Dodaj do ulubionych

Wcześniak bardzo nietypowy:))

03.09.08, 21:05
Mam nadzieję że się na mnie nie oburzycie, ale bardzo wzruszył mnie ten
wcześniaczek:
www.joemonster.org/art/9721/Historia_wczesniaka_pandy
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:13
      Pierwsze zdjęcia ok. Ale te z inkubatora - jak dla mnie "niesmaczne" i
      nie na miejscu sad
      Ale to tylko moje zdanie...
      • hankam Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:16
        A dla mnie zupełnie OK. Zwierzęta też się pakuje do inkubatora, nie
        wiedziałaś?
        Choć taki szympans w pampersie wygląda trochę dziwnie.
      • mama-cudownego-misia Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:38
        Jak dla mnie fotki z inkubatora bardzo smaczne i wzruszające. Ale ja zboczona
        jestem, kota wcześniaka też odratowałam...
        • marta_i_koty Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:45
          mama-cudownego-misia napisała:

> Jak dla mnie fotki z inkubatora bardzo smaczne i wzruszające. Ale ja zboczona
          > jestem, kota wcześniaka też odratowałam...

Zboczona? Ja bym raczej powiedziała, ze nie brak Ci empatii...
          • mama-cudownego-misia Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 22:00
            Ekhem... 2 koty (były 3, ale jeden bidak się dał przejechać), pies, królik, 2
            papugi, gołąb, 18 chomików i polna mysz za szafą, już prawie prawie oswojona to
            jednak jest zboczenie. Przynajmniej dla mojego męża, który przy każdym następnym
            zwierzaku zapowiada, że jeszcze jeden zwierz i on się rozwodzi smile)
            Całe szczęście, że biedak już stracił rachubę :-p
            • marta_i_koty Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 22:08

> Ekhem... 2 koty (były 3, ale jeden bidak się dał przejechać), pies, królik, 2
              > papugi, gołąb, 18 chomików i polna mysz za szafą, już prawie prawie oswojona to
              > jednak jest zboczenie. Przynajmniej dla mojego męża, który przy każdym następny
              > m
              > zwierzaku zapowiada, że jeszcze jeden zwierz i on się rozwodzi smile)
              > Całe szczęście, że biedak już stracił rachubę :-p

Ja mam 11 kotów - uwielbiam jesmile Więc chyba w kwestii zboczeń powaliłam Cię na
              łopatki, co?wink
              • mama-cudownego-misia Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 22:23
                Nooo... Max miałam 7. Ale się rozkręcam smile
                A jakie masz?
                • marta_i_koty Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 04.09.08, 23:20

> Nooo... Max miałam 7. Ale się rozkręcam smile
                  > A jakie masz?

Tzw. "dachowce" chociaz ja uzywam określenia "rasa środkowo europejska"wink
                  Wszystkie podrzutki, w większości po przejściach, wysterylizowane i
                  wykastrowane, czyste, tłuste i zadbanesmile Trafiły do nas w różnym wieku, jednego
                  własnoręcznie wykarmiłam strzykawką, jesteśmy generalnie na ich punkcie zakręceni..
                  Pierwsza kotka trafiła do nas, gdy Szymek nie miał 4 lat (wcześniej byl pies,
                  ale zmarł w wieku 18 lat).. Mój syn i koty to obopólne uwielbienie, z czego
                  bardzo się cieszę, bo uczy sie dzieciak miłości do naszych młodszych bracismile
                  • mama-cudownego-misia Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 05.09.08, 10:37
                    Oj, to bratnia dusza jesteś, bo bałam się, że hodowca smile)
                    My mamy teraz 2 kocury, tez dachowce. Młodszy jest synkiem naszej nieżyjącej już
                    kotki (jak leżałam w szpitalu, mąż zapomniał o kociej antykoncepcji). Niestety
                    kotka jednak zastrzyk dostała, i do tego w ciąży, wiec nie miała pokarmu. Jak
                    wróciłam z Małgosią ze szpitala, w szafie czekało wygłodzone jednodniowe kocię,
                    które trzeba było wykarmić. Fajny był - co 2 godziny karmiłam i Małgosię, i
                    jego, ale przez całe karmienie córci pyskował, że on chce być pierwszy smile). A
                    starszy to taki podrzutek wlepiony nam siłą przez weterynarza. Okazał się
                    najmądrzejszym kotem, jakiego kiedykolwiek miałam - sam gasi i zapala światło,
                    otwiera sobie drzwi, szafki i lodówkę, sam sobie bierze jedzenie... Co rok
                    weterynarz dostaje za niego czekoladki w podzięce smile
                    • gandzia4 Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 05.09.08, 11:45
                      O dziewczyny to ja nieśmiało dołączę, w domu dwa dachowce z dozywociem, kilka
                      kociąt uratowanych i oddanych w dobre ręce na stanie i moje ubolewanie ciągłe,
                      że w 3 pokojach przy 6 osobach niestety 3 i 4 kot się już nie zmieści. No ale
                      jak wreszcie spełnią się me marzenia o domu pod miastem to zdecydowanie kilka
                      kotów nam przybędzie i pies też konieczniebig_grinDD
                      • marta_i_koty Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 05.09.08, 16:08
                        gandzia4 napisała:

> O dziewczyny to ja nieśmiało dołączę, w domu dwa dachowce z dozywociem, kilka
                        > kociąt uratowanych i oddanych w dobre ręce na stanie i moje ubolewanie ciągłe,
                        > że w 3 pokojach przy 6 osobach niestety 3 i 4 kot się już nie zmieści. No ale
                        > jak wreszcie spełnią się me marzenia o domu pod miastem to zdecydowanie kilka
                        > kotów nam przybędzie i pies też konieczniebig_grinDD

Nie dodałam, ze też mieszkamy w 3-pokojowym mieszkaniu w bloku... Fakt, ze tych
                        kotów u nas dużo, ale kochamy je wszystkie - i nie ma o czym gadaćwink
                        Nie wyobrażam sobie domu bez zwierzaka, wydaje mi się, że taki dom nie ma duszy..
                        • mama-cudownego-misia Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 05.09.08, 19:42
                          > Nie wyobrażam sobie domu bez zwierzaka, wydaje mi się, że taki dom
                          > nie ma duszy
                          Dokładnie top samo tłumaczyłam mężowi, żeby go przekonać do wzięcia naszego
                          pierwszego wspólnego kota smile. Ciężko było, bo miał złe doświadczenia - moja
                          14-letnia kocica perska była tak zazdrosna, że za każdym razem, kiedy do mnie
                          przychodził, sikała mu do butów i na nogi uncertain. Nawet jak zdjął buty i wsadził
                          pod szafę, to przez cały wieczór pieczołowicie je stamtąd wygrzebywała. Musiał
                          być strasznie zakochany, że to wytrzymał smile. W końcu się kocica dała przekupić
                          szynką i potem świata poza nim nie widziała smile)
                          • marta_i_koty Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 05.09.08, 19:55

> > Nie wyobrażam sobie domu bez zwierzaka, wydaje mi się, że taki dom
                            > > nie ma duszy
                            > Dokładnie top samo tłumaczyłam mężowi, żeby go przekonać do wzięcia naszego
                            > pierwszego wspólnego kota smile.

Mnie przekonywał mąż, bo ja kota mieć nie chciałam (aż dziw, biorąc, ze mam
                            stado, prawda?) Pierwsza kotkę podrzucili nam 9 lat temu w Dzień Matki - i jak
                            tu nie wierzyć w daty, co? Zgodziłam się, bo mąż mi trzeszczał do ucha i po 2
                            dniach to ja mieszkałam u kota, a nie kot u nassmile I tak "rura zassała" i
                            poooooszłoooo, mamy więcej futrzaków, niz jednegosmile Myślę, że mąz w duchu pluje
                            sobie w brodę, ze mnie tak usilnie przekonywał - pewno nie sądził, ze moje
                            szaleństwo osiągnie takie rozmiary, hehehe.. Chociaż myślę, że realizuję
                            nadmiar swojego instynktu macierzyńskiego - dzieci (podobnych do nas) więcej
                            mieć nie mogłam, więc mam dzieci futrzanesmile Dobrze one robią naszej rodzinie, oj
                            dobrze...smile
      • marta_i_koty Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:48
        asiaiwona_1 napisała:

> Pierwsze zdjęcia ok. Ale te z inkubatora - jak dla mnie "niesmaczne" i
        > nie na miejscu sad

A czemu niesmaczne i nie na miejscu?
        Proszę, wyjaśnij to, bo naprawdę nie wiem, co w tych fotkach może zniesmaczyć...
        Nie rozczula Cie ten misiek, tak samo bezbronny i potrzebujący opieki jak
        maleńkie dziecko?
    • hankam Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:14
      Rzeczywiście wzruszające. Mam nadzieję, że wyrośnie na zdrową pandę.
      Słyszałam o małpich wcześniakach.
    • marta_i_koty Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:35
      Zawsze mnie wzruszają takie widoki - ale chyba nie ma nikogo, kto nie
      zachwyciłby się takim maleństwemsmile
      • anxiunamun Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 21:51
        jak dla mnie też bardzo wzruszające
        i zupełnie nie wiem co tu może zniesmaczyć?
        chciałam zauważyć, że to zwierzęta początkowo wkładano do
        inkubatorów a po pozytywnych wynikach spróbowano z ludźmi!!!
    • tunelinda Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 22:03
      Słodki misieksmile)))))

A inkubator ma nowszy i pewnie lepszy niż te, w których leżał mój Aluś w
      szpitalusad
      • aneciamamawiki Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 22:56
        PIekne i wzruszajace nie widze nic nie smacznego to piekne ze ludzie
        poagaja zwierzetom zyc nawet gdy sa malutkie i bezbronnesad
      • gosiamama.oskara Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 22:57
        wzruszające,i nic mnie nie zniesmaczyło.Mama panda napewno się ucieszyła jak
        odzyskała swoje maleństwosmile
    • gosik293 Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 23:18
      Bardzo wzruszające smile
      • ann_a30 Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 03.09.08, 23:33
        Jak ma się to przyczynić do rozwoju nauki to bardzo dobrze.
        • agusia79-dwa Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 04.09.08, 00:11
          mnie te zdjęcia bardzo rozczuliły- nie widzę w tym nic złego, że
          panda leżała w inkubatorze. Przyjemnie było popatrzeć jak panda się
          rozwijała.
          • niuniadr Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 04.09.08, 08:35
            Śliczny misiaczek.Mnie też rozczuliły te zdjęcia i bynajmniej nie
            zniesmaczyły.Fajnie widzieć takie kolejne fazy rozwoju tego małego
            pandziatka, to takie słodkie stworzonko smile
    • asiaiwona_1 Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 05.09.08, 11:00
      Może trochę źle się określiłam. Samo zdjęcie jest OK, natomiast
      zniesmaczył mnie fakt zamieszczenia tego na forum o wcześniakach.
      Wiele tu historii tragicznych, nie zawsze z happy endem. Moja
      historia, a właściwie historia mojego Synka też skończyła się
      tragicznie. I po prostu patrząc na te zwierzątko w inkubatorze
      przypomniałam sobie widok mojego SYNKA jak też w takim leżał. To
      zresztą jedyny obraz Michałka jaki mi został - w inkubatorze i z
      tymi wszystkimi rurkami.
      Chyba mogę mieć swoje zdanie??? I nie bierzcie mnie za osobę, która
      nie wie, że zwierzątka też się ratuje. Po prostu wyraziłam swoją
      opinię, ale widzę, że chyba niepotrzebnie...
      • gandzia4 Asiaiwona 05.09.08, 11:53
        Przepraszam bardzo, ale myślałam, że właśnie te zdjęcia na tym właśnie forum
        będą miały dla mam maluszków które toczą ciężką walkę działanie terapeutyczne,
        że skoro nauka potrafi uratować maleńką pandę o której anatomii i fizjologi
        jeszcze stosunkowo mało wiemy, to tym bardziej będzie w stanie pomóc ich
        dzieciom. Bardzo bardzo przepraszam, że dotknęło cię to. Nie taki był mój zamiar.
        • asiaiwona_1 Re: Asiaiwona 05.09.08, 11:55
          No właśnie trafiłaś chyba w samo sedno moje bólu. Mojemu Michałkowi
          lekarze nie mogli pomóc sad
          Nie gniewam się wink
          • marta_i_koty Re: Asiaiwona 05.09.08, 16:11
            asiaiwona_1 napisała:

> No właśnie trafiłaś chyba w samo sedno moje bólu. Mojemu Michałkowi
            > lekarze nie mogli pomóc sad

Mojej Kaśce tez nie pomogli - ale jakoś nie mogę znaleźć związku z jej pobytem w
            inkubatorze, a malutką pandą..
            • asiaiwona_1 Re: Asiaiwona 05.09.08, 18:22
              Ale ja nie szukam związku. Po prostu przypomniałam sobie Michałka jak
              leżał w inkubatorze i umierał na moich oczach i tak mi się smutno
              zrobiło sad
              Ale jestem jak najbardziej ZA ratowaniem zwierzątek.
            • mama-cudownego-misia Re: Asiaiwona 05.09.08, 19:45
              Marto, to działa na zasadzie magdalenek Prousta - jakiś pozornie niezwiązany z
              tematem obraz, dźwięk, zapach działa jak wyzwalacz wspomnienia, a że w tym
              wypadku wspomnienie jest tragiczne i łączą się z nim bardzo silne emocje, to i
              reakcja była silna. Nie ma w tym nic złego, po prostu tak czasem bywa, bo
              zmarłego dziecka chyba nigdy nie jest się w stanie pożegnać...
    • lazy_lou Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 05.09.08, 15:11
      nie dziwie sie ze tak walcza o kazdy plod pandy.
      nie wiem ile ich tam zostalo na swiecie ale za malo zeby daly sobie
      rade same,
      wiecie ze one maja owulacje tylko raz w roku?
      jak samica nie zechce samca <np w zoo> albo on jej to przechlapane i
      znowu rok czekania uncertain

dlatego w wiekszosci sie je inseminuje i nie zdaje sie na laske i
      nielaske natury wink

asiuiwono, przykro mi z powodu twojego syna sad

ale mala panda ma sie do tego nijak...
      • bweiher Re: Wcześniak bardzo nietypowy:)) 07.09.08, 21:55
        Bardzo,bardzo fajne.I słodziutki ten misiaczek smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka