16.06.05, 20:12
Moi drodzy. Dziś mój Aluś dostał pierwszy raz w życiu wysokiej gorączki.
Byliśmy u lekarza ale nic nie wykrył, na moją prośbę jutro zrobimy mocz.
Dałam mu Nurofen i na trzy godziny temperatura spadła i znowu. Może jestem
panikara, ale nie wiem co robić a przed nami noc.Proszę Was o pomoc co Wy
robilyście w takich sytuacjach. Pa
Obserwuj wątek
    • konszacht Re: Gorączka 16.06.05, 21:10
      Spokojnie, dzieci łatwiej znoszą wysoką temperaturę od dorosłych. Gorączka nie
      musi świadczyc, że dzieje się coś bardzo niedobrego. Najprawdopodobniej jest to
      wirus. My przeszłyśmy to juz kilka razy. Jeśli temperatura jest
      bardzo "zjadliwa" i po leku spada nieznacznie i na krótko polecam kąpiele. U
      nas się sprawdziło. Nalewasz do wanienki chłodnej wody (nie zimnej!!!! - takiej
      trochę chłodniejszej niż do normalnej kąpieli), wsadzasz dziecko, no i niech
      chwilę posiedzi, aż woda "wyciągnie" temperaturę. Sposób stary jak świat ale
      polecany przez pediatrów i sprawdza sie. Możesz też przykładać namoczoną
      chłodną wodą pieluchę na czoło. Poza tym dawaj dziecku dużo pić - również w
      miarę chłodnych napojów. No i po prostu czekaj. Nieraz moze to trwać nawet 5-6
      dni. Oczywiście jeśli zauważysz jakieś niepokojące objawy, idź do lekarza,
      zawsze lepiej sprawdzić.
      Powodzenia i cierpliwości.
    • konszacht Re: Gorączka 16.06.05, 21:23
      Zapomniałam, tak żeby cię uspokoić: równie ważne jak wskazanie termometra jest
      sposób w jaki dziecko się zachowuje. Jesli nie widzisz drastycznej zmiany w
      zachowaniu, dziecko mimo wysokiej temper bawi sie, przejawia zainteresowanie
      ulubionymi zabawkami to nie ma sie czym specjalnie martwić.
      Jeszcze jedno: ważne tez jest, żeby dodatkowo nie przegrzewać malucha (zbyt
      grube ubranie lub kołderka utrudnia oddawanie temperatury, co może prowadzić do
      jej wzrostu). Oczywiscie wszystko o czym piszę dotyczy dziecka powyżej
      4miesiąca życia.
      Jeszcze raz pozdrawiam i życzę zdrówka
    • magracka Re: Gorączka 16.06.05, 22:07
      a może to trzydniówka? dziecko wtedy ma od3 do 4 dni bardzo wysoką temperaturę a
      potem wysypkę i po chorobie, pozdrawiam
      • axamit1 Re: Gorączka 16.06.05, 23:08
        Krystian wlasnie niedawno przehodzil trzydniowke, nagle dostal goraczki 39'C,
        po paracetamolu spadla mu do 38 a pozniej znow skoczyla i to prawie do 40,5'C.
        dawalismy mu duzo pic i "leczylismy" - zgodnie z zaleceniem lekarza-
        paracetamolem.
    • mamaigora1 Re: Gorączka 17.06.05, 09:00
      Alus to juz duzy chłopak, więc spokojnie, jeżeli goraczka przekracza 38,5
      stopnia nalezy ja zbijac lekami przeciwgoraczkowymi (u nas najlepiej sprawdzały
      sie czopki, działały szybko), no i rewelacyjne sa kapiele w chłodniejszej
      wodzie, u nas równiez sprawdziły sie rewelacyjnie, zdarzało nam się nawet w
      nocy wstawac i kapac Igora bo z powodu wysokiej temperatury nie mół spać...
      Igor miał raz w zyciu wysoka goraczke i była to własnie trzydniówka, po trzech
      dniach 39-40 stopni temperatura nagle unormowała się i pojawiła sie wysypka wink

Jeżeli temperatura nie spadnie do trzech dni to lepiej idź do lekarza ...
    • asia_233 Re: Gorączka 17.06.05, 09:12
      Dziewczyny dzięki za rady. Mały miał w nocy ok. 40 st. i strasznie się zrywał i
      płakał. Poszliśmy spać o 6 rano jak dziadek go wziął. Coś mąż mówi, że zaczyna
      mu się wysypka, ale po 1 dniu?, oby to była trzydniówka, już nie dawno jedną
      przechodził, ale miał tylko 37 st.Wzięłam dziś wolne no i jak wstanie to
      zawieziemy jeszcze mocz.Jeszcze raz dzięki.Pa
      • baszkas Re: Gorączka 17.06.05, 10:12
        Ala ostatnio tez miala przez 4 dni bardzo wysoka goraczke (40 stopni), a
        trzydniowke przechodzila juz. Skonczylo sie na antybiotyku, jak leki
        przeciwgoraczkowe przestawaly dzialac po 2h zamiast po 5-6h. Do tej pory nie
        wiemy co to bylo - czy jakis dziwny wirus, czy jeszcze cos innego. Jak szybko
        przyszlo, tak szybko sobie poszlo. Polecam Nurofen dla dzieci, ktory w naszym
        przypadku lepiej sie sprawdzal, niz uzywany do tej pory Panadol (czyli
        paracetamol) - ma on zarowno przeciwgoraczkowe, jak i przeciwzapalne dzialanie
        w przeciwienstwie do paracetamolu. No i jeszcze w przypadku pojawienia sie
        drgawek, co sie podobno bardzo czesto przytrafia dzieciom z wysoka goraczka,
        niezwolcznie dzwonic po pogotowie albo samemu udac sie z dzieckiem do szpitala.
        Mam nadzieje, ze Alus szybko wyzdrowieje i tego Wam zyczymy!
        Basia i Ala
    • asia_233 Re: Gorączka 17.06.05, 11:22
      Moje drogie a czy gorączkujące dziecko można w piękną pogodę zabrać na dwór, bo
      w domu to my oboje chyba dostaniemy świra. Na dworze może czymś tam by się
      zajął i mniej beczał. Wychodziłyście na dwór?
      • mamaigora1 Re: Gorączka 17.06.05, 11:26
        Hmmm,
        Igor goraczkował w listopadzie, więc nie było mowy o wyjście na dwór - naprawde
        nie mam pojęcia, ale sama z wysoką goraczka bym nie wyszła, więc i Igora pewnie
        bym nie wyprowadziła... organizm wtedy jest bardzo osłabiony i lekkie zawianie
        może spowodowac jakieś kolejne niedyspozycje - odpukać - tak mi sie
        przynajmniej wydaje wink
    • konszacht Re: Gorączka 17.06.05, 12:10
      Ja wychodziłam. Oczywiście nie zimą i nie kiedy było 40st. Ale jeśli pogoda
      była piekna to robiłyśmy sobie spacer po podaniu leku przeciwgorączkowegego (w
      naszym przypadku sprawdził sie Ibufen - działa równiez przeciwzapalnie). Kiedy
      po podaniu temperatura spadła do 37st, to wychodziłyśmy na godzinkę.
      Pozdrowienia
    • asia_233 Re: Gorączka 17.06.05, 13:52
      Na szczęście badanie moczu wyszło ok. Dziękuję za odzew.Pa
    • asia_233 Re: Gorączka 18.06.05, 07:15
      Gorączka jakby spadła, jeśli nie całkiem to prawie całkiem (nie mierzyłam, bo
      Alan za bardzo nie daje sobie, tylko tak ręką). Oby już tak zostało. No i noc
      była zdecydowanie lepsza. Asia i Aluś.Pa
      • mamaigora1 Re: Gorączka 18.06.05, 11:15
        Zdrowotne fluidy Wam przesylam

Jola
        • asia_233 Re: Gorączka 18.06.05, 11:20
          Dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka