20.09.05, 15:29
Jak sie uczycie (badz uczyliscie) do matury? Wiem, ze temat byl poruszany, ale
moze cos na swiezo.
Obserwuj wątek
    • n_nicky Re: wos 20.09.05, 18:40
      proszę bardzo, na świeżo odgrzewany kotlet ;)
      wszystkiego nauczyłam się SAMA-w moim przypadku WOS w gimnazjum i liceum to była
      pomyłka, która zabierała godzinę tygodniowo. Równie dobrze mogło tego przedmiotu
      wcale nie być. Ale to oczywiście zależy od szkoły, na pewno w wielu przedmiot
      ten jest dobrze wykładany.
      pomógł mi fakt, że jestem molem-ale gazetowym. Prasa to moja pasja, mogę czytać
      ją na okrągło. Wiedza gazetowo-telewizyjno-radiowa bardzo przydaje się na
      maturze z WOSu.
      Dwa, obeznanie w tematyce społeczno-ekonomicznej. Pokrywa się trochę z czytaniem
      prasy-dlatego nie omijaj szerokim łukiem działu 'Gospodarka' w Wyborczej, albo
      'Społeczeństwo' w "Polityce".
      Trzy, wiedza książkowa, czyli pojęcia, terminy, regułki itp(prawo, historia
      itd). Tutaj nie musi nic być "na świeżo", no chyba, że pojawi się na rynku jakaś
      nowa publikacja-ale póki co najlepsze są książki, których spis znajdziesz w
      wątkach wcześniejszych.
      Cztery, ciekawostki. Pomocne zwłaszcza przy pisaniu wypracowania(dzięki ich
      znajomości miałam max punktów za wypr. na poziomie rozszerzonym o mniejszościach
      narodowych).
      Pięć, WOS nie jest taki straszny, chociaż wielu się przeliczyło. Nauczyć na WOS
      możesz się tylko punktu trzeciego-wiedzy książkowej. To, co wyniesiesz z gazet,
      telewizji, innych mediów-to Twoje i nikt Ci tego nie zabierze, a przyda się na
      maturze niekiedy bardziej niż sucha wiedza.
      Pozdrawiam i powodzenia:))
      ta, która z WOSem w różnych formach będzie mieć jeszcze do czynienia przez
      najbliższe 5 lat :)
      • Gość: :) Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 21:31
        Dzieki za odpowiedz :)

Prasa to rowniez moj zywiol, niestety nie ma duzo czasu na jej czytanie. Czytam
        Polityke i Wybiorcza. Ty jak czesto czytalas prase?

Regulek, wiedze czysto ksiazkowa uczylas sie na pamiec? A jak z historia po 45
        roku? Od jakiego czasu zaczelas sie uczyc do maturki, wiedze ksiazkowa, bo
        wiadomo, ze prasa i programy publicystyczne na okraglo :) Duzo robilas testow?

Jak myslisz, ksiazki: Operon 2 czesci, Lexis Nexis i jeszcze Wiking wystarcza?
        Jakie Twoje wyniki z maturki i co studiujesz :)?
        • n_nicky Re: wos 21.09.05, 15:00
          > Prasa to rowniez moj zywiol, niestety nie ma duzo czasu na jej czytanie. Czytam
          > Polityke i Wybiorcza. Ty jak czesto czytalas prase?

często :) Politykę, Newsweek'a-prawie każdy numer, Wybiórczą kilka razy w
          tygodniu; czytam też mnóstwo innych gazet, ale one raczej nie przydadzą się na
          WOSie ;)

>
          > Regulek, wiedze czysto ksiazkowa uczylas sie na pamiec?

serio? nie uczyłam się na pamieć jak wiersza. Powtórzyłam sobie te podstawowe
          regułki, tzn takie, które każdy powinien znać. Niektóre rzeczy kompletnie nie
          przydają się na maturze, więc je ominęłam.

>A jak z historia po 45
          > roku?

u mnie z historią zawsze na bakier :) no, może poza współczesną, dlatego
          zdecydowałam się na WOS. Powtórz historię od 1945r., ale przyłóż się do tej
          najnowszej-na mojej maturze była Solidarność.

> Od jakiego czasu zaczelas sie uczyc do maturki, wiedze ksiazkowa, bo
          > wiadomo, ze prasa i programy publicystyczne na okraglo :)

uczyłam się braków, tzn tego, czego jeszcze nie wiedziałam, albo wiedzy
          książkowej, którą trochę...hmm pomijałam w nauce ;) to było na tydzień przed maturą

>Duzo robilas testow?

zamówiłam sobie testy z lat ubiegłych z egzaminów wstępnych-w sumie ponad 1000
          pytań i prawie ich nie tknęłam przed maturą...tak to już jest, że dużo sobie
          obiecujesz, ale niekoniecznie to spełniasz :)

>
          > Jak myslisz, ksiazki: Operon 2 czesci, Lexis Nexis i jeszcze Wiking wystarcza?

żeby zdać dobrze, wystarczy przysiedzieć nad LexisNexis, bo to fantastyczna i
          najlepsza jaką znam książka. Operon to chyba najlepszy podręcznik do WOSu, ja
          miałam książkę z innego wydawnictwa, która w ogóle nie pomogła mi w
          przygotowaniach do matury, bo po prostu nic w niej nie było

> Jakie Twoje wyniki z maturki

zadowalające ;) z WOSu miałam 63% z podstawy(o zgrozo, pojechałam na
          Solidarności i prawie), z rozszerzenia 76%(wg klucza miałam max punktów z
          wypracowania)

>i co studiujesz :)?

dziennikarstwo na Uniw. Wrocławskim :)

