Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O PYTANIA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 11:46
ODPOWIEM RZETELNIE NA PYTANIA DOTYCZĄCE ZMIAN W SZKOLENIU I EGZAMINOWANIU.
Obserwuj wątek
    • Gość: TOMEK Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: 194.146.216.* 06.11.05, 12:07
      MAm pytanie.
      Jeżeli zacząłem kurs 26.09 tj. na starych zasadach i jesli nie zdąże zdać
      egzaminu państwowego przed zmianami bede zdawał na nowych czy starych zasadach
      skoro kurs zacząłem kiedy zmian jeszcze nie było???
      • Gość: joanna Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.tczew.net.pl 06.11.05, 12:14
        mnie również to interesuje!
    • Gość: maly Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 12:46
      Czy zaliczę egzamin z parkowania jeśli gruby egzaminator nie będzie mógł
      opuścić pojazdu we wskazanym miejscu a chudy spokojnie by to zrobił ?
      • Gość: ja Re: ja wam powiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.05, 14:19
        jak sie zmienia zasady (o ile wogule sie zmienia) to wszyscy bez wyjątkow beda
        zdawac na nowych zasadach
    • Gość: INSPDEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 15:24
      NA DZIEŃ DZISIEJSZY JEST TAK -9 STYCZNIA ZDAJĄ NA STARYCH ZASADACH-10 STYCZNIA
      NA NOWYCH. NALEŻY SIĘ LICZYĆ Z PRZESUNIĘCIEM DATY WEJŚCIA W ZYCIE
      ROZPORZĄDZENIA BO TO JEST NIEMĄDRE. (TECHNICZNIE BĘDZIE TRUDNO POMALOWAĆ W
      ZIMIE PLACE I PRZYGOTOWAĆ SPRZĘT. ) CZY GRUBY CZY CHUDY WYJDZIE ? ZAREJESTRUJE
      KAMERA. RADZĘ ZDAWAĆ U CHUDYCH.
      • Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 06.11.05, 16:06
        ??? Caps-lock Ci się zablował ???
        • Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 16:30
          Zgadłeś
          • Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 00:08
            Szanowny Kolego Inspektorze !
            W tytule jest "Proszę O Pytania".
            No, to proszzzzz.

Z dziedziny prawnej.(miałem telefonić do P.Waissa,ale na kogo wypadło, na tego
            bęc)

Za czasów kiedy chodziłem do szkoły, to nauczano, że USTAWA wchodzi w życie 90
            dni po jej zatwierdzeniu/ogłoszeniu.
            (może w "IV-tej Pospolitej" są inne reguły 'gry').

Cały ten "bałagan" prawny o który pyta wieeeele osób jest spowodowane
            przez "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury", znane jako Dz.U.Nr.217.poz.1834
            z dnia 27.10.2005 (ogłoszono 31.10.2005).

Niby kilka dni wte, czy we wte, to mała różnica, ale prosiłbym o odpowiedź!!!
            Dlaczego nowe reguły gry mają wejść z dn.10.01.2006???
            • Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 05:28
              Dla Pana WW. To nie w IV RP. Rozporzadzenie podpisał odchodzący min. Opawski
              czego po przegranych wyborach nie powinien robić. Ale tak się podkłada świnię
              następcom.
              • Gość: Marcin Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 07:30
                Witam. Mam pytanie, jakie musze spełnić warunki aby móc zrobić prawko kat. C
                jedni mi mówią ze trzeba mieć kategorie B (i już można robić C) inni zaś ze
                należy posiadać conajmniej 2 lata B. Ja już zgłupiałem prosze o pomoc.

• Gość: INSPEKTOR RUCHU DR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 08:41
                  Wystarczy mieć egzamin zdany z wynikiem pozytywnym kat B (nie musi sie odbierać
                  prawka -ze wzgl. na koszty) i mozna zacząć kurs kat. C
                  • Gość: Marcin Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 12:10
                    "nie musi sie odbierać prawka -ze wzgl. na koszty" jak mam to interpretować ??
                    po zdaniu B. nie mając w ręku prawka moge już zacząć jazde na C ?? Mógłby Pan
                    to jaśniej napisać ?? Bo nie za bardzo rozumien.
                    • Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 13:08
                      Szanowny Kolego Inspektorze !
                      .....Świnia, świnią (to ostatnio normalka).
                      Jednakże wciąż nie mogę zrozumieć skąd wzięła się data 10 stycznia 2006???

Może po prostu tą Ustawę należy zanegować ?
                      • ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 13:54
                        Szanowny Panie WW !!
                        Data 10 stycznia została ustalona przez Ministra Infrastruktury, gdyż takie
                        jest jego prawo. To on wydał to ROZPORZĄDZENIE (a nie Ustawę, co czyni wielką
                        różnicę) i taki dał termin na wprowadznie zmian. To i tak dość dużo czasu dla
                        Ośrodków nauki jazdy i WORD-ów na dostosowanie się do nowych zmian, od czasu
                        wejścia w życie rozporządzenia. A teraz gdy jest ono podpisane nie możesz
                        go "zanegować", bo to nie rachunek w restauracji ...
                      • Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 18:49
                        To nie jest ustawa
                    • w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 13:25
                      Gość portalu: Marcin napisał(a):

> "nie musi sie odbierać prawka -ze wzgl. na koszty" jak mam to
                      interpretować ??
                      > po zdaniu B. nie mając w ręku prawka moge już zacząć jazde na C ??
                      ___________________________________________________________
                      Kolego Marcinie.
                      Dowcip polega na tym, że jeżeli chcesz "plastik" z napisem "B", to musisz
                      zapłacić (nie pamiętam dokładnie ile) 75.oo złotówek!
                      Jeżeli chcesz rozpocząć kurs na kat."C", to musisz jedynie znać numer Twojego
                      prawa jazdy kat."B".

Przy każdym kolejnym "plastiku"(nawet zmiana adresu zameldowania)MUSISZ
                      zapłacić ponownie:-)
            • ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:00
              > Za czasów kiedy chodziłem do szkoły, to nauczano, że USTAWA wchodzi w życie
              90
              > dni po jej zatwierdzeniu/ogłoszeniu.
              > (może w "IV-tej Pospolitej" są inne reguły 'gry').

a nie uczono czasem jaka jest różnica pomiędzy USTAWĄ i ROZPORZĄDZENIEM ?? Kto
              może który akt prawny podpisać i jakie jest vacatio legis w obu przypadkach ??
              Szkoda ...

> Cały ten "bałagan" prawny o który pyta wieeeele osób jest spowodowane
              > przez "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury", znane jako
              >Dz.U.Nr.217.poz.1834 z dnia 27.10.2005 (ogłoszono 31.10.2005).

Rozporządzenie znane jest raczej jako "Rozporządzenie w sprawie szkolenia i
              egzaminowania ...", a OGŁOSZONE jest w Dzienniku Ustaw (nr 217 itd.).
              A i też nie bardzo wiem o jaki bałagan Pan u chodzi ?? Czyżby małe problemy z
              czytaniem przepisów ?? Są dość zrozumiałe ...
              • Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 14:20
                ......Może byłem na wagarach, gdy uczyli o wyższości ROZPORZĄDZENIA nad USTAWĄ:-
                )

Tzw. "Bałagan" przytoczyłem na podstawie zapytowywań innych "swieżych"
                kierowców pytających -NA JAKICH ZASADACH BĘDĘ ZDAWAŁ/ŁA EGZAMIN?
                • ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:27
                  > ......Może byłem na wagarach, gdy uczyli o wyższości ROZPORZĄDZENIA nad
                  USTAWĄ:-)

zazwyczaj jest dokładnie odwrotnie (tj. Ustawy nad rozporządzeniem, ale niech
                  będzie) - wagary wszystko wyjaśniają :P

> Tzw. "Bałagan" przytoczyłem na podstawie zapytowywań innych "swieżych"
                  > kierowców pytających -NA JAKICH ZASADACH BĘDĘ ZDAWAŁ/ŁA EGZAMIN?

i tu tkwi nasz ból - to Ośrodki Szkolenia Kierowców powinny informować o tym
                  swoich kursantów. OSK powinny być na bieżąco z przepisami ich obowiązującymi, a
                  jak nie są, to cóż ... może należy rozważyć zmianę ośrodka ...

a swoją drogą doskonale rozumiem ból kursantów. Gwoli wyjaśnienia - po 10
                  stycznia WSZYSCY będą zdawali wg nowych zasad - bez względu na termin
                  rozpoczęcia kursu ... Po prostu stare place zostaną zlikwidowane.
    • Gość: drugi inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: 212.160.235.* 07.11.05, 14:16
      9 stycznia to bedzie dzień bez egzaminów i WORDY będa miały 3 dni na
      pomalowanie placów.
      • Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 14:25
        ....9 stycznia.....

Tak od poniedziałku ?
        - Odśniżanie.
        - Rozgrzewanie farby.
        - Nabieranie chęci.
        - Malowanie.
        - Schnięcie.

