Dodaj do ulubionych

Drogie mamy ...z Trójmiasta

25.02.09, 23:06
Drogie mamy ...z Trójmiasta. Od tygodnia Filipek jest już w domu no
i zaczynam lekarski maraton.Jesteśmy z Gdyni.Proszę o namiary na
dobrych lekarzy(pediatra,neurolog,kardiolog itp.) Mamy też zrobic
USG głowki Filipka z powodu leukomalacji okołokomorowej.Proszę o
pomoc bo podstawa to dobry lekarz.
Obserwuj wątek
    • squire1983 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 26.02.09, 08:30
      droga mamo Filipka.

ja chodzę do poradni patologii noworodka w szpitalu na zaspie, tam jest poradnia
      konsultacyjna dla wcześniaków, a także neurolog dziecięcy, z którego jestem
      zadowolona, bo pani jest bardzo ostrożna, słucha wszelkich wątpliwości jakie mi
      się zasuwają i nie bagatelizuje ich, chętnie daje skierowania, nazywa się Dr
      Trzpis, ale jest tam jeszcze druga pani, którą również chwalą, Dr Raif.

do tej poradni warto chodzi, bo tam są kontrolne wizyty u świetnego pediatry z
      oddziału neo co miesiąc + ew. badania, dają skierowania na USG główki, brzuszka,
      jeśli potrzeba i robi się to na miejscu w szpitalu na zaspie. a wizyty do roku
      życia dziecka, więc my mamy ostatnią już niedługo. chodziłam do Dr Pilarczyk,
      z-ca ordynatora, ale jest tam również paru innych lekarzy. ta nasza Dr ma pryw.
      gabinet w Sopocie, przychodzi również do domu.

mam pediatrę zwykłego z najbliższej przychodni, tam chodzimy na szczepienia, po
      skierowania itd. ale co miesiąc do por. patologii noworodka na zaspie i wszystko
      wg wytycznych Pilarczyk, ona nawet doradzała nam odnośnie jedzenia, za co jej
      dziękuję, bo namówiła mnie na dawanie innych rzeczy niż mleko dawno dawno temu,
      kiedy ja byłam jeszcze mocno spanikowana w tej kwestii i się cieszę, bo moja
      mała je teraz wszystko w zasadzie smile

a kardiolog... my robiliśmy ECHO u Dr Aleszewicz na Siekiewicza w Gdańsku.
      polecam. tylko że to prywatnie. ona jest pediatrą więc zna się na dziecięcych
      serduszkach. słyszałam ostatnio jednak, że jest przy szpitalu wojewódzkim jakaś
      mała klinika chorób serca dla dzieci i ponoć tam są też świetni specjaliści -
      pewnie młodsi niż dr Aleszewicz. wiem, że jeden z nich zamykał Botalla córce
      koleżanki i później do niego na kontrolę chodziła.

pozdrowienia dla Filipka smile
      • misiowa_i_jej_misiontko Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 26.02.09, 11:09
        squire1983... Dziękuję ślicznie za odpowiedz smileA czy do tej poradni
        patologi noworodka trzeba mieć skierowanie? Czy możesz podać adres
        prywatnej praktyki Dr Pilarczyk.
        • traganek Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 26.02.09, 11:37
          Do poradni na Zaspie potrzebne jest osobne skierowanie do
          neonatologa i osobne do neurologa. wystawi pediatra.
          potwierdzam, że od serca najlepszym specjalistą jest dr aleszewicz.
          my jeździliśmy ze skierowaniem do akademii medycznej. przyjmuje tam
          od 8 w niektóre dni. powiedzą w rejestracji.
          • squire1983 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 26.02.09, 17:18
            o widzisz, nawet nie wiedziałam, a tu też skierowanie od lekarza POZ, tak
            traganku? normalnie do kardiologa, czy jak to ma być sformułowane? a może
            skierowanie na ECHO? wybacz, ale moja pediatra w przychodni jest taka, że muszę
            jej dokładnie wyjaśnić o co mi chodzi, wtedy wypisuje wszystko. ciekawe ile się
            czeka... poszłabym na kontrolę państwowo.
        • squire1983 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 26.02.09, 17:15
          faktycznie trzeba mieć skierowanie od lekarza POZ. idziesz do przychodni i
          mówisz o co chodzi i dostajesz, łaski nie zrobią smile

natomiast adres gab. Dr Pilarczyk Sopot Armii Krajowej 72 tel. 0 58 550 00 54.
          przyjmuje w środy, a w czwartki w por. pat. noworodka - na zaspie się
          rejestrować nie musisz, idziesz w czwartek i mówisz, że chcesz do niej,
          najlepiej być ok. 10-tej, na nast. wizyty już pani Dr Cię umawia. z resztą
          najlepiej zadzwoń do poradni i się dowiedz, bo może się coś pozmieniało tel. 0
          58 768 46 45. póki Filip nie ma roku idź do niej do poradni, bo na książeczkę,
          prywatnie będziesz mogła chodzić jak już nie będziecie pod opieką poradni.

pozdrówka!!!
          • bweiher Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 26.02.09, 20:13
            My jesteśmy zapisani w Osrodku Wczesnej Interwencji w Gdańsku Przymorzu(w sumie
            to już chyba Zaspa) na ul Tysiaclecia 13a. Skierował nas tam neonatolog ze
            szpitala na Zaspie gdzie rodziłam bliźniaki.W tym Ośrodku są specjaliści
            rehabilitanci, neurolog,pediatra,nawet psycholog z którym możesz pogadać jak już
            nie dajesz rady psychicznie. Nasze bliźniaki(wcześniaki)teraz mają już rok ale
            na rehabilitację nadal jeździmy z córeczką.Polecam.A skierowanie da ci nawet
            zwykły pediatra z przychodni.Nie musisz skorzystać ale warto się tam zapisać bo
            to Państwowy Ośrodek i jak się zapiszesz to mozesz korzystać z tych wszystkich
            lekarzy aż do 6 roku życia dziecka.
            • squire1983 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 26.02.09, 20:46
              stamtąd polecam Hannę Prajs (spec. reh. med.), ona pracuje również w szpitalu na
              Polankach i jak dla mnie jest geniuszem jeżeli chodzi o rehabilitację niemowląt
              i dzieci.
              my niestety trafiliśmy do Dr Kozakiewicz (neurolog), która mi ostatnio
              powiedziała (po pół roku niewidzenia mojego dziecka): "no... jakieś postępy to
              ona zrobiła..."
              jakieś?!?!?!? mała ma prawie 12 mies. (korygowane 9), siedzi, siada, pełza,
              wierci się i kręci, buja się w pozycji do raczkowania i robi już ze 2-3 "kroki"
              raczkując, próbuje wstawać podpierając się, a ta kobieta mi mówi że "jakieś"
              postępy zrobiła... no pół roku temu to mała leżała tylko.
              na koniec stwierdziła, że mała jest mocno opóźniona i że za 3 mies. mamy przyjść
              to pomyśli co z tym zrobić.
              nie to, żebym była jakaś nieświadoma, wiem, że moje dziecko jest wcześniakiem,
              ale na litość boską ma jeszcze czas, co ta kobieta by chciała, żeby ona teraz
              robiła? jakoś inni lekarze uważają, że jest o.k., nie to, że jestem nie
              zadowolona, gdy ktoś robi uwagi w stronę mojego dziecka, ale nie w taki sposób i
              bez żadnych konkretów (a próbowałam dopytać).
              dlatego chodzimy do Dr Trzpis na zaspie. konkrety. mówię co mnie niepokoi,
              dostaję skierowanie np. na EEG.
              • traganek Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 27.02.09, 09:02
                Do dr Aleszewicz mieliśmy skierowanie "do poradni przy klinice
                kardiologii dziecięcej". W rejestracji trzeba przekonać panią, że dr
                na pewno przyjmie dziecko bo ona ma dużo stalych pacjentów.
                co do dr prajs to nie popieram. moje dziecko leżało na polankach pół
                roku i wówczas pani dr stawiała jej przeróżne diagnozy od autyzmu
                poprzez wodogłowie do mpd. na szczęście się nie sprawdziło. do tej
                pory jak czytam jej diagnozy to się nieźle uśmieję.
                • squire1983 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 27.02.09, 12:37
                  a to ciekawe. no widzisz, co pacjent to opinia. wiadomo, wiele zależy od tego "z
                  czym" się przychodzi. a tak naprawdę to czemu Twoje dziecko pół roku leżało na
                  polankach w końcu? (to już z ciekawości pytanko)
                  • squire1983 Re: aha, dzięki 27.02.09, 12:38
                    ...oczywiście za info. odnośnie Aleszewicz, spróbujemy się do niej dobić smile
    • ryslek798 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 27.02.09, 10:37
      hej przeszłam przez to podaje namiary pediatra najbliżej miejsca zamieszkania
      neurolog super na ujeścisku ul jeleniogórska usg w szpitalu wojewódzkim w
      gdańsku okuliści na zaspie ul wejhera (najlepsi dla wcześniaków}reszta lekarzy
      wAMG w gdańsku polecam i pozdrawiam
    • kamia06 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 27.02.09, 12:59
      Witaj,
      Też jesteśmy z Gdyni, do poradni neonantologicznej jeździliśmy na Zaspę, Mały
      się tam urodził wiec niejako z automatu, też do dr Pilarczyk, można należeć do 2
      r.ż. dziecka zdaje się a do neurologa na pewno dłużej).
      Natomiast usg głowki robiliśmy prywatnie u dr Kosiaka w Gdyni na przeciwko
      dworca głownego), bo musieliśmy robić to usg w miarę często ze wzgledu na
      wodogłowie pokrwotoczne i zależało nam żeby robił to ten sam dr na tym samym
      sprzęcie.
      Do neurologa chodziliśmy (i nadal chodzimy) na Zaspę, a kilka razy bylismy tez
      na konsultacji w Akademii Medycznej u dr Mazurkiewicz-Będzińskiej. Niby ma
      specyficzne podejście do rodziców,ale mi bardzo odpowiadała i przypadla do
      gustu. Po zgodę na szczepienie to chodziliśmy do neurologa w zwyklej przychodni.
      Na rehabilitację natomiast chodzilismy do Ośrodka Wczesnej Interwencji na Necla
      i do ok 1 roku zycia na Witomiono do Centrum Rehabilitacji.
      Jak byś chciała konkrertne namiary, nr.tel, to daj znać, chętnie wygrzebię i podam.
      Pozdrawiam,
      Całuski dla Filipka
      • misiowa_i_jej_misiontko Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 27.02.09, 15:35
        Tak, tak proszę o te namiary! Wolałabym część spraw załatwiać w
        Gdyni,jeśli to możliwe bo zawsze to blizej.
    • sirbal Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 27.02.09, 13:28
      Witam,
      Tak jak Ty mieszkamy w Gdyni smile Dane do specjalistów już Ci dziewczyny napisały
      ja mogę ze swojej strony polecic swietna pediatrę- dr Kania przyjmuje w
      przychodni na ul. Abrahama. Jest to lekarka, która zawsze poświęca dziecku
      odpowiednia ilość czasu, słucha uważnie i co ważne pamięta dziecko. Natomiast
      była tu poruszana sprawa dr Prajs, mam podobne odczucia co traganek, niestety u
      nas się ta lekarka nie sprawdziła ale to było 2 lata temu, może coś się
      zmieniło. Pozdrawiam
    • kamia06 Re: Drogie mamy ...z Trójmiasta 05.03.09, 11:30
      Ojej, zapomniałam podać te nr, sorry, juz piszę:
      Dr Kosiak (usg) tel. rejestracja; 620-13-59 to jest na Dworcowej w centrum, usg glowy koszuje ok 80 zł, dr przyjmuje wieczorem chyba w środę.
      OWI, ul. Necla: tel. 620-74-40
      Zaklad Rehabilitacji Witomino: 624-15-50 ul.Chwarznieńska 136/138 (w zeszłym roku mieli problemy związne z brakiem lekarzy nie wiem jak jest teraz bo juz nie chodzimy na rehabilitację)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka