Gość: INSPEKTOR RUCHU DR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 11:46 ODPOWIEM RZETELNIE NA PYTANIA DOTYCZĄCE ZMIAN W SZKOLENIU I EGZAMINOWANIU. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TOMEK Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: 194.146.216.* 06.11.05, 12:07 MAm pytanie. Jeżeli zacząłem kurs 26.09 tj. na starych zasadach i jesli nie zdąże zdać egzaminu państwowego przed zmianami bede zdawał na nowych czy starych zasadach skoro kurs zacząłem kiedy zmian jeszcze nie było??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.tczew.net.pl 06.11.05, 12:14 mnie również to interesuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 12:46 Czy zaliczę egzamin z parkowania jeśli gruby egzaminator nie będzie mógł opuścić pojazdu we wskazanym miejscu a chudy spokojnie by to zrobił ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ja wam powiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.05, 14:19 jak sie zmienia zasady (o ile wogule sie zmienia) to wszyscy bez wyjątkow beda zdawac na nowych zasadach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INSPDEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 15:24 NA DZIEŃ DZISIEJSZY JEST TAK -9 STYCZNIA ZDAJĄ NA STARYCH ZASADACH-10 STYCZNIA NA NOWYCH. NALEŻY SIĘ LICZYĆ Z PRZESUNIĘCIEM DATY WEJŚCIA W ZYCIE ROZPORZĄDZENIA BO TO JEST NIEMĄDRE. (TECHNICZNIE BĘDZIE TRUDNO POMALOWAĆ W ZIMIE PLACE I PRZYGOTOWAĆ SPRZĘT. ) CZY GRUBY CZY CHUDY WYJDZIE ? ZAREJESTRUJE KAMERA. RADZĘ ZDAWAĆ U CHUDYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 06.11.05, 16:06 ??? Caps-lock Ci się zablował ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 16:30 Zgadłeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 00:08 Szanowny Kolego Inspektorze ! W tytule jest "Proszę O Pytania". No, to proszzzzz. Z dziedziny prawnej.(miałem telefonić do P.Waissa,ale na kogo wypadło, na tego bęc) Za czasów kiedy chodziłem do szkoły, to nauczano, że USTAWA wchodzi w życie 90 dni po jej zatwierdzeniu/ogłoszeniu. (może w "IV-tej Pospolitej" są inne reguły 'gry'). Cały ten "bałagan" prawny o który pyta wieeeele osób jest spowodowane przez "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury", znane jako Dz.U.Nr.217.poz.1834 z dnia 27.10.2005 (ogłoszono 31.10.2005). Niby kilka dni wte, czy we wte, to mała różnica, ale prosiłbym o odpowiedź!!! Dlaczego nowe reguły gry mają wejść z dn.10.01.2006??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 05:28 Dla Pana WW. To nie w IV RP. Rozporzadzenie podpisał odchodzący min. Opawski czego po przegranych wyborach nie powinien robić. Ale tak się podkłada świnię następcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 07:30 Witam. Mam pytanie, jakie musze spełnić warunki aby móc zrobić prawko kat. C jedni mi mówią ze trzeba mieć kategorie B (i już można robić C) inni zaś ze należy posiadać conajmniej 2 lata B. Ja już zgłupiałem prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INSPEKTOR RUCHU DR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 08:41 Wystarczy mieć egzamin zdany z wynikiem pozytywnym kat B (nie musi sie odbierać prawka -ze wzgl. na koszty) i mozna zacząć kurs kat. C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 12:10 "nie musi sie odbierać prawka -ze wzgl. na koszty" jak mam to interpretować ?? po zdaniu B. nie mając w ręku prawka moge już zacząć jazde na C ?? Mógłby Pan to jaśniej napisać ?? Bo nie za bardzo rozumien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 13:08 Szanowny Kolego Inspektorze ! .....Świnia, świnią (to ostatnio normalka). Jednakże wciąż nie mogę zrozumieć skąd wzięła się data 10 stycznia 2006??? Może po prostu tą Ustawę należy zanegować ? Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 13:54 Szanowny Panie WW !! Data 10 stycznia została ustalona przez Ministra Infrastruktury, gdyż takie jest jego prawo. To on wydał to ROZPORZĄDZENIE (a nie Ustawę, co czyni wielką różnicę) i taki dał termin na wprowadznie zmian. To i tak dość dużo czasu dla Ośrodków nauki jazdy i WORD-ów na dostosowanie się do nowych zmian, od czasu wejścia w życie rozporządzenia. A teraz gdy jest ono podpisane nie możesz go "zanegować", bo to nie rachunek w restauracji ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 18:49 To nie jest ustawa Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 13:25 Gość portalu: Marcin napisał(a): > "nie musi sie odbierać prawka -ze wzgl. na koszty" jak mam to interpretować ?? > po zdaniu B. nie mając w ręku prawka moge już zacząć jazde na C ?? ___________________________________________________________ Kolego Marcinie. Dowcip polega na tym, że jeżeli chcesz "plastik" z napisem "B", to musisz zapłacić (nie pamiętam dokładnie ile) 75.oo złotówek! Jeżeli chcesz rozpocząć kurs na kat."C", to musisz jedynie znać numer Twojego prawa jazdy kat."B". Przy każdym kolejnym "plastiku"(nawet zmiana adresu zameldowania)MUSISZ zapłacić ponownie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:00 > Za czasów kiedy chodziłem do szkoły, to nauczano, że USTAWA wchodzi w życie 90 > dni po jej zatwierdzeniu/ogłoszeniu. > (może w "IV-tej Pospolitej" są inne reguły 'gry'). a nie uczono czasem jaka jest różnica pomiędzy USTAWĄ i ROZPORZĄDZENIEM ?? Kto może który akt prawny podpisać i jakie jest vacatio legis w obu przypadkach ?? Szkoda ... > Cały ten "bałagan" prawny o który pyta wieeeele osób jest spowodowane > przez "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury", znane jako >Dz.U.Nr.217.poz.1834 z dnia 27.10.2005 (ogłoszono 31.10.2005). Rozporządzenie znane jest raczej jako "Rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania ...", a OGŁOSZONE jest w Dzienniku Ustaw (nr 217 itd.). A i też nie bardzo wiem o jaki bałagan Pan u chodzi ?? Czyżby małe problemy z czytaniem przepisów ?? Są dość zrozumiałe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 14:20 ......Może byłem na wagarach, gdy uczyli o wyższości ROZPORZĄDZENIA nad USTAWĄ:- ) Tzw. "Bałagan" przytoczyłem na podstawie zapytowywań innych "swieżych" kierowców pytających -NA JAKICH ZASADACH BĘDĘ ZDAWAŁ/ŁA EGZAMIN? Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:27 > ......Może byłem na wagarach, gdy uczyli o wyższości ROZPORZĄDZENIA nad USTAWĄ:-) zazwyczaj jest dokładnie odwrotnie (tj. Ustawy nad rozporządzeniem, ale niech będzie) - wagary wszystko wyjaśniają :P > Tzw. "Bałagan" przytoczyłem na podstawie zapytowywań innych "swieżych" > kierowców pytających -NA JAKICH ZASADACH BĘDĘ ZDAWAŁ/ŁA EGZAMIN? i tu tkwi nasz ból - to Ośrodki Szkolenia Kierowców powinny informować o tym swoich kursantów. OSK powinny być na bieżąco z przepisami ich obowiązującymi, a jak nie są, to cóż ... może należy rozważyć zmianę ośrodka ... a swoją drogą doskonale rozumiem ból kursantów. Gwoli wyjaśnienia - po 10 stycznia WSZYSCY będą zdawali wg nowych zasad - bez względu na termin rozpoczęcia kursu ... Po prostu stare place zostaną zlikwidowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: 212.160.235.* 07.11.05, 14:16 9 stycznia to bedzie dzień bez egzaminów i WORDY będa miały 3 dni na pomalowanie placów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 14:25 ....9 stycznia..... Tak od poniedziałku ? - Odśniżanie. - Rozgrzewanie farby. - Nabieranie chęci. - Malowanie. - Schnięcie. To chiiiba do kwietnia się zejdzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:32 tia, ale wiesz - wcześniej są jeszcze dwa dni weekendu. A jak WORDy będą mialy farta to i śnieg nie będzie padał ... A nabieranie chęci - cóż, bez pracy nie ma itd ... W końcu ośrodek egzaminowania utrzymuje się z egzaminów, nie ? Więc w ich interesie jest jak najszybsze dostosowanie placów ;) A technologia jest teraz taka, że nawet pasy na jezdni się nie maluje a ... nakleja (!!) i jest szybko i dokładnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 07.11.05, 14:37 ....Z tą dokładnością i trwałością, to powinniśmy się przenieść na "Forum Humorum":-) WEC KEND ! Wec-kend jest do odpoczywania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 14:39 Tia :) - też tam bywam ... a weekend jest rzeczywiście do odpoczywania. Ale cóż ... Taka konieczność ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INSPEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 18:51 Do drugiego (bis). Moze masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
kundziorek Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 18:21 Mogę prosić o link do strony gdzie można przeczytać o zmianach? Będę wdzięczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INSPEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.futuro.elwico.pl 07.11.05, 18:54 To ty jestś kundziorek czy kundziorka. Napisz do mnie na swirkrosnice@wp.pl to Ci dam link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:44 Jaka bedzie cena egzaminu na nowych zasadach?Wzrośnie dwukrotnie, tak jak przewidywano wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
aaagus Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 22:20 a mnie ciekawi jaki będę miala egzamin, jesli niedługo kończe kurs, ale może sie okazac ze długo bede czekać na sam egzamin. podobno teraz w krakowie sa terminy miesięczne, i to tylko dlatego, ze dluzsze być nie mogą. czy jak sie zapisze za egzamin np. w polowie grudnia, a wypadać mi będzie w polowie stycznia, to będę zdawała stary (co byloby logiczne wg mnie)?? Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 07.11.05, 23:01 aaagus napisała: > a mnie ciekawi jaki będę miala egzamin...... ___________________________________________________________________________ Logika Logiką, a odpowiedź na podobne pytanie była już kilka razy w różnych wątkach. Od 10 stycznia mają "przykleić" nowe linie do jazdy egzaminacyjnej:-) (stare odkleją i wyrzucą do śmietnika) Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 08.11.05, 08:20 Nie, nie dwukrotnie. Razem z rozporządzeniem o szkoleniu weszło drugie - o oplatach. Nie pamiętam dokładnie kwot, ale to można łatwo sprawdzić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kursant Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 10:03 jeśli zapiszę sie w połowie grudnia na egzamin i zapłacę tyle co na starych warunkach to czy w styczniu na nowych warunkach będe musiał dopłacać do egzaminu (jesli de facto już zapłaciłem tylko że mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kursant Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:06 ponawiam swoje pytanie jeśli zapiszę sie w połowie grudnia na egzamin i zapłacę tyle co na starych warunkach to czy w styczniu na nowych warunkach będe musiał dopłacać do egzaminu (jesli de facto już zapłaciłem tylko że mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert-instruktor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:50 > ponawiam swoje pytanie > jeśli zapiszę sie w połowie grudnia na egzamin i zapłacę tyle co na starych > warunkach to czy w styczniu na nowych warunkach będe musiał dopłacać do > egzaminu (jesli de facto już zapłaciłem tylko że mniej) Jak się będziewsz zapisywał na egzamin i termin będzie po 09.01.2006 r. to już zapłacisz wg nowej stawki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 09.11.05, 22:00 .....myślałem, że temat wykasowano, a tu po prostu pytań zabrakło:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV PYTANIE-pod górkę.... IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 09.11.05, 22:08 W inny wątku było pytanie, które ponawiam !!! Czy wykonując manewr(na egzaminie) "ruszanie pod górkę" , samochód może się cofnąć oraz czy jest konieczne ruszanie z hamulca 'ręcznego'??? Odpowiedz Link Zgłoś
mikaas3 Re: PYTANIE-pod górkę.... 09.11.05, 22:21 jak na razie jest tak, że może się cofnąć ale nie więcej niź 0.2 m. słyszałam, że nie trzeba ruszać z ręcznego, ale to może zwykla plotka, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV Re: PYTANIE-pod górkę.... IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 09.11.05, 22:41 .....plotka. _______________________ Niestety plotki w tym przypadku mnie nie interesują, a jedynie konkretny zapis w przepisach. ps. Podobno Kopernik Żyje, bo w trumnie go nie było:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egz ZASADY ! ! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 13:03 Jakie będą zasady zdawania? to pytanie jest zasadnicze!! gdzie mozna znalezc te zasady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egz Re: ZASADY ! ! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:06 a ten Dz. U. gdzie znaleźć? (w sieci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzaminator być mo Re: ZASADY ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 22:08 adres nowego rozporządznia z 2005 nr 217 www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm Przy ruszaniu pojazd nie powinien cofnąć się więcej niż 0,2 m, a silnik nie powinien zgasnąć - osoba egzaminowana w trakcie wykonywania tego manewru po zatrzymaniu pojazdu na wzniesieniu zaciąga hamulec awaryjny, a następnie rusza do przodu zwalniając go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inspektor Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 15:51 O jakie pytanie Ci chodzi- bo wątek mi się....................urwał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.opa / *.opa-carbo.com.pl 10.11.05, 16:17 Mam pytanie...uczęszczam już na kurs, ale dopiero teraz dowiedziałem sie, że studenci podobno płacą o 30% mniej za kurs...czy jest jakis zapis prawny lub coś takiego który to reguluje czy trzeba ustalic z OSK ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ecikp Re: PROSZĘ O PYTANIA 10.11.05, 16:29 nie, nie ma takiego przepisu. Jest to tylko dobra wola OSK. Np. Warszawianka ma zniżki dla studentów. proponuję ponegocxjować z ośrodkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV GÓRKA !!!! IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 10.11.05, 17:07 No i jakoś nikt nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie??? (czyli jak zwykle "pod górkę" :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVVV DZIENNIK USTAW no.217 IP: *.czerniakowska / 212.160.106.* 14.11.05, 16:21 Dziennik Ustaw możesz znaleść na stronie www.abc.com.pl/serwis/publik.htm Po wejściu na stronę wybierz "dziennik Ustaw", rocznik 2005, pozycja 1834. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INSPEKTOR Re: PROSZĘ O PYTANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:23 Kończę ten wątek. Nie o to chodziło tumański narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 16.11.05, 21:40 Gość portalu: INSPEKTOR napisał(a): >>>>>>> tumański narodzie.<<<<<<<<<<<<<<< ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jak na "INSPEKTORA", to świetne podsumowanie !!!!!!! GRATULACJE !!! Teraz wiemy z kim mamy do czynienia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
graba81 Re: PROSZĘ O PYTANIA 18.11.05, 05:36 Gość portalu: INSPEKTOR RUCHU DR napisał(a): > ODPOWIEM RZETELNIE NA PYTANIA DOTYCZĄCE ZMIAN W SZKOLENIU I EGZAMINOWANIU. mam pytanie ,zdawałem egzamin na prawo jazdy kat c+e wykonałem wszystlie manewry i zostało mi rozpinanie przyczepy i spinanie podczas rozpinania zapomniałem podłożyc klinów pod koła ale miałem zaciagniety hamulec egzaminator mi podziekował a w przepisie które dostałem z Wojwódzkiego osrodka w Opolu ,jest napisane że mozna stosowac zaciagajac hamulec lub kliny a wiec cos jest nie tak,czekam na odpowiedz czy moge sie odwołac Odpowiedz Link Zgłoś
w357 Re: PROSZĘ O PYTANIA 18.11.05, 07:40 graba81 napisał: .... zostało mi rozpinanie przyczepy i spinanie podczas rozpinania > zapomniałem podłożyc klinów pod koła ale miałem zaciagniety hamulec egzaminator > > mi podziekował a w przepisie które dostałem z Wojwódzkiego osrodka w > Opolu ,jest napisane że mozna stosowac zaciagajac hamulec lub kliny a wiec cos > > jest nie tak,czekam na odpowiedz czy moge sie odwoła ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kolego "graba". Ja niestety nie odpowiem na Twoje pytanie..... Któś, kto podpisuje się INSPEKTOR....chiiiba też nie(zobacz ostatnią odpowiedź) Proponuje abyś otworzył NOWY "wątek" dotyczący C+E !!! Odpowiedz Link Zgłoś