Dodaj do ulubionych

Berenia jest cudowna!

20.11.06, 20:13
Dziewczyny, pozwolcie ze sie pochwalę. Jestem taka dumna z mojej corci. Ona
mnie ciagle czyms zaskakuje. Oto co wydarzylo sie dziś...
Czytamy sobie czesto ksiazeczki, Bercia to bardzo lubi. I dzis czytalysmy o
misiu Maciusiu, jest tam taki kawalek tekstu "calusy od dziadunia". Moja
corcia potrafi "przesylac caluska", i dzis, podczas czytania zauwazylam, ze
ona przesyla caluska tuz przed uslyszeniem fragmentu "calusy od dziadunia".
Ona po prostu wie, pamieta ze teraz beda te slowa.... Maly szkrab!!! A ja
myslalm ze jej jest obojetne co czytam, ze pewnie nie kojarzy i nie pamieta...
Alez sie cieszę!!!!
Obserwuj wątek
    • jolantusia1 Re: Berenia jest cudowna! 20.11.06, 20:52
      A podobno wcześniaki "uczą się gorzej". Berenia to przykład, że to zdanie to
      bzdura. Gratuluje. Oby więcej takich postów
      • venla Re: Berenia jest cudowna! 20.11.06, 21:08
        Tak, takie rzeczy bardzo cieszą, Berenika to bardzo mądra dziewczynka
        www.venla.bobasy.pl/
    • ania.silenter Pięknie:))) 20.11.06, 21:21
      Tak, tak nasze dzieci są o wiele bardziej mądrzejsze i spostrzegawcze niż nam
      się wydaje. Ja nie sprzeczam się z Olą jak mówi np. że w bajce (albo reklamie)
      zaraz będzie coś (np. Fiat albo bałwan albo cokolwiek innegowink) to znaczy, że
      tak będzie. Zawsze ma rację - ostatnio wypatrzyła reklamę Sony (i teraz mówi i
      tu Sony i tam Sony).
      pozdrawiam
      • tartulina Re: Berenika to zuch dziewczyna 21.11.06, 07:04
        Gratulacje. Cieszę się razem z Tobą, że Berenia jest taka mądra. Pozdrawiam.
    • kamila9950 do u_brzoski 22.11.06, 15:05
      czesc mam corke w podobnym wieku,ur.23.06.2005 waga 730g
      chcialabym cie zapytac na jakim etapie rozwoju jest twoja mala tzn.
      czy chodzi, czy cos rozumie i jak z mowa
      z gory dziekuje za odpowiedz
      • u_brzoska Re: do u_brzoski 22.11.06, 21:02
        Kamila,
        Berenia chodzi przy meblach (potrafi np obejsc stolik dookola), mowi mamam,
        baba, papa (ale chyba jeszcze nie kojarzy znaczenia, obserwuje ja pod tym katem
        i wydaje mi sie ze mama zaczyna lapac, ale babab gorzej - za rzadko widzi
        dziadkowsmile). Rozumie bardzo duzo, polecenia typu :przynies ksiazeczke,pokaz
        kotka, jak robi piesek (na razie robi "cos" ustami w odpowiedzi ale nie wydaje
        dzwieku). Od dawien dawna na widok auta mowi brrr, sama pokazuje autka i mowi
        tak, potrafi wskazac praktycznie wszystkie przedmioty w pokoju, w ksiazeczce
        potrafi "wylowic" konkretne przedmioty (np. telefony w "Mis Macius dzwoni do
        przyjaciol" (bardzo fajna ksiazeczka) kotka, motylka, kwiatuszki itp.)wypelnia
        polecenia daj, wez, pokazuje np. jak sie gryzie (bo uczymy sie przezuwac),
        generalnie duzo nasladuje mnie i tate, potrafi zalozyc koleczka na wiezyczke
        (ale nie wedlug rozmiaru tylko jak jej wpadna w rece), potrafi precyzyjnie
        naciskac paluszkiem (mamy taka zabawke gdzie nacisniecie malutkiego guziczka
        uruchamia muzyczke i Bercia robi to swietnie), u innych potrafi pokazac wlosy,
        glowe, ucho, oczy, nos i czasem buzie, u siebie nozki, raczki, paluszki, ucho,
        glowe, zabki, brzuszek i pepuszek. No i jak ja zapytam "gdzie jest Berenia" to
        pokazuje na siebie. Pije z kubeczka (oczywiscie ja go trzymam).
        Uff, ale sie nachwalilam smile))) Nie wiem, czy powinna umiec cos jeszcze badz cos
        innego (ma 16 mies, 12,5 koryg) ale postanowilam na razie w to nie wnikac i
        cieszyc sie tym co coreczka potrafi smile
        A jak sie ma twoja coreczka? Przypomnij mi prosze, z ktorego jest tygodnia?
        Pozdrawiam,
        • kamila9950 Re: do u_brzoski 23.11.06, 11:09
          czesc u_brzosko
          Twoja Berenia jest po prostu fenomenalna, jak sobie pomysle o wadze z jaka sie
          urodzila i o wieku ciazowym to az trudno uwierzyc, ze jest w tak dobrym stanie.
          o ile sie nie myle to to chyba najmniejsze dziecko na tym forum. Moja kamila
          wazyla niewiele wiecej 730 g, ale ur.w 29 tc.
          Jezeli chodzi o rozwoj fizyczny i rozwoj mowy to jest na tym samym etapie co
          Twoj wczesniaczek, ale jezeli chodzi o rozwoj psychiczny to moja panna moze 10%
          rzeczy ktore wymienilas zrobic, ale wciaz mam nadzieje ze wszystko jeszcze
          nadrobimy.
          tak wciec Twoja Berenia jest naprawde super, gratuluje
          • u_brzoska Re: do u_brzoski 27.11.06, 22:05
            Kamila,
            wierze ze twoja corcia da sobie rade z wszystkim. Nasze dzieci sa naprawde
            "nieprzewidywalne", Berenia uczy mnie ciagle ze trzeba w nia wierzyc, abywalo ze
            tracilismy nadzieje z mezem (mowie o czasie kiedy sie narodzila i byla w
            szpitalku).
            P.S. Mielismy dotychczas jedna ocene psychologiczna, taka sobie jesli idzie o
            psychologa. Ale bylo zabawnie, pani pyta: czy Berenia umie wskazac np. lampe? A
            ja na to ze nie. Ale nie zdazylam dodac, ze mnie nigdy nawet do glowy nie
            przyszlo zeby jej te lampe pokazywac. Od tej pory mamy obcykane wszystkie
            przedmioty w pokoju smile))
            Pozdrawiam,
    • hankam Re: Berenia jest cudowna! 22.11.06, 20:29
      Kochana dziewczynka.
      Nie lubie byc ckliwa, ale jak sobie czlowiek pomysli, jak cudownie te dzieci
      nas obdarowuja, po tym wszystkim, co przeszly, to az sie slodko robi. Nie
      bardzo moge sie doliczyc, ile korygowanych miesiecy ma Berenia? Wlasnie mialaby
      okolo roku, prawda?
      • u_brzoska Re: Berenia jest cudowna! 22.11.06, 20:47
        Hankam,
        to prawda co piszesz. Czasem mysle ze to trudne macierzynstwo jest po to, zeby
        teraz wszystkimi receptorami odbierac radosc jaka niosa wydarzenia dla wielu
        oczywiste, a dla nas "po przejsciach" takie wyczekiwane... smile
        Berenia ma 12,5 mies korygowanego wieku.
        • mamaemmy Re: Berenia jest cudowna! 23.11.06, 12:11
          smile
          Świetna ma pamięcsmile)
        • hankam Re: Berenia jest cudowna! 23.11.06, 16:42
          Najwazniejsze, ze dobrze kojarzy i rozumie. Bo - nie mage znalezc watku -
          martwilas sie chyba, ze nie mowi? Jesli rozumie, to nie masz sie czym martwic,
          bedzie mowila, musi sie tylko odwazyc. Musi w swoim tempie przejsc wszystkie
          etapy. Dzielna dziewczynka.
          • hankam Re: Berenia jest cudowna! 27.11.06, 22:59
            Sadzac po tym, co napisalas, umie naprawde bardzo duzo i rozwija sie po prostu
            ksiazkowo. Prawdziwy roczniak. Musialam pomylic z jakims innym watkiem smile
            Naprawde, wspaniala, niezwykla dziewczynka.
          • u_brzoska Re: Berenia jest cudowna! 28.11.06, 16:42
            Hankam,
            przepraszam za milczenie. Dobrze pamietasz, jak pojawilam sie na forum to Bercia
            nie mowila kompletnie nic. Troche nas to martwilo, ale specjalisci mowili zeby
            sie nie martwic. No i puscilo - mama, baba, papa plus inne proby (ale bez glosu,
            tylko np. na pieska otwiera bezglosnie usta jakby chcialal powiedziec "hAU"). No
            i juz sie nie martwimy, wierze ze wszystko pojdzie jak nalezy.
            Podobno najwazniejsze, ze rozumie.
            A dzis jest malym dokucznikiem i mimo ze babcia do nas przyjechala na kilka dni,
            to jak tylko ja znikne z pola widzenia to jest ryk. Nie wiem skad jej sie to
            wzielo. A jeszcze niedawno sie martwilam, ze nie ma leku separacyjnego, ha, ha.
            Nawet na pol godziny nie moge wyskoczyc na miasto, moge zapomniec.
            Tak to jest... smile
            Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka