Dodaj do ulubionych

bakteria w moczu

11.06.07, 17:08
No cóż, znowu muszę coś napisać. Właśnie dowiedziałem się się, że mój
wcześniak Antoś ma w posiewie w moczu bakterie Escherichia Coli. Jak zwykle
poczytałem w internecie i jak zwykle znalazłem straszne rzeczy sad
Możliowść ciężkich powikłań - chre nerki, potem dializy...
Czy ktoś ma lub miał podobny porblem?
Obserwuj wątek
    • klaufil Re: bakteria w moczu 11.06.07, 20:29
      U nas było podobnie. Filip miał tą bakterie w moczu już w szpitalu i dostawał
      antybiotyk wg antybiogramu. Po wyjściu ze szpitala mieliśmy kontrolowac mocz. I
      niestety znów był podwyższony poziom tej bakterii, dostawał furagin przez ok. 2
      tygodnie i później było juz ok i problem się nie powtórzył.
    • tabaluga0 Re: bakteria w moczu 11.06.07, 21:08
      my mielsimy tez bakterie kilka razy, pomogl antybiotyk ale trzeba pinowac potem
      i robic badania
    • karutka Re: bakteria w moczu 11.06.07, 23:19
      Witam
      Mój synek miał e-coli i też się strasznie martwiłam bo to poważna
      sprawa.Rozmawiałam z lekarzami bo chciałam ustalić przyczynę lub choćby drogę
      ,którą dostała się ta paskudna bakteria. Martwiłam się też,że ja mogłam jakoś to
      spowodować ale usg wykazało,że Philip ma często spotykany problem u
      wcześniaczków-szczególnie chłopców.Mianowice zaleganie minimalnej ilości moczu w
      pęcherzu,który jest jeszcze nie dojrzały-mięśnie- i nie potrafi wydalić całego
      moczu.W tym środowisku wyrosła sobie e-coli.Antybiotykoterapia jest w tym
      przypadku konieczna i dość długotrwała.W naszym przypadku trwała prawie trzy
      miesiące i w przyszły czwartek mamy ponowne usg pęcherza i nerek.Bakterię można
      szybko przepędzić ale paskuda lubi wracać.Nie wiem jak objawiło się zakażenie u
      Antosia ale u nas oprócz złego samopoczucia synek miał strasznie śmierdzący mocz
      i dość wysoką gorączkę(39,2).Nie czytaj już więcej na temat bakterii bo ja
      dostałam obsesji czystości-przesadnej oczywiście-i mąż zakazał mi więcej
      czytać.Philip był leczony antybiotykiem "Trimetophrim",początkowo 2,5ml dwa razy
      na dobę przez 7 dni a potem 1ml raz dziennie.Trzymam kciuki żeby paskudna
      bakteria dała mu spokój i żeby nie wróciła.
      Pozdrawiam serdecznie Karolina -mama Philipa(7 mies.-korygowane4,5).
    • marek.k72 Re: bakteria w moczu 21.06.07, 21:12
      Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Nasz synek niestety ma E. coli w posiewie w
      drugim badaniu i właśnie zaczął brać Biseptol. Trochę się martwię czy nie jest
      za słaby - może lepszy byłby konkretny, silny antybiotyk. A ten Biseptol może
      tylko zabagni sprawę? Ale tak zaleciła Pani doktor no i zreszta na wyniku
      posiewu było, że jest "nasza" bakteria na to wrażliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka