30.01.05, 10:44
Hanti, podejrzewam Amelkę o astmę oskrzelową. Kaszle i ma katar z 3tyg.
przerwą od września. Możesz mi napisać jak objewiała się astma u Kubusia? Czy
meczył go kaszel w nocy?i jaki był: suchy, czy mokry, dusił go?A katar
wodnisty, czy gęsty? w przyszłym tygodniu wybieramy się do alergologa, bo
żaden pediatra osłuchowo nie stwierdza zmian a Amelka cały czas kaszle.W
listopadzie brała Zinat a w grudniu Augmentin. Antybiotyki pomagały tylko na
chwilę. Teraz znowu mamy nawrót choroby. Już nie wiem, co mam robić......
Obserwuj wątek
    • hanti Re: do Hanti 30.01.05, 12:02
      Kubuś miał właśnie takie objawy, duszący kaszel szczególnie nasilał się kiedy
      pobiegała i w nocy (to było koszmarne bo mały nie mógł spać). Kataru nie miał,
      bo on ma alergię wziewną. Ale obawiam się że Amelka również ma astmę, ale po
      zdiagnozowaniu jest oki. Kuba dostaje leki dwa razy dziennie i może biegać,
      robić wszystko, a przedewszystkim nie męczy go kaszel w nocy smile))
      • konszacht Re: do Hanti 30.01.05, 16:56
        Własnie wróciłam ze szpitala. Amelkę badała pani ordynator oddziału
        neonatologicznego. Powiedziała, że na pewno za wcześnie zeby mówić o astmie a
        nawet nadwrażliwości oskrzeli. Trzeba mieć ją pod lupą, szczególnie, że dzieci
        z AZS są w grupie ryzyka zachorowań na astmę. Na razie podobno wszystko OK a
        kaszel i katar może być spowodowany alergią może na pokarmy, a może już wziewną
        na roztocza. Kazała walczyć z kurzem i roztoczami, kontynuować Zyrtec,
        obserwować i czekać na efekty (Zyrtec podaję dopiero 3 dzień). Co o tym myślisz?
        Justyna
        • hanti Re: do Hanti 30.01.05, 20:16
          Zgodzę się z tym że dzieci z AZS są w grupie podwyższonego ryzyka, ale co do
          diagnozowania astmy, to synek mojej siostry miał ją zdjagnozowaną mając 13
          miesięcy. Także to zależy od lekarza w jakim wieku diagnozuje.

A co do Zyrtecu to on niestety przy astmie nie pomaga, Kuba brał go ponad pół
          roku i dusił się nadal sad. Więc jeśli Amelka ma astmę Zyrtec tu nie pomoże,
          przejdź się z nią do alergologa. Przecież ten kaszel w nocy jest dla małej
          męczący, może alergolog będzie innego zdania, może można dać jej już jakieś leki
          żeby ułatwić jej oddychanie.
          • konszacht Re: do Hanti 30.01.05, 20:35
            Źle się wyraziłam. Pani doktor nie mówiła, że za wcześnie mówić o astmie ze
            względu na wiek Amelki, tylko ze względu na jej stan. Jej zdaniem objawy Amelki
            nie są jeszcze astmatyczne. Oczywiście, że astmę można zdiagnozowć już u bardzo
            małych dzieci, nawet 4 miesięcznych. Ale masz rację, pójdę do alergologa, nie
            zaszkodzi.
            Dzięki
            Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka