Dodaj do ulubionych

Nadpobudliwość

18.11.06, 22:32
Moja dziewczynka - 10 mies (waga ur. 1280 kg, 32 tc- hipotrofia spowodowana
gestozą) jest wyjątkowo ruchliwa. Mam wrażenie, że jest wręcz nadpobudliwa.
Trudno jej skupić uwagę (ale rozwija się prawidłowo), niespokojna, nigdy nie
ma czasu by dokończyć co zaczęła. Na począku przekładało się to na wagę (waży
tylko 7.4kg). Niestety Emilka szybko się "nudziła" jedzeniem. Teraz, gdy
zaczęła wstawać i energicznie się przemieszczać nie sposób zatrzymać jej na
miejscu. Bardzo proszę o poradę jak rozpoznać nadpobudliwośc? Czy wcześniaki
mają tendencję do takiego nieskupiania uwagi na jednej czynności?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pozdrawiamysmile

Obserwuj wątek
    • mathiola Re: Nadpobudliwość 18.11.06, 22:35
      e, myślę że nie ma to nic wspólnego z wcześniactwem, po prostu masz ruchliwą
      córcię smile A dzieci w tym wieku nie umieją z reguły długo skupić się na jednej
      czynności. Pamiętam, że mój synuś w tym okresie był tak ciekawy świata, że
      trudno go było zatrzymać i zaciekawić czymś na długą chwilę smile I też - chociaż
      grubasek i żarłok - wtedy stracił zainteresowanie jedzeniem, tyle ciekawych
      rzeczy było dokoła smile
      Nadpobudliwość rozpoznaje sie u starszych dzieci.
      • hankam Re: Nadpobudliwość 18.11.06, 22:46
        Popieram Mathiole. Nadpobudliwosc stwierdza sie u dzieci 5-6 letnich. Ale cos
        moze byc na rzeczy. Obserwuj corke. Wczesniaki rodza sie z niedojrzalym
        systemem nerwowym, poza tym miewaja wylewy. Moje dziecko mialo nadwrazliwosc
        wszystkich zmyslow. Nie cierpala roznych zapachow, nie znosila dotyku futerka.
        Pewne jej reakcje w wieku 2-3 lat wydawaly mi sie "autystyczne", w pewnych
        sytuacjach (np, gdy cos sie rozlalo, rozbilo, przedarlo) tracila niemalze
        kontakt ze swiatem, gdy byla starsza, umiala sie skoncentrowac na tym, co ja
        interesowalo, ale miala trudnosci z realizowaniem zlozonych polecen.
        Twoja coreczka jest jeszcze malutka, najprawdopodbniej twoje niepokoje sa
        nieuzasadnione, ale wczesniaki powinny byc pod obserwacja dobrego neurologa,
        czasem psychologa. Moja corka tez przyszla na swiat z powodu mojej gestozy,
        nieznacznie mlodsza i lzejsza niz Twoja.
    • dexxa9 Re: Nadpobudliwość 18.11.06, 22:42
      dzięki serdeczniesmile
      Ja już nie śpię po nocach, bo wszystkie życzliwe babcie i ciocie dopatrują się
      jakiejś nieprawidłowości w rozwoju Emilki. Trzeba przeżyć smile tylko czasem ciężko
      zachować zimną krew- to mój pierwszy dzidziak i pierwszy wśród znajomych i
      rodziny w tym pokoleniusmile Tak więc nie mam żadnego pkt odniesienia, oprócz
      mądrych książek, dzięki którym coraz bardziej obgryzam paznokcie.
      dzięki mamuśki- tu u Was jakoś raźniej smile
    • tabaluga0 Re: Nadpobudliwość 18.11.06, 23:46
      Moj synek(2 latka) ma cechy nadpobudliwosci, neurolog mowi ze powinien z tego
      wyrosnac, ale jak go obserwuje to widze ze to sie poglebia, nie umie sie zajac
      niczym, nie bawi sie, przy jedzeniu trzeba mu spiewac, albo zabawiac w inny
      sposob , bo nie usiedzi ani minuty, caly dzien jest na nogach i tylko patrzy co
      by tu zbroic.nie mozna go zostawic ani na chwili samego, bo wszedzie wlezie, i
      nie jest to tylko ciekawosc, bo zna kazdy kąt w mieszkaniu. Dobre jest to ze w
      nocy odpoczywa i dobrze spi do rana.
    • magda_w24 Re: Nadpobudliwość 19.11.06, 12:37
      To co napisała tabaluga0 przypomina mi mojego synka,on także cały dzień biega
      jak by miał robaki w tyłku.Biega i patrzy co zmaglować,rozwala zabawki i
      wszystko co mu wpadnie w ręce.Ostatnio zaczął się złościć wtedy zaciska pięści
      i piszczy,albo próbuje gryźć nie wiem z kąd on to umie przecież ja z mężem się
      nie gryziemy.Biega tak cały dzień a wieczorem ze zmęczenia obija się o ściany i
      przewraca ale dalej biega.Czy ja powinnam iść z nim do specjalisty?
      • tabaluga0 Re: Nadpobudliwość 19.11.06, 20:39
        z tymi robakami to prawda, czasami sie pytam "synek czy ty masz robaki w
        tyłku?" a on-nie!
        i szkoda ze nie mozna wyjac baterii dzieciom chocby na chwilke.

neurolog uwaza ze jezeli dzieko nie potrzebuje jeszcze lekow uspokajajacych to
        nie jest tak zle, ale czy pomyslala, ze matka moze potrzebowac takich lekow
        wczesniej? ja mam zapisana hydroxyzyne(atarax) ale na synka nie działa, tak
        samo jak relanium, wiec chyba nie predko bedziemy mieli dziecko bawiace sie
        zabawkami.
        • magda_w24 Re: Nadpobudliwość 22.11.06, 12:48
          Nam neurolog dziś także przepisał atarax ,ale zastanawiam się czy warto go
          podawać bo nie chciałabym faszerować go tabletkami i tak dość się
          nadostawałdziwnych mocnych leków,a zresztą nie jest jeszcze tak tragicznie
          żebym rwała sobie włosy z głowy.Dostaliśmy też skierowanie do OWI do psychologa
          i logopedy.Czy wy także uczęszczacie z dziećmi na takie zajęcia,jak one
          wyglądają.
          • tabaluga0 Re: Nadpobudliwość 22.11.06, 21:29
            my do psychologa i do logopedy chodzimy od poczatku co ok 1 miesiac. Logopeda
            na poczatku kaal nam masowac buzke, bo Szymek nie domykal jej i wystawial
            jezyk, przeszlo mu to na szczescie, choc masazu nie robilam, bo nie dał sobie.
            A psycholog to chyba chce po prostu swoje godziny zajac czyms i dlatego tam
            chodzimy, dla mnie to bez sensu, bada jak sie rozwija, robi jakies testy,
            patrzy czy umie np nalozyc klocki z dziurka na patyk itd, aha i chce koniecznie
            nauczyc malego czy przekonac raczej do roznych faktur materiału, bo Szymek ma
            nadwraliwosc dotykową. Raczej nie mowi mi i nie pomaga jak zwalczyc u niego
            nadpobudliwosc.
            • magda_w24 Re: Nadpobudliwość 22.11.06, 22:15
              Ja też dostałam skierowanie do psychologa i logopedy.Pójde chociażby żeby
              zobaczyć jak to wygląda.Marcelek nie jest wrażliwy na dotk,wręcz przeciwnie
              uwielbia jak się go głaska po głowie,paćka się w jedzeniu i nie tylko.Nie
              mówi,trochę mówi mama i czasem tata,ale wydobywa różne dzwięki i pokazuje
              paluszkiem co chce.
              A tak z innej beczki jak długo można się starać o zasiłek pielęgnacyjny?
              • tabaluga0 Re: Nadpobudliwość 22.11.06, 22:50
                zasilek dostajesz jezeli masz orzeczona niepelnosprawnosc, jesli na komisji
                stwierdza ze tej niepelnosprawnosci juz nie ma wtedy nici z zasilkusad

Moj Szymek duzo mowi nawet wyrazy z wyraznym R(pranie, krem, prąd, trudno,
                kredki, ), probuje powtarzac wyrazy, nie mowi juz po swojemu typu : ble ble
                ble, z reszta bardzo krotko tak mowil. znieksztalca wyrazy np na kabel mowi
                pagil, a na kanape mowi pamaka, ale sa to juz normalne slowa, ktore ja rozumiem
                i tak sobie gadamy.
                • magda_w24 Re: Nadpobudliwość 23.11.06, 12:45
                  Ja przez cały ten rok dostawałam zasiłek ale kończy mi się 30 listopada i chcem
                  złożyć ponownie wniosek.Zastanawiam się tylko czy nam przedłużą.Man
                  zaświadczenie od neurologa i okulisty że jesteśmy pod stałą kontrolą,pozatym
                  skierowanie do psychologa i logopedy tylko zastanawiam się czy to nie zamało
                  żeby nam przedłużyli.Bo poza tym co napisałam nie nic złego się nie dzieje.
                  • tabaluga0 Re: Nadpobudliwość 23.11.06, 13:01
                    sprobowac nie zaszkodzi, wszystko zalezy od komisji. Ostatnio wyczytalam ze
                    dziecku ktore widzi tylko na jedno oczko i to slabiutko nie przedluzyli
                    zasilku, wiec roznie to bywa. Nam sie konczy w marcu, mielismy na 2 lata, nie
                    wiem czy dostaniemy znow, chociaz Szymek ma chore oczka, wszystko zalezy od
                    komisji jak potraktuja jego chorobę.
                    • magda_w24 Re: Nadpobudliwość 23.11.06, 21:43
                      Marcelek ma wade -2+2,OP krótkowzroczność astygmatyzm OL nadwzroczność.A
                      powiedz co Szymonek ma z oczkami.Ucałuj go w kopytko.
                      PS,miło mi z tobą pogadać.
                      • tabaluga0 Re: Nadpobudliwość 23.11.06, 22:41
                        ma retinopatie 3 stopnia, wada -9, zwezone pole widzenia, zeza, blizny na
                        siatkowce i Bog wie co jeszcze, slabe nerwy wzrokowe.
                        masz gg? moj nr 1079504
                        • magda_w24 Re: Nadpobudliwość 24.11.06, 20:15
                          Mam,moj nr to 6651766.
    • venla Re: Nadpobudliwość 19.11.06, 17:51
      Kiedyś też myślałam, że mój syn jest nadpobudliwy, tak przynajmniej wszyscy,
      którzy mieli z nim styczność uważali. Zaczęłam się martwić i szukać informacji
      o ADHD u tak małych dzieci, a jest ich naprawdę mało. O wiele więcej na temat
      starszych dzieci. Trafiłam na świetną książkę C. Neuhaus "Dziecko nadpobudliwe.
      Jak zrozumieć objawy i znaleźć odpowiednie rozwiązania". Przytoczę Wam kilka
      informacji na temat tego problemu. Oczywiście nie musicie brać ich sobie do
      serca.
      Niemowlę jest wrażliwe na bodźce i nie selekcjonuje ich, najczęściej na
      wszystkich "kanałach zmysłów", bez satysfakcjonującego stanu czuwania, bez
      możliwości "wyłączenia", jest nadwrażliwe na zapachy, dźwięki, dotyk,
      ułożenie.Naturalny filtr mózgu zdaje się nie funkcjonować prawidłowo - nadmiar
      bodźców nie jest dostatecznie "wygaszany" i dlatego trzeba bacznie zwracać
      uwagę na objawy przedawkowania bodźców (jak pocieranie noska, zwiotczenie ręki,
      nasilenie się nieskoordynowanych ruchów, prężenie, niepokój). Śpi krótko, około
      45% wszystkich dzieci w pierwszych 4 - 6 m-cach życia budzi sie w nocy dwa razy
      lub częściej,ma problemy z zasypianiem, zasypia później. Dzieci te szybciej
      rozwijają się pod względem psychoruchowym, obserwuje sie u nich "skoki
      rozwojowe", często jednak mają wzmożone napięcie mięśniowe w związku z
      minimalnym usztywnieniem mięśni w reakcji na nadmiar bodźców, często są
      wybredne w jedzeniu. Uśmiech społeczny pojawia się na ich twarzach zaskakująco
      wcześnie. Dzieci z zaburzeniami regulacji, a później z konstrukcją psychiczną
      ADHD nie lubią rozbierania i ubierania się przez całe dzieciństwo, mogą
      przejawiać zaburzenia postrzegania. Do chwili obecnej nie wyjasniono dlaczego
      dzieci z rozpoznanym później ADHD, po ciąży, która przebiegała prawidłowo bez
      żadnych komplikacji, często rodzą się spontanicznie 10 - 14 dni po obliczonym
      terminie porodu lub też za wcześnie. Są też bardziej ruchliwe i niespokojne w
      łonie matki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka