Dodaj do ulubionych

Duże ciemiączko

01.04.07, 20:25
Mam wątpliwości związane z Bartka ciemiączkiem. Synek ma 6,5 miesiąca (3,5
kor.). 7 XII wymiary ciemiączka 1,5x2,5cm/ 9 stycznia 1x1 / 28 marca 2x2. Czy
to normalne, że ciemiaczko się powiększa zamiast zmniejszać? Co to może
oznaczać? Czy powinnam się martwić? Czy na ten wiek ten ostatni wymiar
powinien budzić niepokój? Proszę podzielcie się swoją wiedzą!Kiedy zarosły
ciemiączka Waszych pociech?
pozdrawiam.
julia k.
Obserwuj wątek
    • aneksik_51 Re: Duże ciemiączko 01.04.07, 21:10
      Hej. Nie wiem dokładnie czy to coś złego że ciemiączko się powiększyło, o to
      musisz się spytać lekarza, ale wiem że ciemie zarasta do 18 miesiąca,
      przynajmnie powinno. Mój Bartuś ma 14 miesięcy i cały czas ma duże ciemiączko,
      on w ogóle zawsze miał duże jak dzieci miały już 3x3 to on miał wtedy 6x6.
      Teraz dokładnie nie wiem ile ma ale lekarka kazała cały czas podawać vigantol
      (vit. D). Też się trochę martwie, ale według tego co mówią lekarze to ma
      jeszcze czas na zarośnięcie. Ale najlepiej jak spytasz się lekarza. Pozdrawiam
    • zorrgula Re: Duże ciemiączko 01.04.07, 23:05
      Witam
      Moja Zuza zawsze miała duże ciemiączko(tzn3x3, mała główka) i niestety w pewnym
      momęcie miała rozmiękającą potylicę, wtedy lekarka zadecyowała o zwiększeniu
      Vigantolu do 4kropi/dobę. To było jakieś prawie 5miesięcy temu, dzisiaj ma 1x1
      i Vigantol 3krople/dobę. We wtorek czeka nas USG główki, mam nadzieję, że uda
      się je zrobić.
      Pozdrawiamy Zuzia(28tc830g)Ania
    • mbkow Re: Duże ciemiączko 02.04.07, 00:21
      moj synek ma 11mies i duze ciemiaczko. mam watpliwosci, czy do 18mies sie
      zrosnie... u nas lekarka z kolei zapisywala przedziwne wymiary, bo podala w
      grudniu, ze jest 1x1cm, a bylo duzo wieksze. w tej chwili ok.3x2cm.
      starszemu synkowi okolo roku juz zaroslo.
      pozdr, monika
    • mama_blizniaczek Re: Duże ciemiączko 13.04.07, 00:28
      jedna z moich blizniaczek miałą bardzo duze ciemiaczko. Wymiary to 3 palce na 4
      palce, w centymetrach bylo to ok 7 cm na 6 cm, czy 6,5 na 5,5 cm. W kazdym
      razie ogomne. Dzieci były wczesniakami i jej mała główka była cała u góry
      nieosłonieta. bardzo sie martwilismy.W wieku 10 miesięcy nie zmniejszyło sie
      prawie wcale. Miała różne badania: usg, badanie krwi :poziom wapnia, fosforu,
      fosfataza alkaliczne. Dostawała najpierw Vigantol. Po tych badaniach okazało
      sie, ze wapń jest wypłukiwany z jej organizmu i przez rok dostawała jakies
      tabletki, nie pamietam nazwy, to był rodzaj wapnia. Po tych tabletkach zaczęło
      sie zarastać . Długo to trwało ale zarosło, jednak dopiero przed ukończeniem 3
      roku zycia. Teraz maja 4 i pół roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka