Gość: XYZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 17:29 Mam problem z redukcją biegów np. przed zakrętem. Co zrobić, by samochód tak nie szarpał? Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HigH Re: Redukcja biegów IP: 217.116.102.* 04.12.06, 17:34 nie pozostaje nic innego jak popracować nad techniką spokojnego i płynnego podnoszenia pedału sprzęgła ... i na początku proponuję wykonywać redukcję w znacznej odległości od np. zakrętu tak aby na spokojnie można było wykonać wszystkie czynności. ... chyba że problem nie tkwi w umiejętnościach kierującego a w uszkodzonym lub zużytym sprzęgle - aby to sprawdzić proponuję przejechać się innym autem. Odpowiedz Link Zgłoś
mat_mot Re: Redukcja biegów 04.12.06, 17:51 a może twój problem to zły dobór biegów do obrotów silnika Jadąc przykładowo na 3.jce ok 50km/h i zbliżasz sie do skrzyżowania to powinieneś zredukować na "dwójke" ( no bo skrzyżowanie powinno pokonywać sie na "2") ale przy takiej prędkości po redukcji i puszczeniu sprzęgła obroty znacznie rosną, silnik wyje i nastąpuje tzw. hamowanie silnika, co jest dosyć mocno odczuwalne Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: Redukcja biegów 04.12.06, 18:54 Odpuszczając sprzęgło spróbuj delikatnie dodać gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Redukcja biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 21:27 a wrzucając biegi,czyli w momencie jak sprzeglo masz przy podlodze musisz zdjac calkowicie noge z gazu,wtedy nie odczuwasz szarpania i auto toczy sie gładko:) Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: Redukcja biegów 05.12.06, 01:05 Gość portalu: sylwia napisał(a): > a wrzucając biegi,czyli w momencie jak sprzeglo masz przy podlodze musisz > zdjac calkowicie noge z gazu,wtedy nie odczuwasz szarpania i auto toczy > sie gładko:) hm chyba nie do końca, to zależy od momentu, kiedy zmienia bieg. pod koniec kursu nauczyłem się np. wciskać lekki gaz przy redukcji z 3, inaczej lekko szarpał (może trochę za wcześnie zmieniałem). trzeba też zmieniać biegi w miarę szybko, wtedy samochód za bardzo nie wyhamuje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Redukcja biegów 05.12.06, 01:15 przy redukcji biegów proponuje nie dodawać gazu od razy (nawet troche)dopiero chwilke pózniej lekko,wazne też jest czy sie redukuje z hamulcem czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
miguel.mig Re: Redukcja biegów 05.12.06, 07:40 zobacz sobie może jak redukują biegi kierowcy ciężarówek czy autobusów z ręczną skrzynią,warte polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narazka Re: Redukcja biegów IP: *.chello.pl 05.12.06, 15:13 Wszyscy się wymądrzają, więc ja też coś skrobnę. Otóż, najpierw trzeba wytracić szybkość przy pomocy hamulca. Potem wrzucając np. dwójkę musisz mieć świadomość, że szybkośc z jaką najeżdżasz na zakręt jest szybkością dość dużą jak na ten bieg, więc puszczaj sprzęgło przy wyższych obrotach, a nie przy jałowych, czyli ok. 1700-2000 obr/min. Sam wyczujesz po kilkunastu próbach. Jeżeli puszczasz sprzęgło przy niskich obrotach następuje gwałtowne wyhamowanie silnikiem stąd pewien dyskomfort jazdy. Narazka Odpowiedz Link Zgłoś