To chiiiba do kwietnia się zejdzie :-)
        • ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:32
          tia, ale wiesz - wcześniej są jeszcze dwa dni weekendu. A jak WORDy będą mialy
          farta to i śnieg nie będzie padał ... A nabieranie chęci - cóż, bez pracy nie
          ma itd ... W końcu ośrodek egzaminowania utrzymuje się z egzaminów, nie ? Więc
          w ich interesie jest jak najszybsze dostosowanie placów ;)
          A technologia jest teraz taka, że nawet pasy na jezdni się nie maluje a ...
          nakleja (!!) i jest szybko i dokładnie :)
          • Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 14:37
            ....Z tą dokładnością i trwałością, to powinniśmy się przenieść na "Forum
            Humorum":-)

WEC KEND !
            Wec-kend jest do odpoczywania :-)
            • ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:39
              Tia :) - też tam bywam ...

a weekend jest rzeczywiście do odpoczywania. Ale cóż ... Taka konieczność ...
      • Gość: INSPEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 18:51
        Do drugiego (bis). Moze masz rację
    • kundziorek Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 18:21
      Mogę prosić o link do strony gdzie można przeczytać o zmianach? Będę wdzięczna:)
      • Gość: INSPEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 18:54
        To ty jestś kundziorek czy kundziorka.
        Napisz do mnie na swirkrosnice@wp.pl to Ci dam link
    • Gość: Justyna Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:44
      Jaka bedzie cena egzaminu na nowych zasadach?Wzrośnie dwukrotnie, tak jak
      przewidywano wcześniej?

• aaagus Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 22:20
        a mnie ciekawi jaki będę miala egzamin, jesli niedługo kończe kurs, ale może
        sie okazac ze długo bede czekać na sam egzamin. podobno teraz w krakowie sa
        terminy miesięczne, i to tylko dlatego, ze dluzsze być nie mogą. czy jak sie
        zapisze za egzamin np. w polowie grudnia, a wypadać mi będzie w polowie
        stycznia, to będę zdawała stary (co byloby logiczne wg mnie)??
        • w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 23:01
          aaagus napisała:

> a mnie ciekawi jaki będę miala egzamin......
          ___________________________________________________________________________
          Logika Logiką, a odpowiedź na podobne pytanie była już kilka razy w różnych
          wątkach.

Od 10 stycznia mają "przykleić" nowe linie do jazdy egzaminacyjnej:-)
          (stare odkleją i wyrzucą do śmietnika)
      • ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 08.11.05, 08:20
        Nie, nie dwukrotnie. Razem z rozporządzeniem o szkoleniu weszło drugie - o
        oplatach. Nie pamiętam dokładnie kwot, ale to można łatwo sprawdzić ...
        • Gość: kursant Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:03
          jeśli zapiszę sie w połowie grudnia na egzamin i zapłacę tyle co na starych
          warunkach to czy w styczniu na nowych warunkach będe musiał dopłacać do
          egzaminu (jesli de facto już zapłaciłem tylko że mniej)
          • Gość: kursant Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:06
            ponawiam swoje pytanie
            jeśli zapiszę sie w połowie grudnia na egzamin i zapłacę tyle co na starych
            warunkach to czy w styczniu na nowych warunkach będe musiał dopłacać do
            egzaminu (jesli de facto już zapłaciłem tylko że mniej)

• Gość: Robert-instruktor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:50
              > ponawiam swoje pytanie
              > jeśli zapiszę sie w połowie grudnia na egzamin i zapłacę tyle co na starych
              > warunkach to czy w styczniu na nowych warunkach będe musiał dopłacać do
              > egzaminu (jesli de facto już zapłaciłem tylko że mniej)

Jak się będziewsz zapisywał na egzamin i termin będzie po 09.01.2006 r. to już
              zapłacisz wg nowej stawki
              • Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 09.11.05, 22:00
                .....myślałem, że temat wykasowano, a tu po prostu pytań zabrakło:-)
                • Gość: VVVV PYTANIE-pod górkę.... IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 09.11.05, 22:08
                  W inny wątku było pytanie, które ponawiam !!!

Czy wykonując manewr(na egzaminie) "ruszanie pod górkę" ,
                  samochód może się cofnąć oraz czy jest konieczne ruszanie z
                  hamulca 'ręcznego'???
                  • mikaas3 Re: PYTANIE-pod górkę.... 09.11.05, 22:21

jak na razie jest tak, że może się cofnąć ale nie więcej niź 0.2 m.
                    słyszałam, że nie trzeba ruszać z ręcznego, ale to może zwykla plotka,
                    • Gość: VVVV Re: PYTANIE-pod górkę.... IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 09.11.05, 22:41
                      .....plotka.

Niestety plotki w tym przypadku mnie nie interesują,
                      a jedynie konkretny zapis w przepisach.

ps.
                      Podobno Kopernik Żyje, bo w trumnie go nie było:-)
                      • Gość: egz ZASADY ! ! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:03
                        Jakie będą zasady zdawania?
                        to pytanie jest zasadnicze!!
                        gdzie mozna znalezc te zasady?
                        • ecikp Re: ZASADY ! ! 10.11.05, 13:24
                          DZ.U. nr 217 z 2005 r.
                          • Gość: egz Re: ZASADY ! ! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:06
                            a ten Dz. U. gdzie znaleźć? (w sieci)
                            • Gość: egzaminator być mo Re: ZASADY ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:08
                              adres nowego rozporządznia z 2005 nr 217
                              www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm
                              Przy ruszaniu pojazd nie powinien cofnąć się więcej niż 0,2 m, a silnik nie
                              powinien zgasnąć - osoba egzaminowana w trakcie wykonywania tego manewru po
                              zatrzymaniu pojazdu na wzniesieniu zaciąga hamulec awaryjny, a następnie rusza
                              do przodu zwalniając go.
                • Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 15:51
                  O jakie pytanie Ci chodzi- bo wątek mi się....................urwał
      • kundziorek Re: PROSZĘ O PYTANIA 10.11.05, 16:37
        Teoria 22zł, a praktyka 112zł:/
    • Gość: Patryk Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.opa / *.opa-carbo.com.pl 10.11.05, 16:17
      Mam pytanie...uczęszczam już na kurs, ale dopiero teraz dowiedziałem sie, że
      studenci podobno płacą o 30% mniej za kurs...czy jest jakis zapis prawny lub
      coś takiego który to reguluje czy trzeba ustalic z OSK ??
      • ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 10.11.05, 16:29
        nie, nie ma takiego przepisu. Jest to tylko dobra wola OSK. Np. Warszawianka ma
        zniżki dla studentów. proponuję ponegocxjować z ośrodkiem ;)
        • Gość: VVVV GÓRKA !!!! IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 10.11.05, 17:07
          No i jakoś nikt nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie???

(czyli jak zwykle "pod górkę" :-) )
          • Gość: VVVV DZIENNIK USTAW no.217 IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 14.11.05, 16:21
            Dziennik Ustaw możesz znaleść na stronie
            www.abc.com.pl/serwis/publik.htm
            Po wejściu na stronę wybierz "dziennik Ustaw", rocznik 2005, pozycja 1834.
    • Gość: INSPEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:23
      Kończę ten wątek. Nie o to chodziło tumański narodzie.
      • w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 16.11.05, 21:40
        Gość portalu: INSPEKTOR napisał(a):

>>>>>>> tumański narodzie.<<<<<<<<<<<<<<<
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Jak na "INSPEKTORA", to świetne podsumowanie !!!!!!!
        GRATULACJE !!!

Teraz wiemy z kim mamy do czynienia !!!
    • graba81 Re: PROSZĘ O PYTANIA 18.11.05, 05:36
      Gość portalu: INSPEKTOR RUCHU DR napisał(a):

> ODPOWIEM RZETELNIE NA PYTANIA DOTYCZĄCE ZMIAN W SZKOLENIU I EGZAMINOWANIU.
      mam pytanie ,zdawałem egzamin na prawo jazdy kat c+e wykonałem wszystlie
      manewry i zostało mi rozpinanie przyczepy i spinanie podczas rozpinania
      zapomniałem podłożyc klinów pod koła ale miałem zaciagniety hamulec egzaminator
      mi podziekował a w przepisie które dostałem z Wojwódzkiego osrodka w
      Opolu ,jest napisane że mozna stosowac zaciagajac hamulec lub kliny a wiec cos
      jest nie tak,czekam na odpowiedz czy moge sie odwołac
      • w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 18.11.05, 07:40
        graba81 napisał:
        .... zostało mi rozpinanie przyczepy i spinanie podczas rozpinania
        > zapomniałem podłożyc klinów pod koła ale miałem zaciagniety hamulec
        egzaminator
        >
        > mi podziekował a w przepisie które dostałem z Wojwódzkiego osrodka w
        > Opolu ,jest napisane że mozna stosowac zaciagajac hamulec lub kliny a wiec
        cos
        >
        > jest nie tak,czekam na odpowiedz czy moge sie odwoła
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        Kolego "graba".
        Ja niestety nie odpowiem na Twoje pytanie.....
        Któś, kto podpisuje się INSPEKTOR....chiiiba też nie(zobacz ostatnią odpowiedź)

Proponuje abyś otworzył NOWY "wątek" dotyczący C+E !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka