anjaa87 08.05.06, 16:16 wos podstawowy byl łatwy, natomiast roz to porażka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: FlashMan Re: wos IP: 62.89.81.* 08.05.06, 16:22 Przyznam szczerze, że poziom rozszerzony do jedno wielkie ........, skąd im przysżło do głowy aż tyle polityki. Rozumiem, WOS to przedmiot o społeczeństwie, a tym samym o świecie polityki, ale te teksty, zadania i w dodatku tak słabo punktowane. Za zadanie, w którym trzeba było sierozpisać 1 pkt., troszke przesada... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: wos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 16:27 rozszerzony - masakra :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: wos IP: *.local / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:34 popieram rozsz to sajgon. Odpowiedz Link Zgłoś
ffrrr Re: wos 09.05.06, 21:44 co tu dużo mówić... spodziewałam się czegoś innego ;-) tak samo zresztą jak na geografii... a BTW nie uważam, że wos i geografia są "dla debili"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: wos IP: *.euro-net.pl 09.05.06, 21:53 Pytania były nie jasne, nie rozumiem np tego tekstu i tej odpowiedzi o sprawiedliwości. Wszystko było ogólnikowe, zagmatwane, nie sprawdzało wiedzy z wosu, ani nawet z umiejętności czytania ze zrozumieniem. Ciekawe jak będą to oceniać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vela Re: wos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:23 Popieram, że wiedza w ogóle się na tej maturze nie przydała i moim zdaniem własnie szkoda, bo jeśli ktoś się naparwdę przygotował, a tu nagle na teście było całkiem co innego, to można sobie zadać tylko jedno bardzo proste pytanie...po kij się uczyć? Matura powinna sprawdzać naszą wiedzę, bo to właśnie dzięki niej mamy przepustkę na dzienne studia. I to własnie na podstawie naszej wiedzy powinna się dokonywać selekcja kandydatów na studia. No cóż...Uważam,że powinni skończyć z tym eksperymentowaniem i wkońcu jasno określić formę matury!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squall Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:36 No coz prawda jest taka ze nowa matura ktora miala byc taka cudowna promuje uczniow przecietnych zeby nie powiedziec slabych. Zobaczycie co bedzie na uczelniach... naprawde zdolni ludzie beda odpadac a beda sie dostawac ludzie z przypadku ktorym sie sfarcilo i nikogo nie bedzie obchodzic ze ten co sie nie dostal ma wiedze nieporownywalnie wieksza do tego co sie dostal. Chyba zniesienie egzaminow wstepnych na uzelniach bylo najwiekszym bledem jaki mozna bylo popelnic... Odpowiedz Link Zgłoś
sunas Re: wos 10.05.06, 09:25 Zgadzam się, to zadanie o sprawiedliwości było beznadziejne!! Na początku w ogóle je ominęłam i zajęłam się innymi oraz pisaniem pracy... Kiedy wróciłam do niego później-hmmm coś tam namazałam ale na bank mam źle. Po co robić takie zadania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu123 Re: wos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:56 powalilo was? UE-zagrozenie dla tradycji i patriotyzmu czy promocja panstwa? trudno o latwiejszy temat, no sorry, jezeli ktos tego nie napisal bo nie wiedzial to gratuluje. co jeszcze bylo trudnego? teksty zrodlowe? z rzeczpospolitej-czolowego powszechnego dziennika? JP2 byl trudny? ale w sumie to dobrze, bo jak ktos bez umiejetnosci przeczytania prostego tekstu dostalby sie jeszcze na studia dzienne to by byla porazka tego systemu. system nie zawodzi jak widac:) tępaki z rozszerzonym sobie nie radza, i o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: wos IP: *.telkonet.pl 09.05.06, 22:00 > tępaki z rozszerzonym sobie nie radza, i o to chodzi KULTURY trochę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allesha Re: wos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 22:25 gosciu 123, moze faktycznie troche wiecej zwyklego, ludzkiego taktu......wiem, ze najlatwiej wszysatkich wokol wyzwac i pokazac innym swoim wyzszosc i w ogole.... ja generalnie jestem z matury zadowolona i szacuje, ze moje yniki beda wysokie. jednak rozumiem wszysctkich, ktorych to rozszerzenie zaskoczylo. rozumiem tez wszystkich, dla ktorych to bylo trudne. i nie mam zamiaru nikogo nazywac tępakiem tylko dlatego, ze mi poszlo dobrze. nie byla to matura, ktorej nie mozna pod paroma wzgledami nazwac niespodzianka czy szokiem- jesli komus powinela sie noga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu123 Re: wos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 22:50 przepraszam bardzo no ale jak patrze co wyrasta z tego społeczeństwa to się płakać chce potem zagłosuje taki maturzysta na LPR bo "Unia to zło" albo Andrzeja L., który "da biednym" czy bandę PiS która "rozliczy układy" nie mająć zielonego pojęcia jak to wszystko sie odbywa. jeszcze raz przepraszam za szczeniacką wypowiedź powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squall Re: wos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:13 gosciu123 zebys sie nie rozczarowal swoimi wynikami geniuszu. A jesli jestes z innego rocznika ciekawe czy tak smao bys spiewal po napisaniu tej matury. Wiem wiem ze jestes najlepszy i wogole masz 2x100% albo nawet 101% bo co to dla ciebie za problem??Nie myle sie nie?? Takich ludzi to powinni na ksiezyc wysylac razem z lepperem giertychem i calym giertychjugend tym calym. Niech oszlomy czuja sie jak w domu i maja towarzystwo warte siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kro Re: wos IP: *.toya.net.pl 10.05.06, 09:06 no juz spoko chłopcze przeprosilo za swój wybryk. Ech tez mnie wkurzyła ta matura, sądzę, że posżło mi dobrze, ale przecież tego się nie da przewidzieć. Wystarczy, że oszołom jakiś będzie to sprawdzał, nie spodoba mu się jakiś mój pogląd i od razu dostanę mało punktów :( Nie dość, że w podstawie błędy zrobili, to jeszcze nijak to się wszystko ma do sprawdzania wiedzy z wosu :( Po co mi było się uczyć szczegółowo konstutucji, organów, geopolityki, terroryzmu, historii PRL, historii po 89. Zrobili tekst chyba tylko po to, żeby opowiadać, że wos jest dla debili, i nie trzeba się do niego przygotowywać. W mojej szkole wos pisało tylko kilka osób i uznano nas za debili, którzy tak jakby nic nie umieli, to ida na łątwiznę. Nauczyciele innych przedmiotów typu chemia, fizyka nas wysmiali!!! I to jest wkurzające... Odpowiedz Link Zgłoś
blazek999 Re: wos 10.05.06, 16:55 To trzeba było przynieść do nauczycielki arkusz i Ty byś się pośmiał, a jej byłoby wstyd ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: wos IP: 80.240.166.* 10.05.06, 10:35 zobaczcie, ogolnie mialo byc lepiej bo matura miala sprawdzac umiejetnosci a nie wyuczona wiedze. no i chyba ten wos to pokazal. wiedzy matura nie wymagala wcale. mysle ze arkusz rozsz. lepiej napisalby moj chlopak z politechniki niz wiekszosc humanistow z mojej szkoly. ale czy to jest bardziej sprawiedliwe? nauczyc sie moze kazdy a to czy ktos ma zdolnosc analitycznego, logicznego myslenia czy nie - to juz na pewno nie jest jego zasluga tylko tego jakim sie urodzil.. wydaje mi sie ze ta matura nie daje rownych szans. oczywiscie mozemy powiedziec ze w koncu takie jest prawo dzungli ze na studia ida najzdolniejsi i najlepsi. ale najczesciej najzdolniejsi wkladaja najmniej pracy. szczerze mowiac mysle ze skonczy sie to po prostu tak, ze progi na studia beda o wiele nizsze niz w tamtym roku. ale studentow raczej nie ubedzie. ogolnie glupi ten system, ale to juz chyba kazdy wie i nie ma sensu wkolko tego powtarzac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: wos IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 00:01 to bylo dla mnie wlasnie najgorsze- na rozszerzonej NIC totalnie NIC czego przez caly rok sie bez sensu uczylam mi sie nie przydalo. wystarczylo umiec troche pofilozofowac, co niektorym w stresie wychodzi slabo. poza tym chyb wszyscy przyznacie ze w porownaniu z matura probna albo poprawkowa ze stycznia ta matura byla naprawde trudna Odpowiedz Link Zgłoś