jtk17 14.04.09, 23:11 Witam! czy możecie mi napisać które dziecko i z jakimi zaburzeniami ma orzeczenie o niepełnosprawności,jak to u Was wygląda? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skomroch1 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 00:13 Roch, 24 mies. ur. od 3 mies orzeczenie, podejrzenie MPD.Mogłam się ubiegać o orzeczenie dużo wcześniej ale byłam niedoinformowana Nie znam się na tym za bardzo, ale jestem prawie pewna, że wcześniaki jako dzieci przeważnie rehabilitowane i będące pod opieką wielu specjalistów nawet i bez podejrzenia MPD czy innych poważnych problemów mają prawo do orzeczenia o niepełnosprawności, ponieważ jest to sprawa czasowa, od roku do bodajże 3 lat(my mamy na 3). Oprócz 153 zł. miesięcznie od MOPS mamy możliwość założenia subkonta w wybranej fundacji i dzięki temu ludzie wpłacając nam 1 % stwarzają możliwość refundacji prywatnej rehabilitacji czy turnusów rehabilitacyjnych.Dla nas to było przede wszystkim powodem starania się o orzeczenie, ponieważ to ok.600 zł. miesięcznie. Podobno można odpisać od podatku pieniądze za paliwo na dojazd na reh. można także mieć bezpłatny przejazd autobusem na danej trasie, ale tu właśnie nie bardzo się jeszcze orientuję i sama muszę się dokształcić. Odpowiedz Link
11anetta Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 07:59 Skladaj papiery jak najszybciej do mopsu ale tam gdzie jest oddzial dla niepelnosprawnych.Zreszta w mopsie cie poinformuja co i jak.pamietam,ze na jakims swistku z mopsu lekarz pediatra musial napisac o dziecku-w jakim jest tanie itp.W zasadzie kazdy wczesniak dostaje orzeczenie.Zalatwiaj to jk najszybciej bo kasa ci sie przyda napewno.A dziecko juz wyszlo ze szpitala?pozdr Odpowiedz Link
tolka11 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 09:06 A mój Miłosz nie dostał, miał 6 lat orzeczenie i teraz orzecznik - pediatra stwierdziła, ze zanik oka nie uprawnia i za mało chodzimy do specjalistów. Fakt obecnie chodzimy już tylko do okulisty i kontrolnie do neurologopedy. I siedze i zastanawiam się czy składać odwołanie. okulista twierdzi, ze jak najbardziej. sama juz nie wiem. Odpowiedz Link
izu222 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 12:27 Czy dobrze zrozumialam, że mogę się ubiegać o orzeczenie o niepenosprawności Stasia dlatego, że jest wcześniakiem, nawet jeśli w tej chwili nie wiadomo jeszcze jak będzie się rozwijal? Kiedy powinnam to zacząć zalatwiać? Zaraz po wyjściu ze szpitala? Odpowiedz Link
11anetta Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 16:41 Tak mozna sie ubiegac i to jak najszybciej po wyjsciu ze szpitala.Moja kumpela miala wczesniaka bez przejsc i dostala moj synek tez bez problemow dostal na rok a po roku na nastepnej komisji na 1.5roku czyli do momentu kiedy pojdzie do przedszkola.Pieniadze sie przydaja chocby na rehabilitacje i leki.Pozdr Odpowiedz Link
dokaweja Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 23:18 skomroch1 _ Kaśka, a kto Cie namówił do złożenia papierków ? Jak tam u Was? Jak Roszek? Karolcia coraz więcej gada, jak to kobitka. Teraz u nas w domku już ciszy nie uświadczysz , no i gdzie ja mam tą jogę, a gł. medytację ćwiczyć Odpowiedz Link
agajedi Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 21:02 Poszukaj u siebie Komisji ds Orzekania o Niepełnosprawności. U nas ta instytucja jest odrębnie od MOPSu. Stamtąd dostaniesz wniosek, który wypełniasz sama i zaświadczenie lekarskie, które wypełni Ci lekarz. Nam wypełniła pediatra, ale ona zna Marysię i jej problemy od urodzenia. Może to być neonatolog albo inny specjalista u którego leczycie się przewlekle.Potem wniosek, zaświadczenie i kserokopie posiadanych dokumentów składasz do Komisji i czekasz na termin. Z reguły trwa to do miesiąca. Ja zrobiłam ksero wypisu ze szpitala małej i wszystkich dokumentów lekarskich, które miałam w domu. Lekarka pytała o to czy chodzimy do rehabilitanta i pod kontrolą jakich poradni specjalistycznych jesteśmy. A wcześniaki przecież trochę tego zaliczają. Każdy wcześniak jest opóźniony w rozwoju psychoruchowym w stosunku do wieku urodzeniowego i dla wielu lekarzy orzeczników to jest punkt wyjścia do wydania orzeczenia. Ale tak prywatnie to nie rozumiem mam, które szukają chorób u dziecka i ubiegają się o orzeczenie dla zdrowo rozwijającego się malucha tylko dla kasy. Ja chętnie dopłaciłabym te 153 zł, żeby tylko mieć zdrowe dziecko. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tolka11 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 22:17 I tu się z Tobą zgadzam. Nie chce tych 153 zeta, chcę zdrowia mojego dziecka. Ale co mam zrobić: oko młodego zanika, koszty przed nami ogromne, bez orzeczenia trudno o pomoc, a sami tego nie uniesiemy. Orzecznik zgodnie z przepisami twierdzi, ze jednooczność nie kwalifikuje do orzeczenia. Mam mętlik, odwoływać się czy nie? Nie wiem, co mam robić....... Odpowiedz Link
tumigutek5 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 22:24 Tolciu kochana, łeb sobie dam obciąc ,że to nie do Ciebie , czy bardziej Miłoszka było skierowane , bo akurat w waszym wypadku o zdrowiu w 100% mowy byc nie może za to o bezduszności prawa i chorym systemie owszem Odpowiedz Link
agajedi Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 22:34 Wiesz, jeśli chodzi o Waszą sytuację to już raz bardzo się dziwiłam, że nie dostaniecie orzeczenia. I moim zdaniem bardzo źle zrobisz jeśli się nie odwołasz. Odpowiedz Link
gruchotka Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 16.04.09, 09:01 tolka11 napisała: > Mam mętlik, odwoływać się czy nie? Nie wiem, co mam > robić....... Oczywiście, że musisz sie odwołać. Chyba trafiłaś na niekompetentnego lekarza. Nie wiem na czym polega choroba twojego syna, ale jak zrozumiałam Twój syn nie widzi na jedno oko. W/g przepisów: § 1. Oceny niepełnosprawności u osoby w wieku do 16 roku życia, zwanej dalej "dzieckiem", dokonuje się na podstawie następujących kryteriów: 1)przewidywanego okresu trwania upośledzenia stanu zdrowia z powodu stanów chorobowych, o których mowa w § 2, przekraczającego 12 miesięcy, [...] § 2. 1. Do stanów chorobowych, które uzasadniają konieczność stałej opieki lub pomocy dziecku, należą: [...] 8) wrodzone lub nabyte wady narządu wzroku powodujące znaczne ograniczenie jego sprawności, prowadzące do obniżenia ostrości wzroku w oku lepszym do 5/25 lub 0,2 według Snellena po wyrównaniu wady wzroku szkłami korekcyjnymi, lub ograniczenie pola widzenia do przestrzeni zawartej w granicach 30 stopni [...] http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0162.htm Pamiętaj, że na odwołanie masz tylko 14 dni. Odpowiedz Link
11anetta Re:agajedi 15.04.09, 23:24 Jak mama moze doszukc sie chorob u swojego dziecka i na tej podstawie dostac orzeczenie? skad ci takie pierdoly do glowy przyszly Odpowiedz Link
venla Tolka 15.04.09, 22:24 Odwołuj się bo niby dlaczego masz tego nie zrobic, co Ci zależy. Przecież wiesz dobrze, że Miłosz naprawdę ma takie problemy. Może akurat tym razem stwierdzą, że sie należy? Życze powodzenia Odpowiedz Link
agajedi Re: Tolka 15.04.09, 22:37 Oczywiście, że nie mam na myśli Ciebie. Przepraszam, jeśli tak to odebrałaś. Odpowiedz Link
skomroch1 Tolka11 15.04.09, 22:44 Ja bym się odwoływała.Miłosz jest super chłopak i świetnie sobie radzi, ale jest dzieckiem wymagającym specjalnej uwagi i nakładów finansowych.Jesteście uczciwymi obywatelami, płacicie podatki i ZUSy, więc macie prawo mieć wsparcie. Odpowiedz Link
dokaweja Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 23:15 jtk17 - moja mała ma orzeczenie do czasu ukończenia 3 lat urodzeniowych. Pytasz się, bo chcesz załatwić, a nie wiesz jak, czy z innego powodu? Odpowiedz Link
11anetta Re: Orzeczenie o niepełnosprawności? 15.04.09, 23:22 Przeciez kazda z nas wolalaby nie miec tych marnych groszy byleby tylko dziecko bylo zdrowe.Bez sensu jest wogole o tym pisac. Ty Tolciu bez gadania sie odwoluj powinno sie udac. Wy tu czujecie,ze macie nie czyste sumienie bo zabieracie innym a Panstwo rozdaje w milionach na wojny,lub bezsensowna pomoc chocby o Gruzji.Nie wspominajac juz o trwonieniu kasy na zachcianki poslow oslow. W jaki sposob zabierzecie innym matkom?Co myslicie,ze jak dostaniecie to juz inna mama wczesniaczka nie dostanie?Skad sie bierze u niektorych takie myslenie.Pozdr Odpowiedz Link