Dodaj do ulubionych

Co potrafi roczny wcześniak?

28.02.07, 17:35
Obserwuj wątek
    • creolla Re: Co potrafi roczny wcześniak? 28.02.07, 17:54
      Witajcie Kochane!!!
      Generalnie wiem, że każde dziecko, zarówno donoszone, jak i nie rozwija się
      indywidualnie, ale ciekawi mnie jak to jest, lub było z Waszymi
      Wcześniaczkami...
      Mój synek ur. się w 32 tyg ciąży. W piątek 23.02.2007 skończył rok. I jak na
      dzień dzisiejszy potrafi:
      - raczkować z zawrotną prędkością wink)
      - chodzi sam dystanse kilku metrowe, ale jeszcze nie zawsze czuje się pewnie
      - mówi: "mama", "baba", "kuku"- co znaczy a ku ku, oraz chowa się za przedmioty
      bawiąc się z nami w to, "papa" machając ręką na pożegnanie, "koko" na
      papugę, "bum bum" na autko, na każdego teletubisia mówi "poo", no i jakieś tam
      swoje słowa....
      - obracać strony książeczek, gazet...
      - przynieś odpowiednią książkę: tzn.: jeśli mówię mu, żeby mi pokazał gdzie
      jest "Pan Pomidor" to pokazuje na niego właśnie, lub zaczynam recytować " Na
      straganie" to wybiera odpowiednią książkę
      - przynieść swoje buciki, jeśli go o to poproszę
      - wskazać lampę, telewizor, kota, samochód, i osoby z najbliższego otoczenia
      - pokazać mi, że chce iść spać przynosząc swoją poduszkę- jaśka
      - jeść samodzielnie chrupki, biszkopty, banana, poktojoną kromeczkę, ale nie
      umie sam jeść z butalki
      - pić ze szklaneczki, przez rurkę, czy z butelki z tzw. "dziubkiem", nie umie z
      kubka niekapka

Oj się nazbierało tego.....
      i aż głupio, że się tak (chyba) chwalę......
      Ciekawi mnie co więcej Wasze dzieci na roczek potrafią, potrafiły.

Napiszcie proszę.
      • aga10000 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 28.02.07, 18:41
        No cóż, tylko pozazdrościć tak dobrze rozwiniętego wcześniaka. Mój mały, też Z
        32 tyg., wyjątkowo "zdrowy" jak na swoje przedwczesne przyjście na świat, nie
        umiał w wieku roku nic z tego co piszesz. Raczkować zaczął jak miał 14 mies,
        chodzić w wieku 16 mies, do tej pory (21 mies) nie mówi nic poza tatatata i
        krrrra. Dużo rozumie, ale takim geniuszem jak Twój nie jest. Pozdrawiam AGA
        • traganek Re: Co potrafi roczny wcześniak? 28.02.07, 18:53
          Moje wcześniaki z 26 tc, teraz 11 mcy też pewnie nie będą umiały większości z
          tych rzeczy. Na razie ćwiczymy intensywnie raczkowanie- ale efekty marne.
          Maluchy by chciały ale nie mają możliwości- za słabe rączki. Za to już trochę
          mówią- baba, mama, lala itp. ale niewiele rozumieją. kojarzą tylko swoje imiona
          i imię kota ale nic poza tymsad
          • jolantusia1 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 28.02.07, 19:15
            hej ,mój Alex też 23-02 miał rok (29tc) ale nie potrafi tak dużo jak twoje
            dziecko. Mówi tylko ma-ma, ba-ba, da-da, ta-ta. Duzo rozumie, raczkuje z
            zawrotną prędkością, stoi, chodzi na razie przy meblach. Pozazdrościć tylko tak
            świetnie rozwiniętego wcześniaka
      • ania.silenter Twój synek potrafi już baaardzo dużo:))) 28.02.07, 19:39
        Ola na roczek na pewno ni piła przez rurkę (nauczyła się niedawno), nie
        chodziła, nie przynosiła bucików i jaśka...
        pozdrawiam
      • maminkalaury Re: Co potrafi roczny wcześniak? 28.02.07, 22:34
        Moja córka ur. w 31 tyg ciąży (17.01.06), w wieku 12 m-cy potrafiła:
        -raczkować z zawrotną prędkością,
        -chodzić na czworaka po schodach,
        -stać pewnie bez trzymania ( sama nie chodzi do dziś)
        -chodzić przy meblach i za jedną rękę,
        -mówi: mama, tata, baba, dziadzia, daj, idź, nie, tak, lampa, linda (tak wabi
        się pies), oraz edyta i but, nie ma.
        -umie naśladować zwierzęta takie jak: pies, koń, kurka,
        -bawi się w a kuku, gdzie przykrywa sobie twarz pieluchą i odsłania mówiąc to
        słowo,
        -obracać strony ksiżek potrafiła w wieku 10 m-cy,
        -robi i mówi pa pa, robi brawo, kosi kosi, tu kokoszka dziobała,
        -wkłada odpowiedni kształt np kółko w odpowiedni otwór,
        -przynosi swoje zabawki i mowi daj tą którą się chce bawić,
        -wskazuje lampe, telefon, po zapytaniu gzie jest mama i inne osoby potrafi
        wskazac,
        -je samodzielnie chrupki, banany, herbatniki i kanapki (w całości przekrojone
        na pół w innym przypadku się złości),
        - nie je sama z butelki bo jest niejadkiem, ale pije z niekapka i kubka z
        dziubkiem,

Muszę dodać, że masz wybitnie uzdolnionego wcześniaka, gdyż jak byłyśmy na
        roczek u psychologa określiła nas pani psycholog na 15 m-cy pomimo tego że nie
        chodzimy i mamy niedowagę a twoje dziecko ma podobne umiejetności do mojego.
        Pozdrawiam
    • creolla Re: Co potrafi roczny wcześniak? 28.02.07, 19:57
      Hmm... czasem mam wrażenie, że to wcale nie dużo, porównując (wiem, że nie
      wolno tego robić, ale chyba to nieuniknione) Kajtka do jego rówieśników,
      których wokół mamy sporo.

Zasadniczo raczkować zaczął 1,5 mies temu, tak poprostu z dnia na dzień...
      (wcześniej pełzał). A "rewolucji" w rozwoju fizycznym zaczął dokonywać tak 2
      mies. temu, kiedy przestał praktycznie ulewać, a my, a raczej babcia (bo to ona
      teraz z nim spędza ponad pół dnia) przestaliśmy go trzymać w "bezruchu" do
      godziny po jedzeniu sad(
      Uff.. jak sobie o tym przypomnę......- KOSZMAR!!!!

I może to śmieszne, ale chyba psychicznie też wtedy się odblokował...
    • aneksik_51 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 28.02.07, 20:24
      Witam
      Mój Bartuś 32 t.c. 09 lutego skończył rok, jak na razie dość ładnie chodzi, sam
      je chrupka biszkopta, z kawałkami chlebka jest gorzej, bo nie za bardzo
      wychodzi mu chwytanie w dwa paluszki. Przyniesie to o co go poproszę, nie
      zawsze pokaże w książeczce to o co go poproszę, częściej pokazuje to co akurat
      mu się podoba. Nie przerzuca kartek w książeczce, jak dostanie książeczke w
      swoje łapki to najpier wogląda ją a potem ładuje do buzi. Po za mama tata baba,
      raczej gada po swojemu, nic konkretnego, za to palcem pokazuje jak nikt inny,
      wszystko go ciekawi. Od kilku dni zasypia sam w łóżeczku( oczywiście ja muszę
      obok łóżeczka siedzieć) ale to i takj postęp. ładnie robi papa i przesyła
      całuski. pije tylko z niekapka, bo jak ze szklanki to go zaraz trzeba
      przebierać. Pozdrawiam Ania i BArtuś
      • marta.bartek aneksik_51 ! Mamy dzieci z tego samego dnia! 01.03.07, 11:40
        Chętnie zobaczyłabym rówiesnika mojego Karolka (32 tc, 09.02.2006). Jak możesz
        to wrzuć mi jakies fotki na logistics@vp.pl!!!
    • minji_77 Ironia 28.02.07, 23:32
      Witam
      Hmmmm....jeżeli to wszystko umie Twój maluch to naprawdę zazdroszczę....
      Jednak tak jak pozostałe dziewczyny pisały, mój szkrab jeszcze nie ma wprawdzie
      roczku, ale takich umiejętności nie posiądzie do uzyskania 12miesięcy.
      I przepraszam-jeżeli kogoś urażę, ale wydaje mi się, że .... koloryzujesz.
      Poza tym czuję ironinię(i chyba słuszną, bo dla nie to jest nie wyobrażalne), w
      wypowiedzi innych mam, i wcale się nie dziwę.
      Dlaczego ktoś chce dołować inne osoby w takich sytuacjach??????
      Pozdrawiam
      • maminkalaury Re: Ironia 01.03.07, 00:13
        Nie miałam zamiaru nikogo dołować i wiem o tym, że każde dziecko rozwija się w
        indywidualnym tempie. Dziecko moje umiejetność siedzenia, raczkowania, czy
        raczkowania po schodach, czy stania przy meblach zdobyło praktycznie z dnia na
        dzień, ale kosztowało mnie to sporo pracy w domu i ciągłych turnusów
        rehabilitacyjnych. Najbardziej pomogła rehabilitacja na basenie. Jeśli chodzi o
        rozwój intelektualny to jak napisałam poprzednio nawet psycholog badający
        dziecko w poradni neonatologicznej w wieku 12 m-cy był miło zaskoczony takim
        obrotem sprawy i określił moje dziecko na 15 m-cy. Należałoby tu dodać, że
        jestem zaprzyjaźniona z mamami wcześniaków urodzonych w tym samym szpitalu i w
        podobnym okresie ciążowym co moje dziecko i mam porównanie dzieci. Widze rówież
        różnice w rozwoju nie tylko psychoruchowym ale i wagowym, gdzie moja córka w
        tym drugim jest na szarym końcu.
        Pozdrawiam wszystkie mamy i głowy do góry.
    • marta.bartek Karolek, 32 tc, 09.02.2006 01.03.07, 11:35
      9 kutego mój Karolek skończył roczek. Chodzi tylko przy meblach. Ulubione słowa
      to auto i lampa. Mama myli mu się z am am smile)))))) jak masz ochotę to zapraszam
      na bloga karolmasiak@blog.onet.pl. Chętnie też zobaczę zdjęcia Twojego
      maluszka: logistics@vp.pl
    • sabi35 jaki rok? 01.03.07, 13:46
      a to rok korygowany? urodził się rok temu czy miałby teraz rok? Bo chyba nie
      zrozumiałam...
    • oyate Re: Co potrafi roczny wcześniak? 01.03.07, 16:30
      Mój mały skończy rok za tydzień, a jest niezwykle utalentowany. Potrafi sam
      chodzić, raczkował w wieku 8,5 miesiąca. Usiadł coś powyżej 10 miesiąca.
      Mówi tata, mama (gdy coś się złego dzieje lub coś chce), i uwielbia "wyzywać"
      tj. woła "jeje, dzydzy, dee" czy "die".
      Pije nadal z butelki ze smoczkiem, ze szklanki też umie ale ma wtedy
      nieco "dziurawą brode"smile)
      Jak jest zły to uderza głową o meble (chociaż się pochwalę,że od 2 dni lekki
      spokój).
      Ostatnio nauczył się robić "papa" i "a ku ku"smile)
    • creolla Re: Co potrafi roczny wcześniak? 01.03.07, 20:35
      Dziewczyny, nie rozpoczynałam tego wątku, żeby kogoś dołować....
      Wiadomo, że każda matka chce, by jej dziecko było najmądrzejsze, najpiękniejsze
      i w ogóle naj...
      Nie wiem, po co miałabym ja, czy ktoś inny "koloryzować". Bez sensu!!!
      A tak w ogóle, to chyba można dzielić się na tym forum nie tylko smutkami, ale
      i radościami....
      Mylę się?...
      • monika030879 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 01.03.07, 20:58
        witam!!
        masz rację dzielić należy się również radościami i sukcesami naszych
        wcześniaków. Moja córka 26tc, dziś prawie 17 miesięczna wyszła ze swojego stanu
        prawie bez szwanku, było dużo wizyt kontrolnych, ćwiczeń, rehabilitacji, ale
        dziś powoli o wszystkim zapominamy. Moja mała potrafi dużo z tych rzeczy które
        opisały mamy innych dzieci. Nie chce tylko sama chodzić, podraczkuje sobie do
        kogoś albo podejdzie przy meblach, ciągnie za rękę i chce żeby ją prowadzić,
        sama robi po kilka kroczków ale taką ma przy tym zabawę że ze śmiechu się lekko
        zatacza, albo rzuca się na kogoś z radości że doszła. Czekam cierpliwie na
        odwagę z jej strony i do niczego jej nie zmuszam, wiem że na wszystko ma swój
        czas...Mam nadzieję że niedługo sama sobie pójdzie do piaskownicysmile
        Nie obrażajcie się mamy wcześniaczków jeśli ktoś się chwali, tylko cieszmy się z
        nim.
        Pozdrawiam!!!!
        • jolantusia1 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 01.03.07, 21:32
          w 100% się z wami zgadzam że należy cieszyć się z osiągnięć dzieci. I to forum
          jest tez i po to. Ale to nie zmienia faktu, że trochę zdołowało mnie co
          potrafią wasze dzieci. Mój umie znacznie mniej (ale on jest z 29tc), I na to
          konto pojechałam dziś na patologię noworodka do naszej pani dr i usłyszałam że
          jest ok. A przecież dzieci urodzone o czasie też różnie opanowują umiejętności.
          Tak więc cieszmy się i nie dołujmy. pozdr
    • adi1311 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 02.03.07, 11:44
      witam mój staszy synek ma 5 lat 34tyd 2870 56 cm . rozwijał się bardzo dobrze
      podobnie jak twój .do tej pory jest bardzo zdolny szybko i chętnie wszystkiego
      się uczy tyle że jest i był strasznie szybki czasami nawet za szybki . bardzo
      gratuluje mądrego maluszka !!! wiele razy byłam zdziwiona jego postępami np w
      przedszkolu ( nie koloryzuje) o wiele szybciej uczył sie niż rówieśnicy nawet
      pani była w szoku że to wcześniak i jeszcze z grudnia .
      • patibela Re: Co potrafi roczny wcześniak? 09.11.14, 16:54
        Witajcie mamy wcześniaczków !
        Ja mam wcześniaka z 26 tyg , Aliska ma teraz prawie 13 miesiecy urodzeniowe, nie potrafi tyle co wasze dzieci sad to co umie to zapytana gdzie jest lampa, czy tata i pare innych znanych jej rzeczy to spojrzy na nie, szuka ich, ładnie gaworzy, siedzi z wyprostowanymi plecami, podejmuje próby raczkowania i to chyba tyle.
        Ala miała wylew 3 stopnia i leukomalacje, wiec jest rehabilitowany metoda bobath 2 razy w tyg.
        Czekam na Was mamy rocznych wczesniakow, co potrafią juz wasze, bo u nas to chyba za mało tego wszystkiego. Usilnie uczę ja robic papa, ale póki co bez skutku sad
        • zosiak29 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 09.11.14, 18:03
          Nie martw się. Moja z 29 tyg, 750 gram na rok urodzeniowy tylko siedziała i nie z wyprostowanymi plecami. My nie byłyśmy rehabilitowane.Mała tylko pełzala z zawrotną prędkością. Dla nas przełomem był 14 mmiesiąc. zaczęła raczkować i sama siadać. Poszła na 18 miesięcy i to już na metry a nie kroczki. Zaczęła też około 15 miesiąca ładnie pokazywać. Teraz ma 21 i rozumie już bardzo dużo, Mówi słowami dźwiękonaśladowczymi czyli kap, kap, hau hau, bim bam itp. Zaczyna powtarzać usłyszane slowa. Mówi papa, mama tata, baba, daj i am. Nasze dzieciaki potrzebują więcej czasu a my więcej cierpliwości. Dokładnie Cię rozumiem, jeszcze kilka miesięcy temu miałam te same rozterki i te same posty czytałam.
          • patibela Re: Co potrafi roczny wcześniak? 09.11.14, 19:09
            Dzięki zosiak29 smile pocieszające to bardzo dla mnie smile
            Moja mala ważyła 720 g, pięknie twoja corka sobie poradziła, marze aby z moja było tak samo, bardzo sie boje.
            To co mnie jeszcze bardzo martwi to jej glowka, jest mala, za mala ponizej siatki centylowej wiec jest pod obserwacja rozwoju sad czasem wpadam w taki dół totalny, ryk, czarne myśli brrrr.
            Pozdrawiam serdecznie smile
            • zosiak29 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 10.11.14, 18:48
              Co do główki to też ma niedużą. Pewnie coś ok 46-48 na 21 miesięcy ale tak na prawdę jej nie mierzę. Wygląda proporcjonalnie do reszty ciała( drobizna okropna nawet 9kg nie ma) Żaden lekarz nie zwrócil na to uwagi to chyba jest ok. Nasz problem to powiększone piersi nie wiadomo od czeego.
              • patibela Re: Co potrafi roczny wcześniak? 10.11.14, 19:48
                Glowke ma idealna, moja mala ma tylko 39 na 12 msc sad . Co do powiększonych piersi to nasza pediatra od wczesniakow mówiła, ze tak moze byc u wczesniakow, Ala jak była malutka to wyczuwałam, tak jakby malutkiego guzka pod cycuszkiem, wtedy lekarka powiedziała, ze wczesniaki tak maja. Donoszona corka koleżanki tez tak miała wink
    • madziu-lka123 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 12.11.14, 06:37
      mojej leci 11 miesiąc urodzona w 30 tyg 1460g i na roczek tez raczej nie bedzie umiala tego co polowa waszych pociech, nie raczkuje turla sie do wszystkiego, gdy chwyci sie moich palcow to usiądzie ale sama nie siada, mowi mama, tata, baba, da (daj) i naśladuje co kto zrobi czy to kaszlnie czy zaśpiewa lala tongue_out próbuje się dopiero podciągać do siadania i wstawania ale jeszcze kiepsko idzie. pije mleko z butelki czy soczek z kubeczka niekapka sama, sama tez je jakies wafelki czy chrupki kukurydziane i to chyba na tyle..
    • passsoa85 Re: Co potrafi roczny wcześniak? 21.11.14, 13:40
      mój roczniak (10 korygowane) potrafi: chodzi przy meblach, sam wstaje , sam stoii, pełza,raczkuje generalnie alpinistasmile sam je łapkami, mówi mama, tata, guga i śpiewa tak że uszy bolą....smile
      • patibela Re: Co potrafi roczny wcześniak? 08.01.15, 15:17
        Witam!
        Od mojego ostatniego wpisu minęły 3 msc a moja mala zrobiła w tym czasie duży postęp!
        Raczkuje jak szalona, próbuje stawać, rozumie, zapytana o znajome jej rzeczy spogląda w ich strone, szuka ich, naśladuje mnie, mówi tata, baba, dada, a ti, i duzo po swojemu i co najważniejsze z glowka wszystko ok, mala jest genetycznie, po tacie. Ala miała usg przezkostne, ktore ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wypadło bardzo dobrze! Zmian leukomalacyjnych w ogóle nie było widać, lekarka powiedziała, ze jesli były to drobne, wylew 3 jej wyglada na 2 ! Teraz w końcu moge oddechnac i cieszyć sie, po prostu sie cieszyć moim małym cudem i nadal pracować nad jej rozwojem smile
        • patibela Re: Co potrafi roczny wcześniak? 08.01.15, 16:30
          Dwa miesiące minęły, nie trzy wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka