Gość: pytający
IP: 195.158.247.*
02.01.12, 12:35
W jednej z gazet znalazłem takie coś:
"Również w 2013 roku zmienią się zasady związane z systemem punktów karnych. Według nich kierowca będzie mógł uzbierać 48 punktów karnych zanim straci prawo jazdy. Jednak po przekroczeniu limitu 24 punktów, będzie kierowany do Wojewódzkich Ośrodków Ruchu Drogowego na płatny kurs reedukacyjny. Teraz musi w takim wypadku ponownie zdać egzamin. Jeśli w ciągu kolejnych pięciu lat ponownie przekroczy limit 24 punktów, to straci prawo jazdy."
czy ktoś może mi to wytłumaczyć bo nie wiem jak mam to rozumieć: czy ponowne zdobycie 24 punktów skutkujące utratą uprawnień działa tak, że przez kolejne 5 lat będziemy na cenzurowanym i w tym okresie nie można przekroczyć liczby 24 punktów w ciągu 1 roku (punkty po roku się kasują tak jak teraz) czy może wszystkie punkty w ciągu 5 lat się sumują i się nie kasują i ich limit wynosi 24.
Znając radosną twórczość panów policjantów oraz ministerialnych urzędników jestem w stanie uwierzyć już w każdą bzdurę którą wymyślą - tak nie kurde wyćwiczyli w tym śmiesznym kraju. Stąd pytanie.