• Gość: Lukasz Re: wos IP: *.parkitka.prenet.pl 22.09.05, 18:43
            LexisNexis-mam pytanie co do tej pozycji,bo z tego co mi wiadomo to wydawnictwo
            UJ,i zajumie sie glownie Prawem,w szeroko rozumianym,a wspomnieliscie to tej
            ksiazce,tzn.ktorej bo wyszlo ich wiele z tego wydawnictwa
            • n_nicky Re: wos 22.09.05, 21:56
              LexisNexis to od 2003 roku nowa nazwa byłych Wydawnictw Prawniczych PWN i
              faktycznie większość ich publikacji dotyczy prawa.
              Chodzi o książkę "Wiedza o społeczeństwie", której autorami są wykładowcy UJ,
              głównie z Wydziału Prawa. Nie muszę dodawać, że prawo zajmuje w tej książce
              wiele miejsca, znacznie wykracza poza wymagania na maturę z WOSu. Ale mimo to,
              warto tę książkę mieć. więcej-->
              www.ksiegarnia.lexisnexis.pl/produkt.asp?pid=PA%2DK%2D0159%2F03&cid=139
    • kaja86 Re: wos 21.09.05, 00:12
      Wos to trochę dziwny przedmiot...powiem tak:
      -miałam wos tylko przez ostatni rok liceum 2 godziny w tygodniu
      -miałam beznadziejny podręcznik z PWN - nie polecam
      -z nauczycielem przerobilismy tylko rozdzial społeczeństwo i mówilismy troche o
      polityce, o prawie, UE, Nato i tym podbnych rzeczach nikt na lekcjach nie slyszał
      -wos postanowiłam zdawac dopiero w III klasie, a dopiero w marcu stwierdziłam,
      że bede go potrzebowac, bo zdecydowalam sie iśc na socjologie, wczesniej
      olewałam kompletnie
      Efekt- pp 76, pr 96 - jak widac wszystko jest możliwe ;)
      • Gość: :) Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 14:05
        Napisz cos o Twoim przygotowywaniu do matury z wosu :)
        • kaja86 Re: wos 21.09.05, 14:51
          to do mnie? :) No to tak: przeczytałam ten beznadziejny podręcznik 2 razy cały,
          a reszta to już była telewizja i internet aha i codzienna lektura prasy. Chodzi
          o to, że wosu nie uczysz się w szkole, wos to jest cos, co Cie otacza i jest
          wszędzie :) Jesli interesujesz się polityka, róznymi problemami itp to zdasz na
          pewno:) Aha jeszcze historia, uczyłam sie historii po 45 roku, z tym, że
          historie tez zdawałam na maturze i to byla taka wspólna część.
          • Gość: :) Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 14:53
            Interesuje sie polityka :) A historie po 45 uczylas sie solidnie, czy jedynie
            przeczytalas?
            • Gość: Kaja Re: wos IP: 217.98.98.* 21.09.05, 15:50
              Przeczytałam chyba 3 razy ta częśc podręćznika, z tym, że myślałam wtedy raczej
              o maturze z historii a nie z wosu. Po prostu nigdy wczesniej tam nie dotarłam i
              nie bardzo kojarzyłam ta częśc historii. Przy tym szczególna uwage zwracalam na
              konflikty zbrojne, sporo tego było :)
    • Gość: Dolus Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 08:15
      zeby się dobrze przygotować z wosu trzeba dobbrze znać podręcznik(ja
      korzystałem z operonu) i orientować się w wydarzeniach bieżących i najnowszej
      historii. na podstawe to wystarczy. natomiast zeby dobrze zdać rozszerzenie to
      po prostu trzeba interesowac sie biezacymi wydarzeniami politycznymi,
      spolecznymi, gospodarczymi a takze tymi kilka lat wstecz. czytanie prasy i
      ogladanie programów informacyjnych to podstawa, ale robienie tego w klasie
      maturalnej moze nie wystarczyc. jest to bardzo szeroka i zroznicowana tematyka
      i podreczniki, nawet najlepsze jej nie obejmuja, co pokazaly tematy
      tegorocznych wypracowań. ja uczylem sie wg tego klucza i szczesliwie zdalem na
      88% z podstwy i 76% z roz. i dzis jestem troche mniej szczesliwym studentem
      prawa.
    • Gość: FlashMan Re: wos IP: *.pl / *.access-net.pl 10.11.05, 17:31
      Dolus, wybacz, że zapytam..., wg. jakiego klucza?
      • Gość: frodo Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 17:48
        Hehe...o to samo chcialem zapytac :) Wydaje mi sie, ze chodzi mu o wymagania,
        czyli po prostu to co jest w ksiazce. A Ty czytales prase i ogladales wiadomosci
        od jakiego czasu? Interesowales sie tym juz od podstawowki
        • Gość: FlashMan Re: wos IP: *.pl / *.access-net.pl 10.11.05, 18:43
          Frodo, a moze chodzi o wymagania, które są zawarte w informatorze egzaminacyjnym?
          • Gość: frodo Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 18:54
            Wlasnie to mialem na mysli :) A jak tam Twoje przygotowania z wosu? Co juz
            przerobiles? Z czego jeszcze zdajesz mature? Gdzie na studia?
            • Gość: FlashMan Re: wos IP: *.pl / *.access-net.pl 12.11.05, 14:07
              Wiesz, moje przygotowania to takie niejakie..., cały czas zabieram sie do tej
              nauki, ale jakoś do końca porządnie zabrać się nie potrafię. Ja już kiedyś
              przerobiłem cały WOS, ale nie pamietam z tego prawie nic, więc teraz czytam
              sobie spokojnie kawałek po kawałku, ale z dużymi przerwami :) . Na maturze zdaję
              polski, niemiecki i WOS, studia jeszcze konkretne wybieram - chciałbym stosunki
              międzynarodowe..., ale to tylko marzenia ;)

a jak to u Ciebie?
              • Gość: frodo Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 15:38
                Ja co dziennie czytam kawalem podrecznika (wyd. lexis nexis, operon i nowa era),
                jesli jest cos waznego to staram sie to zapamietac; prasa (Rzeczpospolita, albo
                Wyborcza), tvn24, raz na tydzien newsweek i polityka, raz na tydzien test
                rozwiazuje. Na razie nie zakuwam ostro, na feriach bardziej sie przyloze. Moze
                jakos bedzie :P

O jakiej uczelni myslisz? Polski na rozsz?
                • vanilla5 Re: wos 15.11.05, 20:32
                  A z jakich testów się uczycie???? I na co się wybieracie??? Ja na
                  dziennikarstwo na UJ:) pozdrawiam:)
                  • Gość: frodo Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 07:45
                    testy z ceo.org.pl. Na administracje albo ekonomie Lublin albo Rzeszow. Zdajesz
                    sam wos? Jak sie uczysz? Juz zaczelas?
                    • Gość: FlashMan Re: wos IP: *.pl / *.access-net.pl 16.11.05, 22:29
                      Ja sie jeszcze zastanawiam nad administracją w Giwicach. Uczę się tak jak
                      mówiłem, niezbyt systematycznie - codziennie zakodowaną godziną jest u mnie
                      19:30 na TVP1, nwesy w internecie, "OZON" czasem, ale nie mam na gazety aż tyle
                      czasu. Boję się, że moze to nei wystarczyć (pomimo, że książkę też czytuję).
                      • Gość: stefan n Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 15:44
                        Mysle, ze jak sie solidnie przylozy do wosu z miesiac przed matura to bedzie
                        dobrze. U Ciebie w klasie albo szkole duzo osob zdaje wos jako 3 przedmiot? Masz
                        znajomych co zdawali wos w ubieglym roku? Duzo sie uczyli? Ile mieli procent?
                        Jak myslisz te 30 procent latwo bedzie uzyskac na podstawie?
                        • Gość: N@t Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 16:27
                          Dobry jest "Szkolny Słownik wiedzy o społeczeństwie państwie i prawie" Jerzego
                          Pilikowskiego. Ja przynajmniej z niego korzystam i uważam, że fajnie tłumaczy
                          pojecia związane z wosem. Poza tym czytuje sobie Wojtaszczyka, ale nie jest to
                          zbyt regularna praca. No i nie należy zapomnieć o Konstytucji i prasówce. W
                          tygodniu mam 4 wosy więc mam nadzieje, że zdążymy z materiałem i jakoś uda mi
                          się zdać.

Pozdrawiam serdecznie
                          N@t
                          • Gość: aqa Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:39
                            A z jakiej ksiazki korzystacie w szkole? Zdajesz tylko wos na maturze? Trudno
                            bedzie? Boisz sie:P?
                            • Gość: FlashMan Re: wos IP: *.pl / *.access-net.pl 18.11.05, 15:14
                              U mnie w szkole ja zadję WOS jako jedyny chłopak ze szkoły, a opróczm nie
                              jeszcze trzy dziewczyny. W ubiegłym roku z tego co pamiętam WOS pisało
                              kilkanaście osób, w tym tylko cztery. Niewiem czym może być spowodowany tak
                              gwałtowny spadek ilości uczniów zdających ten przedmiot. Ja sie raczej
                              legularnie nie uczę, ale staram się na bieżąco śledzic wydarzenia z karaju i ze
                              świata...
                              • Gość: N@t Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:25
                                Z racji tego, że chodze do klasy humanistycznej wos w mojej klasie zdaje jakieś
                                20 osób. Co do nauki to róznie bywa. Raczej regularnie to nie czytuje
                                podręcznika. Ale co tydzień musze przygotować się na fakultety z wosu więc
                                jakieś tam powtórki robie. Podręcznik wg mnie najlepszy jest Wojtaszczyka+
                                słownik Pilikowskiego. No i oczywiście satram się regularnie ogladać wiadomości.

Dziś byłam na Olimpiadzie o Polsce i świecie współczesnym. Przeważały pytania z
                                historii współczesnej zwłaszcza krajów południowych i wschodnich. Poza tym było
                                kilka pytań co do Unii Europejskiej. Czyli warto zwrócic na to uwage.

Pozdrawiam
                                N@t

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka