Dodaj do ulubionych

nutramigen

29.12.04, 14:11
czy karmiłyście swoje maleństwa nutramigenem? mój synek na każde inne mleko -
nawet moje - reaguje brzuszkowymi kłopotami. Lekarze w klinice zalecili
odstawienie mojego mleka - ponoć czasowe - i przejscie na nutramigen,
najłatwiej strawny. Jak długo dziecko pozostaje na tym mleku? jak szybko może
mieć włączane inne, poza mlekiem, pokarmy? czy wasze smyki też pijąc
nutramigen miały problemy ze stolcem? Piotruś od tygodnia jest w domu i ani
razy sam nie zrobił kupki - tylko gdy wywołam kupkę domową wersją lewatywki...

Ela
Obserwuj wątek
    • hanti Re: nutramigen 29.12.04, 16:39
      Niestety niewiele wiem o nutramigenie, ale zaskoczyło mnie że jakiś lekarz
      powiedział że jest coś łatwiejstrawnego od pokarmu mamy. Mleko matki to najlżej
      strawny i najłatwiej przyswajalny pokarm jaki istnieje.
      Hmmm sama nie wiem może powinnaś tą decyzję skonsultować z innym lekarzem,
      tymbardziej że im dłużej karmisz malucha butelką tym masz mniejsze szanse na
      karmienie piersią.
      • farelka1 Re: nutramigen 29.12.04, 17:40
        z karmieniem piersią mamy faktycznie problemy - gdy mały jest głodny wpada w
        histerię bo z piersią trzeba się bardziej napracować, a gdy jest syty zasypia
        przy piersi jakby to był smoczek
        jeśli chodzi o odstawienie na pewien czas mojego mleka to była to decyzja
        całego zespołu lekarzy w klinice - mały wymiotował, miał wzdęcia, widoczne
        pętelki jelitowe i biegunkę = ponoć powodem mogły być moje stresy związane z
        jego problemami - zamknięte koło... ja z powodu stresu miałam
        biegunki,podwyższony poziom adrenaliny - a w efekcie i on...
        teraz gdy mały jest w domu próbuję powoli włączać do diety moje mleko, ale
        przyznam że reaguję paniką na każde jego objawy niepokoju, płaczu,
        twardniejącego brzuszka - choć mam wątpliwości czy potrafię twardy brzuszek
        rozpoznać
      • farelka1 nutramigen 29.12.04, 17:42
        z karmieniem piersią mamy faktycznie problemy - gdy mały jest głodny wpada w
        histerię bo z piersią trzeba się bardziej napracować, a gdy jest syty zasypia
        przy piersi jakby to był smoczek
        jeśli chodzi o odstawienie na pewien czas mojego mleka to była to decyzja
        całego zespołu lekarzy w klinice - mały wymiotował, miał wzdęcia, widoczne
        pętelki jelitowe i biegunkę = ponoć powodem mogły być moje stresy związane z
        jego problemami - zamknięte koło... ja z powodu stresu miałam
        biegunki,podwyższony poziom adrenaliny - a w efekcie i on...
        teraz gdy mały jest w domu próbuję powoli włączać do diety moje mleko, ale
        przyznam że reaguję paniką na każde jego objawy niepokoju, płaczu,
        twardniejącego brzuszka - choć mam wątpliwości czy potrafię twardy brzuszek
        rozpoznać
        • hanti Re: nutramigen 29.12.04, 18:05
          Czyli jedyna szansa to rozluźnić się, odstresować i dać szansę dziecku smile Ciesz
          się tym że jesteście razem i przestań martwić się drobnostkami, zdaj się na
          swoją intuicję. Napewno nie zrobisz małemu krzywdy intuicja i zdrowy rozsądem Ci
          na to nie pozwolą. Zaufaj sobie i dziecku, a czeka was długie i przyjemne
          korzystanie z cycusia smile))
          A twardego brzuszka trudno nie poznać, robi się jak twardy materac i maluszek
          krzyczy a nie płacze.
          Spokojnie zaufaj sobie, jesteś mamą i napewno nie skrzywdzisz swojego dziecka !!!!
    • ania.silenter_exunruzanka Re: nutramigen 29.12.04, 18:04
      Ola spróbowała tylko nutramigenu, wypluła i już ani razu nie wzięła do ust:
      (.Jadła Bebilon Nenatal, a potem Bebilon Pepti i dość często miała po nich
      problemy żołądkowe (zaparcia, kolki), które minęły, kiedy - z polecenia
      lekarza - podałam Oli marchwiankę (w 4 miesiącu życia - 2 m. wieku kor.).
      pozdrawiam
      • ola75 do ania.silenter 06.01.05, 21:02
        Aniu
        mój synek jest na Bebilonie Pepti (6 mieisięcy, 3 mieisące wieku kor.) i
        również ma problemy żołądkowe. Chciałabym spróbować podawać mu marchwiankę,
        tylko co to takiego jest, czy jest to sok ze świeżej marchwii, czy przecier ze
        słoiczka i w jakiej ilości, i jak często podawałaś swojej córci?
        Pozdrwawiam
        Ola mama Olafka
    • konszacht Re: nutramigen 30.12.04, 14:28
      Amelka też nie trawiła mojego mleka (dodam, że bardzo pilnowałam własnej diety
      ale nie pomagało) - dokładnie takie same objawy, nawet podejrzenie niedrożności
      jelitowej, twaerdy brzuszek, temperatura, jeszcze w klinice zespół lekarzy
      zadecydował o odstawieniu mojego mleka i przejściu na Nutramigen. Od razu
      wszystko przeszło. Młoda jest na Nutramigenie do dnia dzisiejszego (ma teraz
      10miesięcy, 7,5 kor), z tym, że pije już tylko raz albo dwa razy dziennie. Nie
      martw się mimo, że to mleko nie pachnie najlepiej to dzieciaczki, które nie
      piły wcześniej innego sztucznego mleka przyzwyczajają się i nawet im to
      smakuje. Amelka wcale nie protestuje, wręcz się domaga. W 3 miesiącu zaczęłam
      jej dodawać kleik ryżowy (1-1,5łyżeczki na 100ml), a potem bezmleczną kaszkę
      ryżową o smaku jabłkowym. Potem powoli soczek jabłkowy - w 5 miesiącu, w 6
      pierwsza zupka. Niestety wszystko do tej pory bardzo ostrożnie - Amelka ma
      alergię pokarmową i brzydkie reakcje skórne. Z kupkami też miała na początku
      problem i pomagałam jej tak jak ty, ale lekarz zabronił mi tak częstych
      interwencji - podobno organizm bardzo szybko się przyzwyczaja i potem jeszcze
      trudniej o reakcję wydalania. Tak więc termometry i lewatywy w ostateczności!!!
      Piszę to z przekonaniem, ponieważ u mnie się sprawdziło i po 2 tygodniach - po
      problemie. Na kupki pomogło też bardzo dopajanie - najpierw czystą wodą, potem
      herbatkami w następnej kolejności soczkami. Dzieciaczki karmiona sztucznie
      muszą przyjmować inne płyny poza tym co w mleku. Nie martw się, wszystko się
      unormuje. Życzę zdrówka i cierpliwości. Pamiętam jak stresowałam się dokładnie
      tym samym co ty. Powodzenia!!!
      Justyna i Amelka
      • hanti to mnie zaskoczyłyście 30.12.04, 19:52
        Zawsze byłam przekonana że mleko matki jest najłatwiej przysfajalne, ba nawet na
        studiach tego uczą...chyba czas najwyższy dokształcić się troszkę wink
        • farelka1 Re: to mnie zaskoczyłyście 31.12.04, 14:44
          nutramigen pewnie dlatego podaje się wcześniakom, że nie zawiera białka
          krowiego, a po drugie w odróżnieniu od innych sztucznych mieszanek jest już
          jakby nadtrawionym mleczkiem - tak mówili mi lekarze = co przy bardzo
          niedojrzałym układzie pokarmowym jest poważnym atutem
          • zorka7 Re: to mnie zaskoczyłyście 01.01.05, 17:49
            Hanti, mi tez się nie chciało wierzyć - a jednak łatwiej strawi się taki
            nutramigen niż matczyne mleko. Szczególnie wcześniakowi z niedojrzałymi
            jelitami i tendencjami do alergii.
            Myślę, ze problem, który może być przyczyną wzdęć, kolek wiąże się z
            nietolerancją laktozy. Laktoza jest obecna w mleku matki - nawet jeśli ta
            jadłaby trawę (smutna skądinąd perspektywa, co? wink )
            Z Bartkeim przerabialiśmy to wszystko - bóle brzucha, biegunki...
            Mały ma teraz 14 miesięcy i jest na nutramigenie. Wszystko w najlepszym
            porządku - mleko znika w błyskawicznym tempie, a mały je uwielbia. Od urodzenia
            był na moim mleku, potem na bebilonie pepti (który jednak był "za trudny"), na
            koniec: nutramigen.
            Teraz mały dostaje 4 razy dziennie po 180 ml plus trochę kleiku ryżowego. Być
            może dzięki temu, ze na początku miał bardzo restrykcyjną dietę i nadal bardzo
            ostrożnie ma wprowadzane wszelkie nowości, udaje nam się bezboleśnie podawać mu
            danonki (ale tylko jeden dziennie), żółtko i inne potencjalne "alergenki".
            Nie mogę sie nadziwić, że tak smakuje mu to ohydztwo... Lekarka odradza zmianę
            mleka na "trudniejsze"; ponoć nie ma na rynku lepszego mleka dla alergików niż
            nutramigen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka