Dodaj do ulubionych

Jak opanować stres

IP: 193.27.5.* 29.12.04, 14:07
Będę podchodził 4 raz do egzaminu. Już od samego początku plac robię
z "zamkniętymi oczami", w mieście uważam, że poprawnie jeźdzę, nie bardzo
dobrze bo tak może powiedzieć kierowca z 20 - letnim stażem. Ale przychodzi
egzamin, który poprostu mnie praliżuję, a nadmienię że w życiu przeszedłem
wiele egzaminów i to takich, które wydawałoby się są duże gorsze. A jednak...
egzamin na prawko jest naprawdę paskudny. Ma ktoś jakąś receptę na stres.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: Jak opanować stres IP: *.torun.mm.pl 29.12.04, 14:44
      Paraliżuje Cię, i co dalej? Dlaczego oblewasz, co robisz nie tak? Może zamiast
      rozwiązywać problem nerwów, naucz się radzić sobie z jazdą w stresie? W końcu
      jak wsiądziesz po raz pierwszy sam do auta, to też musisz jakoś pojechać.
      • Gość: .... Re: Jak opanować stres IP: 193.27.5.* 29.12.04, 14:51
        Nie, nie to nie jest to. Stresogenna jest atmosfera, która udziela się podczas
        egzaminu. Ja po prostu przestaję myśleć. To jest tzw "zły stres", bo też
        jest "stres mobilizujący"

A tak na marginesie to już jeździłem sobie po mieście bez prawka, sam i nie
        czułem jakiegoś stresu. Serduszko jedynie mocniej zabiło gdy zobaczyłem policję.
        • Gość: iza Re: Jak opanować stres IP: *.torun.mm.pl 29.12.04, 15:04
          Gość portalu: .... napisał(a):

> Nie, nie to nie jest to. Stresogenna jest atmosfera, która udziela się
          podczas
          > egzaminu. Ja po prostu przestaję myśleć. To jest tzw "zły stres", bo też
          > jest "stres mobilizujący

No dobrze, rozumiem, ale chodzi o to, co się dzieje, kiedy "przestajesz
          myśleć". Co wtedy robisz, czego nie powinieneś. Jakie konkretnie błędy
          popełniasz, w jakich sytuacjach. Może, jeśli sobie to uświadomisz, uda Ci się
          wytworzyć jakiś dzwonek alarmowy w głowie, i na egzaminie w danej sytuacji uda
          Ci się uniknąć robienia głupstw.
          Zdałam egzamin niedawno za pierwszym podejściem i miasto było dla mnie o wiele
          mniej stresujące niż plac. Na mieście przynajmniej istnieją jasne reguły
          zachowania, a na placu te cholerne centymetry.

Na marginesie - jeżdżenie po mieście bez prawa jazdy to strasznie głupi pomysł.
          Rozjechałbyś jakiegoś dzieciaka, nawet nie z Twojej winy, i zostałoby Ci tylko
          się powiesić przez wyrzuty sumienia.
    • arilo Re: Jak opanować stres 29.12.04, 17:08
      nie ma chyba jakiejs uniwersalnej recepty.
      Ale ..... jedna kolezanka powiedziqala mi tak - poszlam na czwarty egzamin - z
      mysla - koniec zabawy - dadam zdala - ja tez zdalem za czwartym.

Pomysl sobie, ze jest to egzamin szczegolny i tylko pozornie latwy.
      Jak nie za czwartm to za piatym - tu nie nalezy sie niczego wstydzic - sprobuj
      wyluzowac - nie walczysz o zlote kalesony - to czy teraz czy pozniej - nie ma
      dla ciebie chyba , az takiego znaczenia. A tak poza tym to spojrz - na to jest
      to bardzo ekstremalne przezycie za stosunkowo niewielka kase.

Pozdrawiam i wez na luzik - naprawde nie warte to jest , az takich nerwow
    • arilo Re: Jak opanować stres 29.12.04, 17:18
      acha jeszcze bardzo wazne !!!!moze wyda Ci sie to banalne, ale w moim wypadku
      chyba pomoglo)

Koniecznie dobrze sie wyspij - mozesz nawet spac - dluzej niz zwykle to
      czynisz, nie bierz nic na uspokojenie i moim zdaniem najwazniejsze - najlepiej
      nie mowic o tym nikomu (u mnie to np. potegowalo stres ) sam fakt, ze pozniej
      bede wszyscy sie beda dopytywali - a ja powiem skucha.
      Ale wiadomo dla kazdego swiat mruga trochi inaczej.

Pozdro
    • Gość: rex Re: Jak opanować stres IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.12.04, 15:45
      Ja proponuję: odwiedzić plac egzaminacyjny z 10 razy przed egzaminem,
      przemyslec to co widzialo sie na placu, przed samym egzaminem powiedziec
      sobie "uff wreszcie skończy się to oczekiwanie" - czyli wyciągnąc same pozytywy
      z tej sytuacji ... PoWoDzEnIa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka