Dodaj do ulubionych

wzmożone napiecie mięśniowe

05.01.05, 11:07
Mój Michał urodził się w 35 tyg z bardzo niską wagą (hipotrofik sad) 1.450. Do
tej pory ma wzmozone napięcie mięśniowe (skończył 25 grudnia 3 miesiące).
Ćwiczę z nim tak jak kazała pani fizykoterapeutka (głownie masaż rączek i
nózek). Dziewczyny, czy wasze wszcześniaczki też miały to wzmozone napięcie
mięśniowe? Jeżeli tak to jak to długo trwało?
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: wzmożone napiecie mięśniowe 05.01.05, 11:35
      Igor delikatne wzmozone napięcie mięsniowe w nózkach ma chyba do dziś (a
      skończył niedawno 10 m-cy), był rehabilitowany przez 3 pierwsze miesiące zycia,
      a potem delikatne masaże w domu i duuużo ruchu (Igor wigoru ruchliwości dostał
      jak mial ok. 7 m-cy i z dnia na dzień jest coraz bardziej zwinny)...
      My na razie przestalismy sie tym napięciem przejmować - powinno ustapic samo...
      Chodzimy tylko na kontrole okresowe.
    • edytkax Re: wzmożone napiecie mięśniowe 05.01.05, 11:39
      hej mój syn urodził się w 30 tygodniu z waga 1500 i tez ma wzmozone napięcie
      mięśniowe. Tak naprawdę to nie wiem jak długo to może trwać, mój miś ma 8
      miesięcy, ciągle go rehabilituję a napięcie w nóżkach jest nadal, co prawda z
      raczek ustapiło już jakiś czas temu ale w nogach jest non stop.......tez
      chętnie dowiedziaąłbym się jak długo to jeszcze będzie trwało
    • mama.arturka Re: wzmożone napiecie mięśniowe 05.01.05, 12:26
      hej
      arturek 31t.c 1090gr. ma 11 miesiecy dzisiaj skonczylsmile mial npiecie miesniowe
      do 9 miesiaca ale ja nadal go rehabilituje bo majeszcze zalegloscismilez tym
      napieciem to jest roznie czesto trwa nawet do 2 latek a nieraz ustepuje b.
      szybko
      kwestia cwiczenia i dziecka bo nie kazde chce cwiczycsmile
      proponuje oprucz cwiczen z rehabilitacji masaze calego ciala bo rozluzniaja
      miesnie
      najlepiej po kapielismile

pozdrawiam beata

a to arturek nowe 34 zdjeciasmile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17573636&a=18967758
    • mama.arturka Re: wzmożone napiecie mięśniowe 05.01.05, 12:27
      aha a co do cwiczen to na raczki polecam tzw orzelkasmile
      a na nozki tzw barylke
    • konszacht Re: wzmożone napiecie mięśniowe 05.01.05, 16:26
      Hej
      Amelka - 30 t.c., waga 970 też ma problem ze wzmożonym napięciem mięśniowym.
      Około 5 miesiąca życia napięcie ustąpiło w rękach. Z nogami walczyliśmy do
      niedawna. Mała ma teraz 10 miesięcy (8 koryg) i jakieś dwa tyg. temu
      zauważyłam, że napięcie z dnia na dzień prawie zupełnie "odpuściło", co
      potwierdził rehabilitant i wczoraj neurolog. Został jeszcze, jak to określił
      neurolog, "ślad" tego napięcia. Tak więc musiałyśmy sporo czekać na poprawę.
      Życzymy Wam dużo cierpliwości!
      Uśmiechy
      J. i A.
    • blusia1 odginanie głowki do tyłu 05.01.05, 18:26
      Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy wasze dzieci przy wzmozonym napięciu
      odginały głowkę do tyłu? Konsultowałam się z neurologiem, pediatrą i usłyszałam
      sprzeczne opinie. Neurolog i fizykoterapeutka stwierdziły, że to nic groznego.
      Mam tylko zwracać uwagę na prawidłowe ułozenie głowki w czasie snu i jak jest
      na rękach. Pediatra natomiast powiedziała, że to jest nieprawidłowe, że sie tak
      odgina i dala mi skierowanie ........do poradni genetycznej!
      • konszacht Re: odginanie głowki do tyłu 05.01.05, 20:21
        Ja chyba na Twoim miejscu wstrzymałabym się z poradnią genetyczną. Amelka też
        odginała głowę - zaczęła gzieś około 4 miesiąca a potem około 6 jak - ręką
        odjął. Byłam tym równie zaniepokojona. Rehabilitantka (z dużym doświadczeniem)
        powiedziała, że to się zdaża dość często i nie zawsze musi oznaczać coś złego.
        Zaleciła tylko, żeby korygować to odgjęcie jak najczęściej, bo inaczej może się
        utrwalić - np. kiedy Mała leżała na boczku i odginała głowę, trzeba jej było
        zginać nogę, wtedy automatycznie głowa wracała do prawidłowego ułożenia. Trudno
        mi to tak wytłumaczyć jak nie mogę pokazać. A jeśli chodzi o ułożenie we śnie,
        to oprócz tego, że takie maluszki powinno się układać raz na jedną raz na drugą
        stronę, to od kiedy Amelka zaczęła sama decydować w jakiej pozycji chce spać
        (ok. 5 miesiąca), rehabilitantka poradziła, żeby niczego nie robić na siłę.
        Niech śpi jak chce we śnie napięcie jest i tak zupełnie inne niż w okresach
        czuwania. No, i to są nasze doświadczenia. A Wam życzę jeszcze raz cierpliwości
        i jak najwięcej spokoju......chociaż wiem jakie to trudne do zrealizowania.
        Justyna i Amelka
      • axamit1 Re: odginanie głowki do tyłu 05.01.05, 23:20
        Dokladnie tak jak pisze Justyna-wstrzymaj sie z poradnia. U nas bylo
        identycznie, ustapilo okolo 6 miesiaca zycia (4 kor.), natomiast napiecie
        miesniowe (charakteryzowalo sie odginaniem "w banana" oraz przykurczem paluszka
        w lewej raczce) "trzymalo" do ok. 9 mies. (7 kor.)
        • farelka1 czym się objawiało wzmożone napięcie mięśniowe? 06.01.05, 08:04
          powiedzcie, czym u Waszych maluszków objawiało się wzmożone napięcie
          mięśniowe... nie wiem, na jakie sygnały powinnam być wyczulona u mojego synka

pozdrawiam
          Ela i Piotrus
          • blusia1 Re: czym się objawiało wzmożone napięcie mięśniow 06.01.05, 10:02
            Farelko, w przypadku mojego synka to:
            -zacisnęte piąstki
            -wyraznie zarysowane mięsnie rączek i nózek
            -podkurczone paluszki u stóp (takie zwinięte)-teraz już to ustapiło
            -problem z rozchyleniem nózek przy zmianie pieluszki
            - no i ogolnie jest taki "sztywny" jak go np. przebieram
            • mamaigora1 Re: czym się objawiało wzmożone napięcie mięśniow 06.01.05, 10:33
              A u Igora objawiało sie to tak, że rehabilitant tak twierdził, poniewaz poza
              zacisnietymi piastkami (które ustapiły juz baaaardzo dawno) i obciagnietymi
              paluszkami u stópek (z którymi walczymy do dziś) - żadnych innych objawów Igor
              nie miał i nie ma...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka