Dodaj do ulubionych

Pati ma ASD.

12.06.08, 13:52
Hej dziewczyny,pare dni temu dolaczylam do was opisujac swoja historie i zapomnialam napisac ze moja mlodsza coreczka ma wade serca.Nazywa sie to ubytek w przegrodzie miedzyprzedsionkowej i narazie nic z tym nie robimy bo jak to powiedziala pani doktor z CZD czekamy az dziecko urosnie.Wizyte mamy w styczniu jak Patrysia skonczy dwa latka i bedzie miala robiony rtg zeby dowiedziec sie jak duza jest dzurka i czy tylko jedna czy wiecej.Slyszalam ze przy tej wadzie nie jest konieczne leczenie operacyjne tylko wszczepia sie przez skore tzw,Amplatzer jezeli dobrze pamietam.Prosze napiszcie czy dziecko ktorejs z was mialo taki zabieg i jak to potem wyglada,jest wszystko dobrze?Pani doktor nic nam o tym nie mowila,w ogole nie byla rozmowna a ja chcialabym wiedziec,moze wtedy bym sie mniej bala.Prosze pomozcie,bede wdzieczna.Ula.
Obserwuj wątek
    • agusia79-dwa Re: Pati ma ASD. 12.06.08, 14:29
      moja mała też ma. Zdiagnozowane jak miała 3 miesiące życia (2tyg
      korygowane) i od tego czasu dostaje verospiron. 2 razy miała robione
      usg serca. wada zmniejszyła się z 0,7cm do 0,55cm. Mamy wizytę w
      szpitalu 15 września. Jak narazie nic nie usłyszeliśmy o zabiegu.
      Mam pytanie: czy nie dostajecie żadnych leków?
      pozdrawiam Agnieszka i Marysia (2.05.2007,30tc.,860gram)
      • ulunia.bg Re: Pati ma ASD. 12.06.08, 15:30
        Czesc Agnieszko,nie bierzemy zadnych lekow i szczerze powiedziawszy nie wiedzialam ze przy tej wadzie bierze sie jakies leki.Lekarka powiedziala nam tylko ze za pol roku zrobic trzeba rtg i wtedy sie okaze jak duza jest wada.Na pocieszenie powiedziala ze z ta wada zyje 30% ludzi w ogole o niej nie wiedzac.Jezeli wiesz to napisz mi prosze czy ten zabieg wykonuje sie rutynowo niezaleznie od wielkosci ubytku czy nie?Modle sie zeby do naszej wizyty w styczniu ta dziurka jej sie zrosla bo podobno jezeli nie nastapi to do dwoch lat to pozniej juz sa znikome szanse.Moze u twojej Marysi tez czekaja do dwoch latek.
    • lennor Re: Pati ma ASD. 12.06.08, 15:43
      Witaj.Moja córka także ma stwierdzone ASDII(otwór owalny 4-5 mm
      wg.usg z dnia 08.02 08)Wg p.dr z kardiologii dzecięcej na
      Kamieńskiego we Wrocławiu wady tej się nie leczy,nie daje ona
      żadnych objawów(bynajmniej u nas).Następną wizytę mamy dopiero po 6
      miesiącach.Powinno się zarosnąć do 1,5 roku.A na pocieszenie
      stwierdziła,że mała najwyżej w przyszłości nie będzie mogła
      uprawiać sportów ekstremalnychsmile)
      • ulunia.bg Re: Do Lennor 12.06.08, 23:24
        Lennor,wasza pani doktor naprawde powiedziala ze tej wady sie nie leczy?To ze dziurka moze sama zarosnac do dwoch lat to slyszalam ale co jak nie zarosnie,chyba tak sie tego nie zostawia?Jedna z dziewczyn napisala adres forum dla rodzicow dzieci z wadami serca,no i przeczytalam tam ze czym dziecko starsze tym wiecej objawow sie pojawia.Moja Patrysia tez nie ma zadnych objawow,apetyt ma az za duzy,zaczela chodzic w wieku jedenastu m-cy,gada jak przekupka,rozwija sie bardzo dobrze,nie choruje(moze dlatego ze jest na piersi),w ogole nie wyglada na dziecko z wada serca.Mam nadzieje ze my tez uslyszymy od kardiologa ze nie trzeba nic z tym robic i pojedziemy do domu.Pozdrawiam.
    • tunelinda Re: Pati ma ASD. 12.06.08, 19:56
      Mój synek też miał otwór owalny, ale samo się zrosło. Jak leżeliśmy w szpitalu
      po zamknięciu Botalla zapytałam lekarza co z tym otworem owalnym i powiedział,
      że zamyka się go w późniejszym wieku, bo dla rozwoju dziecka ta wada nie jest
      groźna. Podobno nie robi się tego operacyjnie tylko wykonuje się zabieg
      polegający na tym, że przez żyłę zamyka się ten otwór chyba jakąś zatyczką i
      wykonuje się ten zabieg na kardiologii a nie kardiochirurgii.
      • agusia79-dwa Re: Pati ma ASD. 12.06.08, 20:10
        my też czekamy do 2 lat. Jeszcze nie wiem jak wygląda zabieg.
        Veerospiron,który mała przyjmuje obniża ciśnienie krwi.
        • kaka73 Re: Pati ma ASD. 12.06.08, 21:52
          Polecam forum dotyczące wrodzonych wad serca, tam jest dużo o tej wadzie i
          wiele rodziców dzieci z tą wadą. Operacja zależy od wielkości ubytku.
          forum.sercedziecka.org.pl/index.php?sid=f0d5c23fd0a55ea5cd390d77f0393c7e

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka