...
        • kasiamarias Re: Gluten 29.11.04, 13:49
          ale ze mnie gapa, no przecież że chodzi o produkty zbożowe... to ja mam już za
          sobą (chlebek), ale na razie nic innego nie próbuję podawać.
          • mama.arturka zoltko i gluten 29.11.04, 16:11
            arturek zoltko je juz dawno nawet niepamietam od kiedy mial chyba 5 miesiecy
            ale ze zlecenia lekarzy go hemofer i ferrum nie podnosily hgb. on tego nie
            przyswajal
            teraz daje malemu cale jajka bo... tak kazali lekarze/arturek bedzie konczyl 10
            miesiecysmile/ jajko je codziennie i to nie wplywa napewno na bezplodnosc czy
            poped seksualny w pozniejszym wieku jak niektorzy twierdzasad
            a co do glutenu chlebek je od 4 mies.zaczynal od skurki, bulki wprowadziam w 5
            miesiacu tak jak biszkopty i inne ciastka kruche i herbatniki... maly jada
            babke i biszkopta domowego ,zwylky makaron i ryz wprowadzilam w ok 6 miesiacu
            wszystko oczywiscie konsultowalam z pediatrami i neonatologami ale kazdy lekarz
            mowi inaczej arturek nie ma alergii na zadne produkty wiec je jesmile banany
            wprowadzilam niedawno bo sie balamsad
            no i to wszystko aha musze podkreslic ze arturek ma specjalna diete i je to
            wszysko bo mleko moze pic tylko raz dzienniesad zreszta i tak nie lubi mlekasmile
            ale danonki ahhhhhhh

pozdrawiam beata
        • tiya Re: Gluten 29.11.04, 22:17
          jeśli chodzi o gluten, mała ma za sobą przygodę z biszkoptem, takim normalnym. W ostatnim tygodniu podałam jej 3 razy naprawdę malutki kawałeczek(ok 1/4). Nic się nie działo, ale szaleć nie będę. Zaczekam cierpliwie jeszcze miesiąc. Szczerze mowiąc, glutenu obawiam się najbardziej. A przy okazji, czy wiecie, jakie są objawy nietolerancji? Bo ja mam mgliste pojecie na ten temat...
    • tiya Re: kiedy żółtko??? 29.11.04, 22:12
      Zaczęłam podawać Natalii żółtko w okolicach 6,5 mies. Początkowo nieco mniej niż połowę, kiedy zobaczylam, że toleruje, zwiększyłam dawkę. Teraz dostaje już całe 2 razy w tygodniu. Skończyła 8 miesięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka