01.04.14, 16:01
Witajcie wszystkie serdecznie-mam pytanie odnosnie brzegu przy chuscie w ktorej brzeg zawija mi się w rogal-probuje lużniej oczka ,dokopalam sie do takiej informacji aby przerabiać oczka pierwsze i ostatnie. Tak robię ,ale widzę, że się rogalą.Jeżeli macie jakaś podpowiedż będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: chusta 01.04.14, 17:42
      ja zwykle robię tak, że przerabiam na prawo po 2 pierwsze i 2 ostatnie oczka w każdym rzędzie - niezależnie od wzoru reszty chusty
      po tych 2 początkowych oczkach w każdym nieparzystym rzędzie jest narzut i dopiero potem właściwy wzór
      podobnie na koniec każdego nieparzystego rządka - kończysz oczka z wzoru, narzut, 2 ostatnie oczka prawe
      w ten sposób powstaje wąziutka pliska ściegiem francuskim
      ani w czasie roboty, ani już po zblokowaniu chusty nic się nie zawija
      widziałam też wzory, gdzie na brzegu były po 3 oczka oddzielone narzutem od chusty właściwej
      • autumna Re: chusta 02.04.14, 13:08
        > po tych 2 początkowych oczkach w każdym nieparzystym rzędzie jest narzut i dopi
        > ero potem właściwy wzór

A co potem z tym narzutem, trzeba przerobić razem z prawym oczkiem w kolejnym rzędzie?
    • drutoterapia Re: chusta 01.04.14, 20:32
      Ja robię zawsze trzy pierwsze oczka na prawo. Niekoniecznie musi być potem narzut z dziurką. Można zrobić ukryty narzut. Ale oczka przerabiane francuzem na jakimkolwiek kancie zapobiegają zwijaniu się smile
      • krymistado Re: chusta 02.04.14, 13:32
        Dziekuję za podpiwiedzi-nie napisalam o tym,że robiąc szal color affection musialam spruc bo zaczlą mi się tworzyć rogal-jak widziałyście ten szal jest na ravley -ma on kształt lekko rogalowaty.Robiłam tak 1 i ostatnie oczko przerabialam -żle.Teraz próbuję tak 1 przerabiam ostatnie zdejmuję i też nie jestem zadowolona.W opisie po 2 oczkach brzegowych dodaje z obu stron w każdym rzędzie więc nie powinno ściągać.Myślałam, że jest na to jakiś sposob techniczny.A może ja robię za ciasno? Bedę wdzięczna za sugestie.
        pozdrawiam
        • drutoterapia Re: chusta 02.04.14, 13:50
          Jak pisałam wcześniej ja robię 3 oczka brzegowe na prawo - wtedy jak zdjemujesz pierwsze oczko masz jeszcze dwa, które powstrzymują robótkę od zwijania, a żeby otrzymać ładny kant zoabacz ten FILM.
        • bietas Re: chusta 02.04.14, 15:58
          Ta chusta jest chyba robiona cała ściegiem francuskim..? to nie powinna się zwijać.
          Czy chodzi Ci o to że brzegu chusty jest jakby "za mało" w stosunku do reszty chusty? to nazywasz zwijaniem? Co prawda nie znam tego wzoru, ale chyba wtedy rozwiązaniem jest przerabianie oczek brzegowych w każdym rzędzie (w odróżnieniu od tego, że zwykle brzegowe oczka przerabia się tylko co drugi rząd, czyli zdejmując bez przerabiania ostatnie oczko w rzędzie lub pierwsze)
          • krymistado Re: chusta 02.04.14, 18:11
            a tak na marginesie piekne chusty robisz bietas,vichta
        • vichta Re: chusta 02.04.14, 17:39
          Raczej bedzie sie "rogalil", bo taka juz jego uroda smile
          Robilam chuste GAIL, ktora z zalozenia ma wyjsc prosto. I chuste "BIBLIOTECZNA", ktora wyglada jak dzieciecy sliniak smile Obecnie na ukonczeniu EKATERINA, ktora wychodzi prosto.
          Wszystkie na brzegach robilam tak samo (3 oczka francuzem, przerabiane w obie strony), wiec wniosek, ze "rogalenie" wynika z wzoru, a nie z techniki czy umiejetnosci.
          • krymistado Re: chusta 02.04.14, 18:08
            Dzieki dziewczyny -tez robilam chusty a ten problem co mam teraz z ta chustą-szalem-już na samym poczatku -pruję już trzeci raz -bo ciągle wydaje mi się ,że "rogali się za bardzo.No coż walczę dalej.Za wskazówki serdeczne dziękuje.
            • babaruda13 Re: chusta 22.05.14, 08:42
              Rob I nie przejmuj sie zakrecaniem sie chusty w rogala. Na koncu i tak kazda chuste poddaje sie blokowaniu i to Ty nadasz jej odpowiedni ksztalt. Mocne blokowanie zmusi welne do trzymania nadanego ksztaltu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka