workmama 04.04.07, 13:05 W temacie "Asienka 25tydz.670g." napisalam o diagnozie lekarzy odnosnie Coreczki mojej przyjaciolki.Bardzo prosze o jakiekolwiek wiadomosci na temat encefalopatii! Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evimama Re: ENCEFALOPATIA ! 04.04.07, 18:53 Encefalopatia to uszkodzenie mózgu czyli pojęcie bardzo szerokie bo uszkodzenie może być bardzo różne. Moja córa też ma taka diagnozę (między innymi bo co lekarz to diagnoza). Teraz ma dwa latka, chodzi ale jej rozwój psychiczny jest sporo opóźniony. Poza tym jest kochanym, pogodnym, ślicznym brzdącem. Rehabilitujemy ją ruchowo nadal (od początku NDT Bobath), poza tym logopeda, psycholog, mnóstwo specjalistów itd....Lekarze mówili, że będzie dużo gorzej niz jest. Nasz pediatra gdy zobaczył wypisy Misi ze szpitali to się załamał, ale jak przyszliśmy z nią odetchnął. Nikt nie wie co będzie dalej. Trzeba robić co się da i na co ma się wpływ... Pozdrowienia Odpowiedz Link
workmama Re: ENCEFALOPATIA ! 04.04.07, 21:42 Dziekuje.Moja przyjaciolka sie zalamuje,bo info."brak prawidlowego miazszu mozgu" brzmi jak wyrok.A Asienka smieje sie,gaworzy,reaguje na glos i swiatlo jest bardzo ruchliwa.A lekarze mowili,ze to bedzie tylko lezace cialo..Narazie ma 3,5 mca,a 2,5 tyg.korygowane.Jest b. intensywnie rehabilitowana. Odpowiedz Link
neomia Re: ENCEFALOPATIA ! 05.04.07, 09:34 Moja córcia tez miała encefalopatię. Obecnie jest żywą 3,5 latką, gadająca, biegającą, rozrabiającą. Było ciężko, niektórzy lekarze wątpili w rozwój, a tu taka niespodzianka. Czas i praca z dzieckiem pokażą, jaka bedzie przyszłóść. Odpowiedz Link
ania.silenter Re: ENCEFALOPATIA ! 05.04.07, 10:04 workmama napisała: > Dziekuje.Moja przyjaciolka sie zalamuje,bo info."brak prawidlowego miazszu > mozgu" brzmi jak wyrok.A Asienka smieje sie,gaworzy,reaguje na glos i swiatlo > jest bardzo ruchliwa.A lekarze mowili,ze to bedzie tylko lezace cialo... Workmamo! Ludzki mózg jest tak skomplikowanym i nieznanym jeszcze dla lekarzy organem, że wszelkie przewidywania co do sprawności (lub jej braku) są zgadywaniem. Mielismy tu juz na forum kilkoro dzieci, które ABSOLUTNIE - według lekarzy -nie miały szans na bycie kimś więcej niż tylko roślinką. I przewidywania lekarzy nie sprawdziły się. Dzieci są zdrowe lub prawie zdrowe. Super, że Asia jest rehabilitowana - na pewno się jej to przyda. pozdrawiam i trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Odpowiedz Link