marek.k72 15.03.07, 18:51 przyszło mi do głowy, że może przydałoby się nowe forum o wcześniakach ekstremalnych ( np. <1000g, <30 tyg. itd.). Bo wczesniak o wadze 800 gramm a o wadze 1800 gram to jednak dwie różne bajki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia0000 Re: ultra-wcześniaki 15.03.07, 21:37 Moim zdaiem, jeśli się podzielimy, to zginiemy.... W grupie raźniej, bez licytacji kto mniejszy a kto większy. Zazwyczaj w postach zaznacza się i precyzuje, o jakie dziecko chodzi i to wystarczyło...Mój syn nie mieściłby się w grupie poniżej 1000 (bo miał ciut więcej) a byłby w "podgrupie" poniżej 30 tc. A swoją drogą wcześniaki nawet o wadze 1800 miewają też potworne problemy. Wcześniacze choroby nie zawsze wiążą się tylko z wagą czy stopniem zaawansowania ciąży. Osobiście znam wcześniaka, który urodził się z wagą 1750 gramów (32 tc - czyli dla mnie baaardzo zaawansowana ciąża) - a problemy miał większe niż mój syn. Wylewy 3 stopnia, martwica jelit, respirator przez prawie 40 dni, teraz - mózgowe porażenie dziecięce i retinopatia. Nie dzielmy się, nie licytujmy, kto miał więcej a kto mniej. Problemy mamy prawie takie same. Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: ultra-wcześniaki 16.03.07, 07:28 Myślę, że przy odrobinie emaptii zastosowanej z obu stron (a z reguły tak tu na forum jest) damy radę funkcjonowac razem tak jak przez ponad 3 lata już ))) Mama Igora (26tc. 850g) Odpowiedz Link
tolka11 Re: ultra-wcześniaki 16.03.07, 09:09 Ja mam córę, która urodzona w terminie ważyła 4 kg, wcześniaka syna, który ważył 880 gram i wczesniaka giganta córę, która ważyła 3 kg. I dobrze się czuję na tym forum. Tak jak wyżej: jak się podzielimy to zginiemy. Odpowiedz Link
kamila9950 Re: ultra-wcześniaki 16.03.07, 09:58 ja rowniez nie jestem za nowym forum, uwazam ze to jest w porzadku, choc w pewnym sensie chyba cie rozumiem, poniewaz mam ochote krzyczec jak moja sasiadka porownuje swojego wczesniaka wazacego 2000 gram, ktory w ogole nie lezal w inkubatorze bo nie mial zadnych cech wczesniaczych, do mojego dziecka ktore wazylo 730 gram, 2 m-ce w szpitalu, retinopatia, wzmozone napiecie miesniowe, refluks, 2 tyg. pod respiratorem, pozniej okolo m-ca na cpapie, rehabilitowane przez 1,5 roku. ale moja sasiadka noi tak uwaza ze to jest analogiczna sytuacja, czy to nie jest wkurzajace !!! Odpowiedz Link
marek.k72 Re: ultra-wcześniaki 16.03.07, 12:35 Właśnie! Mniej więcej dlatego przyszedł i taki pomysł. Ale po przeczytaniu odpowiedzi też doszedłem do wniosku, że chyba lepiej zostawoć tal jak jest. Odpowiedz Link
oyate Re: ultra-wcześniaki 16.03.07, 12:58 Też jestem przeciwna. Jestem mamą dużych wcześniaków, bo ich najmniejsze wagi to 1680, 1910 i 2020 przy czym synek (o wadze najmniejszej 2020) miał najwięcej problemów ze zdrowiem, a Kasiunia 1680 najmniej) -- Mama Kasi i Asi (04.06.2002) oraz Dorianka (08.03.2006) Informator indianisty) Odpowiedz Link
marta.bartek dobrze, że jesteście... 16.03.07, 22:24 piszcie co chcecie...ja, gdy mam doła wchodzę na to forum...a jak z niego wychodzę, jest mi lepiej Dziękuję Wam Mamuśki , no i Tobie Rodzynku Tatuśku Odpowiedz Link
adi1311 Re: ultra-wcześniaki 16.03.07, 13:39 a czy matka wcześniaka z 34 tyg tak jak moje WCZEŚNIAKI nie ekstremalne inaczej się matwi albo niema żadnych problemów ,dylematów ,rozterek !!!!! co za różnica kiedy dziecko się urodziło i ile ważyło skoro każda z nas może pomóc drugiej doradzić , podzielić obawami albo zwyczajnie pocieszyć !!!! Odpowiedz Link
tartulina Re: ultra-wcześniaki 17.03.07, 07:29 Lubię to forum takie jakie jest. Jednak wiem, o czym piszesz. Chętnie czytam o starszych ekstremalnych wcześniakach, których rozwój idzie jak burza, bo pokrzepia to moje serce. Rzeczywiście nie można porównać skrajnego wcześniaka do tego ze starszej ciąży. Teraz to wiem. Ale jak urodziłam syna(36tc z dużymi oznakami wcześniactwa)i chodziliśmy od specjalisty do specjalisty zgodnie z zaleceniami lekarzy to te doświadczenia wydawały mi się trudne. Kiedy urodziłam Kamilkę po 22tc(580g)okazało się, że o wcześniakach wiem niewiele. Dlatego wspierajmy się nawzajem niezależnie, z którego tc są nasze dzieci. Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka Odpowiedz Link
magda_w24 Re: ultra-wcześniaki 17.03.07, 12:30 Ja również uważam że nie powinno być żadnego podziału,każdy kto zagląda na to forum,coś przeżył i ma jakieś doświadczenia,każdy może o coś zapytać albo doradzić.Przecież nie zawsze waga urodzeniowa dziecka jest miernikiem tego jak będzi się rozwijało. Odpowiedz Link