Dodaj do ulubionych

jestem nowa!!!prosze odpiszcie!!!!!!!!!

08.02.06, 14:15
hejka,moja mała urodziła się w ostatnim dniu 34 tygodnia.waga: 2560, długość--
50 cm.dostała 9 punktów na 10.była 3 dni w inkubaqtorku,gdzie ja ogrzewali i
dali troszku tlenu.opo 3 dniach była ze mna,wyniki caly czas w
normie:hemoglobine itd.ostanio miala usg głowki i brzuszku,brzuszek ok, a
wynik usg głowki: niewielka asymetria komór bocznych mózgu i pogrubienie
splotów naczyniastych.Przestrzeń przymózgowa nieposzerzona. Mózg bez zmian
ogniskowych.wskazane badanie w pózniejszym okresie.czuy mozecie mi cos z tego
wytlumaczyc na podtsaiwe wlasnych doswiadczen.prosze!!!!
Obserwuj wątek
    • ania.silenter Cześć, Plusiaku:) 08.02.06, 14:42
      O ile pamiętam - a to było dawno temu, prawie dwa lata - byliśmy na badaniu z
      Olą i na opisie usg było napisane coś takiego: zaokrąglenie (?) komór bocznych,
      przestrzeń mózgowa bez zmian, mózg bez zmian. Głowy za to nie dam bo nie mam
      przy sobie tego opisu, ale generalnie chodziło tylko o te zaokrąglenia bo
      reszta była ok. Prof. Helwich powiedziała mi, że "w tej małej główce nic się
      nie dzieje". Mnie się wydaje - ale pamiętaj, że nie jestem lekarzem! - że "po
      ludzku" ten opis znaczy, że wszystko ok/ lub prawie ok ale potrzebne są dalsze
      kontrole. Szkoda , że lekarz robiący usg nie powiedział Ci co oznacza ten opis.
      pozdrawiam
    • mamaigora1 Re: jestem nowa!!!prosze odpiszcie!!!!!!!!! 08.02.06, 14:56
      Zapytaj swojego lekarza, mi sie tez wydaje ok, ale mózg to taki delikatny
      organ, że lepiej miec lekarską - spec=jalistyczna pewność.

A kontrole sa przewidziane z pewnościa bo tak byc musi - wczesniaki zawsze maja
      wykonywane badania kontrolne, nawet gdy wszystko przy pierwszym badaniu było
      ok wink))
      • plusiak822 Re: jestem nowa!!!prosze odpiszcie!!!!!!!!! 08.02.06, 15:03
        to usg bylo robione w szpitalu,lekarz zrobil i polecial,mialam czekac na
        wyniki,.wiec mialam nadzieje,ze on mi wszytsko wyltumaczy ,okazalo sie,ze
        dostalam te wyniki z ksiazeczka zdrowia ,a lekarza od usg juz nie bylo(pracuje
        w innym szp[italu,tu tylko dojezdza).jak myslicie,nie mam sie czym martwic. z
        czym moze byc zwiazana ta asymetria i co to sa te sploty naczyniaste....
    • edy77 Re: Cześć Plusiaku! 08.02.06, 16:14
      W tym okresie jak jest twoja mała móżg nadal się rozwija. Mój Bartek (25 tydz.
      ciąży) w ostatnim badaniu usg jeszcze w szpitalu miał napisane, że układ
      komorowy wąskiz niewielką asymetrią, sploty nieregularne. Gdy robiliśmy badanie
      kontrolne rok temu to już wszystko było w porządku. Także musicie to nadal
      kontrolować i na pewno wszystko będzie dobrze.
      Pozdrawiam Edyta
      • plusiak822 do edy 77 08.02.06, 16:27
        czyli nie oznacza to czegos bardzo groznego??czy przy takim maluszku sa jakies
        wskazania jezeli chodzi o postepowanie??
        • edy77 Re: Do plusiak822 09.02.06, 21:23
          Przede wszystkim musicie ją obserwować ale bez przesady i gdyby was coś
          niepokoiło to możecie to zgłosić lekarzowi prowadzącemu albo przy kontroli u
          neurologa ( mam nadzieję, że się wybiaracie albo już byliście). Jak Cię bardzo
          niepokoją te opisy to przy najbliższej okazji poprostu spytaj się lekarza co to
          oznacza on jest zobligowany dotego, a jak nie będzie chciał to go zmień. Jak
          byś miała jeszcze jakieś pytania to się polecam.
          Pozdrowienia i całuski dla Was i waszego maleństwa.
          Edyta i Bartuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka